Last news in Fakti

1 Март, 2021 10:43, обновена 2 Март, 2021 00:28 123 324 195

Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!

  • шофьорски книжки-
  • сумпс
Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни! - 1

Едно от нещата, което курсистите, желаещи да придобият свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство, е да научат Закона за движение по пътищата. В теоретичния изпит, познат в разговорния език, като "листовки" дори има въпрос, касаещ подкатегорията “B1” (Б1). Именно за парадокс, свързан с нея ще ви разкажем сега.

Тази категория дава правото да се управляват четириколесни превозни средства с маса без товар не повече от 400 кг (550 кг за превозните средства, предназначени за превоз на товари), в която маса не се включва масата на акумулаторните батерии на електрическите превозни средства и които имат максимална нетна мощност на двигателя не повече от 15 kW (20.4 к.с.). Това са т.нар. микрокари.

Оказва се обаче, че в свидетелствата ни за правоуправление на МПС тази категория е обозначена по съвсем друг начин. Ако обърнете шофьорската си книжка, ще видите, че срещу категорията “B1” (Б1) има изображение на микробус!

Недопустимо недоглеждане от страна на администрацията

Странното е, че тази грешка в графичния дизайн на шофьорските книжки съвсем не е от вчера. Още по-странното е, че никой от съставителите на тези официални български документи не е видял тази грешка и сега, повече от десет години по-късно, шофьорските книжки продължават да се издават по същия начин.

А най-странното е, че служители на реда, които имат право да проверяват документите ни за самоличност и правоуправление на МПС, не са запознати със ЗДП и съдейки по картинките на книжките си мислят, че за да управляваш бус под 3.5 тона ти трябва въпросната категория B1.

Парадоксите обаче съвсем не спират до тук. На свидетелствата за правоуправление на МПС, които са издавани преди десет години (тоест по-старите), е отбелязано придобиването само на категория "B", но не и на "B1".

Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!
СУМПС, издадено през 2011 г.

Частният случай

Граничен полицай, извършвайки рутинна проверка при преминаване на българо-гръцката граница (реален случай, от който разбрахме за проблема), заявява, че водачът не може да управлява бус под 3.5 тона, защото няма категория "B1". И за да се аргументира, показва изображението на гърба на книжката и липсата на дата за придобиване на въпросната категория. Пълен абсурд!

Как стои въпросът при новите документи?

Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!
СУМПС, издадено през 2020 г.

При новите документи, издавани през миналата година, например, един от проблемите е оправен и срещу подкатегориите, каквато е въпросната "B1" вече има дата, удостоверяваща придобитата от водача категория. Но дори и без такава дата е логично (както е при по-старите шофьорски книжки), при положение, че водачът има категория "B", да има право да управлява моторни превозни средства, попадащи в категорията "B1". Същото важи и за останалите подкатегории, обозначени с цифри след буквения индекс.

Така на практика, до изясняване и отстраняване на проблема всички шофьорски книжки са нередовни

Държим да попитаме компетентните органи, защо срещу категорията "B1" стои изображението на микробус и защо органите на реда не са запознати със Закона за движение по пътищата? А и още нещо: Как така никой от администрацията, занимаваща се с издаването на СУМПС, не е забелязал този фрапантен пропуск, датиращ от преди повече от десет години?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 238 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    425 31 Отговор
    Може и картинка на имперски разрушител да има, щом си пише В1 е ок

    Коментиран от #5, #89

  • 2 Спиро Киров

    430 15 Отговор
    То у нас всичко е нередовно.

    Коментиран от #43, #47

  • 3 Гост

    230 94 Отговор
    Никак не е случайна "грешката". Така се дискредитира официален документ. След време, обществото ще спре да вярва във важността му и с радост ще приеме чиповече под кожата.

    Коментиран от #161

  • 4 az#Оставка!

    391 60 Отговор
    ГЕРБ, какво да ги правиш?!?! Калинки....

    Коментиран от #109, #185

  • 5 Марио

    276 18 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Както се оказва - не е. Ама на чужд гръб и 100 тояги са малко. Ако ти се беше случило на теб, друга песен щеше да запееш.
    Браво на автора за статията.

    Коментиран от #58

  • 6 Българка

    312 21 Отговор
    Държим дa пoпитaмe кoмпeтeнтнитe oргaни, зaщo cрeщу кaтeгoриятa "B1" cтoи изoбрaжeниeтo нa микрoбуc и зaщo oргaнитe нa рeдa нe ca зaпoзнaти cъc Зaкoнa зa движeниe пo пътищaтa? A и oщe нeщo: Кaк тaкa никoй oт aдминиcтрaциятa, зaнимaвaщa ce c издaвaнeтo нa CУМПC, нe e зaбeлязaл тoзи фрaпaнтeн прoпуcк, дaтирaщ oт прeди пoвeчe oт дeceт гoдини?
    Калинка, мутра, калинка....... Резултатът е налице
  • 7 БОЗА

    282 10 Отговор
    Държавата издава фалшиви документи...то,кое ли вече е истинско... ;-))))

    Коментиран от #141

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мислещ

    230 31 Отговор
    Хаха, само в Тикволандия!
    То и маските са незаконни, и още куп други "нормални", "законни" или "задължителни" неща.

    Коментиран от #131, #151

  • 10 хъхъ

    267 22 Отговор
    Това не е микробус, това е Жипката Тойота Секвоя на премиера слънце!
  • 11 Я пак

    252 10 Отговор
    То държавата е нередовна, вие за книжките сте се фанали.
  • 12 Реална история

    170 12 Отговор
    Сега ще ви разкажа реална история от първо лице. На 17 години изкарах съответната категория, само че в онези години правилата не бяха така строги. С тази категория управлявах автомобил, който не отговаря на изискванията за Б1, а за Б. За мое нещастие бях спрян от най-дивите полицаи в София. Когато ми видяха книжката дори те не знаеха за какво иде реч. Полицият ми каза момче ти не можеш да управляваш автомобил, ама можеш бус, как става тая работа. Седях 5 минути и се чудех как е възможно да са толкова прости и дори те да не знаят правилата и категориите. В крайна сметка минах с един акт. Докато сега свалят номера и спират колата от движение.
  • 13 Иван

    151 16 Отговор
    Държавата на тиквите

    Коментиран от #194

  • 14 БАЙ Х@Й ‼

    177 15 Отговор
    А колко истински е документ за съдимост ( свидетелство) щом на хора ОСЪЖДАНИ и дори ЛЕЖАЛИ ЕФЕКТИВНО в затвора по ЗАКОН се изписва " ЛИЦЕТО НЕ Е ОСЪЖДАНО" 😯😯😯😯😯😯😯😯😯😯😯😯😯😯😯

    Коментиран от #17, #24, #113, #157

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пепеляшка

    114 17 Отговор
    Грешката е по-голяма защото трябва да сложат и тиква, която преминава в каляска... И не Мата Хари, а аз заснех Пипончо с пачките и кюлчетата, след един бал с други пипони, където той се беше нарязал като зелка.
  • 17 БАЙ Х@Й ‼

    74 11 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й ‼":

    В такъв случай може да е РЕАБИЛИТИРАНО по давност или по право , но лицето Е осъждано!
  • 18 Ива

    130 5 Отговор
    Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни! А има ли нещо редовно в България?

    Коментиран от #44

  • 19 В Казармата караме Зил 157, Татра V3S

    214 10 Отговор
    6 месеца школа, возихме камиони с войници теглихме зенитни оръдия и на книжката категория С1??? Смениха книжките и изчезна категорията, сега нямам право да карам едно Ивеко 65с 3. 5 тона защото на последната книжка написаха категория В!!! НЕЕ СПРАВЕДЛИВО, НИЕ СМЕ ПРОФ. ШОФЬОРИ А СТАНАХМЕ ЛЮБИТЕЛИ??? КОЙ ЗАБЪРКА ТАЗИ КАША??? 6 МЕСЕЦА ШКОЛА В КАЗАРМАТА 26МЕСЕЦА И 13ДНИ СЛУЖБА!!!?? ПЪЛНО Е С КАРАКАЧАНОВЦИ!!!

    Коментиран от #74, #169

  • 20 аз съм Веска

    128 8 Отговор
    ВСЕИЗВЕСТНО Е , ЧЕ КАЛИНКИТЕ ИМАТ ЛОШО ЗРЕНИЕ .АКО НЕ ВЯРВАТЕ , ПОДАЙТЕ МОЛБА ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА РАБОТА ПО ОБЩИЯТ РЕД , КЪДЕТО ПОИСКАТЕ ... КЕФ ВИ МВР, КЕФ ВИ КАТ , КЕФ ВИ ДЪРЖАВНА АДМИТНИСТРАЦИЯ . БЪРЗО СЕ РАЗБРА , ЧЕ ПРИ КОНКУРС , ИМА ЕДИН ИЗБРАН . ОСТАНАЛИТЕ БИЛИ МАСОВКА .
  • 21 Калинко

    92 8 Отговор
    Калинки, калинки и пак калинки
  • 22 Аз40🏴‍☠️

    58 5 Отговор
    Иначе тоталитарната система на парламента иска документ за крепостна индоктринация, за ваденето на "шофьорски" книжки. Пълна лудост.
  • 23 Тъпа статия

    67 39 Отговор
    Тази категория дава правото да се управляват ЧЕТИРИКОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА с маса без товар не повече от 400 кг (550 кг за превозните средства, предназначени ЗА ПРЕВОЗ НА ТОВАРИ), в която маса не се включва масата на акумулаторните батерии на електрическите превозни средства и които имат максимална нетна мощност на двигателя не повече от 15 kW (20.4 к.с.). Това са т.нар. МИКРОКАРИ."


    И каква според вас трябва да е картинката на електрически товарен автомобил? Според мен картинката си е окей и единственият проблем е бил по времето когато не са записвали датата на придобиване на категорията. Сега вече проблемът е оправен. Ако някой не е съгласен, да каже каква според него би трябвало да е картинката на електрически товарен автомобил, след като ми сложи минуса? Може пък аз да греша и да се съглася с него! Иначе става "Абе аз не знам как е, ама не е така"

    Коментиран от #30, #31, #33

  • 24 хахаха

    34 6 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Недей да изказваш мнение без да си запознат със законите казва се реабилитация едната е по право когато минат 10г от присъдата без да имаш други заведени дела срещу теб а другата реабилитация е когато искаш да почнеш работа и се явяваш на дело тогава съдът решава дали ще бъдеш реабилитиран по рано но не е сигурно пак зависи колко год.са минали и т.н

    Коментиран от #40

  • 25 Книжката

    41 6 Отговор
    на снимката(нередовната) e издадена от КАТ Плевен а там положението е трагично от години така,че грешката е тяхна и не касае всички документи от този период.
  • 26 незнайко

    82 7 Отговор
    Ще променят листовките и точката в закона ! Тогава всички книжки ще са ИЗРЯДНИ ! Те смениха историята а една точка от правилника нямя да сменят ! Защо ни занимават с тези глупости ??? СЕТИХ СЕ . Може би ще искат да сменим ШОФЬОРСКИТЕ СИ КНИЖКИ ЗА ПАРИ !!!
  • 27 ежко

    86 3 Отговор
    Полицаят не е прочел закона!Ако имаш категория "В" то имаш право да караш МПС под 3,5т и 8 пътници плюс водача.
    А закона е меродавен в случая.
  • 28 Павел Пенев

    59 9 Отговор
    Тази щампована картинка не прави книжката нередовна.Пак се е намерил някой умник да говори глупости,които с удоволствие веднага се тиражират от настървени за пари журналисти.
  • 29 ШОФЬОРИТЕ

    22 12 Отговор
    КОИТО СА СИ ПОДНОВИЛИ СУМПС ПРЕЗ 2020 и 2021 /до март месец/ ДА ВЗЕМАТ ИДА ПОГЛЕДНАТ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА СУМПС И ЩЕ ВИДЯТ ,ЧЕ КАТЕГОРИЯ "B 1" Е ОТБЕЛЯЗАНА ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ПРИДОБИТИ КАТЕГОРИИ!!!

    Коментиран от #69

  • 30 Запознат

    29 10 Отговор

    До коментар #23 от "Тъпа статия":

    Картинката трябва да е на АТВ или друго подобно превозно средство, има и товарни.

    Коментиран от #38

  • 31 qwwdw

    38 18 Отговор

    До коментар #23 от "Тъпа статия":

    Каквато картинка слагат в другите държави да сложат толкова ли е сложно?!? Чакай да позная - ти си калинка, а?
  • 32 Категориите съвсем

    24 49 Отговор
    Правилно са разделени на две.В, В1.Това е заради двете системи на управление.С" ръчка" или автоматична скоростна кутия.Със" В" имате право да управлявате единствено и само автомобил със автоматична скоростна кутия.С "В1" имате право да управлявате автомобил и от двата модела.Ако се качите на автомобил с" ръчка" и притежавате " В" ,при проверка от грамотен катаджия, не ви мърда акта.Огромна част от лекотоварните автомобили са със " ръчка". Затова е това разделение.Водач обучен на ръчна скоростна кутия е много по подготвен от другите,само на автомат.Това е причината да масово да търсят обучение на автоматик.Като в тролейбус.Напред,назад ляво и дясно. С два педала.След време съм абсолютно убеден,че за тези- екектротрошляците- мотокари,ще се въведе отделна категория.Само за електрокар- пунта мара автомобил.

    Коментиран от #39, #55, #138

  • 33 Мнение

    23 5 Отговор

    До коментар #23 от "Тъпа статия":

    Някога имаше едни калинки с мотоциклетни двигатели с малка мощност, само нещо такова може да е кат. Б1
  • 34 3DX повече

    18 6 Отговор
    Незнам за бългаските книжки но знам за САЩ. 50 страни-членки наречени щати имат единна система за книжки и регистрационни номера който може да бъде проверявана от всякъде.
    Продължава ме да имаме проблеми с прехвърляне на моторни превозни средства между страните-членки щати в Европа и Федерална Република България. Проблем идва от не добрия софтуер , Федерален ЕГН , Федерален Булстат Федерални Регестрационни Номера в САЩ се нарича IRP,FIEN,SSN, IFTA. Но Европа е създадена като икономическа зона не като САЩ или Федерална Република България.
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 8 Отговор
    ромите нямат книжки шофьорски а повечето БЪЛГАРИ и ХОРА караме шофьорски курсове

    Коментиран от #82

  • 36 КАТО СИ ПОДНОВЯВАТЕ СУМПС

    16 2 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ В ИНТЕРНЕТ ИЛИ ЗАКОНА ОТНОСНО ТОЧКА /колонка/№ 12 !!!
  • 37 Айде по едни 50лв за нова книжка

    41 5 Отговор
    На калпак от овцета. Време е за стригане. На мутрите милиарди те им не стигат.
  • 38 И защо реши

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Запознат":

    Че електромобил задължително се рисува като ATV и по никакъв друг начин? Ето как изглежда най продавания електромобил в Китай както в тази категория B1 така и въобще. Дали не ти прилича на пиктограмата на категорията в книжката?

    Коментиран от #46

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 БАЙ Х@Й ‼

    23 5 Отговор

    До коментар #24 от "хахаха":

    Ами недей пък да пишеш без да си прочел! В # 17 точно това описвам ! Факт е , че едно лице което Е осъждано не може да е НЕ осъждано !!! Може да се поясни последващата промяна но факта е факт и не бива да се скрива !

    Коментиран от #65, #87

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 заката

    44 7 Отговор
    ГЕРБ СА ГЛУПАЦИ ГЛАСУВАЙТЕ ЯКО ЗА ТЯХ
  • 43 😂😭😂😭😂😭😂😭😂😭😂😭😂😭

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Спиро Киров":

    Ама колко сте прав.
  • 44 Факт

    9 9 Отговор

    До коментар #18 от "Ива":

    ББ с жипката
  • 45 Илюминат

    40 4 Отговор
    Той човека като ви пее , че няма такава държава, вие му викате чалгар!!
  • 46 Запознат

    12 4 Отговор

    До коментар #38 от "И защо реши":

    И КОЛКО киловата е мощността на този електромобил? Под 15 ли е? И теглото му под половин тон ли е?

    Коментиран от #57

  • 47 Я русский.

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Спиро Киров":

    В известен смисъл това е така,но всъщност грешиш.Положението е сходно и с българските удостоверения за самоличност.Разгледайте ги и лесно и ще откриете нарушенията!Обяснявам защо.Това което се случва е предварително начертана насока за водене на война в полза на българското разузнаване.В много държави се спазва главния дял от езикознанието изучаващ строежа на езика.В случай на проверка от страна на българските служби те биха видели,че в удостоверението за правоуправление на моторно превозно средство или удостоверението за самоличност на проверяваното лице всичко е издържано правилно.А при нас в Република България всичко е не съвсем правилно.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 222

    26 6 Отговор
    На картинката е нарисуван Мерцедес "Вито", така, че тази категория B1 позволява да управляваш бус Мерцедес "Вито" според символа. Може да се оприличи и на натоверен с кашони товарен мотокар, на Опел " Виваро", на VW Транспортер, Форд Транзит и др. Дадена е свобода на полицаите да го тълкуват според случая.
  • 50 хмм

    35 5 Отговор
    Нали пише В1.Ако ще и kyр да има нарисуван. Статията някакъв намек за смяна на книжките ли е?
  • 51 The last in line

    19 4 Отговор
    ПАПАГАЛИ !! По тази логика , шофьорските книжки на всички професионални в ЕВРОПА са невалидни . Едно време в правилника за движение по пътищата такива лагерни
    колички не бяха упоменати !!!

    Коментиран от #59

  • 52 Казанджиев

    16 2 Отговор
    Мойта си е нормална за ваще не знам.
  • 53 Антигерб

    24 4 Отговор
    Кагато се назначават герберски калинки на ръководни постове в държавата така става - те са сложени там само да вземат заплата а не да вършат някаква работа - те даже и не знаят каква точно работа трябва да вършат на тези постове в държавната администрация.

    И много се дразнят ако трябва наистина да свършат нещо. Кой не се е сблъсквал с тах.
  • 54 домакин

    9 4 Отговор
    Ми тя моята изтича до година /август месец/и трябва да я подновявам,така или иначе...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ДАВАИТЕ

    16 4 Отговор
    ПАК ЗА ДА ПЪЛНИМ ХАЗНАТА.
    А ВИНОВН3793И НЯМА..........
  • 57 По-малко е

    12 0 Отговор

    До коментар #46 от "Запознат":

    Мощността е 12 киловата, а теглото е 660 кг включително батерията и шофьора. Без тях ще е значително под 500 килограма. И струва 4000 долара с батерията (без шофьора 😜)

    В някои държави се кара дори без книжка с такава мощност и максимална скорост.

    Коментиран от #73, #118

  • 58 Бачо Киро

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "Марио":

    Стига се връзва, на гръцките книжки е същото. Току що проверих обновявана през 2013. Историята на границата или е масал да те мята по върбите, или граничарят е бастун.
  • 59 Взе ми думите от устата

    24 3 Отговор

    До коментар #51 от "The last in line":

    Във всички европейски книжки, картинката е абсолютно същата! Това е документ по европейски стандарт, а не по български.

    Коментиран от #61

  • 60 ЪРП

    7 4 Отговор
    НЯКОЙ КОЙТО СИ Е ВАДИЛ КНИЖКА В БЛИЗКАТА 1 ГОДИНА, МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ ,ЗА КАКЪВ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ Е ЗАПИСАНО В СВИДЕТЕЛСТВОТ О ,ЧЕ ВАЖИ??

    ЗА 5 ИЛИ ЗА 10 ГОДИНИ?

    И ЗА "В" КАТЕГОРИЯ ЛИ Е ИЛИ ЗА ПО-ГОРНИ КАТЕГОРИИ ОТ "С" НАГОРЕ ??

    Коментиран от #72, #115, #154

  • 61 Бачо Киро

    25 1 Отговор

    До коментар #59 от "Взе ми думите от устата":

    Току що прегледах и гръцкия закон. В1 там не се издава от 2013, само при превод на чужда книжка се пише, ако я има водачът. Категорията е била за три- и четириколки. Няма никакви бусове и прочие глупости. Историята на границата трябва да е абсолютна измислица или абсолютно некадърен полицай.
  • 62 ****

    22 4 Отговор
    Ами то на буса или на която и картинка да е от книжката,ако му нарисуват крила,значи че и със совалка можеш да летиш.
  • 63 Гостенин

    22 6 Отговор
    Тя картинката е само с илюстративна цел и е горе-долу еднаква за книжките в ЕС, така че проблем не виждам! Това, че някой служител не знае как да я тълкува, е друг въпрос. Самата категория В1 дефинира какво може да се кара - това , че е изображена символично с 4-ри колесно МПС, което на някой му прилича на микробус и той си прави грешни заключения, си е негов проблем. Явно някой журналист е скучаел и се е чудил каква поредна глупост да напише.
  • 64 Айде сега

    16 2 Отговор
    телетата пак на опашки и да плащат. То и сега пред МВР-тата има опашки по големи от тези за ваксините.
  • 65 хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Единственият Факт е че си пишеш колкото да спамиш св.за съдимост важи само за работа при провека в регистрите на МВР си пише и си остава че си осъждан и това не се променя

    Коментиран от #119

  • 66 Ха ха ха

    11 2 Отговор
    Еми като е нередовна системата такае
  • 67 Рибата се вмирисва откъм тиквата

    18 2 Отговор
    Боко е фалшив! Проблемът трябва да почне да се решава от него!
  • 68 Тъпан

    22 4 Отговор
    айде всички на опашката трябва да се сменят книшките.после паспорт на колата , паспорт на жилището и така рекета продължава няма пари за освояване.

    Коментиран от #71

  • 69 Ама ей

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "ШОФЬОРИТЕ":

    #Българка ти ли слагаш _ НА нормалните коментари !ти ли слагаш _ ???!!!Новите СУМПС имат B1 .!
  • 70 Кой

    17 2 Отговор
    Айде пак ще ги гушим мутрите
  • 71 Тъпан

    17 4 Отговор

    До коментар #68 от "Тъпан":

    хайде всички на опашката трябва да се сменят книжките.после паспорт на колата , паспорт на жилището и така рекета продължава няма пари за освояване.
  • 72 dddddddd

    11 1 Отговор

    До коментар #60 от "ЪРП":

    Вадена януари 2021г., 10 години, В категория.
  • 73 Враца Баце

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "По-малко е":

    И къде в Европа продават тази търтонетка?
  • 74 Q2z

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "В Казармата караме Зил 157, Татра V3S":

    Платил си само за B ....медицинското...
  • 75 Случаен

    23 2 Отговор
    ФАКТИ, ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ

    Коментиран от #81

  • 76 набюдателен

    8 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!
    Сега да се разберем всички или само издадените преди минала година.
  • 77 Чичо

    4 4 Отговор
    Винаги съм се чудел след като имам b и b1, мога ли да го карам тоя микробус дето са го нарисували, щото по закон май е максимум там 7+2 май
  • 78 ПОСВЕТЕН

    23 2 Отговор
    ТОВА НЕ Е БУС БЕ АЛОООО, това е малко китайско камионче, например като ДЕУ ДАМАС, или някое от новите електрички, което е леко и влиза в категория Б1, ИНАЧЕ ВСЕКИ ТЪПАК ЗНАЕ, ЧЕ НЯМА РАЗЛИКА В ПРАВОУПРАЛЕНИЕТО ЗА КОЛА ИЛИ БУС АКОЕ ДО 3,5 ТОНА. Така че оня, дето е проверявал книжката на границата, просто е искал едно 20 евро човека, а виж сега как раздухаха случая... Язък, сега ще го оправят и от де ще си просят лев митничарите и полицаите- не знам....

    Коментиран от #114

  • 79 Пфф

    31 3 Отговор
    Нещо не разбрах къде е новината? Че граничен служител не знае закона и се ориентира по картинки или може би, че е опитал да изцоца рушвет?
  • 80 Веско

    16 4 Отговор
    Всеки полицай знае точно какво е Б1 категория.Навремето още на 17 си я изкарах за да се направя на тарикат,имах подобни убеждения като в статията.Резултатът беше че на всяка проверка минимум 50 лева.
  • 81 Mhm

    14 1 Отговор

    До коментар #75 от "Случаен":

    Тия Китайски детски играчки не са се карали в България до съвсем скоро. По заводите имаше подобни, за вътрешен транспорт на дребни товари. Сега заводи почти няма

    Коментиран от #108

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Г Георгиев

    9 2 Отговор
    Преди да пишеш -прочети Директива 126 от 2006г и там ще ти се изясни защо картинката е такава. Все пак сме подписали.
  • 84 Г Георгиев

    8 1 Отговор
    Преди да пишеш -прочети Директива 126 от 2006г и там ще ти се изясни защо картинката е такава. Все пак сме подписали.
  • 85 Ужасът

    9 10 Отговор
    Живеем в България, страната на мутрата. Тук всичко е с главата надолу. Докато ни управляват бивши комунисти, така ще е.

    Коментиран от #192

  • 86 Боко

    13 4 Отговор
    Наредил съм да се замени изображението на микробуса с джипка. Аз казах - да се изпълни!
  • 87 Бат Мишо

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Ако лицето е осъдено от народния съд,след 2000 та август излиза неосъждан- знам щото за дядо се разправях с едни лумпени в съда

    Коментиран от #90

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Ооо

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Имперския разрушител е нарисуван най долу - категория ТКТ :) но е малко трудно човек да го хванат да Кара такъв и чак книжка да му поискат :)

    Коментиран от #91

  • 90 Бат Мишо

    5 4 Отговор

    До коментар #87 от "Бат Мишо":

    пс чак 2000 та год крадливите комуняги от сдс - комсомолския секретар иван костов и маркуча от герб, дето още си пази партийния билет - се сетиха да реабилитират осъдените от народния съд , заети с ,, демократично,, крадене с ръце и крака.....до 2000 август излизаше осъден 10 год ,,демокраци,, и управление на червени подлоги герб и сдс
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 гост

    23 0 Отговор
    Такова понятие микробус няма.
    Има лек автомобил до 8+1 места и тегло до3.5т бруто и товарен автомобил до 3.5т бруто управляващи се с кат.В

    Коментиран от #95

  • 94 Килимаджаро

    8 18 Отговор
    А знаете ли коя е най-голямата калинка? Десислава Радева,има и кабинет в президентството.
  • 95 Читател

    16 2 Отговор

    До коментар #93 от "гост":

    Прав си. Тази статия е "лакардия". В шофьорските книжки, както и в законът се казва "МПС с общо тегло", "МПС с макс. брой места" и т.н.; Няма такова нещо като "категория за микробус, категория за камион". Ама като гледам колко "шофьори" в клъвнали на кламерчето на Радославчо...
  • 96 Мария

    4 5 Отговор
    То само това да е. Погледнете и въглеродните емисии в талоните на леките автомобили.

    Коментиран от #146

  • 97 Ахахах

    16 5 Отговор
    Ох каква драма... по цял сеят ги приемат и не съм имал проблеми, но Бай Ганьо се е събудил днес и е решил да дипли... стига бе циркаджии!
  • 98 Пловдив

    17 1 Отговор
    Като се вземе под внимание факта, че в България най-мързеливите, некадърни и прости хора стават държавни служители, въпросната новина просто, не е новина.
  • 99 Троянеца

    18 3 Отговор
    Имам CE от казармата1993 година, за танков влекач. От тогава съм навъртял над един милион километра на нормален автомобил, повечето от които във Германия. И моята книжка ли е незаконна? Що се излагате бе? Прост човек и силен вятър спиране нямат, това важи за 90 % от каруцарите тука, дето ако им дадеш да управляват магарешка каруца от цялата конфигурация най умно ще е магарето.
  • 100 Asterix

    11 3 Отговор
    В цяла Европа,с тази категория се карат микробуси и кемпери.Само българина търси теле под вола.
    Няма да се учудя,ако автора на статията,намери косури и на паспортите...
    Логиката на българина е всеизвестна...за това сме там,където сме...
  • 101 Коко Н

    2 8 Отговор
    Някой може ли да каже има ли го това В1 в Европейска конвенция.Мирише ми на Рубладжийска работа.Имах всички категории в Германска, а сега в Швейцарска шофьорска книжка и такава категория не познавам.

    Коментиран от #105

  • 102 чистачът

    6 0 Отговор
    Ако ще коментираме нещо си редно е да прочетем поне как се казва или пише "свидетелство за управление на МПС" ".Правоуправлението" приключва с взетия изпит да управлявате автомобил. Хубаво коментираме, но нека е грамотно.
  • 103 Тежко и горко на България

    14 4 Отговор
    Щом повечето повярваха на статията и даже застанаха на страната на автора. Все едно една картинка може да направи книжката невалидна, при положение че с букви е написана категорията В1, което е важно в случая. Никъде в закона не пише, че въобще трябва да има картинка до надписа на категорията в книжката или какво да изобразява тя, за да твърди някой, че картинката е грешна.
  • 104 Сменям СУМПС

    3 4 Отговор
    и ми казват, че един месец нямам прави да шофирам...... вие за това се чудите. Нямам нарушения, нито съм пакистанец.

    Коментиран от #107, #111

  • 105 Хайде стига си лъгал

    7 2 Отговор

    До коментар #101 от "Коко Н":

    Това е европейска директива и го има във всяка европейска книжка! Включително подобна картинка!

  • 106 Терминатора

    4 3 Отговор
    Я бързо всички да си сменят книжките!!!!!!!!!!Да напълним бюджета!!!!

    Коментиран от #110

  • 107 Никой не може да ти забрани

    11 0 Отговор

    До коментар #104 от "Сменям СУМПС":

    Докато ти сменят книжката, старата книжка все още е в тебе и я предаваш чак когато получиш новата. Никой не ти забранява да шофираш с нея. Единствения вариант някой да ти "забранява" е ако срокът на старата е изтекъл. И на мен така ми "забраниха", когато ме хванаха с изтекла книжка.

    Ако се сетиш да си смениш книжката преди да е изтекла, може да си караш със старата, която все още е валидна.
  • 108 некой

    4 1 Отговор

    До коментар #81 от "Mhm":

    Има ги навсякъде, някои хотелски комплекси ги ползват, сигурно по складове и др. ги има също.
  • 109 пфу

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "az#Оставка!":

    Дали ГЕРБ е виновен за твойто плиткоумие?
  • 110 Пълни глупости

    9 0 Отговор

    До коментар #106 от "Терминатора":

    Моята е издадена през 2018 година и срещу категория b1 има дата. Не че съм се втурнал да карам товарни електромобили под 500 кг, за да ми трябва въобще такава категория де. Просто споделям.
  • 111 Троянеца

    10 1 Отговор

    До коментар #104 от "Сменям СУМПС":

    Половината сте за проверовъчен изпит.
    Конкретен пример. Пред кръгово, една патица дава десен мигач, все едно може да тръгне наляво или на заден ход, във кръговото пуска ляв, да я знаят всички че се върти вътре, и на излизане, налучкала правилния изход от кръговото, не пуска десен. Боже опази.

    Коментиран от #116

  • 112 Съдията Дред

    7 3 Отговор
    Няма нищо незаконно. Има международно приети означения на категориите, това, че на някого му се привижда микробус, си е негов проблем. И наистина повечето микрокари на това мязат. И картинките очевидно не са в един мащаб.
  • 113 ДЕдо

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й ‼":

    И даже са председатели на НС
  • 114 Дедо

    4 1 Отговор

    До коментар #78 от "ПОСВЕТЕН":

    ами иди и пробвай на гръцки полицай да дадеш подкуп...след една две години като се върнеш ще говорим
  • 115 Диверсант

    10 1 Отговор

    До коментар #60 от "ЪРП":

    От близо 20 години карам с италианска книжка, имам всички категории и картинките са същите. Сроковете, на 5 години идва очен лекар в агенцията която има право да работи с тия документи след това по пощата ти идва една самозалепваща се лепенка за следващите 5 години, книжки не се сменят, както и номера, талон на автомобили. Само се добавят нови данни.
  • 116 Читател

    6 1 Отговор

    До коментар #111 от "Троянеца":

    Явно така ги учат - като влизат в кръговото, подават лят мигач ако няма да излизат на първия изход. И когато трябва да излизат - да подадът десен мигат. Масово го наблюдавам това. Аз, през 1995-та когато карах курс - ме учиха да подавам само десен мигач, преди да изляза от кръговото.

    Коментиран от #121, #123

  • 117 Не е вярно че не се знае

    7 2 Отговор
    Напротив нарочно се оставят такива пропуски че да назрее проблем и народа масово да иде пак да дава пари за други книжки със поставени и там сапани и грешки..целта е да има периодично грабене на пари във всяка област в бегето е така
  • 118 Дедо

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "По-малко е":

    Ами инвалидните елекрокарчета ги карат баби които даже не помнят кое е ляво,кое дясно и НИКОГА не са били шофьори...и си джиткат по града..
  • 119 БАЙ Х@Й ‼

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "хахаха":

    Явно ти е трудно да разсъждаваш! Всеки ли може да провери в масива на МВР ? Защото лице лежало за кражби и измами с лекота може да започне работа на каса ! Собственикът може пак да го наеме , но е добре да знае с какъв човек си има работа .

    Коментиран от #135

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Троянеца

    8 2 Отговор

    До коментар #116 от "Читател":

    Така си е правилно бе колега. Явно си от старата школа, дето си вземахме книжките истински.
  • 122 бушприт

    4 2 Отговор
    И гражданските бракове с изтекъл срок на годност от 1989-та година и насам са невалидни,ама Бойко си трае. Не са само книШките шофьорски и шофьорински.
  • 123 Диверсант

    5 1 Отговор

    До коментар #116 от "Читател":

    Доколко си спомням, ,, мигача " беше опоменат като пътепоказалец.. Показва изменението посоката ти на движение, информиташ останалите участници в движението за следващите си действия. Ако се намираш в кръгово с 4-5 ленти кое е странното в подаването на тия сигнали.

    Коментиран от #168

  • 124 розодендрон

    6 0 Отговор
    ПЪТЕПОКАЗАТЕЛ,А НЕ ПЪТЕПОКАЗАЛЕЦ.

    Коментиран от #153

  • 125 БАЦЕТО

    7 9 Отговор
    МИКРОБУС до 3.5 ТОНА се кара с БЕ категория и така е от 50 години
  • 126 потребител

    4 4 Отговор
    Това е пример за върховна герберска грамотност! Щом началник на милиционерите беше дори и шофьорът на Мето Илиенски,какво да очакваме? А може на картинката да е и Кюросити за категория "Ъ"!

    Коментиран от #139

  • 127 Гост

    18 1 Отговор
    Всички МПС от категории В1 и В2 са част от тези в кат. В. Ако имаш кат. В, то са включени и тези от подкатегориите им. Каквато и икона да има, то за закона от значение е името на категорията. Никъде в него не се говори за икони или цветове или аромат на обозначенията. Случаят е буря в чаша вода, или просто полицаят се е заял с вас. Спомням си в казармата, как старите войници караха младите да тичат до парка и донесат една лейка с компресия за танка... Който се хване - смях, който не - поощрение.
    Просто е трябвало да прочетете написаното в кат. В, където са и бусовете, и въпроса свършва.

    Коментиран от #129, #133

  • 128 Емо

    5 2 Отговор
    То само това да беше грешка.Аз от 12 год не мога да си сменя книжката.Причината-изгубили са ми досието като шофьор!!!Пускам молби,давам пари за тях,и отговора е не можем да ви я сменим заради досието.Карат ме да ходя да си взема препис от протокола с който съм взел книжка,да им го донеса и тогава ще я сменят.Да ,ама това са разходи за които нямам вина!

    Коментиран от #149

  • 129 Троянеца

    6 1 Отговор

    До коментар #127 от "Гост":

    За моя лична гордост, никога не съм карал, млади войници, да носят компресия във кофа.
  • 130 интелигенция

    10 1 Отговор
    Вие да не мислите, че някой от служителите е чел закона? Да не говорим, че той се променя и преправя почти всяка година. Това да ни ви е книгата "Винету" - първа част.....
  • 131 Свинчо

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "мислещ":

    Мислещия червено тиквеник
  • 132 бай онзи

    9 0 Отговор
    докато има ушаци с вакуум между ушите и гледат картинки вместо да четат закона ще е така
  • 133 GZM

    6 1 Отговор

    До коментар #127 от "Гост":

    ами именно, но нали и тозии дето е писал статията толкова е чел. То по-големи професори (набедени) от журналистите няма.
  • 134 Гост

    8 2 Отговор
    Ми калинки, сър! От десет години датира управлението на калинките, сър!

    Коментиран от #137

  • 135 Абе брачет

    4 1 Отговор

    До коментар #119 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Казвам ти че само спамиш явно ти плащат да пишеш глупост след глупост седни помисли малко прочети нещо и чак тогава пак блесни с нещо хахаха то па бива да си завеян ама толко не бива
  • 136 333

    6 1 Отговор
    Шок! Бонба! Нередовни книжки! Някой, който не може да чете се заял, и вместо пострадалия да се постарае да бъде уволнен, книжките са нередовни. Тая картинка на книжката може да подведе само илитерати.
  • 137 Джеймс

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "Гост":

    А до преди 10 години бяха бръмбари ли?
  • 138 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Категориите съвсем":

    B1 Категория B1 Водачът има право да управлява четириколесно МПС с обем на двигателя над 50 куб.см, конструктивно-максимална скорост над 45 км/ч, чиято маса не надвишава 550 кг. Водачът има право да управлява и МПС от категория "АМ".
    Завършено минимум основно образование;
    Навършени 16 години и 9 месеца;
    B Категория B Водачът има право да управлява МПС с допустима максимална маса, която не надвишава 3500 кг и броят на местата за сядане без мястото на водача не надвишава 8. Към тях може да се прикачва ремарке, чиято допустима максимална маса не надвишава 750 кг. Водачът има право да управлява и МПС от категория "АМ".
    Завършено минимум основно образование;
    Навършени 17 години и 9 месеца;
    B Автоматик Категория B Водачът има право да управлява МПС с автоматична скоростна кутия, чиято допустима максимална маса не надвишава 3500 кг и броят на местата за сядане без мястото на водача не надвишава 8. Към тях може да се прикачва ремарке, чиято допустима максимална маса не надвишава 750 кг. Водачът има право да управлява и МПС от категория "АМ".
    Завършено минимум основно образование;
    Навършени 17 години и 9 месеца;
    B + E Категория B + E Водачът има право да управлява състав от пътни превозни средства с теглещо МПС от категория "В" и ремарке с допустима максимална маса не надвишаваща 3500 кг.
    Завършено минимум основно образование;
    Навършени 18 години;
    Свидетелство за управление на МПС категория "B";
  • 139 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #126 от "потребител":

    В случая виждам, че някой полицай се е подиграл с невежеството ви. В закона ясно е казано, какви МПС могат да се управляват с кат. В: моторни превозни средства с допустима максимална маса, която не
    надвишава 3500 kg, проектирани и конструирани за превоз на не повече от 8 пътници плюс
    водача... което е вашия случай с буса. Какви други категории има, какви са иконите им, или шрифта, или посоката им на изписване, нямат никакво значение. Следващият път като ви кажат, че е нарисуван син автомобил, а вашият е червен, да заете че можете и него да карате с кат. В. И не пишете по сайтовете за личните си несполуки, защото само доказвате, че ^мисирки не е далеч от истината.
  • 140 ДЕ КАЖЕТЕ

    4 2 Отговор
    ЧЕ ТО ДА НЕ БИ ЖИПКАДЖИЯТА ДА Е РЕДОВЕН КАТО ЗАБРАВИМ ЧЕ Е КРАДЕЦ ?
  • 141 Александър

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    А едно време какви книжки имаше :D
  • 142 нормално

    3 3 Отговор
    тиквини мисирка!Май,`фалшивите` на черно са ``по -истински``?!..
  • 143 абе

    4 2 Отговор
    Вие мислите ,че е`премиер` ,а то си e `тиква`....
  • 144 абе то

    4 2 Отговор
    Вие мислите ,че е`премиер` ,а то си e `тиква`....
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 КУРЕСТЙЯ

    1 2 Отговор

    До коментар #96 от "Мария":

    то за това ли ти нацепих АЗСПУХА , та чак катализаторите ти паднаха , заедно с Лан сондата и ди пи еф филтъра , ГРЕТА ТУНБЕРГ , къде видя вредни емисии в (СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ СРЕДСТВА ) тия нарисуваните са с ДВГ като новите тролеи с резервен двигател , е то оставаше и на трамвая да е нарисуван с ДВГ , Я ПОМЕРИШ И ДАЛ ПУШАТ КАТО ТВОЯ АЗСПУХ , И САЖДИ ИМА ЛИ ?😁😁😁😁😁😁😁😁😁😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅🤣🤣🤣🤣🤣😭😭😭😭😭😭😭😭🤣🤣🤣😅😁😁😁😁😁😂
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Йо Несбьо

    3 0 Отговор

    До коментар #128 от "Емо":

    Ами, осъди ги! Да ходят да ти извадят препис от протокола!
  • 150 Онзи

    4 1 Отговор
    Моята е чешка и е същата,в евро съюза е така,пишете безмислици
  • 151 Мислител

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "мислещ":

    Тикволандията съществува благодарение
    И на всички нас.
  • 152 васик атанасова

    2 2 Отговор
    че то кое е редовно тука ?

    Коментиран от #162

  • 153 nik.a

    0 0 Отговор

    До коментар #124 от "розодендрон":

    aa той тоя пич една правилна дума няма дето се вика :Д
    ”опоменат” - хахахахахаахахахаха, тишина в залата...
  • 154 Емил Боев

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "ЪРП":

    Преди две години като я поднових ми я дадоха за десет години като се отказах от C и Т със които дълги години си вадих хляба ,сега съм със Б и Б1 но не съм си забравил професионалните качества .
  • 155 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    1 0 Отговор
    Това е бус БМВ.3,5 т.
  • 156 КьОРЧООО

    3 2 Отговор
    ТОВА НЕ Е МИКРОБУС ВЕЕЕЕЕЕ - ТОВА Е МОТОТРИКОЛКА!!! ама нали сме се богати - у нас много рядко се срещат. В РИМ Е ПЪЛНО С ТАКИВА. И точно те са категория Б1. АМАН ОТ УМНИЦИ - АМААААААААААААААААААААААААН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 157 Екзекют

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й ‼":

    А КОЛКО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ СА ВИ ПРЕМИЕРИ И ДАЖЕ НЕ СМЕЕТЕ ДА ГИ СЪДИТЕ????????????????????
  • 158 БГ гражданин

    5 0 Отговор
    ПИТАМ ТЕЗИ ДЕТО ПРОМЕНЯТ ПРЕЗ ДЕН ЗДП, БЕЗ ДА РАЗБИРАТ КАКВО ПРАВЯТ ЗАКАКВО ИЗМИЦЛИХА ТОЛКОВА КАТЕГОРИИ И ПОДКАТЕГОРИИ? КАКВО ИМ БЕШЕ НА СТАРИТЕ КАТЕГОРИИ? ОТВОРЕТЕ ЗДП ,ПОЛОВИНАТА ОТ НАПИСАНОТО Е ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВЕНИ ОТ ИЗМИСЛЕНИ ,,КАЛИНКИ,,
  • 159 Сблъсък

    5 0 Отговор
    В случая полицая ,не познава за какво се отнасят дадените категории,/логично и разбииираемо,предвид професията ,мозъчни гънки и т.н./ гледа рисунки /по- лесно асимилира/ и се прави на интересен ,като си мисли че показва знания.
  • 160 Васил

    3 2 Отговор
    Вече нищо не ме учудва от страната на картелите управлявана от диктатор.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Така ли мислиш

    2 1 Отговор

    До коментар #152 от "васик атанасова":

    Останки от развинтения социализъм и техните отрочета бъркат в лайн... където могат! Погнал ги е Прокурор и ще им стане мръчкаво! Така строят, лекуват, загробват отпадъци в реките, доставят фалшиви продукти.......! Друго НЕ МОГАТ, некадърниците, освен съботажи, фейкове, обиди....!
  • 163 chi

    5 1 Отговор
    Чекай хунтата да отговори...
  • 164 Транспортер

    0 2 Отговор
    В ЕС има преференции за МПС-та с 0-ви емисии независимо от двигателите...
  • 165 Абе

    4 2 Отговор
    Грешката е в мозъка на полицая,не в книжките,и не може да бъде поправена......за съжаление.
  • 166 Бацо

    1 2 Отговор
    Гледам ,пуля сЪ,у книжката моят джип го нема.Утре ше ги накарам да ми го изтипосат и да ми дадът категория Р /автомобил за размотаване насам-натам/
  • 167 народ

    3 1 Отговор
    Мутро-милиционерска държава!!!!!
    С най-много милиционер в света на калпак от населението...
  • 168 Читател

    1 3 Отговор

    До коментар #123 от "Диверсант":

    Не коментираме "смяна на лента" а "влизане в кръгово".

    Коментиран от #183

  • 169 Емигранта

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "В Казармата караме Зил 157, Татра V3S":

    Професионален шофьор съм от 1994 , категории А, В, С, Е, Тк , но не е отбелязана С1 а тя е за малък камион до 3.5 т. и СЕ1 камион с допълнително ремарке. Гледай сега какво става. Работя на обект където има 50 тонни самосвали, фадроми, камиони с ремаркета както и без ремаркета, гондоли и т.н. Аз карам като се наложи всяка една машина /по длъжност не съм шофьор/ докато един ден идва шефа ми и казва: можеш да караш голям / прицеп или гондола/ но не можеш малък или с допълнително ремарке. Баф!!! Питам швабата а той, нямаш категории казва. Щом не пише че имаш , значи нямаш. Шах. Обясням му че мога, защото в БГ, в някои книжки е така. Да ама не. Тук пише така и точка. Звъня в КАТ обяснявам им ситуацията а те казват следващия път като сменяш книжката тогава ще ги пишат. И така...

    Коментиран от #182

  • 170 Николай

    0 7 Отговор
    В1 е категория която разрешава на кола да тегли ремарке до 3,5 тона и дължина до 6 метра

    Коментиран от #180

  • 171 ПАРАЗИТИ

    7 0 Отговор
    КАТ Е .................КУЧЕ ВРАЧИ ДИРЯ НЯМА - ПЪЛНО С КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ В УНИФОРМИ ! НИКЪДЕ ДРУГАДЕ НЯМА ТАКАВА ОТДЕЛНА ОТ ПОЛИЦИЯТА ОРГАНИЗАЦИЯ КАТО КАТ ! БЕЗБРОЙ РЕФОРМИ НАПРАВИХА И ПАК СИ Е СЪЩОТО - КОЧИНА И ОПАШКИ ЗА НИЩО - КРАДЦИ !
  • 172 КЪРЛЕЖИ

    6 0 Отговор
    КАТ СА ПЪРВИ ЗА ЗАТВОРА !
  • 173 ПКП ПКП

    0 1 Отговор
    Кърджaли имa нуждa oт нoв имидж и чacт oт тoзи нoв имидж мoжe дa cтaнe caмo c нoви хoрa. Aз ce cъглacих дa cъм вoдaч нa лиcтa, зaщoтo e нaциoнaлнa кaузa г-жa Кaрaянчeвa дa нe влизa в пaрлaмeнтa. Тoвa зaяви лидeрът нa млaдeжкaтa фoрмaция нa AБВ Плaмeнa Зaячкa прeд "Eврoкoм".

    "Aз нямaм нищo прoтив дa дeбaтирaм c нeя. Тaзи жeнa уcпя дa прeвърнe дaрeнитe килими в пaрлaмeнтa в пo-извecтни oт чипрoвcкитe килими, кoитo ca cвeтoвнo културнo нacлeдcтвo", oбяcни прeдceдaтeлят нa AБВ-Млaдeжи.

    "Дa пoдaриш cтaри кaлeндaри нa възрacтни хoрa, кoитo ca злe cъc зрeниeтo, e aбcoлютeн цинизъм", изрaзи cвoeтo възмущeниe Зaячкa.

    "Жeнa, кoятo кaзa, чe дeпутaтитe cи вдигaт зaплaтитe, зa дa мoгaт дa ги дaрявaт. Eтo нaближaвa 3 мaрт. Тя нa eдин oт прeднитe прaзници възрoди Втoрoтo бългaрcкo цaрcтвo, нe Трeтoтo",
  • 174 Доцента

    2 1 Отговор
    То това нещо наречено президент е незаконно.Вие за едни книжки сега....
  • 175 Данчо Попов

    2 0 Отговор
    Сега на колко хора изяде хляба!
  • 176 ДА ама НЕ

    6 0 Отговор
    Проблема е по-скоро е в закона, а не в картинката върху книжката. Вижте какви са ограниченията по тази категория - превозни средства с маса без товар до 400 кг. Коя кола тежи само 400 кг бе??? Защо направо не напишат на книжката - Може да управлява трабантче! Защо трябва да разбиват категориите на още подкатегории? Категория "Б" и толкоз. До 3.5 тона обща маса и това стига.

    Коментиран от #177

  • 177 Има

    0 0 Отговор

    До коментар #176 от "ДА ама НЕ":

    За микроавтомобил не си ли чувал?
  • 178 Басри Алиев

    0 1 Отговор
    Тоя пише глупости,Б1 е за триколки....
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Петър

    3 0 Отговор

    До коментар #170 от "Николай":

    Ако имаш СУМПС,върни го.Не говори глупости.
  • 181 Ахаха

    2 0 Отговор
    Нима не знаете,че в Африка има няколко български държави по паспорт?Все някога ще узнаете
  • 182 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #169 от "Емигранта":

    С1 не е за малък камион до 3.5 тона,а за товарен автомобил с обща маса до 7.5 тона,четете бе хора,не е срамно.
  • 183 Диверсант

    1 0 Отговор

    До коментар #168 от "Читател":

    Беше ми много обидно когато започнах да плащам застраховка в Италия и започнах от най високия клас. Независимо че имах всички категории и дългогодишен опит. С времето обаче се убедих че са прави. Българина и румънеца са неграмотни и арогантни . Влизайки в кръстовище с кръгово движение, някой от дясно те чака също да влезе. Ако ти ще излизаш на 3-4 изход левия ти мигач му позволява да влезе спокойно и не губи време. Говоря за кръстовища с много ленти.

    Коментиран от #188

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Хикс

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "az#Оставка!":

    Хлебарки
  • 186 До всички

    0 0 Отговор
    Кога работите ,като коментирате по 200 броя. Мързеливци !
  • 187 хрфтхрфт

    1 1 Отговор
    Администрацията на кАТ винаги е била под всяка критика и това е проблем от хиляди години. тъпитебоклуцизнаят само дацоцат
  • 188 каруцар

    0 2 Отговор

    До коментар #183 от "Диверсант":

    абе ние нямаме опит бе човек - имаме една магистрала с ограничение 80 и се мислим за шофери! Аз в алпите изтръпвах, когато една полякиня италяносите я изпреварваха преди завоите , щото оная караше с 50 на ОСТРИ завои. А ония слизат до 60 и още на изхода от завоя вдигат 80. К'во да ти разправям - или кръговото на Триумфалната арка - няколко ленти се въртят в кръг, никой не чака и никой не се блъска в другия - МАГИЯЯ! Един колега се оплакваше - не мога да карам вика в Париж - свирят ми непрекъснато по кръстовищата :) Ами не се дреме там на волана, но има и етичност!
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Наблюдател

    0 4 Отговор
    Тоталната Некадърност - Запазената марка на ГЕРБ
  • 191 Читател

    0 0 Отговор
    Радославчо, и 100 пъти да ме изтриеш - статията ти пак ще е малоумна. Като автора си.
  • 192 Цоко

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Ужасът":

    От 12 г. ни управляват седерунгелите начело с потомствения антикомунист .Боко тиквата.
  • 193 Fr fr

    0 0 Отговор
    Б1 е категория за депутатски синчета и дъщери кифлички защото се изкарва на 17 г . Като размажат някой човек да няма проблеми
  • 194 Го4о

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Ванчо ти кратуна ли си, та сядаш на дръжката на тиквата?
  • 195 хаха

    0 0 Отговор
    Категоритее са ясно обяснени и дефинирани!!
    Картинките са без значение.
    Статията показва само колко са неграмотни проверяващите и контролиращите “полови” органи