Last news in Fakti

27 Декември, 2023 19:37 2 455 7

Похитиха бивш външен министър

  • буркина фасо-
  • външен министър-
  • отвлечен

Абласе Уедраого е отвлечен от лица, представящи се за служители на националната полиция

Похитиха бивш външен министър - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият външен министър на Буркина Фасо (1994-1999), бивш заместник-председател на Световната търговска организация (1999-2002), Абласе Уедраого, който има опозиционни възгледи, беше отвлечен преди три дни. Това съобщи агенция Франс прес, позовавайки се на представители на неговата партия Льо Фасо.

Според агенцията 70-годишният политик е бил отвлечен от лица, представящи се за служители на националната полиция, от дома му в Уагадугу вечерта на 24 декември. Три дни след отвличането няма никакви новини от политика, никой не се е свързвал с него и никой не знае къде точно се намира, отбелязва агенцията. Партията призова за неговото „незабавно и безусловно освобождаване“, като добави, че осъжда отвличането и „ще държи отговорните за това отвличане отговорни за всяка атака срещу физическата или морална цялост“ на политика.

Както беше отбелязано, Уедраого е член на опозицията и остро критикува правителството на Ибрахим Траоре, който дойде на власт след държавен преврат в края на септември 2022 г.

В резултат на преврата Траоре отстранява подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба от президентския пост. Дамиба, който оглави държавата през януари 2022 г., също в резултат на преврат, подписа документ за доброволна оставка. Траоре стана временен президент на 21 октомври 2022 г. Новото правителство в Буркина Фасо прие условията, поставени от Икономическата общност на западноафриканските държави, включително отказ от съдебно и друго преследване на Дамиба и неговите поддръжници, както и ангажимент за провеждане на свободни президентски избори до 1 юли 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми те от БРИКС бе

    4 6 Отговор
    Буркина Фасо, Руслямия, Иран, Код ди Воар и Сирия 👍

    Коментиран от #4

  • 2 чудесно

    5 0 Отговор
    така трябва и с нашите пълни са с пари и лъжи
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Взели си храна за вкъщи !
    Фастфууд !
  • 4 А ти от къде си,

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ми те от БРИКС бе":

    от Факултето, Столипино или от сметището на Севлиьово?
  • 5 Вай вай Буркина фасо

    0 1 Отговор
    тея дето барабар с рашастан щяха да събарят долара ли са ??? Касмет!!!!
  • 6 Костя копейкин

    0 1 Отговор
    От утре минавам на Буркини-фасонски рубли да знайте.
  • 7 Чудо сегааа

    0 1 Отговор
    Др Пу ще се намеси и ще ги опрай