Last news in Fakti

7 Март, 2018 23:00 3 836 32

Ще внасяме втечнен газ от Катар

  • газ-
  • втечнен газ-
  • катар

Меморандумът цели създаването на необходимата база за разширяване на енергийното сътрудничество

България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Държавата Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. Двете държави ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на смесена компания или други механизми. Това е предвидено в проект на меморандум за разбирателство между българското Министерство на енергетиката и Министерството на енергетиката и индустрията на Държавата Катар, одобрен от правителството на днешното му заседание.

Меморандумът цели създаването на необходимата база за разширяване на енергийното сътрудничество между страните. Предвижда се смесена българо- катарска работна група да работи за задълбочаване на двустранното партньорство в областта на енергетиката.

Правителството на Република България води последователна политика за гарантиране сигурността на енергийните доставки със страните - производителки и износителки на енергийни ресурси, включително и с Държавата Катар. С повече от 24 трлн. куб. м. Катар заема трето място в света по доказани газови запаси - около 14% от световния дял. Страната е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в света с пазарен дял около 30%.

Активизирането на двустранното сътрудничество между Република България и Държавата Катар в областта на енергетиката е напълно в синхрон със стремежа на страната ни за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки.

От българска страна енергийният министър е председател на двустранната смесена междуправителствена комисия за икономическо и търговско сътрудничество. С днешното решение на Министерския съвет министърът на енергетиката е упълномощен да проведе преговорите и да подпише меморандума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 онзи

    33 24 Отговор
    Изпуснахме питомното,сега ще гоним дивото!Южен поток ни беше в ръцете,ама ние нали не искаме да сме зависими,го провалихме.Сега от Катар ще вземаме,ама няма ли да сме зависими от Катар?
    Някой от отворковците няма ли да каже нещо по въпроса?

    Коментиран от #11

  • 2 БАЙ ГАН4О

    34 18 Отговор
    Национолните предатели от герб продължават пъкленото си дело време е за адекватен отпор,неприятен но необходим
  • 3 Кибик

    33 15 Отговор
    В буркани ли ще го внася тоя газ госпожа енергийния министър, или може би в консервени кутии

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кибик":

    Има си специални кораби за пренос на газ от Катар-казват се КАТАРОВОЗИ
  • 5 Салам Алеко

    14 10 Отговор
    И колко ще сенплаща за да мине бомбата през босфора, и да се разтовари в Бургас? Пак всичко скроено за да печели търчина!
  • 6 ох майко

    12 5 Отговор
    ще им плащаме с кокошки :D

    Боже, слез по-бързи си прибери версиите, че иначе ние ще ти ги пратим!
  • 7 Калинка от Герб

    15 7 Отговор
    Първо турция не да ще пуска такива кораби през босфора защото ще стане много натоварен американците нали искаха да доставят на украйна но турция им отказа. Представете си сблъсък между два кораба и истамбул го няма.
  • 8 Bingo

    22 6 Отговор
    Гърците до края на годината ще довършат терминала за разтоварване на втечнен газ близо до Александрополис, така че не се притеснявайте къде ще се разтоварва. Много ясно че Турция няма да позволи такъв тип танкери да минават през Босфора, колкото и безопасни да са. За нас в крайна сметка е важна цената. А за "Южен поток" само ще кажа, че по начина по който искаха да го направят, нито щяхме да получим по-ниска цена, нито пък щяхме да получаваме дивиденти от транзитирането на газа. Просто щяха, и се нагушиха до някъде определени червени фамилии. После Бойко като взе властта реши, че и той може да се нагуши от него, но вече бе късно.
  • 9 Америка

    22 11 Отговор
    Рано или късно газови тръби ще достигнат до България от Катар и Азербайджан. Също от Иран. В шелфа на Израел и Кипър са открити огромни газови находища. Половин Сирия е Американска на изток от Ефрат и тръбата може да мине от там - основно войната е за това ватенките да попречат газ от Катар да мине през Сирия за Европа. Но те са обречени. След като този газ достигне до Европа ватенките са обречени на фалит, глад и Капут.
    Русия е само една бензоколонка за Европа. 70% от руския БВП пада върху газта и петрола. Общо 95% от БВП на империята пада върху природни суровини, а само 5% падат върху други индустрии, включително оръжие. С намаляването на цените им руският БВП падна. През 2016 г. те бяха изпреварвани от малка Южна Корея-държава без полезни изкопаеми.

    Коментиран от #10, #17

  • 10 Д'мин

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Америка":

    Така говорят политици, иначе казано нищо общо с реалността и икономическите принципи!
  • 11 гост

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "онзи":

    С какво ще си "зависим" от Катар , бе отворко ??!! Да не мислиш , че ще искат договор за 25 години като "демократите от Москва" ?? Да ти е минавало през междуушието , че на терминала дето ще дойде катарския газ на ДРУГИЯ ден може да дойде ДРУГ , откъдето ида е по света и на цена която се определя от БОРСАТА , а не от партийните събрания в Кремъл ??!! Изтървал бил "питомното" !!!! Изтървал си влака за Москва , това си изтървал , а за нас не се притеснявай !!!
  • 12 Владо Вр

    7 10 Отговор
    Най-сетне! Таман обучих две ята щъркели и 500 лястовици да носят кофи с газ - няма значение откъде. Подарявам ги на Бойко, да напълни по - бързо "хъбчето". Хе, хе, хе.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Владо Вр":

    Терминала в Александрополис и тръбата до Стара Загора ще са готови точно за изтичането на "изгодния" договор с Москва до края на 2019 !!!!! А честито на "печелившите" , хахахахха !!!!
  • 14 99999999

    8 5 Отговор
    И съвсем случайно Ц.Бориславова преди 4/5години си купи точно такова корабче за превоз на газ.Двамата с Тиквата си подреждат картите,а ние лапаме мухите .

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "99999999":

    "Корабчето" на Цв. Бориславова е за ПРОПАН_БУТАН , "експерте", както и терминала в Бургас където разтоварва !!!Като прочетеш каква е разликата , тогава се прави на "коментатор" !!!!
  • 16 гост

    12 3 Отговор
    Сега да обясним на "някои" хора , дето много се плюнчат по коментарите ! България потребява малко над 3 млд кубика газ годишно . Вече имаме договор с Азербайджан за 1 млд. кубика по ТАНАП и ТАП . С Катар също можем спокойно да внесем 1 млд. от терминала в Александрополис . А последния 1 млд моцем да вземем от съседна Румъния по тръбата дето "батя" щял да ЗАТВАРЯ !!! И всичко това от 2020 г !!! Сега питаме ние , българите , а не русофилските подлоги , защо , аджеба , да продължаваме да пълним джоба на САМОЗАБРАВИЛИ СЕ КГБ-ци , дето на връх националния празник по националната телевизия , пред българския президент ни говорят като на крепостни селяни ????? Вън от България !!!!!! ЗАВИНАГИ !!!!!!

    Коментиран от #21

  • 17 Ромул

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Америка":

    Какво ме греят тези тръби,след като ще ги ползват племена който ни завладяват с п-тките си и най мирната религия.Решението е дадено от пророците,но никой не се вслушва в казаното и лети в облаците....

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ромул":

    Обаче много те "грее" тръбата , дето десетки години ни продаваше НАЙ-СКЪПИЯ газ в Европа , за капак гарниран с НАЙ-НИСКИТЕ транзитни такси в същата , щото е от "батя" , а ??!! За него може и дупе , ама за другите само ако е подарък , а ?? Ееех , къде е генерал Колев с картечниците !!!!!!!!!!
  • 19 Гинка Минка

    5 6 Отговор
    Някоя Гинка ще купи Булгаргаз и ще внася само от Катар! Ама да видим кой ще го купува? И после кой ще купува стоките, произведени с два пъти по-скъпия газ?

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Гинка Минка":

    Еми вече видяхме няколко "Гинки" дето "купиха" тръбата и внасяха газ САМО от Русия 20 години по 500 долара , при средна за Европа под 200 !!!!!!!!!!!!! Тогава що не се притесняваше кой ще купува стоките , бе хубосник ???????!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 Д'мин

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ами катарската газ за Полша е до 50% по-скъпа от руската. И това е при условие,че терминала си е техен. В нашия случай ще стига до нас от Гърция,транзитните такси са на 100 км. Щатската такава е 6-6.5$ за 1млн.ВТЕ (британски термични единици), руската за този размер е 5.8$, руснаците а заявили,че при конкуренция могат да свалят цената под 3$. Ти смятай по-нататък!

    Коментиран от #22, #26

  • 22 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Д'мин":

    Изчисленията за износа на газ на Газпром за 2017 г. се базират на US $ 180-190 за 1000 см или на US $ 4,90-5,17 на mbtu. При сегашните световни цени Москва ще бъде принудена да запази или намали тази цена под 5 щ.д., тъй като ще бъде наличен още шистов газ в САЩ. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) средната цена на LNG в Европа в Европа е била 4,78 долара през 2016 г. - малко под тази на вноса по тръбопроводи. Това предполага, че износът на втечнен природен газ може да бъде в състояние да се конкурира с руския тръбопровод на газ от $ 4 на mbtu или дори по-малко, особено ако намаляващата цена на втечняване от $ 1.50-3 за mbtu се третира като понижена цена. Това сериозно би навредило на амбициите на значително по-скъпия износ на втечнен природен газ в Русия.
    http://3e-news.net/анализи/митът-за-евтиния-руски-газ_59440
    Смятай ти , ама без да ти диктуват от Москва !!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Д'мин

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Франция разглежда възможността за забрана на вноса на американски сгъстен природен газ, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на изказване на френския министър на екологията Сеголен Роаял. Париж не иска да купува американския природен газ, мотивирайки се, че в него е прекалено голям делът на шистовия газ, при чийто добив се използват технологии, забранени във Франция. Екологията е само предлог, а всъщност американският газ се оказва прекалено скъпо удоволствие за французите. Причината Париж да се откаже от американския газ е свързана с цената му – 6-6,5 долара за 1 млн. британски термични единици, докато руският газ, идващ по тръби, е далеч по-евтин. Цената на руския на пазарите в Европа е максимум 5.8 долара. Аналитиците от отбелязваха,че в случай на сериозна конкуренция Москва може да занижи цената до три долара. Засега не им се налага.
    Това е от Ройтерс, ай стига с тази Москва!

    Коментиран от #24, #27

  • 24 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Д'мин":

    By Dr. Frank Umbach is Research Director of the European Centre for Energy and Resource Security (EUCERS) at Kings College, London

    А това е което ти показах и е около две години по-ново , айде стига с глупостите за " Москва може да занижи цената до три долара. Засега не им се налага." !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 25 Владо Вр

    2 3 Отговор
    Ех колеги, колеги! ТАП и ТАНАП ги чакаме доста години, а Набуко умря отдавна. С пускането на Турски поток, комшиите си решават по-голямата част от проблемите. А имат и Син поток. Най-добре би бил тръбопровод от Иран, но там не са съгласни от САЩ. За интерконекторните връзки да не говорим-от 2009 пълна нула до сега. Всичко в момента е - трайно коньо за зелена трева.
  • 26 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Д'мин":

    Ааааха ха ха.... я виж ти къде бил ключа от бараката ? ПРИ КОНКУРЕНЦИЯ цената на руския газ можела да падне......


    Излиза че приказките за братски народи за православие за вечна дружба са били прах в очите ! Когато дойде конкуренцията -тогава идват истинските цени !

    В момента има газова /търговска / война ! Американците ,арабите ,Израел.... се опитват да вземат търговски дял от източна Европа които беше монополизирана /и тероризирана/ от Русия ! В момента на навлизане на различни доставчици руския монопол се разбива и потребителите са на печалба А как ще се оправят Руснаци, Американци Араби... ТОВА СИ Е ТЯХНА РАБОТА !!! НАС НИ ИНТЕРЕСУВА СЛЕД ГОДИНА -ДВЕ МОНОПОЛА ДА СЕ РАЗПАДНЕ!!!
  • 27 жщг

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Д'мин":

    Във Франция НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ЗАДЪЛЖИ ДА КУПУВАШ НЕЩО КОЕТО ТИ Е НЕ ИЗГОДНО!!! Като искаш купуваш руски , норвежки американски ..... така че за забрана защото е по скъп газа не се и говори !!! Пазара сам ще изхвърли скъпия газ! А Американците не са толкова глупави че да не са си направили сметката ! При цена от 30-40 $ за хиляда кубика ,могат да си позволят да го продават на печалба и на Полша и на Гърция и на който си искат ! Гърците не са прости че строят терминал за втечнен газ !!!

    Коментиран от #28

  • 28 Д'мин

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "жщг":

    Американски танкери са доставяли на пристанището в Антверпен, Белгия, втечнен газ от Русия, съобщава белгийското издание Le Soir. Информацията е част от разследването Paradise Papers и публикуваните документи за офшорни компании.

    Разследването показва, че в Антверпен е имало четири доставки на втечнен газ с танкери на компанията Navigation Holdings, регистрирана на Маршалските острови. 31% от капитала на компанията е собственост на американския министър на търговията Уилбър Рос. По-рано днес се осветли връзката на Рос с Русия и руски магнати, включително и зет на руския президент Владимир Путин. Досега обаче схемата за доставките на втечнения газ не беше ясна.
    Не се обяснявай, чети!
  • 29 МИ ТО ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

    3 0 Отговор
    БЕНЗИНА Е СТОТИНКИ ДАЙ ДА ВНАСЯМЕ ОТ ТАМ
  • 30 Гого

    1 0 Отговор
    Новата партенка на Герб за втечнен газ по вероятно да открият живот на Марс!
  • 31 Коко

    1 0 Отговор
    Ще е три пъти по скъпа от сегашната ,но според Боко ще сме "независими" .Умници!
  • 32 зулфикар

    1 0 Отговор
    инересно е , как ще пътава този газ по море с танкери или по суша,по тръбата войната в сирия ще продължи дълго,а именно тази тръба разпали гражданската война в сирия и в Ирак.
    реалният собственик на Катарският природен газ е САЩ , така че още един повод за конфликт но къде и кога но катарски газ няма да има в близкото бъдеще.