Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 14:51 2 579 15

Насилието в Косово: готви ли се Сърбия за война

  • косово-
  • балкани-
  • сърби-
  • сърбия-
  • война-
  • слободан милошевич-
  • югославия

Сърбия използва умело методите от времето на Милошевич

Насилието в Косово: готви ли се Сърбия за война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Последният изблик на насилие в Северно Косово доведе до най-малко четири жертви - след като Сърбия разположи артилерия, танкове и пехота в граничните региони, с което предизвика загриженост в международен мащаб. Прехвърлянето на части, драматично инсценираните „фронтови посещения", повишената бойна готовност или частичната мобилизация са част от обичайния арсенал на сръбската политика в кризисни времена, пише по този повод Михаил Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Като в повечето случаи дрънкането на оръжие не означава изостряне на ситуацията, а по-скоро води към успокояване на напрежението - работи за имиджа на сръбския президент Александър Вучич като силен мъж, който не се оставя да бъде смутен от международния политически натиск.

С методите на Милошевич

Последният случай обаче е по-различен, отбелязва ФАЦ и припомня историята: появата по-миналата неделя на сръбски паравоенен отряд, с бронирани автомобили, артилерия и около 30 души личен състав, който устрои засада на една косовска полицейска част. Един полицай бе убит, а при последвалите престрелки загинаха и поне трима сърби. Като е ясно, че сръбският отряд не може да е действал без заповед от Белград - в населеното предимно със сърби Северно Косово нищо значимо не се случва без благоволението на Белград.

Михаел Мартенс отбелязва още, че Вучич прилага метода на своя учител Милошевич, чийто пропаганден министър беше: за насилието се ангажират „подизпълнители", на които се оказва системна подкрепа, докато на европейско ниво се изразява загриженост и се създава илюзията за готовност за преговори, като целта всъщност е само печеленето на време - същинската цел е контролът над територията.

Както стана известно, паравоенният отряд е бил под командването на Милан Радойчич, заместник-председател на партията „Сръбска листа", която се явява един вид дъщерна на „Сръбската прогресивна партия" на Вучич. Нещо повече - Радойчич обяви чрез адвоката си, че самостоятелно планирал акцията в Косово, без задание и подкрепа от Белград. Ставало дума за защита от „терора", упражняван от косовския премиер Албин Курти спрямо сръбското население в Косово, а смъртта на косовския полицай била инцидент, цитира Михаел Мартенс думите на Радойчич.

Германското издание информира и, че сръбските медии наричат Радойчич „съмнителен бизнесмен", което в повечето случаи се дешифрира като мафиот. Същевременно бива определян и като същинския владетел на Северно Косово. ЕС вече поиска да бъде заведено дело срещу отговорните за „отвратителното нападение срещу косовската полиция", но Вучич едва ли ще предаде своя „подизпълнител" Радойчич на косовското правосъдие, прогнозира Михаел Мартенс. Той посочва още, че ако Радойчич остане в Сърбия, а ЕС сериозно настоява да бъде предаден на косовските власти, юридическото разглеждане на последното полицейско убийство ще има последствия за Сърбия - най-малкото за Сърбия на Александър Вучич.

Прищина: Сърбия се готви за война

Междувременно правителството в Косово предупреди, че Сърбия вероятно се подготвя за война. Прищина заяви в декларация, че сръбски сили за сигурност напредват към границата от три страни, при това имали на разположение противовъздушни системи и артилерия, отбелязва "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ).

В интервю за италианския „Ла Република", цитирано и от НЦЦ, косовската президентка Вьоса Османи прави паралел между последните събития в нейната страна и руската анексия на Крим от 2014-а година: тогава руски паравоенни формирования навлязоха на украинска територия и подклаждаха напрежение дотогава, докато Русия не обяви, че трябва да предприеме интервенция за "защита на населението".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 6 Отговор
    Да ходим да копаем окопи на Сливница докато е време!

    Коментиран от #7

  • 2 Разбира се ,

    8 5 Отговор
    че се готви война ! НАТО защо изпраща вече войници ?!
  • 3 фащ

    4 6 Отговор
    в даден момент ще драснат клечката

    Коментиран от #4

  • 4 честен ционист

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "фащ":

    Русия може да драсне направо динамита.
  • 5 Сърбия не се готви

    4 2 Отговор
    за война. Просто увеличава териториаята си.
    България, като Северна Македония, също може да увеличи Сърбия, като стане част от Отворен Балкан.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не барай Сливнишките поля

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    това е стара Сърбия, там живият само сърби и северни македонци!
  • 8 Първи

    7 7 Отговор
    САЩ признаха Косово за независима държава от цял свят и сега пак се втурнаха на "помощ"..... На Балканите вече мирише на барут .
  • 9 Двойкаджия

    11 4 Отговор
    Тия не си научиха урока от Югославия станаха Сърбия да не станат накрая само белградско
  • 10 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сърбия не се готви":

    Хубаво. Станете българска крайнска област, и без това сте били част от българската империя!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Евлампи Кътев

    2 2 Отговор
    Косово е било ,е и ке биде сръпско! Ке изритаме натовските свинчуги и ке овесим щиптърите по деревете!!!!

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Баварец

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Евлампи Кътев":

    Не ти се получава, да знаеш! Сърбите не говорят на "ке". То е запазено за Западна България, оп извинявай, Северна Македония!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Делян

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Евлампи Кътев":

    Сърбите са ситуирани около Белград, всичко друго е българско, албанско и унгарско! Има документи и карти, образовай се!