1 151 3

Затварят улиците около изгорелите тютюневи складове

Затварят улиците около изгорелите тютюневи складове
Снимка: БТА

Кризисен щаб заседава в община Пловдив във връзка с пожара в тютюневите складове.

Представители на полицията и общината решиха да бъдат затворени улиците около опустошените от пожара сгради, съобщи bTV. За три дни достъпът на пешеходци и автомобили до района от четири улици ще бъде ограничено.

По-рано днес Николай Николов, гл. комисар в дирекция Пожарна безопасност, посочи голямата опасност от срутвания на изгорелите сгради.

За три дни ще се забрани движението на хора и автомобили по улица „Иван Вазов“ от улица „Кап. Андреев“ до ул. „Екзарх Йосиф“, като северният тротоар в този участък ще бъде разрешен за преминаване само на пешеходци.

Изцяло затворени за движение са ул. „Кап Андреев“ от „Иван Вазов“ до ул. „Д-р Г. М. Димитров“, ул „Д-р Г. М. Димитров“ от ул „Екзарх Йосиф“ до ул. „Капитан Андреев“ и ул. Екзарх Йосиф“ в участъка от пасарелката (топлата връзка) до ул. „Иван Вазов“.

По-рано днес министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна проверка заради пожара.

Проверката трябва да извърши инспектората по опазване на културното наследство към ведомството.

Трите тютюневи склада са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени от Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за евентуална възможност за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г., обявяват още от ведомството.

Пловдив / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чичу Ади
  Отговор
  1 15:44  21.08.16
  Уж културен паметник, а го продадоха на частници- бизнесмени. Пробваха да го разрушат преди няколко месеца и стана голям скандал, сега просто си го подпалиха да изгори. Няма да го възстановят, защото е частна собственост и частника няма пари за ремонта, а държавата още по-малко. На пролет да очакваме някой МОЛ на мястото на складовете. Ама не е виновен собственика, а държавата, че е продала паметника. А кой си е прибрал рушвета за тая цялата работа, нашите Съд и Прокуратура изобщо не ги бръсне.
 • Plovdiv
  Отговор
  2 18:44  21.08.16
  Има само една дума, която да опише ситуацията, и тя е: ИДИОТЩИНА!
 • Българин
  Отговор
  3 20:00  21.08.16
  Продадена, разпродадена, подарена на турски и всякакви "инвеститори", това е съдбата на всяка една българска фабрика и фирма. Всичко в политиката е корупция, всяка фирма се изнудва от онези горе, ако пък е по-силна ще я купят на сила. България е обречена с тези продажни алчни подлоги за политици. Искам да си вземат милярдите в гробовете. Боковци, и там подобните му 200+ парламентарни кръвопийци.

Напиши коментар:


Публикувай