Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 11:42 1 111 6

Само два на всеки сто инсулта получават модерно лечение в България

  • инсулт-
  • лечение-
  • българия

Годишно около 45 000 души у нас получават инсулт, като 5 000 от тях умират

Само два на всеки сто инсулта получават модерно лечение в България - 1
Снимка: БГНЕС

От всеки сто инсулта в България само два получават модерно лечение. Страната ни е на челно място в света по смъртност от инсулт, съобщи в интервю за БНР началникът на клиниката по неврология в университетската болница "Света Анна" доц. Росен Калпачки. Той е сред организаторите на първия у нас конгрес на Националното дружество по инсулт, който се открива днес.

От 132 отделения по неврология у нас само 40 прилагат модерно лечение на инсулт. В София това са 4 от 16 болници, обясни доц. Калпачки.

"Това е лечение, което намалява в пъти и валидността на пациента, степента на неговото увреждане и броя на хората, които си тръгват с някакъв вид неврологичен дефицит", поясни медикът.

Друг проблем е, че след болнично лечение никой не насочва близките на пациента от какви грижи има нужда - рехабилитация, помощни средства, работа за възстановяване на говора и мозъка, обясни Дорина Добрева от Асоциацията за инсулт и афазия. Долекуване предлагат някои болници и хосписи, но никой не знае какво се случва там.

"Индикацията, която получаваме от близките е ужасяваща, най-често с болния може дори да бъде изписан в още по-отпаднало състояние за голям ужас на близките", коментира Добрева.

Годишно около 45 000 души у нас получават инсулт, като 5 000 от тях умират.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    12 1 Отговор
    България и модерно лечение егати вица
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор
    А колко от 100 инсулта са на лица с по една или повече ФАКсини ❓❓❓
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ККК

    5 1 Отговор
    Ами ей това е България - бедните да го ду..ат!
  • 5 Не и не

    6 1 Отговор
    Смятай, батко, колко бързо се стопяваме! : 45,000 на година с инсулти (оцелелите са нефункционални хора оттук нататък) + м/у 35,000 и 45,000 с онко-заболявания, без да броим инфактите, починалите от диабет + имигрантите, които излитат от Терминал-2!!! Звучи брутално! Колко ли още десетина годинки ще я има България???
  • 6 Зависи от пациента

    4 1 Отговор
    Баща ми не беше ВИП и е издържал 8 часа след запушване на артерията, като е бил в болницата след 2 часа от началната симптоматика. После инсулт и на десетия ден си замина. Получихме епикриза по пощата в деня на погребението. С изключение на само един човечен лекар, който в момента не е бил там, но после разбрахме отношението му към пациентите, всички други бяха пълни безхаберници. Това става в началото на 2013 г., когато хептен нямаше и кой да те чуе.