Last news in Fakti

15 Август, 2017 08:31 1 095

ГЕРБ внесе сигнал до Цацаров за „Цанков камък“

  • десислава атанасова-
  • александър ненков-
  • цанков камък
ГЕРБ внесе сигнал до Цацаров за „Цанков камък“ - 1
Снимка: БТА

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”. На брифинг след внасянето на сигнала народните представители Десислава Атанасова и Александър Ненков се мотивираха с това, че съоръжението е опасно и нецелесъобразно, съобщи Фокус.

Десислава Атанасова уточни, че сигналът касае както дебати във връзка с реализирането на проекта, така и данни за финансирането му. Тя отбеляза, че според експерти изплащането му ще отнеме стотици години, а в същото време, няколко години след пускането му в експлоатация, се нуждае от ремонт.

Атанасова обърна внимание на факта, че по времето, когато този проект е реализиран, управлява правителство на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова.

„Считам, че сега е моментът и г-жа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава сделка, какъвто е проектът „Цанков камък“, обърна се Атанасова към лидера на БСП.

Александър Ненков от своя страна коментира, че многократно са се увеличили средствата от старта до реализирането на проекта, което оставя съмнения за корупционни схеми. По думите му мотивът за внасянето на сигнала е, че се забелязва един рецидив, при който хората, които най-много говорят за паралелна държава, като Корнелия Нинова, са явен пример за това как по нецелесъобразен начин и в ущърб на обществото разходват не малко средства.

„Аз вярвам, че главният прокурор много внимателно ще подходи към сигнала“, заяви Ненков. Той отбеляза, че проектът, който струва общо 1,5 млрд. лв. се е оскъпил три или четири пъти от неговото стартиране до неговото финализиране.

„При това правителството на Бойко Борисов беше принудено, както и за АЕЦ „Белене“, или да плати 100 милиона, за да се извърши цялостното приключване на проекта, или да загубим парите, които вече са финансирани и той да седи като един паметник на глупостта. Защото този проект реално няма никакво отношение нито към енергийната система, нито към икономиката“, подчерта депутатът.

По думите му, проект, който струва 1,5 млрд. лв., за миналата година е регистрирал приходи от продажба на електрическата енергия от 15 млн. лв. „При положение, че той я е продавал на НЕК не на пазарен принцип, а на по-висока цена. Тази година се очаква да не надхвърлят 10 млн. лв. Направете си сметка кога ще бъде изплатен този проект, който дори няма отношение към енергийната система“, посочи Ненков.

„Навремето е имало такава проверка, убеден съм, че прокуратурата отново ще се заеме със случая, защото при един такъв проект на фона на цифрите, които ви дадох, няма да ме убедите, че не става дума за нецелесъобразен обект. И второ парите, които многократно са се увеличи, говорят за съмнения за схеми“, допълни Ненков.

Той уточни, че сигналът не е конкретно срещу някого. „Ние просто даваме на прокуратурата да се запознае с фактите, които не са тайна. Просто сме ги събрали и синтезирали и прокуратурата ще направи своето проучване“, посочи депутатът.

Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев коментира на брифинг от „Позитано“, че не му е станало ясно срещу кого ГЕРБ внасят сигнала за „Цанков камък“. По думите на Добрев БСП е на мнение, че всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата. "Прокуратурата е за това да проверява“, каза той. "Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидро-техническите съоръжения.

По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече“, обясни Добрев.

„Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни той.

Хидровъзел "Цанков камък" представлява язовир и водноелектрическа централа на реките Въча и Гашня, част от каскадата Доспат-Въча, в близост до село Михалково, Южна България. „Цанков камък“ е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години на миналия век.

Язовир „Цанков камък” е с обем 111 млн. м3, с първата в България дъгова куполна язовирна стена с двойна кривина с височина 130 м. ВЕЦ „Цанков камък” с инсталирана мощност 80 МВт и с годишно електроенергийно производство 185 млн. кВтч. Хидровъзелът "Цанков камък" е пуснат в експлоатация на 5 февруари 2010 г.

Строителството му започва през 2004 г. след подписано от правителството на Симеон Сакскобургготски година по-рано споразумение между Националната електрическа компания и три австрийски фирми. Развитието на проекта продължава по време на Тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС и завършва по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ).



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове