Last news in Fakti

8 Декември, 2020 14:21 4 781 46

73% от хората в Русия са против ваксинацията, а ни убеждават в противното

  • русия-
  • ваксина-
  • коронавирус

Фактически се налага изводът за започнала ваксинна надпревара и сред фармацевтичните компании, и сред държавите

73% от хората в Русия са против ваксинацията, а ни убеждават в противното - 1
Снимка: Shutterstock

В Русия се провежда масова ваксинация срещу коронавируса. Първи получават ваксина "Спутник V" медиците, учителите и социалните работници. Според разработчиците ѝ ефективността на препарата, създаден в Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалея", достига 95 на сто след поставяне на втората доза. Във фазата на изпитания "Спутник V" е инжектирана вече на близо 100 000 жители на Русия. Ще посочим, че третият етап от клиничните изпитания още продължава, най-малкото няма информация да е приключил.

Интерес към руската ваксина е проявен от десетки страни, но в самата Русия виждаме скептицизъм по повод ваксинацията. По данни на центъра "Левада" (регистриран като НПО, изпълняваща функциите на чуждестранен агент - бел. на вестника), към ноември 2020 г. 59 на сто от руснаците не са били готови да се имунизират. Скептиците впрочем са станали с 5 на сто повече спрямо август. Още по-характерни са данните от анкета на партията "Единна Русия" - 73 процента от участниците нямат нагласа за ваксинация.

Московските градски власти смятат да имунизират към 6-7 милиона столичани и уверяват, че над 5000 вече са се записали на опашка за ваксиниране. Засега на населението се предлага само ваксината "Спутник V", но се правят изследвания и тестовете и на други препарати.

Мнозина свързват големи надежди с разработката на Държавния център за вирусология и биотехнологии "Вектор", която е в клинични изпитания с хора над 60-те. Очаква се "ЕпиВакКорона" да бъде регистрирана през декември. А през февруари - и ваксината, разработена от Федералния научен център за изследвания и разработка на имунобиологични препарати "М. П. Чумаков" към Руската академия на науките (РАН).

Собствени разработки предлагат големи световни научни центрове и производители. Великобритания планира тази седмица да започне имунизации с ваксината на "Пфайзер", одобрена от националния регулатор. Кралството предвижда масова ваксинация от пролетта. Впрочем британците, както и руснаците, са разтревожени от прекалено бързото разработване, после и одобрение на ваксината. Опасения будят най-вече евентуалните странични ефекти.

Регулаторите в редица други страни сметнаха, че Лондон действа прибързано, а "Пфайзер" съобщи за проблеми с изпълнението на първоначалните планове за производство на медикамента.

Фактически се налага изводът за започнала ваксинна надпревара и сред фармацевтичните компании, и сред държавите. Британският в. "Таймс" смята за неуместни самохвалството и национализма в ситуацията с антикоронавирусните ваксини. Автор на изданието изтъква, че ваксини се разработват от много страни и споменатият препарат на "Пфайзер" е плод на международно сътрудничество.

"С цел да ускорят темпото на разработките водещите световни научни списания направиха платен достъпа до информация и ускориха размяната на научни данни във връзка с коронавируса", се казва в статията от "Таймс".

Многомилиардните инвестиции дадоха резултат; няколко ваксини вече са в масово производство, по други приключват клиничните изпитания, което според вестника изостря конкуренцията. И става дума не само "кой има най-развита наука", но и кой ще спечели повече. Избухналите спорове за прекомерно бързане надали ще премахнат съмненията дали именно науката движи разработките на ваксини, посочва "Таймс".

"По думите на човек от администрацията, "няма по-страшно зрелище от политик, който взема в ръце иглата", резюмира изданието.

Засега обаче политици, държавни служители и учени възхваляват всеки своята си ваксина, гледат да ѝ правят промоция на пазара, сключват договори за доставка на готови препарати и технологии, и то понякога преди края на всички изследвания. Но властите на много страни бързат да си запазят количества от заветния медикамент, тъй като заразените стават повече с всеки ден.

* * * Ваксинната надпревара впрочем не е започнала с новината, че стартира имунизация във Великобритания и Русия, а тече вече от месеци, защото залогът е огромен научен престиж, а става дума и за "изгоден бизнес", смята Владимир Сергиев, академик от РАН: Първите ваксини са доста скъпи. Ако в Русия получаваме препарата безплатно, това не означава, че той не коства нищо на страната. Напротив, коства ѝ. И щом може да бъде продаван, това е добър бизнес, затова естествено тече надпревара.

"СП": - Защо властите бързат с ваксинацията?

- Властите виждат, че това е опасна, смъртоносна болест. Щом вярват, че ваксината ще спаси хора, те го правят максимално бързо. Друг въпрос е доколко нивото на опасност е обективен факт. Това обаче е отделна работа. Цялата властова вертикала е убедена, че става дума за страшна болест, затова действията на властта са логични, тя го допуска като предпоставка.

"СП: - Мнозина руснаци, а и хора от други страни, не смятат засега да си слагат антиковидни ваксини. Защо не бързат с имунизацията? Други ваксини ли чакат?

- Има един тъжен виц: докато през първата вълна лекарите се опитваха да убеждават, че има вирус и е опасен, през втората пациентите се опитват да убедят лекарите, че има други болести, от които не желаят да умират.

"СП": - Може би ако учените и лекарите, а не политици и държавни чиновници, разказваха повече за вируса и ваксините, по-малко хора щяха да имат съмнения?

- Директорът на института "Гамалея" говори достатъчно много и говори добре. Директорът на "Вектор" също. Не съм гледал изявления на директора на института "Чумаков", където също са направили ваксина, но при всяко положение с три ваксини разполагаме реално. Изобщо смятам, че медиите у нас са претоварени с темата за коронавируса. Хората, освен че боледуват, а някои - тежко, са най-вече наплашени. Ако медиите престанеха да говорят, ние щяхме да направим далеч повече за здравето на населението.

* * * Водещият научен сътрудник на Института за клинична експериментална медицина към Сибирския клон на Руската академия за медицински науки, бивш завеждащ лабораторията за особено опасни инфекции във "Вектор" Александър Чепурнов разказа, че представител на известния клан Кенеди твърди: американци не бива да се имунизират с предлаганите антиковидни ваксини, защото те са генетични.

- Направени са въз основа на информационна РНК. Според Кенеди ще нанесат непоправими вреди. Може и да е истина, но не си представям много как генетичният момент ще се отрази толкова зле. Макар че сигурно не бива да го изключваме. Това всъщност ще стане ясно след дългогодишни изследвания. Има за какво да се заяде човек. И по повод техните ваксини, и за нашите. Но друга перспектива все още няма, дори да не е сигурно, че и това е някаква перспектива. Появиха се данни, че мутации все пак има. Почти всички сегашни ваксини, освен убитите или инактивираните, са с прицел в онази част от вируса, която се свързва с рецептора на клетката. Ако се промени антигенната структура на тази част, ваксините от този тип ще станат безполезни. Струва ми се, в момента все пак трябва нещо да се върши, затова при всички забележки, които направих относно нашите ваксини, сега ще е по-правилно да си замълча.

"СП": - Защо хората гледат с опасение на ваксинацията независимо колко е опасен коронавирусът?

- Тук има сериозна скрита страна. У нас изобщо се появиха мнозина антиваксъри. Заради дълготрайното благополучие, когато хората, децата не загиват масово, защото не са били ваксинирани, както е ставало преди. Преди 40-60 години никой не се е съмнявал в тези неща. Да си припомним как бе "затисната" епидемията от едра шарка в Москва. Това се казва действия - за три седмици бяха ваксинирани над 9 милиона души, 10 000 бяха поставени в изолация, властите връщаха обратно самолети, ако на борда случайно имаше човек, контактувал с болни. Абсолютно всички пътници, дори седнали далеч от него, бяха пращани в изолатор. Само така заразата може да бъде спряна. Китайците ни показаха как може да бъде потушено избухване на коронавируса, а ние още спорим дали трябват маски, дистанция или не. Мнозина специалисти, допуснати до водещите телевизии, разказват, че от нещо си полза няма, друго пък вреди и т. н. Ами ето го нагледния пример на Китай, където болестта бе обхванала на практика цялата територия, но те за два месеца я спряха и живеят сравнително спокойно. Има си стандартни неща и те трябва да се използват.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    32 14 Отговор
    ВСИЧКИ ПОЛИЦАИ В РУСИЯ СА С ФЛАНЕЛКИ НА ДПС...ЕГАТИ МАФИЯТА...

    Коментиран от #2

  • 2 Меди доган е насекъде

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    Тои командва боки и путин
  • 3 Хо хо хо

    35 30 Отговор
    Тая Лада Самара на снимката е стократно по-здрава кола от всички япински и корейски недоразумения.

    Коментиран от #15, #18, #21, #25, #29

  • 4 Аве Заеви

    12 30 Отговор
    Хората не искат но ... нашият БЕЗДЕЛНИК и ДЕЗЕРТЬОР .. ИСКА! И то, непременно..РУСКА.Истински Зелен Чорап и под'лога
  • 5 9f8vc9vc9

    45 7 Отговор
    Много тенденциозно заглавие. От него излиза, че руснаците са против руската ваксина.
    Истината е, че те са против ВСЯКА ваксина, независимо от страната прозиводител, както междувпрочем и повечето хора от останалият свят.
    Много скрито-покрито, много недомлъвки и уговорки..... Прави са хората да се съмняват, оше повече и при това акгресивно налагане на ковид-истерията и прибързаното настояване за вакасинация и то повсеместна.
  • 6 Ха сега

    10 3 Отговор
    Малеее, започвам да вярвам, че в тази ваксина има нещо божествено, което ме кара да си мисля, че е по-добре 2-3 ваксини да си ударя 🤣😂

    Коментиран от #9, #23

  • 7 фактология

    30 2 Отговор
    То и в България са толкова процентите против ваксинацията но никой не ни пита.
    В Англия е същата работа.
  • 8 1000

    17 4 Отговор
    С други думи, благодарение на Интернет, масовото изпростяване на населениено не признава граници и расте с бързи темпове. Или населението винаги си е било просто, но Интернет позволява простотията да лъсне като на витрина. Изберете си един от тези варианти. А може и двата.
  • 9 111

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ха сега":

    По-добре недей се ваксинира. Във ваксината има нещо сатанинско.
  • 10 к6ик6к6

    1 7 Отговор
    Китайската е най-добра ----

    Коментиран от #12

  • 11 Анджело

    23 3 Отговор
    Е България против са 99% но ни убеждават в противното

    Коментиран от #42

  • 12 ТЕЛ ИЗМАМНИК

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "к6ик6к6":

    ПОНЕ Е ОРИГИНАЛНА
  • 13 Анджело

    18 7 Отговор
    Най-добра е Руската ваксина. В нея няма наноботи на Мъск
  • 14 ДЕТ МОРОЗ

    4 6 Отговор
    НУ ДАВАЙ ВОДКУ Б Д ПОЧЕМУ МА ЗАНИМАВАШ С ВАКСИНИ
  • 15 987

    13 20 Отговор

    До коментар #3 от "Хо хо хо":

    Това на снимката дори не е автомобил ,а скрап на колела.Японските и корейските автомобили са като извънземни кораби пред тоя чуплив боклук на снимката.Само тая снимка е достатъчна да видите за каква мизерия,нищета и изостаналост става въпрос в русия.

    Коментиран от #19

  • 16 Голем смях

    8 11 Отговор
    Дават по 10 евро на всеки ваксинирал се.Проблемът е,че трябва де е трезвен поне по време на ваксинацията.
  • 17 НПО "Левада"

    10 5 Отговор
    в никаква степен не може да бъде посочван, като достоверен източник на данни и информация. Това е соросоидна анти руска организация създадена с цел единствено и само да дискредитира Русия чрез откровени лъжи.
  • 18 На снимката

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хо хо хо":

    е Лада Калина. Има и по- нови.
  • 19 кьцзм32м23н

    13 6 Отговор

    До коментар #15 от "987":

    От както има Гугъл-Мапс и камери в реално време, всеки с компютър и интернет, при желание може да види как изглежда Русия сега.
    Може да види и как изглежда Детроит, също.
    Разликата ще ви учуди много.
    Опорките не минават вече. А госодарите ти ги е яд, че са прахосали заграбеното от индианците и почти цял свят, а Путин не им дава да крадат от Русия.

    Коментиран от #30, #35, #43

  • 20 Далай Лама

    13 0 Отговор
    Какво гледате Русия бе, слагачи !
    Интересно ще ми бъде и колко процента
    от населението у нас също ще се подложат
    на този експеримент !?
    Аз прекарах COVID-19 и сега пари да ми дават
    не бих приел ролята на . . .лабораторна бяла мишка !
  • 21 Пффф

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хо хо хо":

    Ти каква кола караш , Баце и защо ?

    Коментиран от #26

  • 22 antoni

    9 3 Отговор
    Всички навсякъде ще натискат за задължителна ваксинация. Тове е войната сега. Не кой ще застреляш, а кой ще ваксинираш т.е кой повече роби ще набере като бройка
  • 23 Пффф

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ха сега":

    Божествено е силно казано , но човешката история е доказала , че ваксините спасяват . Има изключения , но е по-добре с тях отколкото обратното
  • 24 О хо хо

    8 3 Отговор
    БЪРЗАТ С ВАКСИНИТЕ, ЗАЩОТО СЛЕД 3 МЕСЕЦА ЩЕ ИМА МНОГО ПОВЕЧЕ ПРЕБОЛЕДЕВАЛИ И НИКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА ДА СИ СЛОЖИ ВАКСИНА. НЕ Е НУЖНО ПРОСТО.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 SHKËNDIJA

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Пффф":

    Кара магаре с каруца понеже в Ирак тва е транспорта
  • 27 Некъв дпс рекетьор спрел у калта

    3 2 Отговор
    И чека да рекетира минаващите хора и коли
  • 28 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Нищо де, вие пък ще ни убеждавате, че 90% в европа се бият за ваксината убиец, кът така че - да ви не дреме!
  • 29 Детектив

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хо хо хо":

    Рено Фен, толкова си елементарен, че си личиш от километри! Не можеш да заблудиш и най-пpocтия дeбил! ..какъвто всъщност си!
  • 30 Обективен

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "кьцзм32м23н":

    Но, моля гледащите-проверяващи в Жужъл Мапс да не гледат Петербург или Масква! Нека гледат другите градове, тия двата не са критерии!

    Коментиран от #32

  • 31 Сандо

    6 0 Отговор
    След като стигнах да центъра Левада спрях да чета,нямаше смисъл.Всъщност статията можеше да бъде от три думи:Според Центъра Левада ...,и оттам всичко щеше да ни е вече известно.Благодарение и на днешната журналистика света става отвратително място за живеене.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гошо

    3 1 Отговор
    Айде време ни е пак да ревнем над руските гробища
  • 34 Вълко Червенков

    3 5 Отговор
    Крепостните знаят,че рускенефските наночипове са "Най-големите наночипове в света",с размери на топка за тенис и много трудно влизат през задника.

    Коментиран от #37

  • 35 2382

    5 9 Отговор

    До коментар #19 от "кьцзм32м23н":

    Точно това трябва да вив притеснява вас русофилистиците.От както има Гугъл Мапс не може да се скрие истинската мизерия в Русия ! Истината е ,че Русия прилича на Нигерия,но със сняг ! Това не е казано случайно.В Русия още дори няма пътища ,а само посоки.Отворете Гугъл Мапс и изберете произволен град или село в Русия и ще видите ,че все едно се намирате в държава от третия свят.Дори Ирак и Сирия са по-красиви места.Отидете някъде произволно и в САЩ и ще видите за каква красота ,подреденост и разцвет става въпрос.Там по-закон всичко трябва да се поддържа в най-красиво състояние,но за тая цял трябва да имаш и висок стандарт.Дето се вика....В САЩ ДОРИ ТРЕВАТА Е ПО-ЗЕЛЕНА И НЕБЕТО Е ПО-СИНЪО

    Коментиран от #46

  • 36 Левада

    4 0 Отговор
    По данни на центъра "Левада" (регистриран като НПО,

    изпълняваща функциите на чуждестранен агент
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Истината

    4 4 Отговор
    Тaкa нaрeчeнaтa РНК Вaкcинa c-у Кoвид гaрaнтирaнo причинявa бeзплoдиe /при мъжeтe 97%, a при жeнитe 47%/-Същото се получава и при преболедуване от заушка , ocвeн тoвa пoврeждa мoзъкa тaкa, чe чoвeк нe мoжe дa миcли зaдълбoчeнo, тe тoвa e. Нa бъдeщитe вaкcинирaни ЧECТИТO.

    Коментиран от #40

  • 39 Науйник

    0 0 Отговор
    А Марсоходите не тръгнахали към Сахара
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Аз40

    0 1 Отговор
    По данни на НПО, която има функции на чужд. агент. Много достоверни данни :D
  • 42 до Анджело

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анджело":

    Тебе лично ще ваксинира другаря пyткин с кожената си инжекция ;)
  • 43 до кьцзм32м23н

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "кьцзм32м23н":

    А от кога и защо има Гугъл мапс който да гледаш ? Това навярно е руско изобретение ? Или не чакай - май беше хамериканско ...
  • 44 Fui ygfddss

    2 0 Отговор
    Защо никой не казва за 6мата умрели след ваксинация с Пфайзер?
    И ако е лъжа да я разобличат, а не да мълчат като Пут. По всички руски сайтове само това говорят.
  • 45 cpv

    0 0 Отговор
    При нас е същото! Много хора се страхуват да се ваксинират и това ще е голям проблем!
  • 46 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "2382":

    и халките ви по големи.