Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 20:40 1 440 11

Над 35 000 европейци умират годишно от резистентни на антибиотици инфекции

  • вирус-
  • антибиотик-
  • пандемия-
  • аспирин

Антимикробната резистентност е един от най-големите рискове за здравето на човека и една от трите най-сериозни заплахи, установени от Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации

Над 35 000 европейци умират годишно от резистентни на антибиотици инфекции - 1
Снимка: Shutterstock

Едва половината европейци знаят, че антибиотиците не са ефективни срещу вируси. Това показва проучване на Евробарометър по повод Европейския ден на осведомеността относно антибиотиците.

23% от анкетираните са вземали антибиотици през последната година, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам. Тази цифра варира от 42% в Малта до 15% в Швеция и Германия. Според Евробарометър това показва, че усилията за информиране на гражданите относно рисковете от прекалената употреба на антибиотици се отплащат. Нужна е обаче още много работа.

Проучването показва, че около 8% от антибиотиците са приемани без рецепта. Все още голяма част от европейците са вземали антибиотик без основание (т.е. за вирусни инфекции или само симптоматично).

Хората са най-склонни да приемат антибиотици за инфекция на пикочните пътища (15%), възпалено гърло (13%), бронхит (12%), настинка (11%), грип (10%), висока температура (10%) или COVID-19 (9%).

Антимикробната резистентност е един от най-големите рискове за здравето на човека и една от трите най-сериозни заплахи, установени от Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации към Комисията, които изискват мерки за координация на равнището на ЕС.

Съгласно последните данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията в целия Европейски съюз, Исландия и Норвегия всяка година от резистентни на антибиотици инфекции умират над 35 000 души. Тези инфекции водят до допълнителни 1,5 млрд. евро разходи за здравеопазване и загуба на работоспособност в ЕС.

Много голяма част от европейците са приемали антибиотици без основание (т.е. само за вирусни инфекции или симптоми) или за заболявания като пневмония или бронхит, които се нуждаят от тест, за да се потвърди точната причина, и само половината от анкетираните знаят, че антибиотиците са неефективни срещу вируси.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш софиянец

    13 0 Отговор
    А нас ни претъпкаха с антибиотици по време на Ковида виликите лекари (не визирам всички, разбира се).
  • 2 Пешмерга

    1 2 Отговор
    Като липсва всякаква хигиена е така
  • 3 Русенец

    5 1 Отговор
    Един лекар ми каза, че от 20 г не е изнамиране нова, антибиотична молекула, а бактериите стават все по-резистентни към антибиотиците ни, защото ги гълтаме за щяло и нещяло. Безразборният прием на антибиотици ги прави все по-неефективни.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Дрън дрън

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    Глопусти пенецилина си е пенецилин нищо нимой да еволюира за да го пребори
  • 5 Лек Ар

    11 0 Отговор
    Още повече ще умират от последствията от ковид ваксините.
  • 6 Име

    6 0 Отговор
    Защо го казвате бе? Да не да гласите ни пробутате някви mRNA антибиотици. А?
  • 7 раЗия потъна

    1 3 Отговор
    А кой е на първо място спинозни ,раЗия най много джендъри има там,на първо място в света са и по смъртност от алкохол ,дрога и глад
  • 8 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    Кажи на твоя лекар да си скъса дипломата и да стане общ работник защото нищо не е научил или по скоро е научил това което са му казали.В природата има много по богато съдържание на антибиотици но фармамафията не искат да се ползват!!! Почти във всички билки има естествени антибиотици но са в малка концентрация.Реално ако трябва да ползваш антибиотик от някое растение лечебната доза ще е да изядеш. 2-3 кг от него на ден което е нереално .Има концентрати на антибиотици от растенията въпреки че са безопасни за употреба но интересното е защо никой лекар не ги използва ??? Мога да посоча концентрати на естествени антибиотици които са по силни от най силните(и скъпи) синтетични антибиотици в момента като естествените имат предимство че почти нямат странични ефекти!!! Естествените антибиотици имат и друго предимство че освен антибактериално имат и антивирусно действие !!!!
  • 9 Коко

    3 0 Отговор
    Прочетох статията .Извинявам се за тъпия въпрос,но как се лекува пневмония без антибиотици? Или чакаш да ти мине?

    Коментиран от #10

  • 10 Ти ще чакаш,

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Коко":

    но други ще оцелеят. Че има И вреда от антибиотици, е факт. Нв каква степен е ползата? Статията е манипулативно едностранчива - явно подработва четящите за нещо...
  • 11 уaйтнoйз

    2 0 Отговор
    викам да си пийвам водката, ракията ... суджука ще стане до месец..
    умните и красиви мое пробват хомеопатия, личен доктор (получаващ n% приход от верните рецепти), всякаква гад с парацетамол във всякаква форма и грамаж... добре дошли в болница N еоод.

    Кат ви е кофти. Отивате и си давате кръв, секрет.. Ако треа снимка на тва дето е останало от дроба. Тестват ако има бактерии на какво са резистентни.. рецепта. 10 дена трезви и пак в пряга да вадите некви пари.

    и да не е нормално сополите да са зелени :)