Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 17:27 1 138 7

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Газа

  • газа-
  • ивицата газа-
  • ес-
  • израел-
  • хуманитарна помощ-
  • урсула фон дер лайен-
  • уницеф

Новата помощ ще бъде предоставена на хуманитарни организации, които осигуряват животоспасяваща помощ

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Като част от продължаващата подкрепа на ЕС за населението в Газа, Европейската комисия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ в размер на 25 милиона евро. С това хуманитарната помощ на ЕС за Газа за тази година нараства четирикратно, като достига до над 100 милиона евро.

Новата помощ ще бъде предоставена на хуманитарни организации, които осигуряват животоспасяваща помощ, по-специално водоснабдяване и канализация, здравеопазване, храни и стоки от първа необходимост.

При обявяването на новото финансиране, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Днес мога да обявя, че допълнително увеличаваме хуманитарната помощ за Газа с още 25 милиона евро. По този начин Европейският съюз ще изразходва общо 100 милиона евро за хуманитарна помощ за цивилното население в Газа. Същевременно работим с Израел, Египет и ООН, за да позволим повече конвои в Газа, включително чрез коридори и паузи за хуманитарни нужди.“

ЕС предоставя хуманитарна помощ на Палестина от 2000 г. насам. В заключенията на Европейския съвет, приети на 26 октомври, се призовава за непрекъснат, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ, за да се достигне до нуждаещите се чрез всички необходими мерки, включително хуманитарни коридори и паузи за хуманитарни нужди, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

ЕС стартира операция за хуманитарен въздушен мост в помощ на хората, засегнати от кризата, с която се улеснява доставката на хуманитарни товари, доставяни от партньори като УНИЦЕФ и други международни организации. От 16 октомври насам, шест полета, превозващи над 263 тона помощ, достигнаха до Египет. Целта на операциите е да се улесни предварителното разполагане на помощта в подкрепа на бързото предоставяне на помощ на нуждаещите се в Газа. Наред с това беше задействан Механизмът за гражданска защита на ЕС, за да се предложи подкрепа за полети за репатриране от Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    5 1 Отговор
    е , щом са от урсула значи следващия транш ще е от ковид ваксини
  • 2 Лъжат

    8 2 Отговор
    Нищо не стига до Газа, Урсула го краде.
  • 3 Данъкоплатец

    6 3 Отговор
    Аз не стм съгласен , с мойте пари да хранят мюсюлманите !!!
  • 4 И в Газа е цигания!

    3 5 Отговор
    Комунистката Ваня щяла да оспорва в съда загубата си.

    Както всички цигани, ромката Ваня е безочлива!
    В цялата страна
    ромите се редят пред общините за социални помощи!
    Но с претенциите, че общината е банка!
    Длъжна да им приведе помощи!
    Като че ли това са им
    спестявания в личните им влогове!

    Нахалство и дебелоочие,
    характерно за Ваня и етноса и!
  • 5 И ние сме в тази европа???

    6 0 Отговор
    Продължение на заглавието: Израел изселва арабите от Ивицата Газа. В началото към южните части на ивицата Газа, а след това към Европа. Не, това не е геноцид срещу арабите и присвояване на крайбрежната им предоставена от Египет зона. Да питам, "Европа увеличава хуманитарната помощ за Газа" или за изселените араби били в Газа?

    Коментиран от #6

  • 6 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "И ние сме в тази европа???":

    Тва дето пишеш не е верно.израел.обяви че няма да изселва никого.друг е въпроса че любимите ти араби се множат като зайци и ако това не спре до двадесет години няма да могат да се разминат в страните си.
  • 7 реалист

    1 1 Отговор
    Детеубийци