Last news in Fakti

20 Декември, 2021 21:31 4 272 48

Ваксина за скептиците? Какво се знае за препарата на Novavax

  • новавакс-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон

През последните няколко седмици американската фармацевтична компания подаде заявления за одобрение и в други страни, сред които Великобритания, Канада, Австралия и държавите от ЕС

Ваксина за скептиците? Какво се знае за препарата на Novavax - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Много от хората, които са скептични към досегашните ваксини срещу Ковид-19, залагат на Novavax, тъй като вярват, че този препарат е инактивирана ваксина, действаща на принципа на убитите вируси. Вярно ли е това?

Публикации в медиите създават очакването, че препаратът на Novavax може да убеди противниците на ваксините да се имунизират, тъй като ставало дума за "убита ваксина". Така ли е наистина? Ето отговорите на най-важните въпроси около ваксината на Novavax.

Кога ще бъде одобрена новата ваксина?

Засега препаратът е допуснат за приложение единствено в Индонезия и Филипините. Но през последните няколко седмици американската фармацевтична компания подаде заявления за одобрение и в други страни, сред които Великобритания, Канада, Австралия и държавите от ЕС.

„Ваксината на Novavax скоро може да получи нашето разрешение", заяви пред здравните министри от ЕС ръководителката на Европейската агенция по лекарствата ЕМА Емер Кук. Очакванията са, че това може да се случи още в края на тази или в началото на следващата година.

Колко ефективна е тази ваксина?

Изследване сред 30 000 участници, огласено още през лятото, показа висока степен на защита срещу коронавируса - 90% ефективност. По този показател препаратът постига стойности, близки до тези на иРНК-ваксините на BioNTech и Moderna.

Кръстосано ваксиниране с Novavax?

Според британско изследване, публикувано наскоро в специализираното списание "The Lancet", поставянето на бустерна доза Novavax след две дози BioNTech/Pfizer повишава 5 пъти наличието на антитела в организма. Още по-добър имунен отговор осигурява бустерното ваксиниране с някоя от иРНК-ваксините, като при BioNTech увеличението е над 8 пъти, а при Moderna дори 11,5 пъти.

"Убита ваксина" ли е Novavax?

Не, разясни наскоро в Туитър новият германски здравен министър Карл Лаутербах. Т.нар. "убити ваксини" съдържат умъртвени вируси или части от тях. Такива са например повечето противогрипни ваксини, много от ваксините срещу детски болести или срещу бяс. "Убити ваксини" срещу коронавируса са китайският препарат на Sinovac и френският на Valneva. Тези ваксини съдържат цял убит вирус.

За разлика от тях Novavax е протеинова ваксина. Тя съдържа дребни частици от добит в лабораторни условия вариант на спайк протеина, които карат организма да произвежда антитела.

Ще убеди ли тази ваксина скептиците?

За разлика от иРНК-ваксините, технологията на ваксините на протеинова основа е позната отдавна. В САЩ тя се използва още от 1986 година. Затова Novavax може да се окаже приемлив вариант за всички, които имат съмнения относно векторните и иРНК-ваксините - независимо, че с иРНК-ваксините междувременно са проведени много повече изследвания и те са вече много по-добре изпробвани от препарата на Novavax.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    63 6 Отговор
    Novavax e фалшива патица. Само като видиш кой я предлага и ти става ясно, че е нещо менте?
  • 2 Раданч Татлъту

    45 3 Отговор
    Добре дошла,Нова ваксино!Откога та чакам!💉💉💉🤡🥳👍
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    32 6 Отговор
    “ В САЩ тя се използва още от 1986 година.” Обаче евтините експерименталки “ иРНК-ваксините междувременно са проведени много повече изследвания и те са вече много по-добре изпробвани ” 😂😂😂 Ако не ви помогне, то поне няма да ви навреди 😉
  • 5 Hoho Boho

    39 3 Отговор
    Тази ваксина ми харесва. Ще си я поставя като шеста доза.
  • 6 Кой

    10 8 Отговор
    искате да ви произведе ваксината ??? Кажете за да знаем и да ви я направим. Ако иска да ви измисли някой и с хапче ще го направи , така че не се напрягайте излишно .
  • 7 Dr. Oh

    31 4 Отговор
    Основното вещество за всички марки се произвежда и доставя от една и съща фирма свързана с чичо Бил. Доктор Хайко Шьонинг е събрал и представи публично цялата информация.
  • 8 Госあ

    29 4 Отговор
    Очакваната ефективност на тази ваксина няма да се различава съществено от тази на експерименталките, тъй като отново е насочена към най вариабилния протеин. Обаче, вместо да го свръхпроизвеждат и натрупват преди да се секретира клетките на миокарда ви примерно или тези на централната нервна система или половите ви клетки, това става в насекоми или растения след което рекомбинантния протеин се пречиства и дозира. След инжектирането, досег с него има само дендритните клетки на които това им е работата. Сами се досещате , че целия процес е доста по скъпичък от РНК ваксините и печалбите няма да са така големи и няма как да се прави дъмпинг заедно с печалбата. Но безопасността си има цена ! И крайно време е франсетата да се ориентират на изток, защото техните приятелчета и швабите ги цакат зверски. Разбира се, че имам повече доверие на Санофи отколкото на нова…не знам си кво, ама Санофи - нема !

    Коментиран от #12, #48

  • 9 Мда

    31 3 Отговор
    Ваксината на Novavax е на протеинова основа. Е, според рекламите от САЩ "Технологията на ваксините на протеинова основа е позната отдавна. В САЩ тя се използва още от 1986 година." Много убедителен агрумент, няма що...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 М а н а ф оглу

    34 2 Отговор
    Става ясно, че Новавакс е същата Отрова.
  • 12 И. Иванов

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Можеш ли да прочетеш това, дето си го написал, чумавия?

    Коментиран от #13, #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Киро Канадата

    18 6 Отговор
    Спокойно, братя българи ! Вече има забъркани ваксини и за вир0сите, които ше дойдадат и след 0микроня
  • 15 уааааааа

    20 4 Отговор
    А китайската кога ще се пусне, че тези другите са само циркаджийски. Като гледам в Китай са най- добре с бройките.
  • 16 Евгения

    22 1 Отговор
    Глупости не ми се слушат !! Знаете къде да си ги наврете "баксините" !!
  • 17 Интелектуалец

    23 4 Отговор
    Да одобрят руската Спутник и турската Турковак. Хората да имат избор. Аз няма да се ваксинирам защото като гледам как затвориха "шампионите" на Запад файда йок!
  • 18 ВЪН

    33 5 Отговор
    Министър Сърбогъзова още на петия ден, откакто застъпи, и вече внесе 20 000 дози с 0тр0вА, предназначени за инжектиране на децата ни! даже и пунктове отвори... Бързо действат, а? А има хора с месеци чакат за операция... одтелно, дето ги доят с хиляди левове.. ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!
  • 19 Счетоводителъ

    21 1 Отговор
    Към декември 2021 г. Novavax има пазарна капитализация от 15,50 милиарда долара. За справка през Декемвери 2019 г. капитализацията е била над десет пъти по-ниска, около 130 милиона USD...

    Коментиран от #42

  • 20 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "И. Иванов":

    Ваньо, не знам що махнаха репликата ми, сложни изречение не мое четеш ? Нали ве убавец ?

    Коментиран от #24

  • 21 В отпуск или ваксина?

    29 2 Отговор
    В миналото България с решенията на справедливи и смели хора спаси много еврей. Сега е време да направим същото за собствения си народ. Аз няма да се ваксинирам (не съм антиваксър), защото не искам да съм част от експеримент и не разпознавам заблудата като моя начин на живот.Това трябва да е мой личен избор а не на политико-корпоративни структори да ми го налагат с рестрикции и пропагандни кампаний. Грешката в България има,но това не е населението което не желае доброволно да се ваксинира. Държавата и нейните органи способни ли са да защитят обикновения човек от различните не техни интереси? Ако длъжостните лица в държавните органи не го разбират или ги е страх за поста им всички ще сме обречени,защото и те са граждани на България.Те са толкова защитени от случващото се колкото всеки друг. Както върви работата, все по ясно става, че удара по малкия бизнес в България или ще го накара да понесе тежестта на кризата или ще изчезне,за малките населени места това може ли да означава миграция и обезлюдяване и т.н.? Защо работа в селски райони днес е мръсна дума за повечето млади хора това не опира ли изцяло до култура и до държавна политика? Какво ще кажем един ден на децата ако днес продължим да приемаме всичко на съмнително доверие? Ваксинационния процес не е ли вече компрометиран от самите организатори? Какво им остава диктатура ли? Това не е моя социален модел и аз отказвам да го подкрепя а вие?
  • 22 ЕМА

    26 1 Отговор
    Всъщност нищо не се знае толкова за новавакс. Щом европейската агенция по лекарствата я пуска за употреба УСЛОВНО, а не я ОДОБРЯВА напълно. Това казва всичко‼⛔
  • 23 asd

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "James 🇺🇸 🇧🇬":

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Така ли си плямпате в столипиново, лилави джуки - празна кратуна?

    "Здравен медиатор: Ромите не се ваксинират, защото ги е страх, че някой ще ги чипира и стерилизира."

    Безполезен и необразован цигойнър фейсшитърски. ХаХАхаХАхаХАХаха
  • 24 И. Иванов

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Ще ти напиша прости изречения, за да не питаш после - Чумави сте, бе! Никой не ви иска! Достатъчно ли са разбираеми?

    Коментиран от #26, #27

  • 25 бар ваксина

    22 1 Отговор
    Тези наркомани ли искат да ни правят? Първа доза, 2-ра доза, 5-та дози, доза №100... Една ваксина, 2-ра, 3-та, 5-та 10-та, коктейлчета от ваксини... И до кога така?
  • 26 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "И. Иванов":

    Колкото швабата е чумава, толко и ние. Не те разбирам
  • 27 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "И. Иванов":

    да не говорим за краварите. Кой да ни иска ве Ваньо ? И що да ни иска ?

    Коментиран от #31

  • 28 ChemicalViolence

    14 0 Отговор
    Робърт Скот Бел критикува Агенцията по храните и лекарствата (FDA) за предоставянето на пълно одобрение на ваксината срещу коронавируса в Ухан (COVID-19) на Pfizer, въпреки че знае, че над хиляда смъртни случая са свързани с нея през първите три месеца от въвеждането.

    ChemicalViolence E сайтът По време на епизода на 6 декември на неговата програма „Шоуто на Робърт Скот Бел“ на Brighteon.TV , водещият говори за първата партида документи на Pfizer, публикувани от FDA в съответствие със съдебно дело от Закона за свобода на информацията от общественото здравеопазване и медицина Професионалисти за прозрачност.

    Документите разкриват, че е имало 1223 смъртни случая през първите три месеца от внедряването на ваксината на Pfizer, което би трябвало да е достатъчна причина за спиране на програмата за ваксинация. Фармацевтичният гигант също изброи 42 086
  • 29 0007nmhfv55

    9 0 Отговор
    лъжа за да накарат хората да си сложат ваксина ;познавам хора с бустерна доза 3-та поставена заразени от ковит на ново и ги чака попа покойници ;този който напира за ваксини да дойде аз да му ги сложа и трито за да повярвам всички управляващи са краци европа дава и одпуска фондове на базата ваксинирани и новото правителство е същото -от както дойдоха всико се вдига в пъти те са по опасни от другите защото са глдни и трябва да се охранят глдният е по опасен от тока,
  • 30 КИРО СКОРО

    1 10 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ АНТИВАКСЪРИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО ВАКСИНИРАМЕ СЪС ЧУМА
  • 31 И. Иванов

    2 9 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Какви кравари са те подгонили? Ти и тебеподобните насаждате смут в обществото в България! Осъзнайте се, докато не е станало късно! Мухата-майка ви изостави. Спрете се най-накрая! ТО БИВА ДА СИ ОЛИГОФРЕН, АМА ТОВА, ВАШЕТО, ВЕЧЕ Е ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА РАЗУМА. Чумави сте - никой ви не иска!

    Коментиран от #34, #40

  • 32 НАКИРОМАСТИЯТА

    0 2 Отговор
    ДАНО МУУМРАТИТРИТЕДЕЦАОТВАКСИНАТА

    Коментиран от #33

  • 33 КВАМАСТИЯ

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "НАКИРОМАСТИЯТА":

    ТОЗИ КИРО Е УРОДМАСТИЯИЕПРАТЕН ДА КАСТРИРА БЪЛГАРИТЕ МЪЖЕ
  • 34 Госあ

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "И. Иванов":

    Смут насаждат нахалните търгаши и калинки. Движим се в синхрон с евроатлантическото простолюдието в тая ситуация. Ше ми обясняват некви застаряващи гинеколожки как ваксината на шахин и производителите на виагра била с 98% ефективност срещу РНКов респираторен вирус и как била най проучената от всички. И как зеления сертификат пази 😂 а швабите по зле и от бразилците и краварите. Аре
  • 35 ВУТЕ

    1 0 Отговор
    Хайдее беее,абе давайте ги неща по ранооо беее
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 СКОРО ТТТТУРЦИ

    0 0 Отговор
    ЩЕ ОуБЕСЯТ КиИРОМАСТИЯТА ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ СА КАТОООКУРВИ
  • 38 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Това е световен ,заговор срещу човечеството..Чичо Сам ,вади ваксина след ваксина,,Не спира,Неуморен .Това е измама ,.Финансова измама . Файзера,Модерна Бионтек,Сега тая гадост .Всичко е На Сатанистите. 10 млд ,ваксини30 зелено всяка ,300 млд,печалба,на първо четене,после репетиция..Това е ,целта на всяка частна фирма ,Да увеличи печалбата. Не е важна вредата ,нито ползата ,нито хората,Това са дяволи,с лице на Янки.Хаха..Боцкайте се ,нещастници!!Бъдете в далаверата!!
  • 39 КИРОКОПЕЛДАКА

    1 1 Отговор
    ЩЕ КРАДЕ КАКТО И БОЙКО НЕ Е КРАДИЛ ЩЕ КРАДЕ С ИЗКУСТВЕН ИНТЕВЛЕКТ БЕ ПРОСТИБЪЛГАРИ
  • 40 Сух

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "И. Иванов":

    Има неща писани от въпросният човек, които противоречат на моите разбирания, но не мога да твърдя, че предоставеното от него като информация не пробужда интерес в мен.. Има познания в дадена сфера и ги споделя, не се вменяват разсъждения със задължителен характер. А и да не забравяме, че всеки има глава на раменете и може да се съветва с когото си иска и да черпи инфо от където пожелае.. Не го защитавам, но не си прав в случая.
  • 41 Хаджи Генчо

    10 0 Отговор
    Целта е да "зобат" хората със спайк протеин. Защо? Може би точно този протеин води до увреждания! И със сигурност го знаят, че е така!
  • 42 Неизвестен

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Счетоводителъ":

    Или 100 пъти??
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ковидиотин

    2 1 Отговор
    А защо да си вкарвам убити вируси в тялото от какъв зор?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 До вчера раправяше, че би се ваксинирал

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    с Новавакс. Сега нова песен запя.