2 147 0

Брекзит, Bank of England и ябълкова диета

Централната банка на Англия обяви на кои компании ще залага при стимулиране на икономиката

Снимка: АП/БТА
Снимка: АП/БТА
Венцислав Михайлов

Централната банка на Англия - Bank of England, включи американския технологичен гигант Apple в списъка си от компании, чиито облигации могат да се закупуват, съобщава Би Би Си.

Това е част от програмата на финансовата институция за стимулиране на икономиката на Острова след Брекзит.

Анализатори отбелязват, че решението на Bank of England е оценка за материалния принос на американския технологичен гигант за британската икономика.

Решението на банката ще разгневи критиците на Apple, които обвиняват компанията от Силиконовата долина, че избягва да плаща данъци във Великобритания като използва Ирландия.

Европейската комисия атакува данъчното споразумение на Apple с Ирландия с мотива, че това е незаконна държавна помощ, защото позволява ниски данъчни ставки за международните компании.

Корпоративните облигации на IBM също са част от нова програма за стимулиране на британската икономика.

Технологичните компании са включени в списък от над 100 фирми, чиито корпоративни облигации могат да се закупуват от централната банка на Обединеното кралство.

Новата мярка за стимулиране на икономиката на Острова трябва да започне на 27 септември 2016 г., Bank of England планира да закупи портфейл от близо £ 10 млрд. в ценни облигации.

Други технологични и телекомуникационните компании, включени в списъка са Deutsche Telekom, IBM, Verizon и Vodafone. Извън технологичния сектор компании като McDonalds и Toyota намират място в списъка.

 

Великобритания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай