2 202 21

Борисов: Времето на моята толерантност приключи

Борисов: Времето на моята толерантност приключи
Калина Петрова

На нас не ни е позволено да обещаваме неща, които не можем да изпълним. Не можем да ви храним с информация, която обещава бомбастични неща и затова една седмица работихме върху едно по-успешно управление, което можем да направим - с наличностите на икономката, бюджета, финансите. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция, по време на която бяха представени акценти от управленската програма на партията. На брифинга присъстваха министри от втория кабинет на Бойко Борисов, председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, заместник-председателят Димитър Главчев, както и бивши народни представители от Парламентарната група на ГЕРБ. Борисов подчерта, че всяко правителство надгражда това, което е правило предишното. „Ако всяко правителство преди нас беше правило по една магистрала, нямаше да се налага ние да правим по шест наведнъж. Същото е положението и с метрото и пречиствателните станции. 2,5 млрд. живи пари изплатихме тази година на американските и руските централи. Ако тези пари бяха дадени за заплати на учители, какъв щеше да е икономическият растеж на България през 2016 г?”, каза той.

По думите на Бойко Борисов, по време на двете правителства на ГЕРБ са положени много усилия за намаляване на престъпността, грабежите и поръчковите убийства, които са били приоритет преди години. Много работа е свършена и за подобряването на инфраструктурата и облика на населените места в страната, които са били в лошо състояние. „Можем да надградим постигнатото според наличностите на бюджета и възможностите на икономиката. При този темп на повишаване на събираемостта считаме, че е възможно да се създаде по-стройна организация в дадени сфери“, обясни още лидерът на ГЕРБ. Борисов изтъкна, че основен приоритет за партията е образованието. Втори акцент е осигуряването на сигурност и справедливост за българските граждани. „За всичко това, което предлагаме, ще бъде осигурено финансиране“, подчерта председателят на ГЕРБ и обясни, че предстоят срещи и обсъждания по темите.

Председателят на ГЕРБ се обърна към политическите си опоненти с думите, че времето на неговата толерантност е приключила. „Времето да търсим толерантността, съединението на нацията свърши - две години го правихме. Темата за проверките само ме радва. Да видим какво ще изкарат. Много добре знам, че това, което правят сега, е страна в предизборната кампания. Всяко едно изречение, което спестява чудовищните манипулации и кражби, се опитват върху нашето име да го насложат. Тези, които разбиха КТБ не могат да го припишат на нас, защото ние бяхме в опозиция“, коментира Бойко Борисов. По думите му, фалшивите новини, които се правят и манипулират, няма да се оставят вече без отговор.

Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова представи приоритетите на партията в сектор „Образование“. Като основен акцент тя изтъкна инвестицията в учителите. „Образованието е национален приоритет. Планираме двойно увеличение на учителските заплати в рамките на 4-годишния мандат. Нашата цел е преодоляване на неграмотността. Семействата, чиито деца не ходят на училища, няма да получават социални помощи. Поемаме ангажимент да не се закриват училища заради неправилната формула, която съществува в момента. Финансирането на училищата няма да зависи само от броя на децата в училищата. Насочваме усилия към инвестиции за даването на равен шанс на децата“, заяви Фандъкова.

„Над 2000 училища са санирани и модернизирани. Качественото професионално образование е ключова задача, както за успеха на младите хора, така и за икономическия растеж на страната“, коментира Йорданка Фандъкова. По думите й, ще бъде засилена програмата за подпомагане на млади учени. „Образованието се нуждае от млади учители. Планираме програма за тяхното стимулиране. Изготвяме и конкретни мерки за намаляване на агресията в училище – чрез увеличаване на психолозите в учебните заведения. Учителите се нуждаят и от интерактивни дъски във всяка учебна стая. Ще продължим да насърчаваме връзката образование-бизнес чрез дуалното обучение. Ще подобрим и условията за спорт“, посочи още зам.-председателят на ГЕРБ.

Правосъдният министър във втория кабинет на Бойко Борисов Екатерина Захариева бе категорична, че борбата с корупцията по всички етажи на властта ще бъде продължена. Захариева посочи, че ще бъде предложено отпадане на имунитета на народните представители. „Ще създадем единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Ще направим сериозна проверка на доходите на лицата по високите етажи. Независимо дали има повдигнато обвинение срещу тях, имуществото им ще бъде отнето, ако нямат доказаност на доходите. Всеки трябва да може да докаже произхода на своите доходи. Заложили сме мерки срещу корупцията по ниските етажи на властта. Ще доразвием измененията в Наказателно-процесуалния кодекс“, заяви Захариева. По думите ѝ, ще бъде премахнат безкрайният формализъм в съдебните процеси. За да се постигне бърз и справедлив процес ще бъде въведено еднократно връщане на делата.”Електронното правосъдие е една от най-силните антикорупционни мерки. Всички ще могат да проследяват дадено дело“, добави Екатерина Захариева.

По думите ѝ, в Народното събрание ще има тримесечен отчет на главния прокурор. „Поемаме ангажимент при номинирането на ВСС да консултираме с професионалните общности номинираните. Ще организираме публично изслушване на нашите кандидати. Ще въведем единен държавен изпит за всички юридически факултети“, допълни бившият правосъден министър.

„Съдебната реформа не се прави заради Брюксел, а заради българските граждани. Поемаме ангажимент всички 17 препоръки да бъдат изпълнени до края на 2018 г. Ще осигурим присъствие на полицията във всяко населено място. Ще бъдем безкомпромисни към битовата престъпност и ще продължим да охраняваме границата добре - така, както сме го правили досега. Ще се борим и с трафикантите, вече имаме около 800 осъдени лица. Има още какво да се направи относно реформата в КАТ, ще има камера във всеки автомобил, което ще прекрати корупцията по пътищата“, каза още Екатерина Захариева.

Бившият финансов министър Владислав Горанов посочи, че постигането на минимална работна заплата в размер на 650 лева е реално, без това да създава натиск върху заетостта. Той обясни, че тази прогноза може да се направи на база развитието на икономиката от последните години при управлението на ГЕРБ. „Финансовата и фискалната стабилност са важна предпоставка за икономическия растеж. Няма богатство и развито общество със зле работеща финансова система и объркани публични финанси“, заяви Горанов. По думите му, неговото главно участие в екипа, разработващ управленската програма на ГЕРБ, ще е да бъде гарант, че всичко, което партията предлага, може да бъде финансово обезпечено. „През наш мандат няма да се променя плоският данък“, подчерта Горанов и поясни, че той е добре работещ. Според него трябва да продължат и усилията за справяне със сивата икономика. Владислав Горанов акцентира върху прехвърлянето на ТЕЛК-овете в НОИ, за да се преразгледат инвалидните пенсии, отпуснати неправомерно. Според бившия финансов министър ГЕРБ ще заложи на развитието на тридетния модел.

“Целта ни е да прехвърлим тежестта от бюрокрацията върху администрацията, а не върху гражданите и бизнеса”, заяви председателят на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание Делян Добрев. По думите му, са идентифицирани три предизвикателства пред икономическия растеж. Първото е бюрокрацията, която задушава бизнеса. Второто е насърчаване на повече инвестиции в предприятия. Третото е развитието на капиталов пазар. „Проблемът с бюрокрацията ескалира в последните десетина години, защото самата администрация се храни с бюрокрация. Законът, който разработваме, ще забранява на администрацията да иска от гражданите документи, издадени от други администрации“, обясни Добрев. По думите му, чрез прехвърляне на административната тежест ще бъдат спестени време, нерви и пари. Ще бъде намалена корупцията и ще бъде насърчена икономиката. „Икономическа зона „Тракия“ е добър модел, който трябва да се мултиплицира в Южна и Северна България. Законът за насърчаване на инвестициите го има“, обясни Делян Добрев. По думите му, капиталовият пазар е важен за финансирането на бизнеса и за нас като граждани, за пенсионните фондове. Развитието на капиталовия пазар ще гарантира по-високата доходност.

Добрев подчерта, че е необходимо да има реформа в здравеопазването. „Преди две години едни от основните приоритети беше енергетиката. През тези две години там се извършиха смели реформи, които доведоха до излишък от няколко десетки милиона. Необходима е демонополизация на НЗОК. Тя ще гарантира по-добър контрол, който ще доведе до по-качествено здравеопазване“, коментира още Делян Добрев.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев акцентира върху развитието на енергетиката като въпрос на национална сигурност. „Допускаме АЕЦ „Белене“ да бъде изграден, но на база на частни инвестиции. Газовият хъб „Балкан“ ще запази ролята ни на транзитьор. Трябва да се ограничи изграждането на нови недоказани, скъпи енергийни мощности, да се акцентира в енергийната ефективност. Тук не говоря само за санирането на многофамилните жилища. Говоря за инвестициите в публични сгради, проектът, който подпомага газификацията на поне 10 000 домакинства. Продължава работата по удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, обясни Дончев.

Според Дончев усилването на отбранителните способности на България са върхов приоритет. „Нито една инвестиция във ВиК инфраструктурата, транспортната и жп няма да бъдат поставени под въпрос“, подчерта Дончев. Като други приоритети Томислав Дончев изтъкна довършването на АМ „Струма“, ускореното изграждане на „Хемус“, изграждането на АМ „Калотина-София“, Коридор 4 и Коридор 9. „Програмата ни не загърбва нито една от сферите ни, където сме доказали, че работим добре. Тя надгражда усилията ни. Задоволяването на една потребност, води и такива от по-високо ниво. Вярваме, че когато говорим за доходите, те не се формират от бюджета. Те зависят от икономиката, заетостта, образованието, състоянието на човешкия капитал“, каза още Томислав Дончев.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да бе да
  Отговор
  1 15:03  03.02.17
  За времето дето бяхте на власт не го измислихте, сега за ЕДНА седмица ще правите чудеса!

  Коментиран от #5

 • кроко
  Отговор
  2 15:07  03.02.17
  TLTR а и какво ли толкова има да каже. Ариведерчи, бате бойко!
 • Никой
  Отговор
  3 15:32  03.02.17
  И кой да дойде К.рнелия такали о трън та на глог
 • gost
  Отговор
  4 15:38  03.02.17
  Ще гласувам за вас!

 • дроид
  Отговор
  5 15:49  03.02.17

  До коментар #1 от "Да бе да":

  И Тато не е направил повече за 36 години от него !!! А какво да кажем за Орешарски, Станишев, Виденов, ..... и какво да чакаме от Курнелия?

  Коментиран от #12

 • BaiHoi
  Отговор
  6 17:01  03.02.17
  Ти Бай.... разби държавността, мутризира обществените структури и опростачи всичко !!! Каквото и да правиш сега, няма смисъл без да обясниш, защо и колко стотици милиони потънаха в прости хора, като оня от с.Черниче, дето те изаде за кмета на Симитли. Не търпиш развитие...
 • Nikolai kolev
  Отговор
  7 17:35  03.02.17
  Времето на нашата толерантност приключи противна политическа сган.аси наглия Боко Тиквата
 • страдаща
  Отговор
  8 18:55  03.02.17
  Моля, ви не пускайте Цецка по телевизията, говори глупости. Ще намразя цялата партия
 • ЦРУ
  Отговор
  9 19:50  03.02.17
  Дано скоро целия да приключиш Тиква . Това може да го направи ЦРУ . Щото ДАНС , служба Сигурност , ръководство полиция , прокуратура работят за мафията . Само ЦРУ може да противодейства , и народа е тъп и страхлив , няма оправия .

  Коментиран от #20

 • Никога повече не бих дал вота си за вас
  Отговор
  10 20:13  03.02.17
  Въх и ся ко? Недей така бе бащице на кого ни оставяш? За къде сме без теб? Молим ти се останиии. "На нас не ни е позволено да обещаваме неща, които не можем да изпълним. Публикувано във факти.бг: Бившият финансов министър Владислав Горанов посочи, че постигането на минимална работна заплата в размер на 650 лева е реално, без това да създава натиск върху заетостта. Публикувано във факти.бг: Целта ни е да прехвърлим тежестта от бюрокрацията върху администрацията, а не върху гражданите и бизнеса. Публикувано във факти.бг: Допускаме АЕЦ „Белене“ да бъде изграден, но на база на частни инвестиции. " А СЕГА НЕКА НИЕ ГРАЖДАНИТЕ ДА ПИТАМЕ - ДО СЕГА, КАКВО ВИ ПРЕЧЕШЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ВСИЧКОТО ТОВА ????????? ПАК ЛИ НЯКОЙ ДРУГ ВИ Е ВИНОВЕН ПРЕЗ ДВАТА ВИ МАНДАТА ????? ИДВАТ ИЗБОРИ И ЗАПОЧВАТ С ОБЕЩАНИЯТА ДА, АМА НИЕ ВЕЧЕ НЕ ВИ ВЯРВАМЕ. Един път стомна за вода, два пъти стомна за вода, ама трети път да дадем шанс на вас ще си е чист мазохизъм. НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА ВЕЧЕ. За нас вие сте изпята песен. СБОГОМ.
 • Пенсията
  Отговор
  11 20:52  03.02.17
  Абе тооя , нищо не каза за моята пенсия бе? За всякъде дето има гласове ше даде, а на мен нищо не обеща. Е , и аз нищо не му обещавам, да се маха , хайди иди си момче че късно загряваш .
 • семи проф
  Отговор
  12 21:20  03.02.17

  До коментар #5 от "дроид":

  Защо не отидеш на лекар...може да ти няма нищо ТАТО ПОСТРОИ НАД 500 КРУПНИ ЗАВОДА..а ТИКВАТА 1завод за боклук.....САМО НА НЕФТОХИМ ПЪТИЩАТА СА ПОВЕЧЕ КМ ОТКОЛКОТО НА ТИКВАТА МАГИСТТРАЛИТЕ ТИКВАТА обещава 1500лв средна заплата само 1е няма да ги плаща той НО ПОНЕ ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ СИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ на 4500лв=3 средни заплати ЗАбрави за пенсиите бе ТИКВО поне минималните...или няма пари а само големи езици...Да не плащаш от откраднатите от теб Милиарди или ще теглиш още 16млрд........
 • Въвеж
  Отговор
  13 21:47  03.02.17
  Публикувано във факти.бг: и затова една седмица работихме върху едно по-успешно управление, което можем да направим
 • Курто
  Отговор
  14 23:30  03.02.17
  По колко кебапчета ще даваш мажоритарно
 • Роман дизел
  Отговор
  15 23:36  03.02.17
  И всичко свършихте безкористно за майка България? Закълнете се във звездите!
 • Като умря циганката от Банкя
  Отговор
  16 23:46  03.02.17
  Бойко, ако вземеш да намалиш заплатите на учителите, ще скочи икономически разтеж като в Китай. Много си нагъл. Обричаш България на немотия за деситилетия напред и представяш кражбата си за грижа за хората. Дали има някой да ти се върже :) А Цецка няма ли да ни я пуснеш пак?
 • 👽👽👽зелени човечета
  Отговор
  17 08:44  04.02.17
  Чак на нас ни стана смешно като го прочетохме

 • Стършел
  Отговор
  18 13:54  04.02.17
  Тиквата продължава да ни залива с простотии,какво общо има между увеличението на заплатите на учителите и икономическия растеж за 2016 година. И този индивид се кани да печели избори и отново да управлява.
 • motorhead
  Отговор
  19 17:00  04.02.17
  ААААААААААААА!!! - направо ми иде да ги спукам от бой тези гербаджи!!! - всички ходят на школа по арогантност и безочие при бойко... в моя град през 2016 фалира и последното предприятие - още безработни с кредити в банките, за хората в моя град, а и за мен самия 20лв. е сериозна сума пари - а кмета гербадж мазно продължава да ни обещава невиждан прогрес... това дори не е и арогантност, това е сатанизъм!
 • КГБ
  Отговор
  20 00:35  05.02.17

  До коментар #9 от "ЦРУ":

  Точно ЦРУ стои зад планът ран ът. Само руснаците могат да ни помогнат никой друг . Дано се смилят над нас като техни родственици и Путин ни помогне , защото умираме като нация .
 • неутрален
  Отговор
  21 02:26  05.02.17
  На тоя Тиквар и какъвто ще да е етикет да му лепнеш все е малко. Безогледен простак, неграмотник, лъжец и още каквото се сетите от този род е правилно за този безобразник.

Напиши коментар:


Публикувай