7 285 38

За пазара на електромобили на старо у нас

За пазара на електромобили на старо у нас

Съвсем наскоро ви запознахме с факта, че макар в САЩ, Китай и Западна Европа да се купуват коли на ток доста охотно, то впоследствие потребителите им се сблъскват със сериозни проблеми, когато решат да ги продават, тъй като почти никой не търси електромобил на старо.

У нас положението е още по-стряскащо, защото първо, много малко са тези, които си купуват нови електромобили и второ, още по-малко са тези, които се решават да купят електромобил на старо.

Причините са няколко. На първо място това е високата цена на употребяваните електромобили, която идва и от високата цена на тези коли като нови. Животът на батерията също не е незначителен фактор, макар производителите да дават големи гаранции на акумулаторите на своите коли.

И не на последно място е факторът инфраструктура.

Малкото на брой зарядни станции са пречка за много хора, особено тези, живеещи в големите градове и неразполагащи с гаражи, да се решат да си купят електромобил на старо.

Поддръжката им,

макар и на теория по-лесна, също е проблем за неквалифицираните на тема електромобили БГ сервизи. Въпреки това пазарът на електромобили "втора ръка" не е малък у нас. Заради покупателната способност на средностатистическите българи, този пазар има бъдеще у нас.

Това е така, защото новите електромобили са все още непосилни от финансова гледна точка на нашенския водач на МПС, а тези, които са употребявани се продават доста под пазарната им цена като нови.

Пазарът

Кратка справка в най-големия сайт за автомобили у нас mobile.bg показва, че към момента се предлага близо 200 употребявани електромобила на цени от 3 до 300 хиляди лева. Можете да ги разгледате ТУК.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Марио

  31 3 Отговор
  Хубав анализ, за съжаление, предвид заплатите ни, скоро няма да се електрифицираме, а ще продължим да караме боклуците на Европа
 • 2 Имам тесла и съм от норвегия

  5 29 Отговор
  В ЕЛЕКТРИЧКИТЕ Е БЪДЕЩЕТО

  Коментиран от #5, #6

 • 3 Опитен

  37 23 Отговор
  Електричката е смърт за природата. Литиеви мини , транспорт през цялото кълбо с кораби , отпадъчните батерии, електроцентралите бълват. Кратък живот , бърза амортизация, нулев шанс да се отървеш от старата електричка. А ако с магическа пръчка всички коли станат на ток , някой има ли си идея какво потребление на ток ще трябва? Всички мълчат, а именно колите на газ са най екологично решение. Обаче понеже е най евтино и полезно , разбира се е и най потулено.

  Коментиран от #7, #8, #37

 • 4 Аз си карам тротинетката

  11 6 Отговор
  и ми дреме.
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор


 • 7 Нямат шанс

  27 7 Отговор

  До коментар #3 от "Опитен":

  Докато има петрол за продаване никой няма интерес да се откаже от използването му.Електромобилите са за заблуда на невежите които вярват,че с тях ще се избегне климатичен апокалипсис.Всяка марка която произвежда такива коли демонстрира фалшива екологична съвест.
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 Момичето с БМВ-то

  13 15 Отговор
  Незнам какво са луднали всички марки да правят такива боклуци,истината е в бензина и това е радостта от шофирането дали някоя електричка ще извади оглушителен рев че да ти разтупка сърцето от кеф-ЕДВАЛИ!

  Коментиран от #14, #19

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 До Антиелектрика

  9 3 Отговор

  До коментар #12 от "гост":

  И как върви Теслата, разкажи?

  Коментиран от #15

 • 14 Димов

  12 2 Отговор

  До коментар #10 от "Момичето с БМВ-то":

  Истината е в етанола. Питай бразилците.

  Коментиран от #16

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 До Антиелектрика

  13 1 Отговор

  До коментар #15 от "гост":

  Кой модел на Тесла караш, Антиелектрика?
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

 • 19 До 10

  10 4 Отговор

  До коментар #10 от "Момичето с БМВ-то":

  Готвят закон в Германия и Щатите. Всички електрички трябва да се чуват, за безопасност на пешеходците Ще " пърдят" чрез високоговорители. Голям майтап. Вече има такова БМВ.
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 Ахаха

  4 1 Отговор

  До коментар #21 от "мнение":

  Не са те. Тролко и Антитролко са, ахахахаха.
 • 23 Бравос

  7 3 Отговор

  До коментар #18 от "Антиелектрика":

  Върви ли, водородната барака? Или я караш на метан?
 • 24 Брей

  3 2 Отговор

  До коментар #18 от "Антиелектрика":

  Как какво общо имаш? Имаш същите очи?!
 • 25 Димов

  6 2 Отговор

  До коментар #16 от "До Димов":

  Антиелектрика е по водородните. Аз си харесвам етанола. Бих си взел един флексфюел Форд, ако имахме такива станции тук.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор


 • 31 Този коментар е премахнат от модератор

 • 32 гост

  12 4 Отговор
  Модел 3 чисто нов се продава в САЩ за 60х.лв преди да се получат още няколко хиляди лева субсидия, а у нас същата кола се продава за 100х.лв употребявана. Ако държавата иска да се купуват електрички то да бе се договорила с Тесла да открият предтавителство у нас, както правят с околните на нас страни от Источна Европа, само у нас няма. Така колата ще е на по-ниска цена, а ако са още по-далновидни можеше да се борят не за завод на допотопни ФВ, а за нова гигафабрика у нас. Ама няма кой да краде от това, корупцията у нас е водеща, което не е в полза на производителите на бъдещето. И каква полза има ако от 100 коли, 85 са изкормени дизели, 10 са на газ, 3 са на бензин и 2 са електрички? Най-добре да се затегнат ГТП и да се премахнат отровните коли от пътищата, а не да се стимулира прахосване на пари и след това хайде към онкоцентъра.

  Коментиран от #33, #35

 • 33 3647

  9 2 Отговор

  До коментар #32 от "гост":

  "Источна Европа"?! И къде точно в "Источна Европа" са се скъсали да продават Тесли? Но иначе явно ги разбираш работите. Май ЦСКА си търсят треньор тези дни, та виж там да се разберш нещо с момчетата да се цаниш. Щом разбираш толкова много от политика, икономика и екология, значи няма начин да не разбираш и от футбол.
 • 34 Така правят производителите

  2 5 Отговор
  Киа е изпратила съобщение до дилърите си в Испания, да спрат продажбите на ел. коли, за да може да продават повече бензинови и дизелови коли. https://www.transportenvironment.org/news/new-evidence-carmaker-holding-back-ev-sales-maximise-suv-fueled-profits
 • 35 Димов

  6 0 Отговор

  До коментар #32 от "гост":

  Добре казано, ама в САЩ, в момента, литър бензин се равнявана 1,20лв, докато у нас е 2,12лв - почти двойно отгоре. Да го направят като в САЩ (дори да ме оставят на българска заплата), и аз ще хвърля дизела.
 • 36 Jack Bauer

  6 0 Отговор
  То принципно не виждам как ще се впише електричка в нашия пазар на употребявани автомобили. Купуват се масово коли около 10г. на цена от 5 до 10 х.лв. Като сметнем че на 10 г. електричка трябва да й смениш батерията за около 12000 лв. (=7000$), за да ти излезе сметката трябва да я вземеш без пари и да ти дадат още 2-4000 лв.
 • 37 Базата до Опитен

  2 3 Отговор

  До коментар #3 от "Опитен":

  Франсиско Каранса (Renault-Nissan Energy Services): "Батерията на Nissan Leaf е с 22 години живот".     Свен Бауер (BMW battery): "BMW i3 има никел-кобалт-манганови клетки с твърда сърцевина. Конструирани са за 20 години живот. Потвърдено от множество серийни тестове" Ти за батериите недей бери гайле: след колите се използват стационарно няколко години и чак тогава се рециклират. Ти размишлявай за добив, транспорт, преработка и дистриибуцията на нефта. Колко ще скочи потреблението, никой не мълчи, просто ти не си чул/чел ;) Шефът на Козлодуй: при 1 млн. електромобила, потреблението на ток ще скочи с около 10% като и сега произвеждаме този процент от ВЕИ (възобновяеми източници на ток) т.е. тези коли ще са с НУЛЕВИ емисии. Дай ми пример за газокар с нулеви емисии, Опитен :D PS Ей тва му е бамбашката на Интернета - всеки си дращи кво му трекне и сее заблуди

  Коментиран от #38

 • 38 Димов

  2 1 Отговор

  До коментар #37 от "Базата до Опитен":

  Първо: Кой ти каза, че тока ще скочи само с 10%? Това, че е математически логично не означава, че алчността на енергопроизводителите ще секне. Наивно мислене. Знаеш ли колко е реалната цена на бензина? Много, много под действителната. Второ: Производителите масово заявяват, че трябва да почнат да правят колите да са с по 5г живот. За чии им е батерия с 20г живот? За тях такова нещо не е оправдано. Те денонощно мислят как да си създадат повече търсене, а не как ти да караш една кола 20г, и да си купуваш 5 пъти по-рядко от продуктите им. Защо всеички пишлемета си мислите, че големите бизнеси мислят за вашето благо? В училище не ви ли учат да мислите, или само ви подготвят да сте следващите лапнишаранчета, които да ринат безсмислени пари на кухия пазар?

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.