Last news in Fakti

9 Юли, 2023 18:47 1 393 3

Вече се наблюдава положителен ефект от забраната за пушене на обществени места

  • пушене-
  • пушене на закрито-
  • обществени места-
  • забрана

Случаите на белодробни и сърдечно-съдови заболявания са се понижили чувствително

Вече се наблюдава положителен ефект от забраната за пушене на обществени места  - 1
Снимка: Shutterstock

Въвеждането на законодателни ограничения и забрани за пушене в транспорта и на обществени места в преобладаващата част от районите и страните по света е довело до намаляване на честотата на развитие на сърдечно-съдови заболявания с 10 на сто и на белодробни болести с около 17 на сто, установи изследване, публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open.

"Проведеният от нас анализ на резултатите от наблюденията показа, че въвеждането на забрани за пушене е понижило честотата от развитие на всички болести на сърцето и кръвоносните съдове с 10 на сто, намалило е честотата на поява на болести на белите дробове със 17 на сто и е понижило честотата на хоспитализации на пациенти с тези заболявания с девет на сто", пишат авторите на изследването, работили под ръководството на д-р Риота Накамура от университета Хитоцубаши в Токио, Япония. За анализа си учените от международния екип са събрали данни от 144 изследвания, проведени по света от момента на въвеждане на законодателни забрани за пушене на обществени места, предава БТА.

Резултатите от анализа сочат още, че забраните за пушене са намалили с шест на сто броя на родените недоносени деца, както е вероятността от мъртвородени и развитие на усложнения по време на бременността на непушачките.

Проф.Накамура и колегите му посочват, че резултатите от изследването им еднозначно сочат за наличието на големи ползи за общественото здраве от всички форми на забрани за пушене на обществени места в различни страни по света през последните две десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИТъйНататък

    6 3 Отговор
    Тъкмо помислих, че този позитивен ефект е в България :) и щях да се учудя, след като никъде не се спазва забраната, как може да има позитивен ефект...
  • 2 Спрях

    7 0 Отговор
    да ходя по ресторанти и да харча излишно пари.
  • 3 Смоукондъуотър

    5 1 Отговор
    А старите дизели, с които е пълно в тикволандия, защо пушат по кръстовищата, по спирките и на други "обществени места"?