Last news in Fakti

30 Декември, 2023 12:17 1 205 15

Кандидат-президент на Тайван: Суверенитетът на Тайван принадлежи на неговия народ

  • тайван-
  • кандидат-президент-
  • суверенитет-
  • народ-
  • президентски избори-
  • парламентарни избори

Президентските и парламентарните избори в Тайван ще се проведат на 13 януари

Кандидат-президент на Тайван: Суверенитетът на Тайван принадлежи на неговия народ - 1
Снимка: БГНЕС

Суверенитетът и независимостта на Тайван принадлежат на неговия народ, заяви в събота лидерът в надпреварата за следващ президент на страната по време на оспорван дебат с други двама кандидати, предаде Ройтерс.

Президентските и парламентарните избори в Тайван, които ще се проведат на 13 януари, идват в момент, когато Китай засилва военния и политическия натиск, за да отстоява претенциите си за суверенитет над острова и редовно изпраща военни самолети в пролива.

Вицепрезидентът Лай Чинг-те, кандидат за президент на управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП), повтори по време на предизборен дебат, излъчван пряко по телевизията, че е отворен за разговори с Китай, който многократно е отхвърлял предложенията му за диалог, тъй като смята, че той е опасен сепаратист.

"По отношение на т.нар. независимост на Тайван основната позиция на Тайван е, че суверенитетът и независимостта на Тайван принадлежат на 23-милионното му население, а не на Китайската народна република", заяви Лай.

"Китайската република и Китайската народна република не са подчинени една на друга - това е определението за независимост на Тайван", добави той, визирайки официалното име на Тайван.

Поразеното правителство на Китайската република бяга в Тайван през 1949 г., след като губи гражданската война с комунистите на Мао Дзедун, които създават Китайската народна република. Нито едно от двете правителства не признава другото, а войната така и не е прекратена с мирен договор.

Като цяло Лай води в проучванията на общественото мнение с около пет пункта, но според някои от тях основният му претендент Хоу Юи от най-голямата опозиционна партия в Тайван - Куоминдан (КМТ) - изостава значително.

Хоу обвини Лай, че го е наклеветил с обвинения, че е прокитайски настроен. Хоу заяви, че се противопоставя както на независимостта на Тайван, така и на китайския модел на автономия "една държава, две системи", който предлага Тайван, но който не се подкрепя от нито една от основните партии.

"Сегашното статукво е, че Тайванският проток е на ръба на война. Така че поддържането на тесни връзки със Съединените щати, като същевременно се сключи мир с Китай, е решението на проблема", каза Хоу.

КМТ традиционно подкрепя тесните връзки с Китай, но категорично отрича да е пропекинска. Подобно на DPP, KMT твърди, че само народът на Тайван може да реши своето бъдеще.

Китай определи изборите като избор между война и мир.

Третият кандидат за президент, бившият кмет на Тайпе Ко Уен-дже от малката Тайванска народна партия, заяви, че неговата основна линия за взаимодействие с Китай е защитата на настоящата политическа система и начин на живот в Тайван.

"С тази основна линия съм готов да разговарям с вас", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    18 3 Отговор
    Значи на Китай тайванци са островни китайци.

    Коментиран от #14

  • 2 така си е

    20 5 Отговор
    суверенитетът на Тайван принадлежи на неговия народ, а този народа си е от китайци.
    Логиката е проста - остава само да се реализира. Всичко с времето си.

    Коментиран от #12

  • 3 Трансмомичето

    5 3 Отговор
    Трансилвания е родината на трансмомичетат и момчетата.

    Коментиран от #6

  • 4 тцъ

    8 5 Отговор
    Суверинета ви принадлежи на КНР и на РФ.🍸
  • 5 3.14К

    11 3 Отговор
    За Тайван може, а за босненските сърби не може да са независими.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    Точно
  • 9 Когато и да е

    12 4 Отговор
    Китай по един или друг начин ще постигне своята цел за обединение на
    целия китайски
    народ в една
    държава
    Това на фона на българската политика която се предаде и остави народа на Македония да бъде превит и денацифициран
  • 10 Жмуц

    7 3 Отговор
    Един народ и една държава с две политически системи. Това е законната реалност. Всяка демократическа партия в света е подчинена на американската Демократическа партия и следва интереса на финансовия олигархат със седалище САЩ.
  • 11 патето Яки

    6 4 Отговор
    А суверенитета на България принадлежи на посолсвоТО.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    7 3 Отговор
    На китайците от острова са им много промити мозъците от пропаганда. Не виждат нито развитието на Китай, нито разнообразието от системи на управление в Китай. демокрацията не е нищо друго, освен чутовна пропаганда за простолюдието. По свирепа и от християнството. Затова, со кротце - со благо, со малко кютек и нещата ще си дойдат на мястото.
  • 14 Хей

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Тайванците не са комунисти
  • 15 ивелин

    3 0 Отговор
    Правилно е ,че --суверенитетът на Тайван принадлежи на народа й ----Но сега нейният суверенитет принадлежи на Америка като колония която изпълнява нарежданията на Задокеанският господар който нагнетява постоянно обстановката . Под предлог ,че Китай представлява заплаха за Тайван обединява и останалите страни като Япония ,Ю. Корея Австралия и Нова Зеландия под различни военни съюзи с провокациите си.