Last news in Fakti

21 Декември, 2020 15:12 3 370 15

Какво се знае за новата мутация на коронавирус? Стават ли безполезни ваксините?

  • мутация-
  • щам-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини

Новата мутация на коронавируса, разпространяваща се бързо из Великобритания, е 70% по-заразна

Какво се знае за новата мутация на коронавирус? Стават ли безполезни ваксините? - 1
Снимка: Shutterstock

Една мутация на коронавируса, регистрирана в Южна Великобритания, се разпространява по-бързо от досегашните варианти на COVID-19. Заради нея вече редица европейски страни спряха полетите от и до Великобритания.

Твърди се, че новият щам на коронавируса е 70% по-заразен. Той обаче не е непременно по-опасен. А и откриването на мутация не е нищо необичайно. В Китай например - страната-източник на пандемията, още преди половин година циркулираше нов вариант на вируса. През лятото пък друг вариант се разпространи бързо от Испания в цяла Европа. Вирусите мутират постоянно и в повечето случаи мутацията има или минимално, или никакво отражение.

Как реагира тялото на мутациите?

Човешкото тяло обикновено е в състояние да се справи самó с вирусите. То произвежда антитела, които го защитават от атаките на вирусите, създавайки му имунитет. Когато обаче причинителите на заболяването мутират, а изградените антитела са програмирани за по-стара версия на вируса, те са вече не са толкова ефективни.

Поради тази причина, например, редовно ни хваща хрема. При предишната настинка тялото ни си е създало съответните антитела, но не и такива, които да помогнат срещу мутиралия вирус.

Въпреки това няма причини за паника, защото не всяка мутация прави вируса по-опасен. Има и такива промени, които могат дори значително да го отслабят.

Как се получават мутации?

Когато човешкото тяло си изгради антитела срещу някой вирус, новият вариант на вируса e принуден да промени обвивката си, за да не бъде разпознат от антителата. За да оцелее, вирусът трябва да промени външните си протеини и да развие нови щамове.

За да се множат, вирусите използват една т.нар. клетка-приемник, в която проникват, и на която предават своя геном. Така клетките в тялото произвеждат милиони копия на вируса. Но при всяка от тези репродукции се получават и малки грешки в размножаването на информацията и тези грешки променят генетичния код на вируса - той мутира.

Вирусът SARS-CoV-2 като всички коронавируси е РНК-вирус, който мутира почти веднъж месечно. Тези различни варианти обясняват и защо в определени части на света вирусът предизвиква различни по тежест инфекции и защо при различните хора заразата преминава различно.

Стават ли безполезни ваксините?

Великобритания стана първата западноевропейска държава, която започна широка имунизационна кампания. Но новата мутация не обезсмисля създадените наскоро ваксини. Всички тези препарати са проектирани да кодират информацията за коронавируса така, че въпреки мутацията да стимулират нашата имунна система.

За щастие са нужни повече мутации, за да успее вирусът така да промени своите протеини, че те да могат да заобиколят нашата имунна защита. Същевременно обаче знаем, че грипните вируси, например, мутират много бързо и ваксините трябва всеки сезон да бъдат адаптирани, за да запазят ефективността си.

Следователно и ваксините срещу коронавируса навярно ще трябва да се адаптират в бъдеще. Но събраната по време на кризата информация и новосъздадените производствени капацитети ще гарантират бързото осигуряване на евтини ваксини в бъдеще.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 19 covid 20

    28 0 Отговор
    Засега новата мутация е стабилна, но ако не повиши заболеваемастта, пускам covid 20

    Коментиран от #11, #13

  • 2 Мутафчийски

    19 2 Отговор
    Много са полезни ваксините от кръв на шимпанзе.Само жените малко ще се окосмят и ще ви пораснат опашки.Иначе няма други странични ефекти.Има епилатори,а аз ще ви режа опашките евтино.
  • 3 Чичо Бил

    11 0 Отговор
    Нова версия нов чип ся ша ва чипирам двойно догодина пак 😂
  • 4 яяяя

    14 0 Отговор
    Точно на DW ще повярвам!!! Най големите лъжци.
  • 5 Дельо Хайдутин

    15 0 Отговор
    Нали за всеки нов щам всяка година има нови ваксини.Ваксина19 става безполезна.

    Коментиран от #12

  • 6 ПСР

    14 0 Отговор
    Дали е мутация или модерен КВ 20-никой не знае.
    Факт е,че се е самоъпгрейднал.Вече има турбо,много по-бърз е-цели 70%.Харчи колкото досега.Освен това е"Брекзит тайп".Промотиран е лично от Борис Джонсън.Няма основание за паника,само че тя,вече е факт.Хиляди лилави нЕма да могат да си долЕтАт.
  • 7 По послрдна индормация

    8 0 Отговор
    Получила се е в следвие на масова ваксинация на болни от спин пдали.Взаимодействала е ваксината с хив инфекцията и коронавируса е мутирал.Няма спасение.
  • 8 един от многото

    6 0 Отговор
    Нищо не се знае както за ваксината , така и за мутациите , обаче много се пише , а истината е колкото честната дума на един премиер от държава в ЕС , но на пряко подчинение на Америка.
  • 9 Гал Фон

    4 0 Отговор
    Ако мутациите на вируса са от естествен произход е възможно отслабването му. Възможно, защото лятното слънце не го отслаби. Ако тези мутации са лабораторни, нищо не се знае. Трябва да се следи носителят на нобелова награда за медицина. Кой е и за какво е награден. За генно инженерство на вирус или за ваксина!!!
  • 10 гост

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В Китай например - страната-източник на пандемията............... Вече няколко държави доказаха с проучвания че вируса е бил при тях преди да стигне до Китай, но във факти няма как да го знаете това. Трябва повече да четете международните осведомителни агенции.
  • 11 Гледай филма

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "19 covid 20":

    Финалът е covid-24
  • 12 Тя тази

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дельо Хайдутин":

    ваксина и без новия щам си е безполезна.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "19 covid 20":

    COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...
  • 14 Как Безполезни

    1 0 Отговор
    Полезни са за тези дето ги купиха и трябва с бой да ги продават че да спечелят някой лев
  • 15 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: изградените антитела са програмирани за по-стара версия на вируса, те са вече не са толкова ефективни. ) Почти сме в МАТРИЦАТА, както вирусите на компютрите !!! Остава да пуснат АНТИВИРУСНАТА ЧОВЕШКА ВАКСИНА И ДА СИ Я ИЗТЕГЛИМ ОТ ИНТЕРНЕТ !!!