Last news in Fakti

16 Март, 2020 23:27 2 100 10

Забавяне на годишната инфлация в България през февруари

  • нси-
  • пазар-
  • чанти

През февруари увеличение с 0,6% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки

Забавяне на годишната инфлация в България през февруари - 1
Снимка: БГНЕС

През февруари 2020 година месечната инфлация в България нарасна с едва 0,1%, докато годишната инфлация се забави до 3,7%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) нараства през февруари с 0,1% спрямо предходния месец, когато скочи с 0,9% (най-солиден месечен ръст на инфлацията в нашата страна от началото на 2017-а година).

На годишна база потребителската инфлация се забави до 3,7%, след като през януари тя нарасна с 4,2%, достигайки най-високо ниво от февруари 2013-а година.

Средногодишната инфлация за периода март 2019 - февруари 2020 година нараства с 3,2% спрямо периода март 2018 - февруари 2019 година.

През февруари увеличение с 0,6% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават непроменени, а тези за облекло и обувки намаляват с 2,0 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от януари, в здравеопазване се увеличават - с 0,3%, докато транспортните цени намаляват с 0,4%, на съобщенията - с 0,1%, за развлечения и култура - с 0,8%, цените за образование се увеличават с 0,6%, а за ресторанти и хотели - с 0,7 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през февруари остава на равнището от януари, когато нарасна с 0,5%, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо февруари 2019) се забави до 3,1% от 3,4% месец по-рано, когато доближи многогодишния връх от 3,6%, достигнат през октомври 2018-а година.

Февруарските данни на НСИ са знак за отслабване на инфлационния натиск, но все още не е ясно как въведеното през март извънредно положение в България заради пандемията от коронавирус ще се отрази на потребителските цени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЪПОТИЯ

    9 1 Отговор
    А РАКИЯТА..А ЧЕСЪНА..А ТАКСИТЕ НА БАНКИТЕ..А ЛЕКАРСТВАТА И МАСКИТЕ..ДА ВИ ЕВА..
  • 2 Ернестина

    4 1 Отговор
    Ше се вардим от корона вируса с шопска салата и ракия!
  • 3 Странно

    7 0 Отговор
    Как така няма нито един болен от работници в самолети, супермаркети, бензиностанции...имам познати в Цюрих, Тирол, Мюнхен, Франция, Сингапур,и между тях също няма болни!

    Коментиран от #5

  • 4 ЗА СЪЖАЛЕНИЕ

    2 0 Отговор
    ПОСТРАДАЛИ НЯМА..
  • 5 Биоинжинера

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Странно":

    Кат ти кихат и кашкят цял живот у фейса изграждаш имунитет!

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    7 0 Отговор
    Абе, да ви ева у лъжците
  • 7 Биоинжинера

    2 1 Отговор
    Човек колкото в по стеришнацщ среда живее толкова му е по слаб имунитета защото не се борил с микроби, вируси, бактерии, обаче не значи да си направите кочина във вкъщи!
  • 8 Qqq

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Биоинжинера":

    ,няма резон,от 7 милиарда ,едва 150 хиляди болни,и се блокира цял континент
  • 9 Абе вие нормални ли сте?

    6 2 Отговор
    Каква инфлация ви гони. Нали, за да има инфлация трябва да има икономика. Нашата икономика се базира върху ддс-то от Лидъл, Кауфланд и Билла. Къде я видяхте тази инфлация. По-внимателно с хапчетата прекалявате.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.