Last news in Fakti

19 Май, 2016 18:41 5 549 13

И Wizz Air може да се включи в жалбата срещу “България Ер”

  • българия ер-
  • такси-
  • дългове-
  • ек
И Wizz Air може да се включи в жалбата срещу “България Ер” - 1
Снимка: М. Богданова ©

Новината от вторник (17 май), че евентуално новият нискотарифен авиопревозвач Ryanair може да подаде жалба в Европейската Комисия (ЕК) за неправомерна държавна помощ към авиокомпания „България ер”, изненада част от участниците на пазара, а други видяха опит за нелоялна конкуренция. Така или иначе обаче всички са убедени, че трябва да се „играе честно”. „Ако тази жалба се окаже основателна и добре аргументира – да бихме я подкрепили, защото ние държим всички конкуренти да работят с едни и същи принципи. Не трябва да се изкривява информацията”, коментира пред журналисти Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air, по време на посещението си в България. С Ryanair все още не са водени разговори, тъй като едва сега са разбрали за подобно развитие на нещата.

Варади припомни какво се е случило преди няколко години с унгарския национален превозвач – Malev. В ЕК е била подадена жалба срещу авиопревозвача. „И тогава Комисията определи, че е налице държавна помощ и наложи на Malev да си изплати сметките на държавата. Тя не разполагаше с налични парични средства, с ликвидност и в резултат на това фалира”, каза Варади.

В началото на седмицата от ирландската авиокомпания заявиха, че „България ер” е натрупала заем от неплатени такси за последните 2 години и 9 месеца в размер на 30 млн. EUR. В същото време е успяла да раздаде дивиденти на акционерите си в размер на 8 млн. EUR. „Смятаме, че това е много нечестно. Как така една авиокомпания може да плаща, а друга не може да плаща. За нас това е равносилно на държавна помощ и затова Ryanair обмисля подаването на жалба в ЕК относно държавната помощ”, заяви тогава Дейвид О'Брайън, главен търговски директор на ирландската компания.

В същото време от българския национален превозвач заявиха, че имат „нормални търговски взаимоотношения с Летище „София””. От столичната аерогара, на свои ред, уточниха за Факти.бг, че задълженията на „България ер” към тях са в размер над 55 млн. лв. и са за период от година и половина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vankicha

    2 0 Отговор
    Добре дошли в ТИМарландия
  • 2 Боби

    1 0 Отговор
    Не мисля, че някой ще се върже на PR-a на нискотарифните компании. Тези от Уиз видяха колко шумна кампания си направиха Райънеър и то безпатна и решиха и те да се хванат на хорото. Както и сами сте написали в статията, от националния превозвач вече са им отговорили, че имат нормални търговски взаимоотношения с летището. Всичко останало си е просто чесане на езици.

    Коментиран от #3

  • 3 8 млн. EUR.

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Боби":

    На ТИМаджийте ще им се наложи да се бръкнат яко за бензин (па ако ще и от колонките на Марешки да заредят), че да си пратят репресивните дебеловрати апарати до УИЗ и РАЙЪН, за да "оправят нещата". Бизнеса на ТИМ отдавна е легализиран и вече не крадат коли и не се занимават с изнудвания и проститутки. НО! - старите навици не умират щом става дума за техните основни донори ЦКБ(Тексимбанк), Армеец и България Ер, това са им хранилките, които смучат държавни пари и държат в партер всяко правителство! Тупалките, изнудванията и заплахите може да минават в БГ ама "навънка" им е през троянския кон от емблемата на ТИМ, та си казват мнението без да ги е страх, че ще им изпочупят кокалите...

    Коментиран от #4

  • 4 Тодоров

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "8 млн. EUR.":

    Определено нямам намерение, да споря с човек, който сляпо вярва на истории породени от градския фолклор. Фактът, че седиш и ги рецитираш като папагал по форумите, може да говори само две неща - нямаш мозъчен потенциал да ги осмислиш и да разбереш, колко недостоверно звучат на трезвомислещите хора, или си просто поредният от платените писатели, които се включва в нападките срещу родния превозвач и други български компании, които за твое нещастие се справят страхотно. Не ти прави чест, че се включваш толкова активно на страната на чуждите компании, още по-малко, ако те са от ранга на Райънеър , които навсякъде обичат да навлизат, последвани от градиозен скандал, в който те забъркват конкуренцията. За Уиз важи същото. Явно е на мода да си родоотстъпник и да почиташ всичко, което е на запад независимо колко е подло, нелоялно и непрофесионално. Такива хора като теб не ни трябват в България....

    Коментиран от #5

  • 5 минцифайка с таратайка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тодоров":

    Тодоров ти трябва или да си трол на ТИМ или да си страшно ограничен, или не живееш в Бълхария от години.
    В България НЯМА реална пазарна икономика, която се базира на лоялната конкуренция!
    За това протестират другите авиокомпании, защото са поставени при неизгодни условия, а държавата облагодетелства компанията на тимаджиите, сега загряваш ли бавно реотаните?
    Искаш ли доказателства?
    Наскоро "държавата" обра цяла банка, КТБ, парите отидоха в Лафки, в печеливши билети и всякакви други простотии.
    Примерно си имал лафка и си се хранил от нея, изкарвал си там едни дребни пари, частен бизнес, обаче идва Лафка с много мангизи, които се изливат от чешмата и ти умираш прав, губиш конкуренцията, тва е.
    Източване на средства!
    В конкретния случай, пак същата "държава" субсидира Бългериън еър под формата на заеми, които фирмата не погасява или ще погаси, когато и е кеф, т.е. никога!
    На това се вика, нелоялна конкуренция, просто свободния пазар и условия ЛИПСВАТ.

    На теб кви хора ти трябват???? Да те дънят през 10 тина години, като през 1996-97 година, когато пак източиха банките по същата схема, помниш ли или да ти го припомня!?
    Уиз и Райън просто искат да бъдат поставени при едни и същи условия, обаче това не е така!
    Всички чуждестранни инвеститори в България са рекетирани, по един или друг начин, за това никой не ще да инвестира.
    Щом те кефят мутрите и техните скъпи билети, бягай при тях, но точно от такива хора, като теб нямаме нужда.
    Българина, колкото повече го таковат, по хубаво му става, лошото е, че ни го такова българи, ама такова племе сме си, открай време сме си така, иначе няма лошо да си "патриот", като ония двамата в ПарламаМентата.
  • 6 минцифайка с таратайка

    0 0 Отговор
    Така, като гледам, скоро ще изгонят всички западни инвеститори, след, като изгониха милиони българи, сега ще напуснат и малкото инвестирали в загниващата ни декорация, пърдон, демокраДция.
    25 години не могат да разделят кокала, 25 години делби, как не се наядоха вече, как не се натъпкаха, алчните милиционери и агентури, нямат насита.
  • 7 TIM

    0 1 Отговор
    Точно ще се появи една читава авиокомпания и тимаджиите ще ги изгонят когато вземат Софииското летище, ни такси ни нишо.

    Коментиран от #8

  • 8 Fraport

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "TIM":

    Колега, малко по-спокойтно. Големи глупости си сътворил. Давам ти три факта за размисъл с линкове. Моля, не отговаряй, преди да си прочел:
    Факт 1: Никой няма да "вземе" летището, а ще го наеме за 600 + 600 милиона лв. Това са 1 200 000 000 BGN. За тия пари можеш главната на Пловдив да я направиш летище: http://novinar.bg/news/chakat-12-mlrd-leva-ot-kontcesiiata-na-letishte-sofiia_NTM3Nzs1NQ==.html
    Факт 2: Колкото и да искаш да искараш Фрапорт/ТИМ лоши, факт е, че летищата Франкфурт (М) чак до Бургас цъфтят! Постоянен ръст, а и са много хубави. Терминалът на лет.Варна беше като градска тоалетна, а сега са в топ-10 в Източна Европа: http://www.dnes.bg/stranata/2014/04/17/letishte-varna-v-top-10-na-prestijna-klasaciia.222731
    Факт 3: Как ти хрумна, че Райън, една от най-мразените компании в света, е "хубава"? Това са долни ирландски скандалджии, които за печалба дори рискуват ЖИВОТЪТ на пътниците си: https://en.wikipedia.org/wiki/Ryanair#Criticism

    Коментиран от #12

  • 9 врял и кипял

    1 0 Отговор
    Айде бе... Уиз и Райънер освен да ти загубят багажа и да те оставят на 20 километра от най-близкото населено място в 3 сутринта, друго не могат да направят. Нищо няма да измислят, пробват някакви евтини хватки, пък ако им се получи... Пиар някакъв, не се връзвам на циркове.

    Коментиран от #10

  • 10 доволен от уиз еър

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "врял и кипял":

    От кое село си? :)
    Врял и кипял си на селскостопанското летище и като видиш самолет, викаш : Самолет номер 5, давай газ за Бургас" :)
  • 11 123

    0 0 Отговор
    Българие ер е една от най-добрите компании/като съотношение услуга - цена/ за полети в Европа.
    И това сравнение е с останалите нормални компании на пазара. За нискотарифните няма да изобщо да говоря. За всеки има място под слънцето, но е е некоректно да се опитваш да се опитваш да съсипеш конкуренцията с разни компроматчета, защото цената на БГер е като на набедените нискотарифни, но с мноого по-високо качество на услугата.
  • 12 8 млн. EUR.

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Fraport":

    Ако може да не пускаш линкове от ТИМаджийски сайтове! Dnes.bg особено тачат демокацията, правото на мнение и гледната точка на читателите си до такава степен, че хакат банове за месец+. Ако искаш да си убедителен и търсиш истината, опитай да напишеш нещо против ТИМ в Dnes.bg, а после честно си признай, колко дена са ти хакнали бан. След такива примерни сайтове за доказателство на думите ти, мога само да те съжалявам, че се мислиш за информиран.
    Благодаря ти за признанието на факта, че ТИМ са направили летище Варна. Моля те погледни знамето на хомосексуалистите и хвърли един поглед на летището - няма нужда да търсиш разлики!
    Всеки може да прави неща по проекти с пари от еврофондове за които се е вредил с лобита, заплахи и влияние - ИЛИ СЕГА ЩЕ МИ КАЖЕШ, ЧЕ ТАБЕЛИТЕ С НАДПИС "ПО ПРОГРАМА НА ЕВРОФОНД..." дето висят на всеки техен обект са фалшиви и тея проекти са ги реализирали ТИМ с техни лични средства икономисани от заплати???
    Варна си има едно място на срам и позор пред Общината, където съвестни хора издигнаха "грамада" (поема Вазов) за саможертвата на едно момче против мафията ТИМ. Има и още едно място - стадион "Дупката" (дето сега я пълнят). И се опитваш да въздействаш на мнението и отношението на хората към една групировка, която до ден днешен се старае да всява страх в хората и да ползва методи на репресия, като цитираш техни продукти и сайтове???... В интернет има една картинка "октоподът ТИМ" и там са показани повечето фирми, банки, пристанища, медия и дружества, които са собственост на ТИМ. Всяко от тези СМИ (средства за масова информация) ще ви каже, че ТИМ са невинни като сълзи на девица. МСАТ, Алфа радио, Bulgaria no Air и цялата редица DNES.bg + investor и т.н. ще трият и банват в момента в който напишете нещо свързано с ТИМ.
    Сега се опитват да пробутат Марешки за президент и вероятно ще успеят и какво смяташ, че ще направят с недоволните??? Ще ни баннат, изтрият, намерят и пребият, каквито са методите на групировката?! Много вероятно, почти задължително! Страхът е сила и точно той ме кара да пиша против ТИМ, защото толкова могъща групировка не успя за толкова време да намери път да се адаптира и си останаха с мутренските методи, като комуникацията им се свежда до ползване на болнична пътека или гробно място...
  • 13 Реалист

    0 0 Отговор
    Затвърждаваш мнението, че си с доста нисък коефициент на интелигентност. Човека ти дава линкове с факти, а ти продължаваш да пишеш абсолютни исмислици. За да не съм голословен като теб аз също ще отговоря на всичките ти въпроси само с факти, след което се надявам да разбереш, че си далече от истината и опитите за изкривяване на фактите са неуспешни.
    Във всеки един нормален сайт подобни глупави/обидни/не свързани с темата мнения се трият от модераторите. Това е записано в условията на самите сайтове. Така е навсякъде по големите медии, за да се избегнат именно несвързани мнения като твоите.
    Това, че според теб цветовете на летище варна приличат на нещо си, не променя факта, че е от най-хубавите на Балканите. Това си е твое мнение и нищо повече.
    Ти си написал всеки може с еврофондове е комично. Наскоро имаше статии, в които пишеше точно колко милиона са вложени от концесионера Фрапорт в морските летища, а не от теб или някой друг. Това е правилен мениджмънт- правят се големи инвестиции, но и резултатите са повече от красноречиви- все повече пътници и полети. (http://news.burgas24.bg/615190.html)
    Така наречената от теб дупка, в момента е в много напреднал етап от строеж на стадион, които с невероятна скорост се строи и скоро Варна ще има най-модерния стадион в България. Вероятно няма да има в близко бъдеще друг подобен като мащаби и инвестиции фурболен стадион в България.(http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1569572)
    Искам просто да ти докажа, че всичко изписано от теб е много далеч от истината.
    Темата за Марешки, за пореден път доказва, че не знаеш за какво говориш, а просто пишеш колкото да има какво да кажеш. Той няма нищо общо със споменатите от теб.
    Като заключени, ще те помоля да не се излагаш с подобни глупости, защото явно не си от Варна. :) :) :)