Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 11:19 7 543 43

Нови условия! Атина преговаря с "Газпром"

  • гърция-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • втечнен газ-
  • теодорос скилакакис

Изявленията на министър Теодорос Скилакакис предизвикаха опасения относно продажните цени на руския природен газ, но най-вече за пазарните дялове, които горивото заема на гръцкия пазар

Нови условия! Атина преговаря с "Газпром"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Официално министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис обяви, че местният енергиен монополист ДЕПА (DEPA Emporias) преговаря с "Газпром" за цените и условията за доставка на руски газ през следващата 2024 година, съобщи "Икономикос тахидромос".

Теодорос Скилакакис потвърди вчерашната публикация на "Икономикос тахидромос", според която двете компании са седнали на масата за преговори по въпросите на цените и клаузата "вземи или плати". Тоест неустойката за количества, които въпреки поетия ангажимент гръцката фирма не е получила.

Изявленията на министъра предизвикаха опасения относно продажните цени на руския природен газ, но най-вече за пазарните дялове, които горивото заема на гръцкия пазар.

"Европа успя да ограничи количествата руски газ от 40% на 9%", каза министърът на околната среда и енергетиката.

"В Гърция обаче това не е така", добави той, избягвайки да разкрие газовите дялове на Газпром. Както "Икономикос тахидромос" писа, за девет месеца руският газ, пристигнал по газопровода "Турски поток" (входна точка Сидирокастро), както и по море като товари от втечнен природен газ (LNG), съответства на 40% от общия внос.

Според някои непотвърдени данни този размер, който е по данни от деветмесечието, се е увеличил значително. Може би дори до 60%.

Скилакакис, отговаряйки на въпрос дали българският данък влияе на цената на руския газ, внасян в Гърция, отбеляза, че "по отношение на договора DEPA Emporias-Газпром и като представител на гръцката държава, която е акционер в гръцката фирма този данък не я засяга. И това, тъй като договорът предвижда, че договорената цена не може да бъде променяна от данък, наложен преди Сидирокастро".

Въпреки това министърът подчерта, че "руският газ е сложен въпрос и преговорите на DEPA Trade с Газпром също продължават".

Той намекна, че руската компания не спазва условията на договора за продажните цени в DEPA Emporias: "Има условия относно цените, на които се продава газът по отношение на други доставчици", което означава, както писа "Икономикос тахидромос", че "Газпром" не може да продава на друг клиент на гръцкия пазар на по-ниски цени в сравнение с договора, който има с DEPA Emporias.

Той подчерта и сложността на въпроса във връзка с политиката на Европа за ограничаване на руския газ.

Скилакакис беше попитан и дали в плановете на гръцкото правителство и DEPA Emporia има възможност за спиране на доставките на руски газ. Той отказа да отговори с думите: "Не мога да отговоря публично, когато преговорите продължават."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    101 13 Отговор
    И кВо стана нали пишехте чао Газпром, а сега гърците ще си оплетат кошничката и ще ни продават руски газ с византийска надценка.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трансферът през

    53 12 Отговор
    Балкански поток е 18млрд. куб м. или приблизително 180 млн. МВтч(10МВтч= 1000куб м) . Това прави годишна такса от 1,8млрд евро или около 3,6млрд. лева. Самият Балкански поток струва 3,3млрд. лева т.е. за една година го изплащаме. Прекалено голяма е тази такса 20лв/МВтч при условие, че самият газ за август у нас е 60лв/МВтч. Не може такса за 400км тразит да е колкото 1/3 от стойността му. Имам чувството, че това кръгло число (20лв/МВтч) е измислена без да са правени някакви предварителни сметки.

    Коментиран от #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чао газпром

    67 8 Отговор
    Смях в залата урсуло ваксинова
  • 8 Така е

    18 74 Отговор
    Никой, който се е поставил в зависимост от нещо руско, не е прокопсал. Дори и да спазариш малко по-ниска цена, после ти излиза през носа. Руснаците имат само един начин на правене на бизнес и той е изнудване.

    Коментиран от #16, #30

  • 9 КОЗЯК ГЕРБ ДПС СДС ПП ДБ

    66 9 Отговор
    Гърция е държава. 60% руски газ , част от който ни го продават за неруски.
    Крайно време е ние горепосочените небългари да си ходим. Кой в САЩ, кой в .....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бачо от село

    70 13 Отговор
    Тоя нашия премиер уж е академик, а е прост като галош. Ей затова "процъфтяваме", за разлика от съседите
  • 12 гост

    59 9 Отговор
    Купувайте и препродавайте на ганьовците да им дойде акъла.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Киро

    52 6 Отговор
    Кирчо и кокорчо са подкарали танкерите с американският Петрол,но океаните бушуват , ха ,ха !! И остава ние да викаме " Чао Газпром " и приказката за Пре.....ната камила се отнася за нас !!
  • 15 хех

    26 10 Отговор
    А ние пак ще мрем от студ... на опашките на лифтовете в Банско и Пампоровец.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Какво стана със санкциите?!

    54 8 Отговор
    Иначе реват,че ще изгонят всичко руско, но като видяха къде зимуват раците веднага забравиха за санкциите. А нали сме роби вместо евтин газ от Русия ще чакаме оня "евтиния" танкер от господарите отвъд океана....само,че ни го пратиха на чертеж)))

    Коментиран от #22, #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Митхад Паша

    29 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    34 г.Валия на Туна вилаети.Два пъти Велик везир на Османската империя,създател на Младотурското движение,отровен от англичаните защото искаше да дава автономия на християнските народи.
    " Да му имам акъла на българина, който му идва след това"
  • 20 Българските турци

    8 7 Отговор
    Ако бях карикатурист бих нарисувал такава карикатура : Една дебела тръба върху която пише "Балкански поток ". На тръбата надената примка в която си вкарал главата слаб болнав човечец с надпис БГ на тениската си и стъпил върху трикрако столче !... Поради това ,че столчето е трикрако, ритниците на двамата дребосъци сърбин и унгарец не могат да го катурнат !... А в дълбочина се вижда ,едър силует с качулка с надпис Газпром на гърдите си , се опрял на голяма брадва пред календар на който пише 14 ноември !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истината

    3 22 Отговор

    До коментар #17 от "Какво стана със санкциите?!":

    Санкции за газта тава бе неграмотна руска подлогао!
  • 23 Тия 20 кинта

    31 4 Отговор

    До коментар #5 от "Трансферът през":

    ги туриха по настояване на "кокорчо", щото бюджетът му отива на провала и с това се надява да компенсира дефицита в нескопосаното си "произведение"... Има и още, но тук не е мястото да обсъждаме капацитета и способностите на финансовия гений "кокорчо"...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 българин

    7 27 Отговор
    всички са лицемери. уж ще санкционираме руснаците, пък продължаваме да им пълним гушите. после защо украинците не могат да ги победят.

    Коментиран от #29

  • 26 !!!?

    3 21 Отговор

    До коментар #17 от "Какво стана със санкциите?!":

    "Какво стана със санкциите ?!"...питай кремълската хунта защо вие !...!!!?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Артилерист

    32 5 Отговор
    По принцип нямам доверие на този източник, но самият факт, че Гърция ПРЕГОВАРЯ ЗА РУСКИ ГАЗ е много показателен, какво означава една страна да е независима и да защитава своите интереси, независимо от това дали си в американския съюз НАТО или в подчинения им ЕС. България, колонизирана от американците след 1990 г. и ръководена от тяхното посолство и назначена от него колониална администрация, е на загуба от 1,5 млрд., за първите девет месеца на годината, заради отказа от руски газ...

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хахаха

    29 3 Отговор
    Здравей здравей Газпром! Ганьо пак ползва руски газ но през посредници за да може да му е по-скъпо понеже е по-беден!

    Коментиран от #32, #34, #41

  • 32 Българските турци

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Турция протяга ръка на България и открито подчертава ,че предпочита България вместо Гърция ! А човек като чете статии на тема Българска История , Газ , Русия и коментарите под тях , остава с впечатление , че където има думата Турция и турци , българите изведнъж стават "Хъшове" !?... Това един нормален местен турчин в Турция , въобще не може да го проумее... и учудено недоумява що за визия имат българите и се пита защо дори такива национални облаги не могат да ги развълнуват и ентусиазират !?...Ние които сме с Румелийско потекло сме наясно с положението и когато се опитваме да разясним и разшифроваме въпроса, хората този път се учудват още по вече и чуваме и иронични възклицания от типа "Сериозно ?!" , " Аде бе ?!" и т.н. ! Турция поради геополитическото си разположение от векове е сборен географски вектор и е на път да стане Енергиен и Търговски Хъб към който са насочини не само Руският и Китайският вектор, а и Каспийският,Иранския ,Катарският и Израелският вектор и целият Източносредиземноморски капацитет и преносим капацитет LNG от Алжир , Либия ,Нигерия , САЩ и т,н.!!! Това ще се осъществи въпреки роптанията на САЩ и ЕС и злорадните изявления на популярни върли туркофоби от типа на Майкъл Рубин , Джон Болтън и разни ястреби сенатори - гъркофили в американския сенат !!!
  • 33 Хасковски каунь

    11 0 Отговор
    САФИЯНЦИ и СОФИЯНКИ,
    четете и мислете за кого гласувате.
  • 34 Енергетик

    3 15 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Не е по скъпо . Преди ни деряха по 9 кожи русските душмани.
    Само Газпром
    01 октомври - 31 октомври 2021 г. 94.54
    01 ноември - 30 ноември 2021 г. 93.19
    Без Газпром
    01 октомври - 31 октомври 2023 г. 66.90
    01 ноември - 30 ноември 2023 г. 88,61

    Коментиран от #39

  • 35 Защото

    18 1 Отговор

    До коментар #28 от "Артилерист":

    Тях не ги управлява посолсво-сглобка и Шиши
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БЪЛГАРИН🇧🇬

    17 3 Отговор
    Важно в случая е, че Ганьо се отказа от Южен поток, затова, за доставките на газ за Гърция, Турция ще получи таксите за транзит, а Ганьо ще лапа мухи.
  • 38 Ранко

    17 2 Отговор
    гЪРЦИТЕ НЕ СЛУШКАТ уРСУЛКА.Нашите гъзопродавци са послушни ,и затова ни е скъпа газта.Ние сме богати..
  • 39 Да бе

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "Енергетик":

    А дай газта от руснацитя януари 21 година, че ми е любопитно. Дали не беше 25 за мегават, че нещо не помня
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гъссст

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Понеже е тарикат
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 джо изкуфелият терорист

    3 0 Отговор
    Ние сме горд и велик народ и уважаваме приятелството когато беше на посещение покойният Д. Маккейн ни убеди ,че Руският газ е недемократичен и застрашава Националната ни безопасност ! ? - а можехме да бъдем хаб и приходите за тогава на 1000м3 на км 1.75 долара приблизително около 430 милиона на година Евро приходи щяхме да имаме.Тъй като послушахме приятелят си -- гроба му можем да го посетим и да се оплачем да му кажем ,че ни е излъгал- получаваме от Турция с надценка и част от Гърция пак с надценка и плащаме най скъпо за Руският недемократичен Природен газ ако беше Американски нищо ,че за Европа продаваха в 2022 година 4-5 пъти по- скъпо отколкото в Америка но поне щеше да е демократичен и чисът не като Руският евтин и мръсен..
Новини по държави: