853 4

Нено Димов отмени заповедта за защитена зона „Комплекс Калиакра“

Снимка: МОСВ
Снимка: МОСВ
Венцислав Михайлов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповед РД-526 от 21 юли 2017 г., с която въведе забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000. Заповедта се отменя след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик.

Това съобщиха от министерството на околната среда и водите.

Заповедта беше издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с ЕК беше да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК беше, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти.

Още с встъпването си в длъжност министър Димов обяви, че ще търси баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда в името на повишаване на качеството на живот на гражданите. Възникналото напрежение на Калиакра, показа нарушаване на този баланс. Стана ясно, че макар и намаляващо загубите за България, споразумението с ЕК, ги разпределя по несправедлив начин, като прехвърля основната тежест на тези, които най-малко могат да я понесат. Затова министър Димов е решен да води диалог до намирането на решения, които да защитят гражданите и тяхната частната собственост, която има еднаква тежест независимо дали е голяма или малка.

В тази връзка още в неделя министър Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилното решение за всички страни и за държавата, след причинената огромна щета от предишни управления.

Министър Димов ще разговаря с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще го покани, заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по Натура 2000, с представителите на потърпевшите частни собственици, браншови организации и други засегнати страни в района на Калиакра да дискутират различните позиции и да се търсят решения и намиране на възможния баланс.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Све
  Отговор
  1 13:02  05.08.17
  Тъпите ни правителства са неспособни да създадат концепция за развитие както на населените места , така и на земеделието и животновъдството. При такива специалисти по време на соца, ДНЕС МИ СЕ СТРУВА , ЧЕ НИ УНИЩОЖИХА УМИШЛЕНО…

  Коментиран от #3

 • Све
  Отговор
  2 13:08  05.08.17
  Реално липсват окръжни урбанистични планове. Нищо не функционира както трябва. Няма обща дигитализация на кадастъра, за да може дребни кокошкари да крадат на хората имотите…. Така никой не мисли за ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ, ЗАМЕНИ, ПРИВАТИЗАЦИИ И КОНЦЕСИИ
 • 123.300д
  Отговор
  3 13:14  05.08.17

  До коментар #1 от "Све":

  Щом от 28 години насам чак сега взе да ти се "струва" значи си бая зле
 • законен
  Отговор
  4 13:37  05.08.17
  Е , честито , "голфа" победи . Отново !

Напиши коментар:


Публикувай