Last news in Fakti

10 Март, 2021 06:35 3 311 24

Проф. Кожухарова: Решения тип "отваряме-затваряме" създават усещане за хаос

  • проф.мира кожухарова-
  • коронавирус-
  • мерки

Епидемиологът припомни, че е препоръчително възрастните и хората с хронични заболявания да избягват посещаването на публични места със струпване на много хора

Проф. Кожухарова: Решения тип "отваряме-затваряме" създават усещане за хаос - 1
Снимка: БГНЕС

„Намираме се в процес на нарастване, което е типично за всяка епидемична или пандемична вълна, която има цикли... Решения от вида затваряме това, отваряме онова създават чувството за хаос, за импулсивни решения, които не са базирани на обективни факти. Отстрани изглежда като - правим нещо, за да не изглежда, че не правим нищо“. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Според нея няма да има изгонване на вируса изобщо:

„След една година опит виждаме, че вирусът следва епидемиологичната логика на вирусите, които причиняват остро респираторно заболяване, но никога не изчезват. Броят на заболелите в определен момент става много по-малък. Да изчезне вирусът, е непостижима идея и тя не трябва да продължава да се популяризира. Когато сме в развитието на следващата пандемична вълна, трябва да се вземат предпазни мерки, с уговорката, че не могат да са ефективни, колкото ни се иска. При този тип инфекции единствената ефективна мярка е ваксинирането“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Кожухарова допълни:

„Страхът не трябва да продължава да се раздухва... Няма данни засега в България за по-бързото разпространяване на заболяването в сравнение с предходната вълна“.

Епидемиологът припомни, че е препоръчително възрастните и хората с хронични заболявания да избягват посещаването на публични места със струпване на много хора.

„Първата мярка, която вероятно ще бъде взета за затягане, ще бъде децата да не ходят на детска градина или училище. Това не е показало ефективност до момента“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    40 1 Отговор
    До изборите никой няма да смее да затвори нищо
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 4 Отговор
    гарантирано от герб тия герб ще уморят НАРОДА
  • 3 Евса

    15 10 Отговор
    Ако не беше бога слънце да сме измрели до сега. Той е пратен от Бог да ни спаси. И ни спаси. Миналата година бяхте ли на море, ходите ли по заведения, купих те ли си апартамент......... Това е само заради него. Е и етническата партия разбира се.
  • 4 Диверсант

    30 0 Отговор
    Професоре, такива са указанията на окупаторите. Нали Ганчо е ЧЛЕН.. Член на Брюксел и Вашингтон. На колониите не е позволено да вземат самостоятелно решение, само изпълняват

    Коментиран от #13

  • 5 герб

    19 1 Отговор
    е тоягата. Ако не са те други биха се намерили. Гледайте кой държи сопата. От него трябва да се оттървем. А статията е поредната агитация за ГМО (генетично модифицирано оръжие). Защо не дадат инфо за Израел? Рязко скачат заболяванията, "странични ефекти" и смъртни случаи, в следствие на масовата "ваксинация". Това е и по други места, но се спуска посевместна, информационна завеса.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 статистка

    26 1 Отговор
    аз настоявам след умрялите от ковид за деня да чуя колко са и тези не от ковид
  • 8 Миризлив пор

    2 15 Отговор
    Моите уважения към професорката, но есента беше страшно - нямаше лекарства по аптеките, местата в болниците не достигаха, хора умираха в линейки и по стълби на болници. Кое беше правилно - никакви мерки и това да продължава, или като спадна натиска и нямаше толкова болни да продължават ограниченията и да си стоим по къщите?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Копипасте

    9 2 Отговор
    Два стари поста от лятото на 2020г.:
    1.Прoблeмa e, чe прeз гoдинитe oнoвa здрaвeoпaзвaнe ocтaвeнo ни oт бaй Тoшo кaквoтo и дa бeшe ce cъcипa! Фaлирaхa бoлници!
    Кaтo знaeхa упрaвницитe кaквo щe cтaнe, зaщo рязкo oлaбихa мeркитe! Ceгa щe oбвинят лoшия мaтeриaл! Чoвeшкия мaтeриaл e cъщия пo cвeтa c мaлки рaзлики!
    2.Кaтo минe cлeдвaщия aбитуриeнтcки бaл, мaч c публикa oчaквaнo щe излязaт oщe брoйки! Кaквo oбaчe търceшe Aнaниeв нa мaчa Лoкo Пд-ЦCКA зa купaтa?
    Кaтo знaeхa кaвo cлeдвa, зaщo oтвoрихa диcкoтeки, нoщни бaрoвe, пуcнaхa мaчoвe c публикa!
    Тaкa ли щe я кaрaт: зaтягaй здрaвo, oлaбвaй, лeкo oмaзвaнe, зaплaшвaй, зaтягaй! Тoвa дeйcтвa дo врeмe! A пocлe cтaвa "лъжливoтo oвчaрчe"!
    Нещо да се е променило освен смяната на Кирчо и Коцето в министерството на здравеопазването?!
  • 11 4 април

    15 2 Отговор
    Да свалим бай Ганьо от джипката
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тази

    10 1 Отговор
    професорка, вирусоложка защо не обясни, че това човешко творение. Появата на нови щамове е също ръкотворно. Разпространението им е невъзможно без човешка намеса. Тези химери са неустойчиви и пуснати на вън бързо възвръщат дивата си форма, която е безопасна за хората. Дори и много по - висщи същества като вторично подивели, домашни животни възвръщат дивата си форма сле няколко поколения. За колко ли гроша се е продала и тая особа?
  • 15 АНОНИМЕН

    16 0 Отговор
    Безкраен ужас или ужас без край?! Вeднъж ce умирa, нo дa живeeш в пocтoянни тревожност и cтрaх рaзбoлявa пoвeчe oт вceки вируc и бaктeрия!
  • 16 АНОНИМЕН

    12 0 Отговор
    А къде са около 200 вируса / грипни, парагрипни тип 1и2, респираторно-синцитиалният вирус, метапневмовирусът, адено-, рино-, корона- и бокавирусите/!? Коронавирусите също са много на брой! Не е само КОВИД!
    Справка:интервю за ОВИ и ОРЗ от 03.04.2018г. на Проф. Нели Корсун
    завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), София
  • 17 Добрия Бойко Раздава, Обещава, отваря!!

    14 0 Отговор
    Лошите пък Затварят!!! Всичко е Пиниз, както казваха едно време децата от Улицата!!Да бъде уплашен Народа, да не посмее да отиди да гласува!!! Това е" Смисъла" на това Упражнение!!!
  • 18 Пловдив

    13 0 Отговор
    Докато ние, като народ позволяваме, да ни управляват прости, необразовани и нагли потомци на бай Ганьо, ще е така...!!! Няма на кого, да се сърдим!
  • 19 Аз40🏴‍☠️

    10 0 Отговор
    Малко по малко ще започнат да се появяват и в България такива, които вече в крайна сметка ще виждат напълно съзнателно, че нещо много нередно се извършва. Все още се крият като мишки докторите у нас, много малко са говорещите истината. Къде сте лекари?
  • 20 един от многото

    8 0 Отговор
    Че те всичките години под опеката на ГЕРБ са хаос и пожар в огъня!
  • 21 Иво

    8 0 Отговор
    Вероятно т.нар. “Мерки” ще се затегнат около 04.04. за да има възможно най ниска избирателна активност.
  • 22 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор
    Защо СЛЕД като вече има много ваксинирани , а и много преболедували, новозаразените са повече и повече⁉️
  • 23 БАЙ Х@Й‼

    9 0 Отговор
    Защо ръста на ваксинирани съвпада с ръста на заболелите⁉️
  • 24 Ще или не ....може би ?

    1 0 Отговор
    Всички на 04.04. !