Last news in Fakti

24 Юли, 2023 14:45 1 796 2

Учени: Мазнините около корема могат да ви предпазят от диабет тип 2

  • мазнини-
  • корем-
  • коремни мазнини-
  • диабет тип 2-
  • здраве

Ново изследване разби мита за строгите диети

Учени: Мазнините около корема могат да ви предпазят от диабет тип 2 - 1
Снимка: Shutterstock

Мазнините в областта на корема могат да се окажат полезни за риска от диабет тип 2, сочат учени. Ново изследване разглежда определени разновидности в гените на хора, които могат да използват мазнините около талията, за да се предпазят от заболяването.

Диабет тип 2 е заболяване, което повишава нивата на кръвна захар. Този ефект се получава заради намаленото количество инсулин, което се произвежда в панкреаса. Заболяването може да се прояви в повишен апетит и силна, постоянна жажда, често уриниране и замъглено зрение. При лечението на този вид диабет се набляга най-много на правилното хранене – препоръчва се намаляне или пълно спиране на храни с добавена захар и с рафинирани зърна, като бял хляб и бял ориз. Цялостно се препоръчва избягването на храни с висока стойност на въглехидрати и мазнини, като се насърчава яденето на храни с добро количество фибри, като най-вече трябва да се приемат плодове, зеленчуци и храни с пълнозърнести зърна. Друга част от лечението е губенето на излишните килограми – при състояние на предиабет, предшественика на диабет тип 2, загубата на телесни мазнини може да намали риска от диабет тип 2.

Но сега учените са открили, че някои мазнини не са като другите и не във всички случаи. Ролята на генните вариации става все по-значима в медицината и учени са открили връзката между гените, мазнините и риска от диабет тип 2, пише puls.bg. В зависимост от някои генни разновидности, мазнините около талията могат да бъдат дори полезни против състояния като диабет тип 2.

Наблюдава се и ефектът върху риска от метаболитен синдром – набор от състояния, които увеличават риска от развитие на множество заболявания като диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания са само някои от тях. Макар и рисковите фактори за метаболитен синдром да са високото тегло и неправилното хранене, учените са открили определени гени, които свързват мазнините около корема, парадоксално, с понижен риск от метаболитен синдром.

Генното разнообразие във всеки е такъв фактор, който може да промени ролята на състояния, обичайно смятащи се за вредни, в здравето на метаболизма. Нататъшното изследване на определени гени може да открие конкретна причина за този феномен, наречен от учените здравословно затлъстяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чума

    4 1 Отговор
    Нормално и не знам защо му се чудите! Запомнете! Когато имате мазнини, тоест, подхранвали сте се добре, организмът ви е спокоен и си работи като добре мазна машинка! Трябва му енергия - ето, човека се е нахранил и доставил - ползвай организъм! Ама, пропуснали сте днес закуската - ето, от мазнините, заповядайте, те са за това - резерв и красота! Но! Когато сте се подложили на ужастни диети, организмън ви започва да чувства недостиг и работи на форсаж! Докторите му казват - стресова ситуация! Тогава той работи на режим ,,червено" и извършва спешна ,,дарителска акция" като вади от резервите си каквото има, метаболизира го и подава повече околкото е нужно въглехидрати! Стойностите се повишават, след което функциите затихват!

    Коментиран от #2

  • 2 2254

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чума":

    А защо дебелите умират по-млади? Я инфаркт, я инсулт, диабет ги мъчи повече ... Всяко прекалено нещо на този свят е много вредно