Last news in Fakti

19 Януари, 2024 11:48 1 693 53

Унгария систематично подкопава основополагащите ценности на ЕС

  • sir-
  • ес-
  • еп-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • ценности

В Унгария се забелязва ерозия на демокрацията

Унгария систематично подкопава основополагащите ценности на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Умишлени, непрекъснати и систематични усилия за подкопаване на основополагащите ценности на ЕС“ – това са обвиненията, отправени от Европейския парламент срещу Унгария в необвързваща резолюция, приета с голямо мнозинство от евродепутатите, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Притеснителнa е „по-нататъшната ерозия на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Унгария“. По-специално „пакетът за защита на националния суверенитет“, който, както се казва в изявление на Европейския парламент, е сравнен със скандалния закон на Русия за чуждестранните агенти.

Европарламентът разкритикува премиера Виктор Орбан, който миналия декември блокира основното решение за преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, включително пакета за помощ за Украйна. Парламентът поставя под съмнение способността на унгарското правителство да поеме шестмесечното председателство от Белгия на 1 юли 2024 г.

В резолюцията се казва, че Съветът трябва да предприеме реформи в своя процес на вземане на решения, за да сложи край на злоупотребата с правото на вето.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коч Ина

    63 13 Отговор
    Айде да се разпада тази ЕС кочи на, че лицемерието става нетърпимо

    Коментиран от #44, #48

  • 2 Българин

    14 41 Отговор
    скроиха му шапката на Орбан
  • 3 Българин

    11 47 Отговор
    забранено за путинофили!!!!!
  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    62 6 Отговор
    Сборището е пред разпад и си търси вътрешни врагове, там където не може да сложи марионетки и подлоги!
  • 5 Объркано Атлантиче

    54 3 Отговор
    Унгария разкрива истинската същност на ЕС и НАТО
    През цялото съществуване на ЕС и НАТО чиновниците говореха за правата, равенствата, свободите и насърчаването на демокрацията, в т.ч. в страни, които се намират далеч извън пределите на т. нар. "партньорски отношения" със съюзите. Въпреки това, с бързото развитие на ситуацията в Украйна, миналото единство и т.н. "демократичните равенства" изведнъж изчезнаха, поради появата на алтернативни и абсолютно отличителни от идеите, насърчавани от ръководството на НАТО и ЕС, което беше резултат от вътрешното "хапене" между страните от Съюза.

    Изхождайки от това, Унгария, която отдавна се е превърнала в "кост в гърлото" за Брюксел, нееднократно блокира основните големи програми за оказване на допълнителна помощ на украйна, аргументирайки решението си с "необосновани разходи, които трябва да се използват за собствено развитие", постепенно се превръща в европейски изгнаник. Нещо повече, в опитите си да убеди унгарското правителство, реториката на ръководството на ЕС придоби посока, която накърнява самите свободи и права, които напредваха дълги години, което доведе до предложение за налагане на вето върху гласа на Унгария при решаването на въпросите. Подобна мярка се разглежда и от ръководството на НАТО, поради нежеланието на унгарската страна да ратифицира Протокола за влизането на Швеция в Алианса.

    Въпреки това, по пътя към приемането на такива мерки, ръководството на НАТО и ЕС са изправени пред няколко предизви

    Коментиран от #6, #15

  • 6 Объркано Атлантиче

    55 1 Отговор

    До коментар #5 от "Объркано Атлантиче":

    ..Въпреки това, по пътя към приемането на такива мерки, ръководството на НАТО и ЕС са изправени пред няколко предизвикателства. Първо, за да се вземе такова решение, е необходимо отново да се проведе "гласуване", на което могат да наложат вето други страни, които по един или друг начин подкрепят Унгария. Второ, експертите вече отбелязаха, че подобен ход може да се отрази негативно на "репутацията" на НАТО и ЕС. По този начин германският геополитик Робърт Фруе заяви: "подобно решение може да бъде потвърждение, че и в двете организации няма принципи на справедливост и в такъв случай може да се твърди, че Евросъюзът и НАТО не са доброволни сдружения, а "колониални формирования". Освен това, решението ще бъде поредното потвърждение, че главната цел на политиката на ЕС и НАТО е прокарването на геополитическите амбиции на САЩ, които чрез тези организации ще затвърдят статута си на "главен" играч на континента".
    --
    Кратко и ясно. Браво на унгарците.

    Коментиран от #30

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русофилите

    5 35 Отговор
    са напълно сбъркани. Хем искат вън от ЕС и разпад на съюза, хем като кажеш "вън Унгария от ЕС се стресират и бичат минуси. 2879
  • 9 В. Борисов

    52 4 Отговор
    Най-смешното в цялата ситуация е какви са тези ценности на ес.
    Ако са: следване на американските заповеди, прием на всякаква мигрираща гад, гейпаради, 100 пола, евро, русофобия, ваксинации и пандемии, затваряне по домовете на хората, ядене на насекоми, минаване на зелена енергия, демек няма да имаме ток, то бих казал БРАВО„ ОРБАН!!! Да си жив и здрав. Сбогом ЕС!!!
  • 10 Иванушка 🇷🇺

    33 3 Отговор
    Днес си купих от Европата розаФ пенюар и още по-розафО боди за приятелката ми с който живея и си гледаме дечицата от третия пол и раса. Европа баце.....Украйна 😄😄😄

    Коментиран от #34, #37, #42

  • 11 ТттТ

    38 1 Отговор
    Ами шарените джендовски ценности не се харесват на повечето европейци-ама само Орбан открито го казва-други "ценности" ЕС за сега няма...
  • 12 В. Борисов

    36 1 Отговор
    Основна ценност на ес, да налее още 50 милиарда евро на украино/американската мафия, че да може тия да си накупят къщи и яхти за сметка на европейците, няма такива лицемери!!!
    С фонда за мир ЕС финансира американската война срещу Русия, какво повече да кажа, че тия темерути изхарчиха бюджета на ес до 2027 още през 2023 и сега се чудят от къде да вземат пари.
    ЕС е символ на мафия, корупция и безхаберие!!!
  • 13 Дън Бай

    14 1 Отговор
    Щом не си съгласен със Сервизио си лош!
  • 14 стоян георгиев

    3 25 Отговор
    Орбен да изчезва от се.да се записва в бригс или в евразииския съюз.
  • 15 Българските турци

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Объркано Атлантиче":

    Целта на колонизаторите е да колонизират и интегрират !... От лакомия гълтат и "токсини", които им присядат и не могат нито да ги смилат , нито да ги повърнат !!!
    Един за всички = всички за един ! Наруши ли се равновесието ...вече не е СЪЮЗ , а за пакт или алианс въоще да не говорим !!!
  • 16 може би ЕС се е изменил ,

    20 2 Отговор
    а 4 принципа, забогатяване, обща политика не се случиха . РФ са опонент . Храниха ни 90 години с петрол и газ . ЕС живее да влага в оръжия и оръжия . Неразбира държавните нужди .

    Коментиран от #38

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Льо Февър

    29 2 Отговор
    Орбан пречи на соросите да овладеят напълно ЕС

    Коментиран от #47

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Перо

    27 1 Отговор
    Първият закон за чуждестранните агенти, от 1936 г., действащ до днес е в САЩ! Нека джендъризма да протестира там!
  • 21 грешка

    24 2 Отговор
    точно Унгария защитава устоите на ЕС и проблема на бюрократите в Брюксел е, че все повече хора го виждат и започват да симпатизират на лидери от типа на Орбан !
  • 22 да попитам

    24 1 Отговор
    за какви ценности става въпрос ???
    тези на гинеколожката , на оня геронтофил дето ш.........бва баба си или внучето на офицера от SS
  • 23 Ами

    16 0 Отговор
    Разбира се, пречи най вече да се достигнат 32 та пола в САЩ и в Европа се могат още само на 3 и нещо:)))Пречат и на пълната смяна на генофонда в Европа на арабо африкански:)),както и на замяната на християнските ценности с извращенията от дявола:)))
  • 24 Хи Хи Хи

    2 15 Отговор
    Орбан подгоре млекото нещо..тоя вече се оля...А форинта стана кат турската лира май.. ше риве скоро Орбанчо..ем ша риве, ем ша опъва сополите..
  • 25 Само така,

    18 0 Отговор
    Да си жив и здрав Викторе, ние само можем да мечтаем за премиер който да защитава народа си, а не да е марионетка с дистанционно управление.
  • 26 Ценности му е майката

    19 1 Отговор
    Льош Орбан, льош. Не дава унгарските деца да бъдат вербувани от жиндърията. Не дава мъжете им да си присадят гърди и да ходят на високи токчета
  • 27 фен на сидеров

    18 1 Отговор
    щом Унгария ги подкопава, значи толкова са и "ценности" !
  • 28 Дедо Z

    17 0 Отговор
    А може ли да посочите, кои са европейските ценности днес? Вижте какви бяха в началото и какви са днес! Ако основателите знаеха, щяха и те да ви плюят на днешните ценности!
  • 29 разумен

    9 0 Отговор
    На кривата ракета космоса и пречи.
  • 30 Хи Хи Хи

    3 15 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Браво, викаш на маджарите.. ми като не им изнася ,що си не събират бохчичките и да се махат. както направи Великобритания..ммм? Нали са в турския съюз..там ше цъфнат и вържат като босфорските налъми.. или на Торбалан не му изнася, че веднага унгарската икономика глътна вОда и са удави..то не че и сега не е на издихания.. ма иначе курназ го раздава..

    Коментиран от #36

  • 31 Гай Турий

    18 2 Отговор
    Орбан е най-адекватният премиер в еврейския съюз. Последва го новият премиер на Словакия. Всички останали са марионетки на фашистгтон, не работят за Европа, а за себе си и жидоянките. Особено майнелайните на самия ЕС. За нашите шушумиги няма какво да се прошушне изобщо. Измет.
  • 32 Ти да видиш

    15 2 Отговор
    "Ценностите на ЕС" не са това което, което бяха. Това са ценностите на глобалистите, на Шваб, на Шорош и тем подобни адски и.з.ч.а.д.и.я.

    Коментиран от #35, #43

  • 33 Една позиция

    2 16 Отговор
    Партията на Орбан вън от ЕС.За Орбан няма полезни ходове.След като падне от власт и
    емигрира в Русия да си харчи позорно спечелените рубли,а РФ се разпадне къде ще
    се скрие? В Иран и сев Корея.Но и те са обречени след разпадане на РФ
    Същото важи и за българския фатмак-русороб!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Да ти кажа..

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Ти да видиш":

    Ам чи убуу ве.. излизай тогава ве.. ко само пърдиш. На мен като ми не изнася, взимам мерки и се спасявам..или си мислиш, че без тебе нема да съмне ли..? Акъл та лъже

    Коментиран от #45

  • 36 Викаш

    9 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хи Хи Хи":

    Като най правоверни евроХейци ние сме цъфнали и вързали икономически отвсякъде, и Унгария е направо икономическо джудже спрямо нас.

    Коментиран от #40

  • 37 бълг. патриот

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка 🇷🇺":

    Що не купи и един на К. Костадинов и на всички джендъри от Възраждане.Забравих и Б. Бонев
    Вчера го видях отиваше на работа в Соф. община,крачеше по левия тротоар.

    Коментиран от #46

  • 38 Да ти кажа..

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "може би ЕС се е изменил ,":

    Малкия..га ти не разбира кюмбето от военна музика, нема да се праиш на разбирач.. нема по-милитаризирана държава от Русия..Имаше навремето една доктрина, викаха и Износ на револю ция..що братски африкански народи сме подпомогнали с оръжие, бедна ти е фантазията .Обиколих на времето половината Африка и Близкия Изток по тази линия..и да ти кажа..тогава немаше РФ, ИМАШЕ СССР. И сегашната РФ беше РСФСР, и със същия статут в СССР , какъвто сега са държави като Мордовия, Башкирия, Дагестан или Чечня ..
  • 39 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    4 0 Отговор
    ТЕ ЕДНИ ЦЕННОСТИ С У... ДА ГИ СОЧИШ
  • 40 Хи Хи Хи

    1 5 Отговор

    До коментар #36 от "Викаш":

    Вместо да пърдиш, дай предложения..какво искаш.излизаме от ЕС и или ставаме 81 вилает на агата или умираме от глад.. или си мислиш , че дедко ти Иван ше те храни..хаха..той не може себе си да изхрани, та тебе .. иначе да лежиш и да пърцуниш и да пръскаш мозАк налево и на десно..тва знам че го можеш..ама га опре до работа, да работят багерите, оти са железни и не са уморяват..нали?
  • 41 Чочо

    8 1 Отговор
    Какви ценности,бе......
    Да командориш другите и да ми говориш за ценности.
    То като робовладелски строй.
    Разделяй и владей.
    Какво правят с Орбан.
    Прилагат сталинския метод:
    "-Има човек,има проблем, няма човек няма проблем."
    За ценности ще ми говорят!!!!
  • 42 Па съм аз

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка 🇷🇺":

    Ивлеева бе...Ми добре си ми дошъл на моите вечеринки, барабар с половинката ти.. Ще те запозная с Киркоров, с Лолита, с Билан..ма после да не викаш че не си влезнал у правилната врАта..
  • 43 Да питам..

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Ти да видиш":

    А ти какво ми предлагаш..ценностите на Дугин, Фурсов и Игор Джадан ли..Не ,мерси.. ( съмнява ме дали си прочел и два реда от някой от тях, ма се праиш на умен )
  • 44 Щом не ти харесва

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Коч Ина":

    аре бегай у рашата
  • 45 Недей казва,

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Да ти кажа..":

    защото нищо смислено не можеш да ми кажеш, освен безмислено да се ояждаш. Не си ти тоя, който да нарежда на другите какво да правят в държавата си и къде да си дават парите.
  • 46 Ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "бълг. патриот":

    Ти си балгериански пейтриът, но не и за това, за което се представяш.
  • 47 Марсел

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Льо Февър":

    Сорос му има зъб , защото го изгониха от Унгария
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бай Хой от Ханой

    4 1 Отговор
    ЕС и ценности....смях! И кои са те че не се сещам?
  • 52 Бай Хой от Ханой

    4 1 Отговор
    И България вън от ЕС и НАТО!!!!! Такива ценности....Благодарим!
  • 53 Бай Митко

    1 0 Отговор
    "... основополагащите ценности на ЕС ..."
    Добре де, за тези ценности чуваме редовно, но никой не ги казва кои са те!?! Секретни ли са, има ли ги въобще? Или всичко е ала-бала, за да се мачка раята!
Новини по държави: