Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 10:55 1 417 24

Световни медии за конфликта в Близкия изток

  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • украйна

Джо Байдън свързва новата битка в Израел с нахлуването в Украйна, опитвайки се да съживи отслабващата подкрепа за войната, която се проточи повече от година и половина

Световни медии за конфликта в Близкия изток - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Америка се намира в "критична точка" по отношение на Израел и Украйна, цитира думите на Джо Байдън сп. "Политико".

В коментар днес списанието отбелязва, че президентът на САЩ е направил рядко отправяно от Овалния кабинет в Белия дом обръщение късно снощи, за да се застъпи категорично за подпомагане и на двете страни. Той изложи мрачна визия за това какво ще се случи, ако тази помощ, заедно с по-големия ангажимент на Америка за защита на демокрацията, не бъде предоставена, посочва "Политико".

"Историята ни е научила, че когато терористите не плащат висока цена за своя терор, когато диктаторите не плащат за агресията си, те предизвикват повече хаос, смърт и разрушения. Те продължават да действат, а цената и заплахите за Америка и света се увеличават", каза Байдън.

Байдън свързва новата битка в Израел с нахлуването в Украйна, опитвайки се да съживи отслабващата подкрепа за войната, която се проточи повече от година и половина, посочва в анализа си "Политико".

Списанието изтъква, че президентът е използвал момента в праймтайма, за да изложи пред американската общественост аргументи защо два конфликта на другия край на земното кълбо са толкова жизненоважни за националната сигурност на САЩ. И той направи това, като подчерта необходимостта от борба с възхода на авторитаризма, коментира "Политико".

Днес Байдън се готви да внесе искане за огромни разходи в размер на 100 милиарда долара, които ще включват помощ за Украйна и Израел, съобщава списанието.

В коментар по същата тема, но фокусирайки вниманието върху партийните битки около предстоящите през 2024 г. избори в САЩ, в. "Вашингтон таймс" отбелязва, че думите имат значение, но действията са още по-важни. Твърде дълго Америка позволяваше на левицата да разводнява двете със своя пропаганден език. Кървавото безчинство на "Хамас" на 7 октомври и съвпадналият с него митинг на социалистите в Ню Йорк на 8 октомври отново обединиха двете неща, посочва вестникът.

По същия повод в. "Вашингтон екзаминър" обръща внимание на най-новия видеоклип на Байдън, който се разпространява в социалните мрежи с думите му, че "Хамас" трябва "да се научи да стреля точно" във връзка с твърденията за палестинската ракета, изстреляна срещу израелски цивилни, която се е заблудила и е избухнала близо до болница в ивицата Газа. Байдън не казва само, че "Хамас" лъже, че ракетата е била изстреляна от Израел.

"Не предполагам и че "Хамас" го е направил умишлено. Това са онези стари думи, че трябва да се научиш да стреляш точно", цитира точните думи на Байдън седмичното издание.

Просто не може да се отрече, че президентът Джо Байдън е твърде стар и е претърпял твърде голям умствен упадък, за да бъде президент, камо ли да се кандидатира за още четири години, заключава по този повод "Вашингтон екзаминър".

"Вашингтон таймс" се връща в коментара си към "Хамас", като отбелязва, че това не е войнствена групировка, а терористична организация, започнала координирана атака по въздух, суша и море. Нападенията бяха извършени в Израел, но не бяха насочени към Израел. Те бяха насочени към израелците. Те бяха извършени на улици и в домове, на плажове и дори на музикален фестивал. Те бяха извършени навсякъде, където терористите на "Хамас" можеха да намерят израелци, които да убият, коментира американският вестник.

Това не се случи хаотично. Случи се с цялата преднамерена, хладнокръвна и целенасочена изтънченост. Ако има някакво съмнение, то вземането на заложници - жени, деца, старци - и тяхното демонстративно превеждане през улиците на ивицата Газа по възможно най-отвратителния начин премахва всяко съмнение, изтъква "Вашингтон таймс".

Друг американски вестник, "Уолстрийт джърнъл", сравнява нападението срещу Израел с историческа битка и евакуация от Втората световна война край пристанище в Северна Франция, като помества коментар под заглавие "Това не е 11 септември за Израел. Това е Дюнкерк".

След варварското нападение на "Хамас" бързо се появи сравнение, което го определи като 11 септември за Израел. Това е денят, към който ще погледнем назад, разделяйки времето преди и след него. Но това не отговаря на истината. Датата 7 октомври е нашият Дюнкерк - решаващо начало на една мащабна и продължителна война за оцеляване, началото на историческо изпитание, чийто изход все още не е сигурен, отбелязва вестникът.

С нарастването на интензивността на войната в ивицата Газа се увеличава и рискът "Хамас" да поднесе смъртоносна изненада, прогнозира в. "Вашингтон пост". Ден след нападението срещу Израел на 7 октомври палестинската групировка обяви, че е използвала 35 самовзривяващи се дрона, коментира вестникът.

Известно е също, че оръжейниците на групировката са придобили технологии за редица нови оръжия - от мощни мини и крайпътни бомби до прецизно управляеми боеприпаси. Някои от тях са разработени от инженери на "Хамас" извън Газа, в повечето случаи с техническа помощ от Иран.

Повечето от оръжията, използвани на 7 октомври, бяха виждани и преди. Експертите обаче се опасяват, че "Хамас" може да държи в резерв и по-високотехнологичен арсенал, предпочитайки да използва тези оръжия в отговор на израелското сухопътно нахлуване, за което лидерите на палестинската групировка със сигурност са знаели, че ще последва, заключава "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 12 Отговор
    Бай Джо пак ще пуска принтера.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт е,

    25 0 Отговор
    " Просто не може да се отрече, че президентът Джо Байдън е твърде стар и е претърпял твърде голям умствен упадък, за да бъде президент, камо ли да се кандидатира за още четири години, заключава по този повод "Вашингтон екзаминър".

    И не само той е с твърде голям умствен упадък, което е още по-страшно !!!
    Управлението на държавите в ЕС с толкова умни глави ни води към унищожение
  • 5 НАБЛЮДАТЕЛ

    23 0 Отговор
    ТЕЗИ СЕ САМОНАДЪХВАТ, НО СВЕТА Е ИНФОРМИРАН И ЕДВА ЛИ ЩЕ ИМ ПОВЯРВА
  • 6 Мдаа

    19 0 Отговор
    А защо Америка подкрепя кюрдските терористи в Сирия
  • 7 у старците злобата е пословична

    18 0 Отговор
    Само като видиш снимката и ти става ясно .
  • 8 Българин

    19 0 Отговор
    Двамата евреи Нетаняху и Зеленски се сгромолясаха заедно заради действията на първия. С варварското си нападение срещу цивилни, болницата в Газа, а сега и гръцката църква Нетаняху нанесе непоправима щета и на израелската, и на украинската пропаганда, която също е дирижирана от евреи.
  • 9 Не на американския ционизъм

    14 1 Отговор
    За 12 дни над 11 000 сгради в ивицата Газа бяха разрушени или повредени поради израелските бомбардировки. 92 хиляди души вече нямат жилища.

    5% от населението на Газа е без дом. Мнозина трябваше да се укрият на различни места. Едно от тези места беше баптистката болница, в която загинаха до 1000 цивилни в следствие на терористичната атака на Израел.
  • 10 бай Иван

    16 0 Отговор
    Само снимката на демента в статията е достатъчно красноречива .Понякога не е нужно нищо повече от една снимка.
  • 11 ЛИЛИ

    16 0 Отговор
    И ТОВА ЧУЧЕЛО ИСКА ДА УПРАВЛЯВА СВЕТА
  • 12 Не на американския ционизъм

    16 0 Отговор
    Църквата коятоционистите разрушиха с хората вътре е построена от кръстоносците през 1160 г. Тя преживява упадъка на Йерусалимското кралство и халифата, Османската империя и две световни войни. Но не оцеля на удара нанесен от еврейската терористична държава.
  • 13 ЖЕКО

    12 0 Отговор
    ТОЗИ СЕ ПЕНИ КАТО СТАР КОМУНИСТ КОГАТО ГО СВАЛЯТ ОТ ВЛАСТ
  • 14 МирО

    6 2 Отговор
    И двата конфликта са с предизвестен край(ако не ескалират до ТСВ), Рашаните ще си вземат пОкрайнината, а евреите ще ушамарят арабеските
  • 15 Уши

    4 8 Отговор
    Байдън кипи от енергия, колкото и да не ви се вярва и е способен да управлява твърдо още дълги години.
  • 16 Петров

    1 8 Отговор
    На тази снимка можете да видите шефа на света - Байдън !

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баце ЕООД

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Петров":

    Смешник.
  • 19 Някъв

    4 0 Отговор
    Фашист на снимката виждам. Друго - не
  • 20 Баце ЕООД

    4 0 Отговор
    Този фашист жертва дори любимия си Израел, за да издрапа кончината още малко.. Жалки са САЩ, много, много жалки.
  • 21 ...

    1 3 Отговор
    Смачкай иранците и всичко си идва на мястото
  • 22 Джани

    0 0 Отговор
    Този терористичен акт не е организиран от арабите. И те губят и Израел губят шанса за мир!
  • 23 Какъв лицемер

    0 0 Отговор
    военнопрестъпникът Байдън! Който разпали десетки войни.
  • 24 Всички вие

    0 0 Отговор
    Защитници на израел.. Нали знаете как е създадена тази държава? Сериозно ли смятате че няма нищо нередно и всичко е е реда на нещата? Честно и справедливо? И че действията на палвстинците са напълно непровокирана, необоснована, безпричинна борба за окупираните си земѝ, за съществуването си.. Няма нищо нередно палестинците да са народ без държава? Като кюрдите. И както сме на път да станем ние заедно с цяла Европа.. Заради игрите на играчите