Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 15:40 1 893 15

Пет сценария за Газа без Хамас

  • израел-
  • ивицата газа-
  • хамас-
  • палестина-
  • оон-
  • газа

Израел има ясна цел: унищожението на Хамас. Но кой ще управлява ивицата Газа след това?

Пет сценария за Газа без Хамас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел мобилизира около 350 000 резервисти - част от армията е стационирана по границата с Ливан, а другата в близост до ивицата Газа. Целта на очакваната сухопътна офанзива в Газа е унищожаването на военизираната групировка Хамас, която Германия, ЕС, САЩ и други държави определят за терористична.

Според бившия израелски разузнавач и настоящ изследовател в Университета в Тел Авив Михаел Милщайн няма алтернатива на това развитие. "Хамас винаги са формулирали целите си ясно - пропагандиране на джихада и заличаване на държавата Израел. За тях икономическия просперитет никога не е бил стратегическа цел", коментира експертът пред ДВ.

Не трябва да възниква политически вакуум

И ето, че вече възниква въпросът: Как ще бъде ръководена политически Газа, ако сега Хамас и терористичните им структури бъдат заличени? Израел не дава отговор. Не се знае кой би застанал на мястото на Хамас, ако те действително бъдат унищожени. Едно обаче е ясно - не бива да се получава вакуум, смята Милщайн. "Бързо изтегляне след евентуалното унищожаване на режима на Хамас би създало вакуум, който ще се запълни с анархия и други радикални ислямистки групировки."

Примери за такова развитие вече има в Афганистан, където терористите от "Ислямска държава" се възползваха от отслабените институции, за да преследват своите цели. Тогава как би изглеждала Газа при евентуален край на Хамас? Милщайн вижда няколко варианта. Щефан Щетер от Университета на Бундесвера в Мюнхен също.

Вариант 1: Израел поема контрола над ивицата Газа

Възможен е сценарият, при който Израел директно да контролира ивицата Газа, както беше преди 2005 година. Това обаче може да предизвика нова въоръжена съпротива. Освен това би имало фатални последствия за баланса в региона, смята политологът Щетер. Като окупационна власт Израел ще има и задължения към гражданите на окупираната територия - поне според международното право. "Това няма да е по силите на страната финансово", казва Щетер. Освен това Израел едва ли ще може да наложи нова окупация, тъй като международните партньори на Тел Авив като САЩ ще се възпротивят. Подобна стъпка ще обтегне и отношенията на Израел с останалите арабски държави, с които страната е подписала мирни договори или планира такива. "Смятам, че това развитие е малко вероятно", казва експертът пред ДВ.

Вариант 2: Палестинската автономия поема контрола

Възможно е Палестинската автономия да си върне контрола над ивицата Газа. Този план има един основен проблем, смята Милщайн. Палестинската автономия, ръководена от Махмуд Абас, функционира като правителство на Западния бряг, където де факто контролира само малка част, а Израел - по-голямата. Всъщност Абас и партията му "Фатах" не се радват на популярност сред палестинците на Западния бряг. Срещу тях редовно има протести заради упреци в корупция и лошо управление. Освен това те са обвинявани в нелегитимност - последните президентски избори се проведоха през 2005 година, откогато Абас управлява като "вечен" лидер. Много палестинци го обвиняват и в това, че не е достатъчно остър в изказванията си срещу окупацията на Израел. Има и друг фактор, казва Щефан Щетер. "Ако Палестинската автономия поеме контрола над ивицата Газа след потенциална победа на Израел над Хамас, може да изглежда сякаш те печелят на гърба на жертвите от войната." Палестинската автономия не трябва да оставя подобно впечатление, но същевременно е ясно, че тя трябва да играе важна роля в който и да било сценарий за бъдещето на ивицата Газа, смята Щетер.

Вариант 3: Смесено гражданско палестинско управление

По-добра, но все пак сложна за постигане опция, е смесено палестинско гражданско управление, смята експертът по сигурността Милщайн. То би могло да се сформира от различни представители на гражданското общество и местните власти и би имало близка връзка с Палестинската автономия. Такъв модел може да получи подкрепа от Египет, САЩ, Саудитска Арабия и ОАЕ, прогнозира експертът. Това би било стабилно само за кратко, но е по-добър вариант от всяка друга алтернатива, казва Милщайн.

Вариант 4: Администрация от ООН

На теория ООН може да поеме управлението на конфликтната зона след потенциално унищожение на Хамас, смята Щефан Щетен. Подобно нещо се е случвало вече в Косово и Източен Тимор. "В Газа обаче това не е реалистично. Би било по-трудно от другаде, дори невъзможно. Този конфликт е твърде ключов за целия свят. Голяма роля се играе и от Западните сили, които също биха били критични към подобно решение."

Вариант 5: Управление на арабските държави

Изследователят Щетен смята, че друг сценарий е за предпочитане пред този с управление на ООН. А именно: арабските държави да поемат контрола над ивицата Газа съвместно с Палестинската автономия. "Това може и да е в интерес на някои от тези страни поради други причини - най-вече онези, които имат резерви по адрес на Мюсюлманското братство, към което принадлежи Хамас."

Макар че в момента официалната реторика в споменатите страни, водена от антиизраелските настроения, се фокусира върху солидарността с палестинците и страданията на палестинското цивилно население, "поражението на Хамас няма да се разглежда като проблем в Рияд и Кайро", смята Щетен. Преди всичко при такъв сценарий палестинците евентуално биха могли да бъдат убедени, че техните основни интереси няма да са застрашени - национално самоопределяне и решението за две държави. "Но за това е необходимо обединение, също и в сътрудничество със Запада и ООН". Освен политическата подкрепа, важна би била и финансовата подкрепа, за да се укрепи икономически такъв модел. Този модел не само би предложил перспективи за палестинците, но и би донесъл повече сигурност на Израел - казва Щетен.

Въпреки това, с оглед на настоящата ескалация с няколко хиляди жертви, изглежда доста неясно дали и на каква цена дори арабските държави с официални отношения с Израел в момента биха били склонни да поемат риска от такава опция. Такъв модел би могъл да се приложи в средносрочен план.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 3 Отговор
    500 милиона араби ще залеят Израел и ШаЛапаТова ще им построи Кибуци в България а Соросоидите ще им работят на нивите.
  • 2 честен ционист

    1 19 Отговор
    Единственият реалистичен сценарий е новият сектор Газа да е до Кърджали.
  • 3 Дойчестан Вилает

    4 1 Отговор
    Пет сметки без кръчмаря, типично за Дойчестан Вилает!?
  • 4 Русофил

    1 5 Отговор
    Вариант 6: Блокират всичко за 1 година. Всички консумират всички запаси и си отиват.
    Армията влиза без жертви. Няма кого да управляват. Чиста работа.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Викай му гледна точка

    5 2 Отговор
    Тия не се борят за газа. Това са фанатици. Те се борят да направят голямата война. Която ще доведе до световния шериат. Това им е единственната задача. Всичко друго е инструмент. Дори и децата дето загиват в газа. Миналия път като свалиха кулите близнаци. Какво искаха. Искаха да направят голямата битка.В която неверниците щели да забоксуват. И те да им отрежат главите и всичко да е ислям. Тия тука дето им симпатизират. Знаеш ли какви са. Няма как да знаеш. Не си ги виждал. Но можеш да предположиш за какво иде реч. Нали момчето ми.

    Коментиран от #11

  • 7 Сатана Z

    1 1 Отговор
    Евреите трябва да се върнат в Германия от където са се преселили в земите на Палестина.Германският Холокост срещу еврейския народ никога не е спирал,защото именно немците са причината за сегашните събития.
  • 8 Българофил

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Добро предложение и за София.Тъкмо ще се отървем от фашизоидите
  • 9 Вариянт 6

    3 1 Отговор
    Има чалма - има проблем. Няма чалма - няма проблем.
  • 10 ХамаВ

    0 0 Отговор
    Тати каза, че ЩЕ ми купи колело, ама друг път.
  • 11 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Викай му гледна точка":

    Изперкалите ционисти начело с Нетаняху и евангелистите от Сащ открито обявиха целта си ! Заедно с призива си към всички граждани на Израел да се въоражават , той им обеща реализацията на предсказанията на пророк Исаия(Йешуа = Yeshua) !!! ... Значителна част от „Книга на пророк Исаия“ съдържа апокалиптични предвиждания за унищожаването на Йерусалим и за възстановяването му от месията. За какъв "световен шериат" бълуваш ?!...

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Това геноцид

    1 0 Отговор
    Не трябвало палестинците да решат кои да ги управлява. Защо Израел ще решава кои да управлява в ивицата Газа , нали са там само да унищожат Хамас или имат други политически цели , затова ли се направиха че Израел нищо не знаят за подготвената атака от страна на Хамас. От къде на къде някои ще поставя управление на чужда територия
  • 13 хихихи

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    Теб добре те знаем
  • 14 КГБ

    1 0 Отговор
    Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са и на какво са способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.