Last news in Fakti

14 Август, 2023 14:32 1 933 2

Едно от най-красивите цветя забавя развитието на Алцхаймер

  • нарцис-
  • нарциси-
  • лекарство-
  • цвете-
  • алцхаймер-
  • болест-
  • вредни емисии

Освен това нарцисът може да помогне и в борбата с вредните емисии

Едно от най-красивите цветя забавя развитието на Алцхаймер - 1
Снимка: Shutterstock

Оказва се, че едно цвете, за което от векове се разказват легенди, може да помогне да намалим вредните емисии в природата, а също така и да забавим опустошителното въздействие на една от сериозните болести на нашето съвремие – Алцхаймер. Става въпрос за нарциса, пише NOVA.

Шотландски учени успели да извлекат от цветето специфичен химикал, наричан хемантамин, и да докажат в лабораторни условия, че той може да намали с около 30% вредните емисии от преживни животни. Метанът е вторият най-често срещан парников газ след въглеродния диоксид и се отделя от добитък като крави и овце, когато се оригват.

Половината от емисиите от метан в Обединеното кралство идват от крави, а глобално тези животни са виновни за 14% от парниковите газове. Това кара учени от цял свят да търсят решение на проблема. В Шотландския колеж по земеделие използвали изкуствен стомах на крава, за да проверят какво се случва, ако към храната ѝ се прибави хемантамин. След като установяват, че метанът намалява, сега опитите продължават с истински животни във ферми в Уелс, където вече се отглеждат нарциси за лекарства.

„Отглеждаме нарциси по хълмовете на Уелс - на около 300 метра надморска височина. Идеята да ги отглеждаме толкова високо е, че те са стресирани и поради това, като част от защитната си система, произвеждат химикал, наречен галантамин. Интересуваме се от него, тъй като е одобрен медикамент за лечение на Алцхаймер”, казва фермер от Уелс.

Производството на нарциси в страната с цел създаване на лекарство за облекчаване симптомите на болестта започва още през 2018 г. Цветята вече се изнасят за фармацевтични компании в редица страни като САЩ и Канада.

Освен че са готови да търсят различни алтернативи за намаляване на вредния за околната среда метан, фермерите искат да са сигурни, че прибавянето на екстракт от нарциси в храната на животните е безвредно за тях. Също така и колко често трябва да се прави и колко би струвало. Така че ще бъде ли нарцисът спасител в битката с глобалното затопляне, предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Констатираща

    1 0 Отговор
    Все пак, само едрите преживни животни не отделят метан, а и хората и при положение, че сме много повече от кравите, а и в блатата и другите водоеми със застояла вода, също се отделя метан, така че ще трябват доста нарциси, за да може да се повлияе на метановите емисии.
  • 2 Идън

    0 0 Отговор
    Всички видове нарциси са отровни.