Last news in Fakti

10 Декември, 2020 20:32 6 221 38

Опасни ли са ваксините срещу коронавирус?

  • ваксина-
  • коронавирус

При автоимунна реакция имунната система атакува собствени части от тялото, тъй като ги разпознава като чуждо тяло

Опасни ли са ваксините срещу коронавирус?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Могат ли ваксините срещу новия коронавирус да предизвикат рак? Съдържат ли опасни съставки? И въобще: достатъчно надеждно ли са изпробвани? Тук предлагаме отговорите на тези и други въпроси, свързани с ваксините.

Първите ваксини срещу коронавируса бяха разработени рекордно бързо. Още по-бързо обаче се разпространиха съмненията и слуховете, свързани с имунизациите. Много от тях са грешни и напълно безпочвени.

Достатъчно надеждно ли са изпробвани ваксините относно действието им и възможните странични явления?

Ваксините се тестват на три етапа: целта на първата фаза е да се установи поносимостта на дадена ваксина и на този етап тя се изпробва върху много ограничен кръг от хора, чийто брой обикновено не надхвърля двуцифрено число. Втората фаза трябва да покаже дали настъпва желаната имунна реакция на организма. А в третата - дали препаратът помага срещу инфекция.

Обикновено тези три фази следват директно една след друга, но в случая с ваксината срещу Sars-CoV-2 отчасти те са били провеждани едновременно. Освен това Европейската агенция по лекарствата ЕМА е одобрила за някои от кандидатите тъй наречената процедура Rolling-Review, което на практика означава разрешение за оценка на клиничните резултати още преди да бъдат събрани всички нужни данни за кандидатстването за разрешение. Според ЕМА обаче в случая изискванията за качество, сигурност и надеждност на продукта остават непроменени.

Критиците твърдят, че заради скъсените срокове за тестване и одобрение, които обикновено траят години, сега е трудно да се правят изводи за възможните дългосрочни последици от новите ваксини срещу коронавируса. ЕМА обаче може да издава условно разрешение първоначално за една година, когато "ползата от спешното предоставяне на ваксината надвишава риска, произтичащ от липсата на всички необходими данни в нормалния случай". А липсващите данни, например за дългосрочното действие на ваксината, трябва да бъдат предоставени на по-късен етап.

Променя ли ваксината генома на имунизираните?

Срещу вируса Sars-CoV-2 се разработват и ваксини на генна основа. При тях с помощта на технологията "месинджър-РНК" (mRNA) клетките биват заставяни да произвеждат протеини, които предизвикват имунната реакция на тялото.

Докато при ДНК-ваксините молекулата на ДНК прониква до ядрото на клетката, при РНК-ваксините не се случва нищо подобно. Затова и на теория не съществува никаква опасност от промяна на генома. Към момента нито една ДНК-ваксина срещу коронавируса не е достигнала до третата фаза.

Ваксините на генна основа влияят само на малка част от клетките в тялото, а не върху геном. Затова и твърденията, че ДНК- или РНК-ваксините водят до промяна на генома на човека са неверни.

Могат ли ваксините да предизвикат автоимунни или ракови заболявания?

При ДНК-ваксините теоретично е възможно привнесената отвън ДНК да промени ДНК-то на клетката, а възможните последици от това да бъдат образуването на туморни клетки или автоимунни реакции. Но както вече посочихме, към момента нито една разработка на ДНК-ваксина не е достигнала до третата фаза на тестване. Припомняме, че ваксината на Moderna и тази на Biontech са РНК-ваксини.

При автоимунна реакция имунната система атакува собствени части от тялото, тъй като ги разпознава като чуждо тяло. За това обаче съставни части от ваксината и отделни субстанции на организма трябва да имат подобни молекулярни структури. Тези автоимунни реакции обаче са изключително редки и са възможни и при други форми на ваксиниране и вирусни инфекции.

За да се установи подобно странично въздействие обаче, са нужни изследвания с огромен брой участници и много дълъг период на наблюдение. Преди години ваксината срещу свински грип Pandemrix например предизвика нарколепсия при хора с много специален генетичен признак. При общо 60 милиона поставени ваксини имаше общо 1300 случая, при които се стигна до развиването на нарколепсия.

Представляват ли ваксините риск за бременността?

Доброволките, участващи в тестове с ваксини на генна основа, се задължават да декларират, че не са бременни, както и че ще вземат мерки срещу забременяване докато продължава изследването. Това обаче се прави по-скоро по етични съображения, когато се изпробват нови ваксини или други медикаменти. Въпреки това то подхранва слуховете, че ваксините влияят на бременността, променят генома на детето и дори че водят до безплодие.

РНК-ваксините действат само върху незначителна част от клетките в тялото и на мускулите около мястото на инжектираната ваксина и нямат никакво влияние върху ДНК-то на човека. А това означава, че не настъпва никаква промяна в клетките на яйчниците, респективно на сперматозоидите.

Съдържат ли ваксините и серумите опасни съставки?

Много, но не всички имунизационни серуми съдържат съставки, тъй наречените адюванти. Чрез дразнене те активират допълнително имунната система и по този начин усилват имунния отговор на съответната ваксина, което позволява тя да бъде вкарвана в по-малки дози в организма. Типични адюванти са алуминиевият хидроксид и някои водно-маслени емулсии. Една част от страничните въздействия се приписва именно на тези допълнителни съставки, но в действителност те са много слаби.

Адювантите не са лекарствени продукти, но те биват тествани и допускани заедно със съответната ваксина. Много от тях се използват отдавна, но се разработват и нови, между другото и с цел да бъде намалена зависимостта от препарати, които се добиват от застрашени видове риба.

На финала трябва да се подчертае, че според медиците, рискът от това COVID-19 да протече тежко или да увреди някои органи е по-голям, отколкото рискът от това ваксината да предизвика тежки, досега недоказани в изследванията, странични въздействия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Събудете се

    68 5 Отговор
    Милиони години еволюция. Кой ли е "обучавал" клетките ни да разпознават вирусите ? Хора,не ставайте опитни зайчета на фармацевтични компании с едничък мотив-ПАРИ !
  • 2 Мутафчийски

    48 5 Отговор
    Ваксините от кръв на шимпанзе не са опасни.Най много да ви порасне опашка.

    Коментиран от #6

  • 3 ПЕНСИОНЕР

    32 7 Отговор
    ВАКСИНАТА - НЕ, НО ЧИПА...НАПРАВО ОСТАВАШ БЕЗ МОЗЪК! ПОСЛЕ СИ ДВАШ ПЕНСИЯТА НА НЯКОЙ ГЛАВЕН КАСИЕР ДА ТИ Я ПРЕБРОИ НА УЛИЦАТА.
  • 4 ПРОТЕСТЪР

    12 4 Отговор
    АКО ДАВАТ ПО 20 ЛВ. НА ВАКСИНИРАЩ СЕ, ТИЯ ОТ ВНВ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ ПЪРВИ.

    Коментиран от #7

  • 5 Диверсант

    31 1 Отговор
    😂😂😂😂Да се смее ли човек, да плаче ли? Допреди седмица мисирките побъркаха народа как трябвало да се боцка. От няколко дена пеят друга песен. 😁😁Парите са взети по нататък си е ваш проблем. После да не кажете че не сте били предупредени
  • 6 Шивача дето шие гадовете с голямата игла

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мутафчийски":

    А на жените им порасват косми на гърди.е.😁😂😃😀

    Коментиран от #10

  • 7 Моралните

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПРОТЕСТЪР":

    Зоо лева кеш.
  • 8 Hoho Boho

    36 0 Отговор
    Говорят празни приказки и недоказани неща.
    Пример:
    "Нa финaлa трябвa дa ce пoдчeртae, чe cпoрeд МЕДИЦИТЕ,
    РИСКЪТ oт тoвa СОVID-19 дa прoтeчe тeжкo или дa уврeди някoи oргaни e пo-гoлям,
    ОТКОЛКОТО РИСКЪТ oт тoвa вaкcинaтa дa прeдизвикa тeжки,
    ДОСЕГА НЕДОКАЗАНИ в изcлeдвaниятa, cтрaнични въздeйcтвия."
    - - -
    cпoрeд МЕДИЦИТЕ - кои медици?
    РИСКЪТ ...ОТКОЛКОТО РИСКЪТ - липсват обективни критерии
    ДОСЕГА НЕДОКАЗАНИ - не означава, че обратното е вярно
  • 9 SDI Брокер

    19 1 Отговор
    Ваксините за ковид са много безопасни и аз за по сигурно преди ваксинация ще се застраховам за 1 милионче

    Коментиран от #11

  • 10 Hoho Boho

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Шивача дето шие гадовете с голямата игла":

    Слави и Годжи затова ще се ваксинират, защото са подочули, че ще им поникне коса...
  • 11 Hoho Boho

    17 3 Отговор

    До коментар #9 от "SDI Брокер":

    Божков планира международна лотария
    "Късата клечка - КОВИД ВАКСИНА"
  • 12 интересно

    39 1 Отговор
    преди един два дни даваха по телевизията как доктори доценти и други от бялата мяфия как казват,че те няма да се ваксинират- ОТКАЗВАТ за да има за българския данъкоплатец....сами си правете изводите какво причинява ваксината върху човешкото тяло
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пройчо

    5 3 Отговор
    Спокойно,разумно,разбираемо !...Добра работа .
  • 15 абг

    24 0 Отговор
    FDA публикуваха доклад в който пише, че 0,5% от експерименталните от качалки са умрели от възпаление на гръбначния стълб.
  • 16 сарказъм

    22 0 Отговор
    и президента и боко вече избирателно се изказаха в полза на ваксинирането,като казаха ,че ще се ваксинират като свършат опашките от желаещи
  • 17 ЕМА

    25 0 Отговор
    давала разрешение за използване за една година на ваксина, като риска от липсата на данни за негативно въздействие си е за сметка на ....ПАЦИЕНТИТЕ. Нема обезщетения, нема застраховки, нема санкции за производителите, търговците и пр. Абе пазарът е важен и социалната ангажираност на фирмите както казва президента, което практически означава делото за спасяване на давещите се дело на самите давещи се.

    Коментиран от #18

  • 18 Врачка

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "ЕМА":

    Ако ваксината е добра ,Баце да е напълнил чекмежето с ампули.
  • 19 Кух Ганьо

    7 12 Отговор
    Абе квото и да ми обяснявате, няма да се ваксинирам! Аз знам повече! Тук на село всъщност всички знаят повече! Имаме цялата информация за ваксините - за чиповете, за 5g, за ДНК, абе всичко! Кой ще будалкат вие!?

    Коментиран от #21

  • 20 Pfizer

    12 0 Отговор
    нямам търпение да се ваксинирам и да живея като безсмъртно зомби !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ИВАН

    17 1 Отговор
    То е ясно и на бебетата, че ваксините са за да намаляват хората на планетата, но щом и политиците ги рекламират, бъдете сигурни, че не са опасни, а направо смъртоносни - логиката е елементарна и проста
  • 23 Аз40

    9 0 Отговор
    Стайков, не си посочил нито един източник.
    На кратко: лобито върти, че е по-добре да се инжектира с експериментални ваксини, отколкото да се разболее от ковид19. И това е въпреки, че не знаят резултатите, тъй като са нужни години за да се потвърдят страничните ефекти.
  • 24 Хиж

    3 8 Отговор
    Овчарчето Калитко т. е нефелният ни президент пак нЕма късмет. Трябва веднага да се ваксинира и даде пример , защото не е боледувал . А Бойко може едва след два месеца да се ваксинира. Деса и Мунчо пред камерите да се ваксинират, нали искат да поведат народа. Ето им шанс!
  • 25 Бае ве Нане

    13 0 Отговор
    Толкова са безопасни, че чак ковидистерията е измислена само за да се ваксинираме...
  • 26 Дада

    18 0 Отговор
    От опит знам,че когато някой,който не ти е добър приятел те навива за нещо бягай далече.Когато четеш подобни неща разбирай обратното на написаното,защото смисъла никога не е бил същия.Живеем в една голяма измама в името на парите и където човешкия живот не струва пукната пара
  • 27 Много са

    16 0 Отговор
    ми подозрителни тия ваксини, които се пръкнаха прекалено бързо! Световната мафия си вкарва автогол с тях, защото ако не се е знаело нищо за този изкуствен вирус, как тези ваксини вече са налице, или заедно с вируса са направени и ваксините, или ако не е така, ще трябва да се почака за такава ваксина поне няколко години!!!
  • 28 гост

    17 0 Отговор
    Българи, като виждате какви ментета ни пробутват западняците дори при пастите за зъби и перилните препарати макар и с оригинални заглавия, представям си какви менте ваксини ще ни пробутват.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Лондон

    7 0 Отговор
    пее: Заврете си ваксината в ...
  • 33 Лондон

    6 0 Отговор
    пее: Заврете си ваксината в ....
    Заврете си Новия световен ред в ....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бил

    6 0 Отговор
    Бил Гейтс и елитът не ваксинират децата си...

    Бившият личен лекар на Бил Гейтс в Сиатъл, през 90-те години на миналия век заявил, че основателят на Майкрософт, който финансира разработването на ваксини, „отказал да ваксинира децата си“ Според него неговите деца „били забележителни деца, много умни и жизнерадостни“ и Гейтс заявил, че не им трябват никакви ваксини. Според очевидци тези думи предизвикали вълна от негодувание сред лекарите на симпозиума, които обвинили лекаря, че нарушава лекарската тайна. Бил Гейтс има три деца – Дженифър, Рори и Фиби; те са родени между 1996 и 2002 г. и според личния му лекар никое от тях не е ваксинирано и всичките са …
  • 36 Матей

    2 0 Отговор
    В щатите одобриха Файзер и почват ваксинация в ударни темпове,едва ли не за броени дни трябвало да се ваксинират всички,при това доброволно и безплатно.Съвпадението с тукашния случай е едно към едно.Това е заговорът на века,ще се запише в историята както испанския грип,с тая разлика ,че онова е била реална болест,а в днешния случай заради измислена епидемия ще има множество тежки последствия,до крайно тежки.Най-видните мелеардери предупредиха ,че в близките години ще има и други подобни афери,наподобяващи биологична война срещу човечеството.Сега минава пилотния проект,тестовия и като успее,ще има поредица от вирусен терор,докато хората бъдат превърнати в покорни зомбита и едва ли не радиоуправляеми андроиди.
  • 37 петров

    0 0 Отговор
    АКО ВНЕСАТ РУСКАТА ВАКСИНА ЖЕЛАЕЩИТЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ!
  • 38 korleone

    0 0 Отговор
    спутник v