Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 12:23 3 864 14

Гръцкият премиер: Не съм съгласен с Реджеп Ердоган

  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис

Мицотакис се спря на въпроси относно европейската икономика и бъдещето на Пакта за стабилност и растеж на ЕС, перспективите за развитие на Гърция и предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз

Гръцкият премиер: Не съм съгласен с Реджеп Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не съм съгласен с Ердоган за групировката „Хамас“, но това не е причина да не го посрещнем в Гърция, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в рамките на събитие, организирано от Фондация „Конрад Аденауер“ вчера в Берлин, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Там гръцкият премиер проведе разговор с Фридрих Мерц, лидер на най-голямата опозиционна партия в Германия – дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС).

Мицотакис се спря на въпроси относно европейската икономика и бъдещето на Пакта за стабилност и растеж на ЕС, перспективите за развитие на Гърция и предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз, миграционните потоци, както и гръцко-турските отношения.

„Разбира се, че съм напълно несъгласен с коментарите на президента Ердоган за „Хамас“. Не мисля, че съм единственият европейски лидер, който ще го каже. В същото време това не е причина да не приветстваме президента Ердоган в Гърция. […] Човек никога не губи, когато разговаря и обсъжда, дори когато се налага да води трудни дискусии и трудни разговори“, заяви Мицотакис.

Той допълни, че с турския президент ще говорят за двустранните отношения Турция-Гърция, както и за отношенията на Турция с Европа, които „са много ясно определени от решенията, взети на Европейския съвет“.

„Мисля, че в интерес на всички ни е да гарантираме, че този конфликт няма да се разрасне отвъд ужасяващата ситуация, в която се намираме днес. Сигурен съм, че това е в интерес и на Турция“, отбеляза министър-председателят.

По отношение на напредъка откакто е на власт партията му „Нова демокрация“, Мицотакис припомни, че през 2015 г. Гърция се е намирала „на ръба на огромна катастрофа“, но по думите му „значителна част от трудната задача за връщане на страната към нормалния живот е постигната, а следващата цел е как да се постигне по-голямо сближаване с Европа“.

„Опитахме се и успяхме да задържим Гърция в Европа, сега трябва да гарантираме, че Гърция наистина ще се доближи до Европа и ще компенсира загубеното десетилетие. Не трябва да забравяме, че Гърция загуби 25 процента от своя БВП в трудните години на кризата“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    29 11 Отговор
    Явно Мицотака, като праведен атлантик е съгласен със заличаването на народа на Палестина!?
  • 2 Вярно е !

    22 9 Отговор
    Че е важно да се гарантира, че този конфликт няма да се разрасне отвъд ужасяващата ситуация, ....... Но е вярно също, че нацизма и геноцида на Израел трябва да бъде осъден и заклеймен, както и на Израел да бъдат наложени санкции и международна изолация.

    Коментиран от #6

  • 3 Ъхъъъъ

    13 10 Отговор
    """Не съм съгласен с Реджеп Ердоган""" ама със какво и защо не е казал нали ? .....
  • 4 Майко мила, майко мила

    12 5 Отговор
    „Опитахме се и успяхме да задържим Гърция в Европа, сега трябва да гарантираме, че Гърция наистина ще се доближи до Европа и ще компенсира загубеното десетилетие. ..........
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българските турци

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Вярно е !":

    Няма нужда ! Свястното човечество си наложи санкцията ! Представете си как бихте обикаляли по света криейки документи и сомоличност !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Въпрос

    10 9 Отговор
    Някой да е видял Ердоган усмихнат?
  • 9 Жалка работа

    13 8 Отговор
    Атлантическо-нацистка.
  • 10 Бомбят им гръцките църкви евреите

    19 8 Отговор
    А Мицотакис див и щастлив и неадекватен !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сглобката

    17 10 Отговор
    Алооо мицотак ХАМАС Е ЗАЩИТА ЗА БЕДНИТЕ ПАЛЕСТИНЦИ ..А ЕСРАЕЛ Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА...
  • 13 И на снимката личи

    12 6 Отговор
    колко суров е турчинът и каква мазна баничка е гъркът.От векове за векове..
  • 14 Киро

    1 0 Отговор
    Тия винаги са играли заедно. Данаецът на него никакво доверие. На оджата дослука е до коляното. Всичко е било за Наша сметка почти 500 години.
Новини по държави: