Last news in Fakti

27 Януари, 2024 18:47 2 609 27

6 нездравословни храни, които всъщност са полезни за здравето

  • нездравословна храна-
  • ползи за здравето

Имайте предвид, че няма да си провалите диетата, ако си похапнете умерено от тези храни

6 нездравословни храни, които всъщност са полезни за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Истинско предизвикателство е да се въздържите от бисквитки, торта, сладкиши – особено ако сте почитатели на сладкото и особено ако сте на диета. Най-вероятно си повтаряте, че трябва да устоите на тези дяволски изкушения. Имайте предвид, че няма да си провалите диетата, ако си похапнете умерено от тези храни. Дори напротив – може да се окаже, че дори са полезни.

1. Пица

Доматеният сос съдържа ликопен – мощен аксиоксидант, който може да ви предпази от сърдечни заболявания, особено когато е топло.

2. Пържени картофи

Спокойно можете да си набавите нужните протеини, като си похапнете малко пържени картофи, пише obekti.bg. Спомагат за добрата обработка на хранителните вещества и дори могат да ви помогнат да предотвратят мускулни крампи.

3. Понички

Поничките са пълни с витамин Ц и цинк. В интерес на истината са по-полезни от мъфините – поничките съдържат поне наполовина по-малко калории и захар в сравнение с мъфините, пише businessnovinite.bg. Когато ядете поничка, вие си давате сметка, че прегрешавате, и съзнателно се ограничавате. Когато ядете сладкиш, който изглежда по-здравословен, дори не се ограничавате.

4. Пуканки

Пуканките намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми, защото спомагат за намаляване нивата на холестерола. 3 купички пуканки се равняват на една чаша овесени ядки – богати са на фибри и се борят успешно със запека. Нискокалорични са, засищащи са и са вкусни. Какво по-хубаво!

5. Хамбургери

Хамбургерите с червено месо са отличен източник на желязо. Домашно приготвените хамбургери се борят срещу нервните неразположения и подпомагат работата на имунната система. Освен това съдържат необходимата дневна доза за възрастни от витамин Б12.

6. Торта

Вярвате или не, според едно проучване 600-калорийна закуска, която включва парче торта, всъщност помага да отслабнете. Причината е основно психологическа – ако закусите с една калорийна бомба, през остатъка от деня е много по-малко вероятно да се изкушите от други сладкиши.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Големи глупости са написани

    22 0 Отговор
    в тази статия. верните неща са не повече от 10-15%. Картофите - протеин? Понички пълни с витамин Ц? Къде? Да припомня ли как се приготвят поничките. Да спомена ли, че при 55С за много кратко се денатурират всички витамини а витамин Ц и при по - ниска температури.
    Може би автора цели повече коментари които да коментират /оплюят/ написаното. Знам ли?

    Коментиран от #7, #8, #13, #17

  • 4 И по- глупави статии съм чел,

    17 1 Отговор
    ама много рядко! Това е писано от американец на работа в Нестле или Монделиз...🤣🤣🤣🤣🤣
  • 5 Витамин С

    15 0 Отговор
    В поничка - вие сте ненормални

    Коментиран от #6

  • 6 Смърфиета

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Витамин С":

    В замразените боровинки за поничката. Това е американска поничка. Е, боровинките са бланширани, но все нещо е останало. С боровинките към 10-15 понички, ще си набавят половината от дневната доза.
  • 7 Смърфиета

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Големи глупости са написани":

    Има протеин в картофите. Особено в нишестето, което панират и е пшенично. То е отделено от глутена принципно, но все пак има следи от глутен. А също така има соев, млечен и яйчен протеин в майонезката към картофките.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Витамин Ц

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Смърфиета":

    Витамин Ц е аскорбинова киселина. Тя не се съдържа като част от компонентите в някакъв продукт. Витамин Ц е приетото съкратеното наименование на Аскорбинова киселина. Та Витамин Ц е 100% от нея.
    Витамините се денатурират при 55С но за различно време. Като при витамин Ц то е най - бързо. Не бъркайте денатуриране на витамини с това на протеините.
    100г. картофи съдържат около 2г. протеин. Задачка: Колко г. /кг./ картофи са необходими за попълване на дневните нужди от 70г. протеин?
  • 12 Нишестето

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Смърфиета":

    Нишестето е познато още като скорбяла и е полизахарид. Ще рече захари = въглерод С, водород Н и кислород О.
    Протеини тук няма.
  • 13 Най-вероятно

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Големи глупости са написани":

    Са имали предвид, че картофите съдържат калии. Но дори така да е, по-добре един банан, отколкото пържени картофи.
  • 14 Разбирам ти идеята

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Смърфиета":

    но тази практика да се яде какво да е защото си много гладен не е правилна и не е здравословна. Един домашно направен сандвич или супа е много по добрия вариант.
  • 15 Това което е показано на снимката

    3 0 Отговор
    С изключение на блокчето шоколад с цял лешник, останалите храни от снимката спокойно премествам в графата
    " Избягвай ги на всяка цена, яж само в краен случай".
  • 16 Пловдив

    7 0 Отговор
    Cледващият пасквил сигурно ще ни убеди, че цигарите нормализират дишането и предпазват от рак, ако се консумират умерено...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Самото заглавие

    1 0 Отговор
    е нон сенс.
  • 19 простички факти

    0 0 Отговор
    пълни глупости са написани, объркахте си аудиторията с подрастващите кварачета, ама ние сме БЪЛГАРИ
  • 20 Президента

    0 0 Отговор
    Объркахте ни с подрастващите КРАВАРЧЕТА , само че ние сме БЪЛГАРИ ! Още мислиме с главата !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 за вас

    0 0 Отговор
    паца, за фитнесджиите понички
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дони

    0 0 Отговор
    То затова във фитнеса като тренират мускулягите,след тренировка отиват на по пица с бира и картофки, а после пуканки и хамбургери и накрая по една торта за десерт заедно с 2понички (за повече протеин).
  • 27 Мр. Олимпия

    0 0 Отговор
    Тренирам от 10 години, почти всеки ден. Участвал съм на състезания и с Митьо Крика и Митко Димитров и Христомир Христов дори. Е ,по-добри са от мен, но и аз не отстъпвам. Всеки ден започвам с пържени филии ,а преди обяд пържени кюфтаци. После помпам в някоя кръчма и отивам за зоб - обикновено това са пуканки и хамбургери. Понякога пуканките не ми дават силата от която се нуждая и посягам към поничките, защото от пудра-захарта ми се лепят яко мускули на бицепса. Вечерта се връщам за втора тренировка с бахур и шкембенце. Поливам с бира. Утре пак. Така се става машина !!