Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 13:14 2 917 31

"Метрото" - тайната система от тунели на Хамас

  • хамас-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • тунели-
  • метрото

В нея са инвестирани милиарди долари. За да я унищожат, израелските военни ще трябва да са готови да платят с много кръв.

"Метрото" - тайната система от тунели на Хамас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бивша израелска заложница, държана 17 дни под земята, е първата, която разказва от първо лице за преживяното. Пред германската обществено-правна медийна мрежа АРД 85-годишната Йохевет Лифшиц казва, че е била отвлечена от един израелски кибуц в Газа и после закарана до подземията на Хамас: "Вървяхме километри под земята, беше влажно. Всичко беше в тунели, които се разклоняват, приличаше на паяжина", разказва жената.

Огромна подземна мрежа

Никой не знае колко голяма е въпросната мрежа от тунели. Германското издание цитира близкоизточния военен експерт от Центъра „Моше Даян“ в Тел Авив Харел Чорев. За АРД той казва следното:

„Хамас плаши с твърденията, че подземната мрежа е с обща дължина от около 500 километра. Никой не знае дали това е точно така, но при всички положения става въпрос за гъста мрежа от тунели с множество разклонения, които са свързани помежду си. Две предимства дава тя на бойците от Хамас: те могат да я използват за воденето на сражения или за защита от нападения – като бързо изчезват под земята“.

Смята се, че средствата за нейното създаване са дошли от Катар, Иран и други арабски държави, както и от събирани от Хамас мита върху вносни стоки. С тези пари е изградена уникална подземна инфраструктура, казва още военният експерт. Тунелите са напълно осветени, осигурен е кислород, има въздушни филтри, храна, вода и т.н. - всичко необходимо, което позволява да се пребивава дълго време под земята. "Знаем още, че вътре в тунелите те се придвижват с мотоциклети", добавя Чорев.

Ракетни установки, които остават невредими

Според военни експерти бойците на Хамас остават напълно боеспособни, благодарение на подземното съоръжение. Това е и причината толкова много техни установки за изстрелване на ракети да остават невредими - въпреки масираните израелски бомбардировки. Оръжейните скривалища в тунелите вероятно са добре запълнени, а командните центрове - изцяло функциониращи. Тунелите позволяват на бойците на Хамас да се появява от нищото и да нападат в гръб израелските военни.

През 2014 г., след последната голяма война в Газа, израелската армия унищожи 30 такива тунела, които бяха прокопани чак до Израел. Оттогава насам Израел използва преградни съоръжения на голяма дълбочина и най-модерни технологии, като например топлинни сензори, с които се опитва да осуети тактиката на Хамас. През 2014 година тунелите са били унищожени от специално подразделение на израелската армия - "Яхалом" (в превод – диамант). Неговият командир заяви наскоро: "Това е като игра на шах: Врагът прави ход, ние реагираме. Но винаги се стремим да мислим с един ход преднина“, е цитиран той от АРД.

Може да има много жертви

Въпреки това армията на Израел е изправена пред много трудна, а вероятно и много кървава задача. Мосаб Хасан Юсеф познава добре Хамас. Той е син на един от основателите на терористичната организация. В средата на 1990-те години той се отдръпва от Хамас и започва да работи като информатор за израелската служба за вътрешно разузнаване Шин Бет. Сега живее в САЩ с нова самоличност. В интервю за американския канал СиЕнЕн той казва, че вероятно ще има много жертви и от двете страни: „Съжалявам войниците, които ще трябва да навлязат в Газа. Навсякъде са заложени капани, освен това ги дебнат много опасности в тунелите. Не знам колко войници ще дадат живота си, за да смажат Хамас. Това е най-сложната мисия, пред която може да се изправи една съвременна армия“.

Драстични мерки?

Твърди се, че тези тунели на места са дълбоки до 40 метра. Само с бомбардировки те не могат да бъдат унищожени, смята военният експерт Харел Чорев: "Бункерите са много дълбоки и са добре защитени срещу бомбите. Необходимо е повече - трябва да се навлезе със сухопътни войски, тунелите да бъдат обгазени и след това унищожени“, казва той пред АРД. Дали обаче Израел е готов на такава драстична мярка, не е сигурно. А такъв обществен дебат изобщо не се води, се казва още в публикацията.

Автор: Хулио Сегадор АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    Прочетете трите тома ,,Метро,,от Глуховски.

    Коментиран от #5

  • 2 До долния

    8 7 Отговор
    Ще обгазят заложниците а противогазите само за хъмас
  • 3 ДА НАВОДНЯТ

    15 13 Отговор
    ТУНЕЛИТЕ. ЩЕ ИЗСКОЧАТ КАТО ПЛЪХОВЕ
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 3 Отговор
    Ще Загинат Много и Невинни ЦИВИЛНИ хора
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    и Вие господине Четгете Благодаря и аз много четъ Книги но си патя от емоциалноста ми обиждат ме тук понеже съм различен и с инсулт
    Хубав Следобяд
  • 6 чудесна статия

    14 7 Отговор
    За жалост не казва нищо.
    А иначе помпите вече пътуват към Газа. Много интересно как ли ще изглежда "метрото" пълно с морска вода? Ако някой си мисли, че е невъзможно, не познава добре евреите.

    Коментиран от #7, #11, #14

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "чудесна статия":

    Жестоко е
  • 8 КГБ

    15 9 Отговор
    Нещата са зловещи! Всяко забавяне на сухопътната операция, дава възможност на враждебни сили по света да използват СМИ за критики по държавата Израел. Време е за широко мащабна стратегическа операция на цялата територия на Газа. Няма друго положение! Нещата са повече от зловещи! Ужасни! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по мирни хора, кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света

    Коментиран от #30

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фори

    6 6 Отговор
    Палестинците да вземат да прочетат романа Метро на Глуховски за да знаят какво ги чака.

    Коментиран от #12

  • 11 Последния Софиянец

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "чудесна статия":

    Прочети ,,Метро ,,от Глуховски.При наводнение просто взривяват един тунел и спасяват останалите

    Коментиран от #17

  • 12 Последния Софиянец

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Фори":

    Хазарите са мутантите които атакуват тунелите.

    Коментиран от #18

  • 13 Пускайте газ

    10 5 Отговор
    Химическо оръжие в тунелите, техника за улавяне на топлина на дълбочина, къде се намират, това не може да продължава с десетилетия, до следващото терористично нспадение, а тези които ги финансират са още пи-виновни, спонсори на тероризъ м

    Коментиран от #20

  • 14 пещерни проучвания

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "чудесна статия":

    Във водата се добавя изотоп за маркиране с бърз полуразпад, например Na24. Така може да се изследва докъде е стигнала водата и да се картографира терена. След като се издавят плъховете по тази карта се довзривява или бетонира. Заложниците са collateral damage.
  • 15 Синята лагуна

    9 2 Отговор
    Ще има плуване по коридори
    И бая дюнери ще умори
  • 16 АМА ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО☝

    3 5 Отговор
    ТО ПАРИТЕ СЕ ЗНАЯТ ОТ
    КОЙ И КАК СА ПОЛУЧЕНИ...
    НО ОТ КЪДЕ ИМАТ ТИЯ(..🗣....)
    АКЪЛ И ЛОГИСТИКА ЗА ТОВА...„МЕТРО”,🤔
  • 17 мхм

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Добре. Значи ще живеят.
  • 18 Ти си

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Българо-руски нацист.
  • 19 Колко

    9 4 Отговор
    Това метро ще остане завинаги тайно след като ционистите го напълнят с вода най-лесния начин да бъдат изкарани камиларите от дупките

    Коментиран от #29

  • 20 само водата

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пускайте газ":

    Само солената вода ще направи тотална щета всичко складирано под земята. Евреите не са прости.
  • 21 Менделеев Н20

    3 1 Отговор
    Спасението на давещите се е в
    самите тях !
  • 22 ха ха

    7 3 Отговор
    Обгазени или наводнени, предстои да разберем. Уви, палестинците заложиха на грешния кон. Точно като нас преди повече от сто години, когато изгубихме беломорието. Лошото е, че при тях залозите вече продължават вече 75 години и загубите се трупат.

    Коментиран от #28

  • 23 Харон

    3 2 Отговор
    2-3 000 000 000 вода , подводни бомби и после бетон. Готово. Няма проблем.

    Коментиран от #27

  • 24 ААА

    1 1 Отговор
    Ако прехвърлим един мост към древността , ще видим , че идеята за тунелите съвсем не е нова. Османските завоеватели са използвали този метод на прокопаване на тунели до стените на крепостта , където са поставяли тонове черен барут . И на най-непревземаемата крепост , стените рухват от чудовищният взрив. При обсаждането на Виена се споменава , че крепостта е била спасена , именно от насрещните контра-действия от защитниците на крепостта . Защитниците на крепостта са се ослушвали за работа под земята , взривявали са тунелите . По интересният въпрос е , какво биха могли да доставят палестинците до Израел , по някой такъв случайно пропуснат тунел , пред угрозата да бъдат избити до крак.
  • 25 Жоро

    2 3 Отговор
    Мачкай мишкитееее
  • 26 Искрица живот

    2 2 Отговор
    Скоро-Израел няма място на земята!Всички в рая!
  • 27 Менгеле

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Харон":

    И после малко лечение с формалин.
  • 28 Арафат

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха":

    За тях това е априлското въстание.Светът ще унищожи Израел.
  • 29 Хюсейнчепа

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Колко":

    Камиларите ще дойдат и ще ви го сложат семейно,преди да ви махнат зелките!
  • 30 Резак

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "КГБ":

    Ще ви го сложат семейно,бате!Ще се изпускаш години,ако оцелееш.
  • 31 Мемфис

    0 0 Отговор
    Едно тотално наводнение ще свърши идеална работа! Няма ли наблизо някоя пълноводна река?