Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 04:30 1 421 5

"Ал Каида" се възражда в Афганистан

  • афганистан-
  • ал кайда

Разкриват се нови тренировъчни лагери и ислямски училища

"Ал Каида" се възражда в Афганистан  - 1
Снимка: Медиапул

В доклад на Съвета за сигурност на ООН се констатира, че откакто талибаните възобновиха управлението на Афганистан през 2021 г., страната отново се е превърнала в убежище за терористични организации, предаде БТА.

"Ал Каида" се възражда в Афганистан при управлението на талибаните, като създава осем нови тренировъчни лагера заедно с пет медресета - ислямски образователни институции - в цялата страна, разкрива доклад на Съвета за сигурност на ООН от края на януари, съобщава вестник "Джерусалем пост".

Докладът, изготвен от комисията на Съвета за сигурност, създадена за наблюдение на "Ал Каида", посочва, че талибаните не са спазили обещанието си към САЩ, посочено в споразумението от Доха, да прекъснат връзките си с терористичната групировка и че двете организации продължават да са близки, отбелязва телевизия Си Би Ес.

Година след превземането на Кабул от талибаните САЩ убиха тогавашния лидер на "Ал Каида" Айман аз Зауахири с удар от безпилотен самолет в дипломатическия квартал на Кабул. Той се намираше в къща за гости, принадлежаща на министъра на вътрешните работи на талибаните, който е и лидер на свързаната с талибаните мрежа "Хакани" - Сираджуддин Хакани.

"Присъствието на високопоставени фигури от "Ал Каида" в страната не се е променило и групировката продължава да представлява заплаха в региона и потенциално извън него", се предупреждава в доклада на ООН. В него обаче се отбелязва, че според неговата оценка "понастоящем групировката не може да планира сложни атаки на далечно разстояние".

Анализаторите смятат, че "Ал Каида" сега е много по-слаба организация, отколкото беше преди, и мнозина се съмняват, че талибаните биха допуснали действия, които биха застрашили хуманитарната помощ, предоставяна от САЩ на Афганистан, която продължава да е от жизненоважно значение за предотвратяване на хуманитарна криза в страната.

"Има ли лагери за обучение в Афганистан? Напълно е възможно. Но капацитетът им да поразяват цели извън непосредствения южноазиатски регион е минимален", казва пред Си Би Ес ветеранът анализатор на регионалната политика Торек Фархади. "Талибаните внимават да не допуснат развитието на подобни дейности, тъй като са в контакт с американските власти."

"В момента САЩ са най-големият хуманитарен донор в Афганистан чрез ООН, но в крайна сметка тази подкрепа доведе до избягване на по-нататъшна хуманитарна криза в страната. Талибаните признават тази ценна подкрепа от страна на САЩ и няма да рискуват да нарушат тази договореност."

Си Би Ес отбелязва изявлението на специалния генерален инспектор на САЩ за възстановяването на Афганистан, че от август 2021 г. насам международната общност е предоставила на Афганистан помощ в размер на най-малко 2,9 милиарда долара, от които около 2,6 милиарда долара са предоставени от правителството на САЩ.

В доклада се посочва, че лагерите за обучение са разположени в различни провинции, включително Газни, Лагман, Парван и Урузган. В него се изброяват и местата, използвани от "Ал Каида" за придвижване на нейни бойци към и от съседен Иран, и се посочва, че в долината Панджир, северно от столицата Кабул, е създадена нова база за складиране на оръжие.

"Групировката поддържа скривалища за улесняване на придвижването между Афганистан и Ислямска република Иран в провинциите Херат, Фарах и Хелманд, като има и допълнителни скривалища в Кабул", се казва в доклада.

"Това настаняване на "Ал Каида" в рамките на Афганистан потвърди отдавнашните опасения, изразявани от много наблюдатели, относно това, че страната отново се превръща в убежище за терористични организации при управлението на талибаните", казва пред американския сайт "Медиа лайн", отразяващ събитията в Близкия изток, Шахин Модарес, анализатор по международна сигурност, специализиран в Иран, свързан с мозъчния тръст Център за Близкия изток и глобалния ред (Center for Middle East and Global Order).

Модарес заяви, че "Ал Каида" и талибаните, които отново поеха управлението на Афганистан през 2021 г., след като водените от САЩ коалиционни сили напуснаха страната, имат обща история на сътрудничество и идеологическо съответствие. Той заяви, че по време на въстанието си срещу коалиционните сили двете организации са поддържали дълбоко вкоренени връзки, които се базират на общия джихадистки мироглед и взаимната подкрепа за целите на другата организация.

Силвия Болтук, управляващ директор на платформата за бизнес и геополитическо разузнаване SpecialEurasia, заяви пред "Медиа лайн", че политическата нестабилност в Афганистан след завръщането на талибаните е създала благоприятна среда за възобновяване на терористичните операции.

"Налице е забележителна ескалация на терористичните атаки - от крайпътни и самоубийствени бомби до ракетни и минометни обстрели, директен обстрел, отвличания и престъпления с насилие", каза Болтук и добави, че много от инцидентите, насочени към религиозни обекти, се случват по време на религиозни празници.

Модарес заяви, че освен историческите връзки и идеологическите сходства между двете групировки, присъствието на "Ал Каида" предоставя на талибаните стратегически предимства, включително достъп до опитни бойци, оперативна експертиза и потенциално влияние върху регионалната динамика.

Ситуацията на границата между Афганистан и Иран е напрегната от няколко години, като двете ислямистки правителства, едното сунитско, а другото шиитско, си отправят взаимни обвинения, като всяко от тях твърди, че другото преследва и не защитава етническите им малцинства. Напрежението се засилва и от дългогодишния спор за река Хелманд.

Модарес отбеляза, че потенциалният интерес на "Ал Каида" към създаване на бази в Иран отразява стратегически разчет, насочен към подобряване на оперативните ѝ способности и разширяване на обхвата ѝ извън Афганистан.

"Географската близост на Иран до Афганистан, съчетана със сложната геополитическа динамика, предоставя на "Ал Каида" възможности за създаване на логистични центрове, набиране на нови членове и координиране на трансгранични дейности", каза той.

Притежаването на бази в Иран може да послужи на "Ал Каида" за множество цели. Според Модарес те включват улесняване на придвижването на бойци, достъп до ресурси и мрежи за подкрепа, както и установяване на присъствие в регион със значителна стратегическа стойност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    6 0 Отговор
    Кой ги Финанцира
    Банкерите на Дявола
  • 2 Мали

    2 1 Отговор
    Нека създават, Израел трябва да бъди изтрит от картата на света.
  • 3 Байдрънпън

    2 1 Отговор
    Пак ще ,демократизираме,, Афганистан и пак ще ни наритат. И пак ще висим по колесниците на последния излитащ самолет
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Отец Дионисий

    0 2 Отговор
    аллак ак бар !
Новини по държави: