Last news in Fakti

21 Януари, 2022 18:23 4 603 33

Важна новина от МЗ: Нов срок на валидност за зелените сертификати

  • зелени сертификати-
  • нов срок-
  • валидност

Промяната засяга поставилите си еднодозова и двудозова ваксина

Важна новина от МЗ: Нов срок на валидност за зелените сертификати  - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза, съобщават от здравното министерство. Промяната се налага заради решение на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС. Изменението обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.
Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen. Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини, отчитат от МЗ. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелен рептил

    86 8 Отговор
    набодените се водят на строг отчет,неваксинираните за сега са свободни хора!

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Зелен сегрегат

    83 6 Отговор
    Премахнете товс безумие Зелен сегрегат! Дори СЗО ви го казаха!!!! Долу Зеления сегрегат!
  • 3 Колко да са свободни

    15 57 Отговор

    До коментар #1 от "зелен рептил":

    Ни на кръчма, ни в Практикер, ни във Мола. В тоя студ не си много свободен. Вкъщи, в колата, в хранителния магазин. Ако си скот, сигурно не ти пука.

    Коментиран от #10, #14, #17, #28, #33

  • 4 дявола

    70 2 Отговор
    Тези които измислиха тези тъпотии да си гледат тяхната валидност че изтича вече и няма да бъде подновена
  • 5 Аман

    41 2 Отговор
    ОТ ТИЯ ЗЕЛЕНИЩА !
  • 6 ковидиотин

    52 2 Отговор
    Всеки сам може да влезе в сайта на МЗ и да види,колко са ваксинираните болни и починали С или ОТ ковид.Бройката всеки ден е колкото са ваксинираните като цяло в страната.Ако някой ваксиниран все още не е лепнал ковид не е благодарение на шльокавицата с която се е боцнал а на неговия имунитет,който все още работи,но след бустерната нещата ще са различни.С мои близки така се получи и затова отказаха бустерите

    Коментиран от #16

  • 7 Да,бе

    28 2 Отговор
    Който доживее ще си ги ползва.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ

    17 5 Отговор
    ТОВА Е БЛАГОДАТНИЯ БОЖИ ОГЪН🙏ВЪВ ВСЕКИ ДОМ ДО ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ И Т О Й КАНОНИЗИРАН🙏
  • 10 Скот

    38 7 Отговор

    До коментар #3 от "Колко да са свободни":

    Радвай се на "сободата" си. Остават ти месеци, после жална ти майка. Няма да ти се верва какво са ти подготвили кукловодите.

    Коментиран от #23

  • 11 Несертифициран

    44 3 Отговор
    "Промяната засяга поставилите си еднодозова и двудозова ваксина."

    Супер! За тези, които нямат (като моя милост) няма никакви преиздавания, презаверки, даване на лични данни и т.н....
  • 12 нннн

    50 2 Отговор
    Тия наистина трябва с камъни да ги гоним. Друго спасение няма.
  • 13 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА

    3 22 Отговор

    До коментар #1 от "зелен рептил":

    АМИ АЙДЕ ОТИДИ И СЕ ОПИТАЙ ДА ВЛЕЗНЕШ В МОЛЕЦ ИЛИ ЗАВЕДЕНИЕ,БЯ ...Е АКО НА ВХОДА НЕ ТИ БРЪКНАТ В (....)😱

    Коментиран от #18

  • 14 Сертифициран

    36 1 Отговор

    До коментар #3 от "Колко да са свободни":

    ЕГАТИ СВОБОДАТА !
  • 15 дявола

    40 0 Отговор
    Скоро няма да има значение надупчен или не защото няма да има със какво да се ходи парите и финансите на хората са не във ТЪМНО ЧЕРВЕНАТА ЗОНА а отиват направо към ЛИЛАВАТА ВЕЧЕ.Направете така че хората да имат средства за живот не сертификати.
  • 16 Е АКО СИ ОТ

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "ковидиотин":

    ШУГАР МАХАЛА ДРЕМЕ ТИ НА ЩРЪБАВАТА.
    УСМИВК😂!!

    Коментиран от #26

  • 17 КРА

    47 4 Отговор

    До коментар #3 от "Колко да са свободни":

    След като разбираш свободата като ходенето на кръчма и пазаруването в мол си неспасяем случай и няма как да ти се помогне.
  • 18 уточнение

    42 0 Отговор

    До коментар #13 от "ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА":

    зеления сертификат дава свобода само на глупавите и овчедушните!
  • 19 АБЕ МИНАХА КОЛЕДНИТЕ И ЧНГ ПРАЗНИЦИ

    2 19 Отговор
    И СЕКОЕ СЕ ПРАИ НА ТАРИКАТ ЧЕ НЕМА ЗЕЛЕНИОТ СЕРТИФИКАТ😂😂😂😂ШО ДО ЛЯТОТО НЕ МУ ТРЕБЕ😂АМА КАТ ЗЛЮЛЯКА ЗАМЕРИШЕ АНТИ ЗЕЛЕНИТЕ Щ ПЪРВИ ЩЕ ХУКНАТ ДА СЕ 💉💉💉💉
  • 20 ПАРИ,ПАРИ

    21 0 Отговор
    ПАРИ, Високи длъжности/без отговорности/, големи заплати, финансови зависимости, страх от уволнение на директори и разбира се при някои умствена тъпота и вродена страхливост са ЗА този безполезен даже вреден сертификат. Пари и страх и ДА за сертификата, който вече отпада в по-разумните страни. ПАРИ, ПАРИ, ПАРИ!!! Това, че специално тази ваксина някои смятат, че е доживотен абонамент за бустери. Но това е друга бира, т.е. тема за специалисти.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ку...

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Май си нещо куку бау. Не четеш ли какво се случва по света. Май ти се е изсушил мозъка от бустера.
  • 23 даа

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Скот":

    След месеци ме очаква лятото, си джиткам където пожелая!

    Коментиран от #31

  • 24 Копипасте

    19 0 Отговор
    Всъщност зеления сертификат е като цветната марка на ухото на ЕПЖ и ДПЖ ....! А и за какво ни е след като имаме лични карти, банкови карти, смартфони ....!? При това е и временен за разлика от марката на кравата, която си е ЕПЖ примерно! Но не пази животното от заразяване и боледуване от Ку-треска, туберкулоза, бруцелоза ....! Големия проблем със зеления сертификат идва и от това, че "великите" фармапроизводители вече не смогват с производството и ако още не са в най-скоро време ще се усетят, че са отворили уста за прекалено голям и корав залък! Признаците ги виждаме - СЗО и ЕМА дадоха заден ход за бустерите, а вече дават назад и за сертификатите! А политиците, които са в джоба на акционерите на фармите напъват по инерция и не дават назад! Ластикът е опънат до скъсване за N ти пореден път и не се знае дали на това и/или следващото опъване ще издържи! А като се скъса не се знае къде, кого, как .... ще изплющи! Недоволството на гладните е като прииждаща река и няма високо място за спасение и за тези, които си мислят, че владеят и контролират нещата! А като изчезне яко дим електронния архив и настъпи хаоса как барон Ротшилд примерно ще накара гладните около него да слушкат и да му слугуват?!
  • 25 Niknay

    16 1 Отговор
    Абе вие четете ли ? ЕГН, номер на личната карта !?!?!? А номер на банковата сметка и пин кода на дебитната карта ! Какво става тук бе ....
  • 26 ковидиотин

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Е АКО СИ ОТ":

    Хасане,поне ти не се обаждай,че нищо не разбираш
  • 27 Анонимен

    11 1 Отговор
    Стига вече с тия зелени сертификати! Не знаете ли какво се случва по света? Все вървим наопаки. ЗС=дискриминация. Кое не е ясно?
  • 28 Covidlover

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Колко да са свободни":

    Във всички изброени влизам без зелен фалшификат.
  • 29 1234

    1 4 Отговор
    Мълчете овце,
  • 30 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Ръчна!
  • 31 Gerge

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "даа":

    Мууууухахахаха
  • 32 Долу зелените сертификати

    8 0 Отговор
    НЕЗАБАВНА ОТМЯНА на тези дискриминационни безумни документи! Вижте какво направиха с Джокович! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ кой си, какво знаеш, какво умееш, нямаш никаква стойност като личност, ако не си маркиран със светената вода, наречена ваксина срещу единственото и най-страшно заболяване Ковид-19, ако бележката, която ти дава право на обществен живот липсва. Абсолютен абсурд и геноцид на непослушните. Хора, събудете се, днес на мушка са неваксинираните, утре диабетиците, следват онкоболните и т.н. под един или друг предлог започва чистка на негодните. СРАМ за всички нас, които допускаме да ни третират и окачествяват като месо със сертификат за годност.
  • 33 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Колко да са свободни":

    В София за 25000+ обекта отговарят 25 служители на РЗИ. Сам си сметни колко смогват да контролират сертификата 😉