Last news in Fakti

12 Август, 2013 12:45 1 686 0

Авансово субсидии за земеделски производители само при актуализиран бюджет

  • субсидии-
  • земеделци-
  • бюджет-
  • министър-
  • греков

В рамките на възможното ще бъдат отпуснати 15 млн. лв., като 11,5 млн. лв. са за тютюнопроизводителите и 3,5 млн. лв. са за зеленчукопроизводителите. „Ако актуализацията на бюджета се приеме, се надявам, че тези средства ще отидат при съответните производители”, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков в сутрешния блок на БНТ.

Министърът обвърза актуализацията на бюджета и с авансовото изплащане на част от европейските средства за земеделските производители. Той обясни, че въпросните средства първо се плащат от националния бюджет и след това се нотифицират и връщат в рамките на 45 дни. Цялата, необходима сума за изплащане на земеделските производители за следващата година, е около 1 млрд. лв. „Нашата идея е да дадем възможност на земеделските производители да получат глътка въздух през настоящата година и да получат около 20% от сумата“, обясни министърът.

Министърът припомни, че стопанската година започва много по-рано от 15-16 октомври, когато Европейският парламент утвърждава средствата. В момента хората започват подготовката за сеитбата на най-ранните есенници и ако средствата не им бъдат дадени навреме, те ще трябва да ползват собствени пари. „Те не могат непрекъснато да дават от себе си средства. Това ще наруши някои агропрактики и ще доведе до спад в резултатите през  следващата година“, подчерта министърът. По думите му, когато средствата за земеделските производители се дадат навреме, те са от изключително голяма важност и ще има положителни резултати.

По отношение на акциза на горивата за земеделските производители, Греков заяви, че за следващата година земеделското министерство ще направи нова нотификация, така че да се отпуснат 70 млн. лв.

Министърът коментира и добрата година за зърнопроизводителите. „Произведено е над прогнозираното количество зърно – около 4,6 млн. тона зърно, което е най- високият добив от 8 години насам. Нашето зърно тази година се отличава с изключително добри хлебопекарни качества“, изтъкна министър Греков.

Според министъра на земеделието и храните е необходимо да има браншови организации, които да обединяват производителите и те да могат да излязат не само на нашия, но и на международния пазар. „Направили сме първата крачка да се свържем с големите вериги, които желаят да работят с български производители, но производители не като ЕТ, а обединени в браншови организации, които да отговарят на съответните условия“, заяви министър Греков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА