8 627 6

Италианци скатават глоби с български номера

Георги Касабов

Епидемично увеличение на броя автомобили с българска регистрация отчита италианската Пътна полиция в последните години. Явлението е резултат от система за избягване на глоби и пестене от застраховки и данъци (до 85%), която функционира безотказно в балканската страна, разказва Corriere Della Serra.

Огромното мнозинство от водачите, което управляват такива автомобили, са не българи, а италианци. Компанията Nivi Credit, която се занимава със събирането на задължения към около 400 управления на Общинската полиция, изчислява, че през последните 10 години са издадени почти 4 млн. глоби на шофьори на коли с чуждестранни регистрационни номера. Повече от половината от тях са управлявали с пълномощно.

През 2015 г. от 740 000 неплатени глоби 21 994 са били издадени за нарушения, извършени с български автомобили. Съществува мащабна мрежа от посредници, които предлагат регистрация в България. За услугата се плащат еднократно €1 500, срещу които колата се извозва у нас, получава български табели и се връща в Италия.

Истинският притежател кара колата си с пълномощно или "под наем". Така не само в италианската хазна не влизат данъци, а и нарушителите се ползват с практически пълен имунитет към санкции.

"Властите следват стриктно установената процедура за изпращане на доклади за нарушения чрез консулствата или Интерпол, но в повечето случаи те не стигат доникъде", обяснява Джузепе Саломоне, началник на Пътна полиция в регион Молизе. Резултатът е, че шофьорите на автомобили с българска регистрация могат да пренебрегват напълно правилата за движение без да рискуват каквото и да било наказание.

Ситуацията се усложнява допълнително в случай на произшествие. Шофьорът на "българската" кола обяснява, че застраховка, сключена в България, надали ще покрие щетите, и предлага пари на ръка, за да се избегне викането на полиция. Обикновено другият участник в катастрофата приема офертата.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 123
  Отговор
  1 14:38  01.09.16
  Италия.. Маафия...
 • Jek
  Отговор
  2 14:43  01.09.16
  Мдаааа, като искат по 3000€ за застраховка на година, хората намират вратички.
 • ЦГС
  Отговор
  3 14:55  01.09.16
  Явно нито италианските карабинери са чували за интернет и обмяна на данни нито българския КАТ! Тогава да не се оплакват и да продължават да си тракт на пишещите машини. Не е луд тоя който яде баницата, а тоя които му я дава! А аз се чудя, защо от известно време около КАТ не може да се разминеш от коли, а то чакали регистрация за износ ?
 • guest
  Отговор
  4 21:24  01.09.16
  Италианците явно не желаят да събират подобни глоби. Изпращането на съставените актове и глоби до нашите консулски служби ще им отнеме не повече от пет дни. Следва препращане до Пътна полиция в България и глобите се отправят към собствениците по документи. При всичките административни действия един месец е напълно достатъчен за изпращането на глобите до адресите на собствениците. След това броят на желаещите да предоставят подобни пълномощни ще намалее рязко.
 • кроко
  Отговор
  5 23:15  01.09.16
  Абе вие номер 3 и 4 за много прости и мързеливи ги имате италианците, бе! Че и нашите тарикати ги имате съвсем за слески тарикати. Я се замислете колко мангали в българия са собственици на фирми с задължения за стотици милиони към бюджета за осигуровки, ДДС и т.н. Някога мислите ли че нашата държава ще ги види тея пари?! Същото е и с тея глоби. Не знам нашата пътна полиция дали има нещо общо с италианските глоби, ама съм сигурен, че италианците пари от глоби няма да вземат никога.
 • Десислав Попов
  Отговор
  6 08:04  02.09.16
  Тази стара Алфа пък ако не е на някой български манго.Италианец няма да даде 1500Е за такава услуга.

Напиши коментар:


Публикувай