Last news in Fakti

20 Март, 2012 16:01 1 032 0

Все повече чужденци работят в Словакия

  • словакия-
  • работна сила-
  • чужденци

Словакия става все по-привлекателен пазар на труда за чуждестранни работници. По данни на националната статистика 21 265 е броят на чуждестранните граждани, работили в страната през януари 2012 г. Това означава, че един на всеки 110 служители идва от чужбина.

Румъния води класацията на най-голям брой работещи чужди граждани в Словения. Техният брой е 4134 души. На втора и трета позиция са Чехия и Полша, съответно с 2884 и 2125 служители. Унгарците са 2078, а украинците, намерили препитание в Словения, са 971 души.

Граждани на азиатски държави също предпочитат страната за място, където да се реализират професионално. Най-голям е броят на корейците.

Миналата година Асоциацията на агенциите по заетостта в Словакия (APAS) прогнозира, че временната заетост ще нарасне с 20%-25% през 2011 г. Наетите чрез агенции работници са главно в автомобилния и електротехнически сектор, като работодателите са Volkswagen в столицата Братислава, Foxconn в Нитра и AU Optronics в Тренчин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА