Last news in Fakti

13 Януари, 2024 13:50 2 668 24

Джо Байдън vs.Тексас! Издигнаха ново преградно съоръжение по границата с Мексико

  • сащ-
  • мексико-
  • стена-
  • републиканска партия-
  • игъл пас

На пресконференция вчера губернаторът Грег Абът обяви, че разполага със законно право да упражнява контрол върху всяка една точка в щата, включително върху парка "Шелби" в Игъл Пас

Джо Байдън vs.Тексас! Издигнаха ново преградно съоръжение по границата с Мексико  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тексас издигна тази седмица ново преградно съоръжение по границата с Мексико, което обаче блокира достъпа на федералната гранична полиция до река Рио Гранде. Новата мярка обещава да се превърне в поредния епизод от спора между губернатора на щата, републиканеца Грег Абът, и президента демократ на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Националната гвардия на Тексас издигна нова ограда с бодлива тел по участък от границата в района на Игъл Пас, което обаче възпрепятства достъпа на американската федерална гранична полиция до парк в града, където има рампа за лодки, използвана от федералните за патрулиране на река Рио Гранде. По тази причина правосъдното министерство на САЩ, на чието подчинение е граничната полиция, е завела дело срещу Тексас в американския Върховен съд.

В иска се посочва, че без рампата служителите на граничната полиция няма как да осъществяват контрол и наблюдение на района, което "практически ги лишава от всякаква възможност за реакция при случаи на бедстващи мигранти".

Спорът е част от по-широкия контекст на политическото противопоставяне между правителството "Байдън" и губернатора Абът във връзка с безпрецедентния приток на незаконни мигранти, пресичащи границата, след встъпването в длъжност на Байдън през 2021 г. Напоследък Тексас започва все повече да предприема самостоятелни действия за охрана на границата, област, която поначало е прерогатив на федералното правителство, отбелязва Ройтерс.

Един от най-знаковите и безпрецедентни ходове на Абът в тази посока беше решението му през 2022 г. да качи на автобуси около 100 000 мигранти и да ги изпрати в някои от бастионите на демократите на север като Чикаго и Ню Йорк.

На пресконференция вчера тексаският губернатор обяви, че разполага със законно право да упражнява контрол върху всяка една точка в щата, включително върху парка "Шелби" в Игъл Пас.

"Въпросният парк в Игъл Пас, Тексас, не прави изключение и тези правомощия се отнасят и до него", каза Абът.

Говорител на министерството на отбраната на щата Тексас заяви, че Националната гвардия поддържа присъствие и временно преградно съоръжение в парка от 2021 г., и добави, че текущите действия се предприемат за предотвратяване на бъдещи незаконни пресичания на границата.

Неотдавна Абът нареди да се поставят бодлива тел и шамандури и в самите води на Рио Гранде, граничната река между САЩ и Мексико. Това действие също стана повод за съдебна битка с Белия дом.

По този казус, по-рано този месец правителството "Байдън" поиска от съдиите от Върховния съд временно да позволят на служителите на граничната полиция да прережат и отстранят спорната ограда с бодлива тел, която според Тексас е необходима за осуетяването на незаконните пресичания на границата.

Върховният съд все още не е се произнесъл по делото. Преди това, на по-долната съдебна инстанция, искането на Белия дом не беше уважено.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    37 0 Отговор
    Когато Тръмп каза,че трябва да се изгради стената с Мексико,скапаните демократи се опъната на тази идея.А в момента в САЩ е пренаселено от латиноси.

    Коментиран от #24

  • 2 Иван Попов

    31 0 Отговор
    Само Тръмп ще ги оправи
  • 3 щъркел

    23 2 Отговор
    Бай Издън трябва да дойде в България и да направи преградните съоръжения по българо-турската граница. Защото нашата е само с бодлива тел. Мексиканците ,ако бяха на нашата граница,щяха да се скъсат от смях,само като я видеха.
  • 4 Уса

    26 2 Отговор
    Ню Йорк града е емигрантска кочина и се усвояват много напечатени долари на гърба на спящите по улиците
  • 5 Бай Дрън

    14 2 Отговор
    Вече всички си правят чу р ка с мене...
    Май е време шефът(с рогата) да ме прибира вече...
  • 6 Българин

    6 24 Отговор
    Всичко живо бяга в Америка а в Блатная никой...що ли?

    Коментиран от #11

  • 7 да де

    26 0 Отговор
    Излиза, че и там гранична полиция пази границата колкото у нас, а по-смешното е, че бай пън пречи на местните власти да се справят с проблема.
  • 8 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    От 14 часа е протеста пред американското посолство.
  • 9 Порно

    19 0 Отговор
    От написаното разбирам, че задачата на федералните не е да предотвратяват нарушения на границата , а да "оказват помощ на бедстващи мигранти".
  • 10 Българин

    4 20 Отговор
    Ако питате 1 000 руснака къде искат да живеят-в САЩ или РаЗЗия как ли ще ви отговорят,м?
  • 11 Оф, бе ти си уникален

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    maloумник.
    Ми къде да бягат?
    От двете страни океани.
    Верно е казал Анйнщайн, че човешката флупост е безкрайна.
  • 12 Оня ден изгониха 2000 деца да учат

    17 1 Отговор
    онлайн, щото училището им трябвало за подслон на емигранти.
  • 13 Той

    19 1 Отговор
    Байдънчо знае ли изобщо къде е Тексас /защото, според мен, той изобщо не знае той самият къде се намира/. Изключително се надявам, т. нар. демократи в САЩ да се "освестят„, а имащите право да гласуват там, да направят правилният избор на предстоящите избори /защото ние, в Европа, установихме какво значи да ни "управляват" синилни старци, незнаещи по коя земя ходят/.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А защо е нужно да знае?

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Той":

    Да не би той да кара, пази Боже, Еър Форс 1?
    Пилотът знае, ако трябва, слага координатите на Тексас в ГПС-а на самолета и айдеее.
  • 17 Българин

    3 20 Отговор
    В РаЗЗия никой не ще да бяга, дори руснаците зорлем депортират деца и възрастни от окупирана Украйна към Колхозното блато, а горките украинци се чудят как да избягат с мръсна газ...

    Коментиран от #18, #19, #21

  • 18 Кремък

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    А от България,която е собственост на задокеанската амбасада ,вече тридесет години,защо бягат?Недоумник!
  • 19 А ми

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    те бягат щото са големи патриоти, за укрите говоря. На Слънчака и Банско е пълно с укро-идиоти
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Симо

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Русия също има голям проблем с незаконната емиграция!!! Явно малко четеш, българино!!! Но иначе клишета колкото щеш.
  • 22 Пенкелер

    9 0 Отговор
    "... решението му през 2022 г. да качи на автобуси около 100 000 мигранти и да ги изпрати в някои от бастионите на демократите на север като Чикаго и Ню Йорк."
    Подобнобрешение трябва да предприеме и България и да започне да извозва за Виена!
  • 23 Некой си

    5 0 Отговор
    Мумията да не се заиграва с коубойте,че ще му видят сметката.
  • 24 Някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Враточка , евтина работна ръка .... и гласоподаватели за демократите !