Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 10:30 35 029 79

Чували ли сте за Москвич-а с турбодизел, 4х4, пневматично окачване и още куп съвременни екстри?

  • москвич-
  • azlk-
  • истра
Чували ли сте за Москвич-а с турбодизел, 4х4, пневматично окачване и още куп съвременни екстри? - 1

Турбодизел, бутон за стартиране, задвижване на четирите колела, пневматично окачване, навигация, цифрова подредба, челна проекция ... Оказва се, че съветските инженери са предвиждали добре автомобилното бъдеще.

Един много интересен, но за съжаление "нероден" проект на AZLK отново привлече вниманието на обществеността. Концептуалният автомобил „Москвич Истра“ беше изложен в Музея на транспорта и за който каналът „Автомобилна Русия“ в YouTube подготви лаконичен видеорепортаж. Колата е изключително интересна - може би това е една от най-забележителните концепции на Московския автомобилен завод.

Не толкова отдавна 2000 г. изглеждаше прилично далечно бъдеще, в което всичко щеше да бъде различно и в пъти по-добро. Много инженерни проекти от 80-те и началото на 90-те години на миналия век бяха насочени точно към 2000-та година.

Автомобилът AZLK-2144 започва да се разработва през 1985 г. Тогава се предполага, че всички поставени в концепцията решения ще могат да бъдат приложени на сериен автомобил в края на хилядолетието.

И така, нека изброим иновациите, с които изумява този Москвич: турбодизелов двигател, работещ съвместно с вариаторна скоростна кутия, старт/стоп бутон, задвижване на четирите колела, въздушно окачване, сателитна навигация, цифрово табло, head up дисплей с проекция директно на ветроупорното стъкло...

Сега, през 2021 година, много от тези технологии са стандартни за новите автомобили, но, уви, новия Москвич - проектът AZLK -2144, известен още като Moskvich Istra, не съществува. Проектът е затворен с разпадането на СССР, а след това, както е известно, заводът престана да съществува.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегчен

    64 51 Отговор
    Не съм. И се надявам, да не чуя.

    Коментиран от #5, #57

  • 2 видял 2 строя

    87 56 Отговор
    някой да каже нещо лошо за социализма!?

    Коментиран от #6, #21, #26, #59, #67

  • 3 кукуригу

    90 59 Отговор
    Много неща сме чували, но до там. По пътищата западни коли, японски, корейски, но руски НЕТ. У дома западна техника, японска, корейска, турска, китайска...,, но руски НЕТ. Затова само сме чували, и по добре

    Коментиран от #37, #54, #58, #79

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ще слушаш и още как

    33 15 Отговор

    До коментар #1 от "отегчен":

    Сега ще те залеят с поредните обяви за продажба на "чисто нови" жигулита, ЗАЗки и Волги по цял свят, сякаш в това има някаква полезна информация. Хайде в тази новина поне има какво да се научи от обща култура.
  • 6 Браво

    71 79 Отговор

    До коментар #2 от "видял 2 строя":

    Не знам ти какво си видял, но ако говорим за социализма може всеки да отиде да види на место в Северна Корея как е социализма. Дават ти едни червени знаменца в ръката и ревеш като ти кажат и се правиш на щастлив, пак когато ти кажат. Който има носталгия към социализма, Северна Корея ви иска, свободни сте.

    Коментиран от #11, #42

  • 7 майтапчия

    21 16 Отговор
    Майтаааап !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 пословици

    21 33 Отговор
    Ндааа ,видяла жабата че подковават вола ,та и тя ..... краче вдигнала.
  • 9 да бе

    38 44 Отговор
    до кога ще ни занимавате с картинки и модели на коли, рожба на полюциите на пияни мужици

    Коментиран от #12

  • 10 пффф

    26 26 Отговор
    Както казваше Рени КОвачева във филма "Оркестър без име"-УжасТ
  • 11 видял 2 строя

    31 27 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    грешен пример,явно не си живял при два строя!

    Коментиран от #13

  • 12 Пушилка да се вдига

    20 32 Отговор

    До коментар #9 от "да бе":

    Нали знаеш, че трябва да се възхваляват определени неща и да се сипе черен пиар по-други. Жигули и Москвич са най-добрите автомобили и дори в наши дни ти пиша те информация откъде може да ги купиш като издирват обяви от цял свят и пишат статии за всяка от тях. От друга страна най-калпавия автомобил на света е Тесла и се издирва информация за всеки един незавит болт, незалепено стъкло или дай боже пожар или някой който си е включил адаптивния круиз контрол и е седнал на задната седалка и виждаш ли за всеобща изненада бил катастрофирал. Иначе по никакъв повод няма да прочетеш статия, че за последното тримесечие са продали четвърт милион автомобила, което прави 1 милион автомобила годишно реален производствен капацитет, а тук все още чакат останалите автопроизводители да вземат пазарния дял на Тесла и тя да фалира.

    Коментиран от #14

  • 13 Браво

    48 38 Отговор

    До коментар #11 от "видял 2 строя":

    Напротив, живял съм. Но все повече се убеждавам, че ако не беше преврата през 1944 и бяхме поели по пътя на Европа сега щяхме поне да сме като Гърция

    Коментиран от #15

  • 14 Граматиков

    19 5 Отговор

    До коментар #12 от "Пушилка да се вдига":

    Братчед ,как можа в едно (вЕрно - много дълго) изречение да направиш толкова много правописни и стилистични грешки?!

    Коментиран от #19, #75

  • 15 видял 2 строя

    79 18 Отговор

    До коментар #13 от "Браво":

    социализма така,или иначе, ни го наложиха великите сили,но тогава/при социализма/ ,имахме държава,армия,икономика,образование и то на световно ниво! ще ти цитирам вица: когато попитали меркел,кога в България ще стане добре,тя казала:а,Вие вече бяхте добре!

    Коментиран от #17, #20

  • 16 Факти

    26 32 Отговор
    На вас от Русия ли ви плащат постоянно да качвате за Лада и Москвич?
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 14 Отговор

    До коментар #15 от "видял 2 строя":

    ТОЧЕН ПОСТ БЛАГОДАРЯ
  • 18 Бъдеще време

    19 22 Отговор
    Вcичко им е в бъдеще време. Трябвaше, щеше и т.н. Реaлно еднa плacтмacовa имитaция, cтоялa в музей нa топло, без влaгa, без дa я пече cлънце, a тaблото и е окaяно без дa е ползвaно.
  • 19 Прав си

    11 7 Отговор

    До коментар #14 от "Граматиков":

    Рядко си чета и проверявам написаното. А кога редакторът, кога гласовият асистент на google пишат доста глупости. Извинявам се!
  • 20 Браво

    24 23 Отговор

    До коментар #15 от "видял 2 строя":

    При прехваления социализъм имаше наши ваши, и още продължава това. Както виждаме и Западна Европа си има армия, държава, образование и то на ТОП СВЕТОВНО НИВО, а и социална политика.

    Коментиран от #23

  • 21 Жоро

    25 15 Отговор

    До коментар #2 от "видял 2 строя":

    Ми не знам, ти виждал ли си нещо което да е читаво и останало ? Защото аз помня нашия москвич и на съседа Опел Аскона от същата година. Мога да ти кажа кой само се возеше и кой само ремонтираше. Асконата сега внука му я кара по ретро паради
  • 22 Т Живков

    22 17 Отговор
    СоциализЪма е едно недоносче.
  • 23 видял 2 строя

    25 17 Отговор

    До коментар #20 от "Браво":

    ти сега харесваш ли прехваления набоцкан с ваксини запад, или оставаш в България?

    Коментиран от #32

  • 24 ДаЗдраПерМа

    24 8 Отговор
    още 1968г слагат на Москвича автоматична скоростна кутия модел Borg Warner Т 35 а 1970г правят тяхна с цел удобство за инвалидите. Напомням по това време има много инвалиди от войната кой без крак кой без ръка ако намерите снимки от тези години на общественния транспорт ще видите че е пълно е с такива хора. Обаче експертна комисия разглежда варианта и отказва автоматите защото увеличават разхода на гориво и намаляват скороста сиреч не са ефективни.

    Коментиран от #29, #53

  • 25 тъй

    30 21 Отговор
    Нищо ново не научиха и нищо старо не забравиха. Абсолютно същия стил и манипулиране на хората като и по време на СССР. Но това е народ мачкан в продължение на хилядолетие и държан в подчинение,страх и мизерия. За съжаление това са антикуртурни натрупвания, които водят до тези резултати.Даже при нас тъй нареченото присъствие 500 години не е довело до такава деформация.

    Коментиран от #76

  • 26 Емил

    27 16 Отговор

    До коментар #2 от "видял 2 строя":

    И какво е хубавото - точно като социалистическата идея - сладки приказки извън реалността! Тази кола даже не се движи!!!
  • 27 Гост

    16 10 Отговор
    Това да не е първо априлска шега с това недоразумение.
  • 28 КАЛДЪРМЪША

    14 16 Отговор
    Невероятен КОШМАР Е ТОВ ГЪЛЪБАРНИК .................ИЗГУБЕНО ВРЕМЕ И оФча МИСЪЛ
  • 29 Сър

    22 12 Отговор

    До коментар #24 от "ДаЗдраПерМа":

    Брех, тия американци пък само автоматици карат.. пък за мужиците с много повече нефт не били ефективни. Да си го кажем направо - не са могли да ги направят като хората.
  • 30 селския

    14 9 Отговор
    Русняците пак са направили мноо убава картинка ва. Жа си сложа една на стенъта. Вече почти съм си облепил хола с убави русняшки картинки.
  • 31 Qwerty

    17 19 Отговор
    Обяснението е просто, като слабоумен сърпичукопитек - пияните ватници са чули, какво ще имат западните автомобили след 20г, и решили да направят поне макет. И до там...

    Коментиран от #33, #46

  • 32 Да не мислиш че в Русия е различно

    13 9 Отговор

    До коментар #23 от "видял 2 строя":

    50 милиона руснаци вече са се ваксинирали. Що не избягаш в Русия?
  • 33 Вече имат напредък

    21 11 Отговор

    До коментар #31 от "Qwerty":

    Даже и макети не правят. Вече просто рисуват картинки. Руснаците вече са изобретили доста видове автомобили включително и летящи. Можеш да откриеш картинките им в нета.
  • 34 Q анон

    13 5 Отговор
    това го кажи на русофилите! путин играе с началниците на биг фарма!
  • 35 свидетел

    13 5 Отговор
    тук има грешка ! не е "бутОн за стартиране", а "бутАн за стартиране" !
  • 36 Никаква промяна

    20 16 Отговор
    И сега в Русия всичко е макети. Макети на ракети, на самолети, на избори и демокрация. А мужикът все така гол, бос и гладен.

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Рашавия

    19 12 Отговор

    До коментар #36 от "Никаква промяна":

    Опитват се да внушат че те са изобретили въздушното окачване, сателитната навигация, цифровото табло, head up дисплея.
    Бедните крадливи палячовци.

    Коментиран от #64

  • 40 Риналдю

    16 11 Отговор
    Хареса ми "...Оказва се,че съветските инженери са предвиждали добре автомобилното бъдеще".Нищо не са предвиждали,а са копирали прототипите от западните автосалони,които се показваха там.А съветската автомобилна промишленост знаеме какво произвеждаше.
  • 41 Павел

    11 7 Отговор
    Радослав, Вие каква кола карате?... Волга, лада,
    жигули, москвич, а може би летящ запорожец или...?! :)
  • 42 Ned

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Не знам на колко си години , но ако си живял съзнателен живот преди 1989 друго щеше да приказваш
  • 43 TRIF

    9 6 Отговор
    За мен е много грозно това макетче. Но за 1985 в соца е със супер авангардни решения.
  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор
    СССР не знам да са имали дизелов двигател на автомобил .А бутон за палене,отидете при Румен ще ви монтира за половин час работа!На мен ми взе 20лв.Да ви кажа понякога върши работа,защото ключа може да ви блокира и да трябва да сваляте ключалката и така нататък!А,с бутона давате на контакт и натискате бутона и сте се прибрали без да се охарчвате!после на спокойствие разглобявате!заслужава си,защото при извикване на ......ЕКСПЕРТ...първо чакате,а после плащате над 100 лв.за нещо което вършите с отверка и ключ 10ка за не повече от 20м!

    Коментиран от #62

  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 17 Отговор
    Явно тук говорите на ""изуй гащи""!Не познавате съветските автомобили!Вземете Лада Самара първата от 88,или 87г излезе!Вдигнете капака и погледнете!Направена е перфектно за да можеш сам да я обслужиш!не е скъпа!Защо са им на милиционерите станали полицаи фордове,които са по слаби с по-лошо окачване непригодени за бг дупки по пътищата?? И много по скъпи и за подръжка и по рождение!погледнете един фолксваген голф...как е разпределен...как са му набутали под капака вси чаркове,та те не са мислили ,че ще бъде сменяно нещо.Вижте къде му е делкото...Та първата локва ще го ....остави на пътя!не хвалете новите коли и западните трошки!за мен те имат едно име...Пластмасови .......При толкова електроника не бих погледнал такова!Мислили ли сте какво става,ако ви сдаде компа следящ всяко колело и натоварването му....за мен е груба грешка да се прави от комп....Това убива...Това е редно да сенаправи Механично,както е правено!Изчислява се усилието на предни,съответно задните имат и кантар ,който регулира усилието така,щото да се спира,а не да се въртите на пътя...От това,което наблюдавам на пътя......Дано и тази година оцелеем сред вас...бг!Смешно ми е!!!Да подценявате ,Руснаците???

    Коментиран от #47, #66, #69

  • 46 интел

    13 8 Отговор

    До коментар #31 от "Qwerty":

    Обяснението е още по-просто - направили са сега един макет и казват че е от 85 г.
  • 47 Плитко Дълбоков

    10 4 Отговор

    До коментар #45 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Егати логиката изкара. А да си чувал за логиката на Сталин - няма дистрибуторна капачка, няма чукче и наковалня, няма проблем.

    Коментиран от #48

  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 3 Отговор

    До коментар #47 от "Плитко Дълбоков":

    Колкото по сложно направено едно нещо,толкова вероятноста да се развали е по голяма!
  • 49 Антикомунист

    13 10 Отговор
    Само не ми говорете за съветски инженери. Работих с такива преди 89-та , пълна скръб.
  • 50 Антикомунист

    8 8 Отговор
    Само да добавя че работих и с немски, балкан разлика.
  • 51 Антикомунист

    12 7 Отговор
    Учих се от немските а руските аз ги учих
  • 52 Българин

    14 5 Отговор
    Не знам ама и русофилите карат фашистки коли
  • 53 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "ДаЗдраПерМа":

    Москвич е подобрен беларус
  • 54 Гнида

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "кукуригу":

    Тока дето го харчиш да пишеш глупости е от руски уран .... Понимаеш ?
  • 55 интересно

    8 3 Отговор
    Москвич Истра а на задния капак и волана написано АЛЕКО, луда работа.

    Коментиран от #61

  • 56 инженер

    10 8 Отговор
    Съветските инженери може би са имали добро въображение, но не са имали идея как ще го разработят, защото: дисплеите имаха малки размери и не работеха при минусови температури, сателитната навигация за широката публика беше невъзможна и нямаше никаква идея как ще получи широко разпространение. Това просто е поредната партенка на другарите от Кремъл.

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Свен

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "кукуригу":

    Абе, друго си е да му качиш няколко щайги с компоти на тавана. Я го направи с BMW.... Отиде ти кефа. А радостта ако изобщо запали и псувните до девето коляно по женска линия..
  • 59 Свен

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "видял 2 строя":

    Аз! И защо ми лъха на краден дизайн на Мазда от 1992 г.нещо...
  • 60 Свен

    8 4 Отговор

    До коментар #56 от "инженер":

    Помниш ли голямата реклама на една нова Лада пред цял свят, дето Путин се озори, но така и не запали. 100 % в този хай - тек климатроника е с дървени въглища.
  • 61 Свен

    3 7 Отговор

    До коментар #55 от "интересно":

    Дето е Истра там е и Астра. Поне името да не бяха крали от Опел. Една буква6, но е близо до логиката.
  • 62 Свен

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    То направо да стана автомонтьор бе човек. Остава и да я бутам от София до Варна лятото.
  • 63 Свен

    3 4 Отговор
    Само не разбрах, колко пари му търсят на този шедьовър??
  • 64 Нищо

    10 3 Отговор

    До коментар #39 от "Рашавия":

    не ca изобретили, тези екcтри ca пaтентовaни от мaкедоците още в трети век преди новaтa ерa.
  • 65 Заводи има

    3 6 Отговор
    но важна е идеята! Станаха вече свръх военна сила, сега започват и автомобили да правят. Този модел ще срине западните консерви!
  • 66 джърмани

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Очевидно не разбираш нищо, но пък имаш претенции!? Когато си ограничен и нямаш опит е редно да замълчиш, но българския чобандур винаги е на първия ред, винаги всичко знае!
    Драги ми смехурко, ладата е копие на фиат от 60-те години! Фолксваген голф е една от най-здравите коли правени някога, наред с 124-ката!
    Голфа е дуракоустойчив и лесен за ремонти, казвам ти го от опит, не говоря наизуст!
    Това, че едно нещо е изпълнено в електронен вариант не го прави по-малко надежно от механичния, даже напротив!!!!!!!

    Коментиран от #68

  • 67 Българин

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "видял 2 строя":

    Да се изходя върху социализма!Това мога да кажа най-общо.
  • 68 Газобрък

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "джърмани":

    Я пробвай с новите голфове.
  • 69 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Колко метра са необходими на Лада, за да спре напълно от 100км/ч и колко на един Голф 5, 6 или 7.Кажи да се посмеем.
  • 70 Гената

    6 4 Отговор
    Москвич 2140 Д, ловешка сглобка. Това беше вторият ми нов автомобил ! Не знам какви дефекти са давали другите и не ме интересува, защото моят беше перфектен...дори от днешна гледна точка. Двигател реплика на BMW 1500 кубика, отзад на ресори, отпред нищо общо с кекавия макферсън, не подбираше пътища, а на готино шосе, не знам защо, но редовно го шпорех със 150 км/ч. Гълташе по-малко от прехвалената Жегула. Редовно го товарех със хора и товар, никога не ме е оставил. Абе...
  • 71 Пръдливия Ханс

    2 1 Отговор
    Трагедия братче трагедия
  • 72 Бай Иван

    4 4 Отговор
    Поредната малоумна публикация за супер съветски автомобил! Сещам се за един комичен лозунг "Съветските болни - най-здравите в света!". Та и работата със съветските автомобили е такава...
  • 73 Сиганина с акордеона

    4 1 Отговор
    Това е кола за,, изчадия адови,,.от село,,....!
  • 74 джон

    3 2 Отговор
    дори и концепта не са докарали - забележете фугата между задната броня и панела! хаха!
  • 75 джон

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Граматиков":

    мани ги грешките, ама колко глупости е събрал в същото изречение... :D
  • 76 OMEGA

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "тъй":

    ИДИ В ГЕРМАНИЯ ДА ВИДИШ ДО КАКВО ВОДИ ДЕФОРМАЦИЯТА НА ХОРАТА-НЕМЦИТЕ НАРОД КОИТО ПРЕЗ ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ НЕ Е БИЛ И ЕДНА СЕКУНДА СВОБОДЕН!
  • 77 ПЕТКО

    1 1 Отговор
    Винаги са били "МНОГО НАПРЕД". Рушняшка работа.
  • 78 Гошко-хубавеца

    1 1 Отговор
    Тая трошка са я създали наскоро и я представят за проект на 80-те. И как навито показва карта и позиция без да работи, да не говорим че таблото е заспало на 90км/ч. Седалките са облечени в някакви калъфчета, сякаш правени от шивач с Паркинсон. Руснаците са всичко друго, но не и иноватори. Всяко нещо което са произвели и е оцеляло във времето е било копирано от някой който вече го е създал. Твърдо нье на руската инженерна мисъл.
  • 79 Олга

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "кукуригу":

    “Кукуригуто” си го измислил от отчаяние ли е, тъй като така и не направил Чушкопек 5-то поколение за дома си? Поне с това да се похвалиш, но и това не се получи, А у дома ти “... западна техника, японска, корейска, турска, китайска...,” а по твоите “ пътищaтa зaпaдни кoли, япoнcки, кoрeйcки”. За това ли кукуригаш?
    На последно място си ти според евро статистиката, а береш грижа за руснаците,които за теб са тера инкогнито. Що така нещата не пасват? Объркал посоките и с ниското си IQ дори не забелязал,че написал за себе си.
    Да ти напомня: Русия влиза в десетка по размера на икономиката си и вече първа (или втора?) по военната си мощ. Има и други подробности, но те са не за буболечки като теб.