Last news in Fakti

5 Юни, 2019 14:26 4 070 7

Гордън Мъри показа "истинския наследник" на McLaren F1

  • гордън мъри-
  • t.50-
  • mclaren
Гордън Мъри показа "истинския наследник" на McLaren F1 - 1

Легендарният конструктор Гордън Мъри разкри подробности за новия си суперавтомобил, който по думите му ще се превърне в "истински наследник" на най-прочутото му цивилно творение McLaren F1. Колата, която засега носи името T.50, ще бъде въоръжена с най-високооборотния сериен двигател в света и ще има революционна аеродинамика.

Новият суперавтомобил на Мъри ще тежи едва 980 кг благодарение на конструкцията от сандвич-панелите от въглеродни нишки. Освен монокока от карбон ще бъде изработвана и цялата каросерия.

На размери T.50 ще бъде една идея по-малък от Porsche 911. Пред задния мост ще бъде монтиран 3.9-литров V12 Cosworth-GMA, който ще развърта до 12 100 об/мин.

Двигателят ще развива мощност от 650 к.с. и максимален въртящ момент 450 Нм. Шестстепенната трансмисия Xtrac с ръчно превключване ще бъде съчетана с диференциал с повишено триене.

Гордън Мъри показа "истинския наследник" на McLaren F1

Най-интересна в конструктивен план обаче си остава активната аеродинамика на T.50. Суперколата ще бъде оборудвана със съвременна версия на системата за регулиране на силата на притискане посредством вентилатор в задната част на болида от Формула 1 Brabham BT46B, конструиран от Мъри през 1978 г.

Гордън Мъри показа "истинския наследник" на McLaren F1

Два пропелера с диаметър 400 мм ще засмукват въздуха под шасито и ще го разреждат, генерирайки ниско налягане и вакуум. По този начин за създаването на притискащ ефект няма да се налага използването на спойлери, въздуховоди и антикрила, което според Мъри прави дизайна "по-изчистен и привлекателен".

Подобно на McLaren F1 в T.50 ще има три места, като шофьорското ще бъде разположено в средата. Всички прибори ще бъдат аналогови, а органите за управление - ориентирани към пилота.

По думите на Гордън Мъри T.50 ще бъде ориентиран най-вече към усещанията при шофиране, а не към поставянето на рекорди за скорост или динамика. Ще бъдат произведени точно 100 екземпляра, всеки от които с базова цена £2.2 млн. (€2.5 млн.), а доставките започват в началото 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    9 1 Отговор
    Ми добре е, изчистена, лека! Ще е интересен проект, дано се случи!
  • 2 бай онзи

    2 3 Отговор
    моите уважения за г-н Мъри, но F1 определено не е първата серийна кола с активни спойлери.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 123

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "бай онзи":

    а коя образовай ни

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 stefano

    5 0 Отговор
    BRABHAM във формула 1 ги забрниха ,че засмукват песъчинки ,малки камъчета от пистата и ако има друг състезател отзад ги получава по КАСКАТА.. като дъжд....
  • 6 ссс

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "бай онзи":

    Chapral - има го в Гранд туризмо 4 - с два вентилатора отзаде
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.