Last news in Fakti

10 Декември, 2020 18:18 4 588 16

Епидемиолозите знаят всичко за коронавируса. Какви правила спазват те самите?

  • коронавирус-
  • пандемия

А дали биха подали скоро ръка на приятел или пациент?

Епидемиолозите знаят всичко за коронавируса. Какви правила спазват те самите? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Епидемиолозите ни дават ценна информация за коронавируса. Но как живеят те самите? Какви правила спазват в делника си? Ето обобщение на нагласите сред германските епидемиолози:

Повечето германски епидемиолози ще празнуват тази година Коледа в съвсем тесен семеен кръг, сочи актуално проучване на германските медии NDR, WDR и „Зюддойче Цайтунг“, в което са участвали 242 учени. Едва 13% от епидемиолозите възнамеряват да отпразнуват коледните празници с "голямото си семейство". 61% казват, че ще изчакат с празнуването в по-широк кръг повече от година. Едва 13% са и тези, които биха отишли на ски ваканция през следващите три месеца.

Без самолети и фитнес

Само 20% от интервюираните германски епидемиолози биха се качили на самолет през следващите три месеца. Склонността към пътуване с железниците е по-висока - 56% са готови да пътуват с влак идните месеци. 41% обмислят ваканция в самата Германия, докато в чужбина са готови да отидат едва 17%. Освен това мнозина споделят, че биха отишли в отпуска само в някоя вила под наем, но не и в хотел, където човек неизбежно се среща и с много други почиващи.

За рисково се приема и посещението на фитнес зали - само 26 процента биха предприели подобна стъпка в следващите три месеца. Епидемиоложката Ева Грил от университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен казва: „Много бих се радвала, ако спортните площадки станат достъпни за обществеността и ако се създадат повече места за спорт навън.“ Други епидемиолози споделят, че за момента спортуват у дома и ще отидат на фитнес, когато броят на новозаразените спадне до по-малко от 30 на 100 000 души седмично.

Кога ще се ваксинират епидемиолозите?

Германските епидемиолози очевидно нямат проблеми с фризьорските салони - 74 на сто биха отишли на фризьор. Те не се опасяват и от посещенията при лекаря, дори и случаят да не е спешен - 76 процента смятат така.

А щом се появи достъпната ваксина срещу новия коронавирус, от нея веднага биха се възползвали 46%. Други 37% биха се ваксинирали през следващите 3 до 12 месеца. А 14% от епидемилозите казват, че ще го направят след повече от една година. Като основания за изчакването те посочват: „Защото не съм в рискова група“ или „Защото искам да изчакам резултатите от мащабните проучвания“.

Щефани Хелмер от берлинската клиника „Шарите“ заявява: „Бих се ваксинирала колкото може по-скоро“. Тъй като тя самата не попада в рисковите групи, предполага, че редът ѝ ще дойде по-късно. Брита Бюхлер, която работи в университета в Майнц, няма съмнения в безопасността на ваксината: „Допускането на ваксината в Германия е свързано с толкова проверки и бариерите са толкова високи, че въобще не се безпокоя. Освен това фармацевтичните фирми надали биха опитали да манипулират данните, тъй като щетите за имиджа им биха били твърде големи“.

По-добре без ресторанти и сватби

43 процента от анкетираните отговарят, че биха отишли на ресторант веднага. 51% казват, че биха се решили на подобно посещение едва след 3 до 12 месеца, а 7% - чак след повече от година.

Над една трета от епидемиолозите заявяват, че биха отишли на погребение или на сватба и сега, отдавайки по-голяма значимост на погребението. „Сватбените тържества могат да се отложат, но не и погребенията. Смятам посещенията на погребения за важни в психологически план“, споделя един от участниците в допитването.

И още: повечето епидемиолози (54%) биха носили защитна маска още една година. А 51% биха се включили в масови празненства като карнавала или Октоберфест, или пък биха пели в хор също най-рано след година.

А дали биха подали скоро ръка на приятел или пациент? Едва 7% от анкетираните епидемиолози биха се ръкували още сега, 35 на сто имат готовност да го направят отново след 3 до 12 месеца. 46% биха отложили ръкостисканията за повече от година. А 11 на сто казват, че никога повече няма да подадат или да приемат ръка при поздрав. "Надявам се, че този вид поздрав ще отпадне“, пише един от специалистите.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжат

    17 5 Отговор
    Глупавите им агитации нямат край...

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Последния Софиянец

    8 3 Отговор
    Според ботокса Ангелов световното задкулисие прави ваксина за Ковид от 2003 година.Ха ха ха
  • 3 Кои пак ли нашите

    7 3 Отговор
    Епедемици знаят всичко? Защо не предупредят мъжете както направиха в Китай още февруари месец, да не зачеват деца поне две години напред! На някои им е все още много смешно, особено тук в изказванията.

    Коментиран от #15

  • 4 Родолюбец

    13 6 Отговор
    Лъжат като дърти цигани, мръсни долни, алчни боклуци. Всеки отговорен за тая измислена пандемия трябва да облече раираните дрехи. Подлудиха хората с мръсните си манипулации
  • 5 Gkbb

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Лъжат":

    По принцип средностатистическият българин се чувства винаги излъган.
  • 6 Брей

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лъжат":

    Ако казваха обратното веднага щеше да им повярваш, нали?!
    Абе как така все избираме на какво да вярваме - на това, което ни харесва!
  • 7 Просто е

    4 1 Отговор
    Мийте си ръцете преди да ядете и преди да се пипате по лицето , виждал съм много хора които са със шлем и маска и като се пипа по лицето с мръсните ръце се губи ефекта да се предпазва с тези маски и шлемове )))
  • 8 въпросче

    5 0 Отговор
    46% биха отложили ръкостисканията за повече от година. А ЦИЦОГАЛЕНЕТО И ДУПЕСТИСКАНЕТО НЕМЦИТЕ ОТЛАГАТ ЛИ ГО?
  • 9 Ели Оригинал

    4 1 Отговор
    Има два варианта:единият законопослушните ще бъдат ваксинирани, но не за ков 19, а за бъдеща по-смъртоносна "3-тата вълна, януари-февруари,вирусче"-уж ков19.
    А неваксинираните са бунтовници, които няма да са роби, в тяхна чест ще пуснат 3-тата вълна.
    Втори вариант, ръкотворният вирус прецизно копие на СПИН-синдром на придобита имунна недостатъчност е бил пуснат нарочно, за да се наложи "Новият ред".
    Изведнъж преносител на заразата, ще се окажат и/или хартиените книжки,златото и др. активи на населението ще бъдат извзети.
    Слагаме 3 шестички на ръката и сме "здрави".
    Квантовия чип е копие на храм Соломон, дали това не е "построяването на 3-тия храм?
    А какво е кръв? "Моята плът е моята кръв", "По мой образ и подобие".
    Как е нахранил Христос хората с риба, сила на мисъл, какво търсят ЦЕРН и квантов компютър -божествена частица, създаването.

    Липсва им Дух, съзнание (копие мозък-връзки) и материя без Дух - "грешка в чипа", и клонирането на хора няма да им помогне.

    Коментиран от #16

  • 10 Ели Оригинал

    4 2 Отговор
    Затова умните (и богатите) събират и $преливат# плазма с антитела, изход даряване, но да не е анонимно, първо лекари, мед. сестри, санитари, учители-преподаватели, учени - за да останат важните за функциониране на държава интелектуалци.
    Ваксините, част от тях се намесват и в ДНК-открито пишат, говорят, рекламират.

    Затова протестират в Германия и Франция, и атакуваха агенции, органи за контрол и рарешаване на ваксините, вклч. ЕС.
    Защото ако си спомним ТТП и ТТИП имаше недостъпна информация, дори за евродепутатите.
  • 11 Gvtdafg

    2 0 Отговор
    В града има доктор на име Рендел.казват.че Ада го е довел.ти спи дете.доктора ще те отведе.
  • 12 Петер Шиш

    6 0 Отговор
    - брачет на Ева Грил:Не сме достатъчно кандърдисани още.Не ни стигат само доктори , политици и математици.Искаме да ни навиват и футболисти , балерини и шахматисти !!
  • 13 пратеникът

    3 0 Отговор
    Създателите на вируса още преди 3 години се запасиха с много пари да се изолират за дълго време казаха когато нашия вирус дойде яжте Ананас той разрежда кръвта и Бог да ви е на помощ.
  • 14 Просветен илюминат

    2 1 Отговор
    Тези имат богата фантазия след като знаят за нещо,което несъществува и е плод на нечия фантазия от която се получи добър психотрилър.
  • 15 сподели

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кои пак ли нашите":

    към Кои пак ли нашите, не съм чувал за това, дай малко инфо? защо?
  • 16 Бъдещата

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ели Оригинал":

    ще се казва ков21