4 223 10

Въвеждат задължителна регистрация на автосервизите

Властта няма кадри, за да контролира автомонтьорите

Въвеждат задължителна регистрация на автосервизите

В България има 30 хиляди автосервиза. 1/3 от тях обаче не са лицензирани, не издават касови бележки или извършват ремонти, за които нямат техническо оборудване и квалифицирана работна ръка. За да се преборят с това, държавата и транспортният бранш застават заедно в направата на нов Закон за пътните превозни средства. Той предвижда регистриране на автосервизите – нещо, което ще доведе до изсветляване на този вид бизнес и по-лоялна конкуренция на пазара. Към момента няма нормативна база, която да задължава автомонтьорите да работят законно.

Собствениците на сервизи за единодушни, че борба с нелегалната конкуренция трябва да има. Те обаче изразиха притеснение, че въвеждането на регистрация, ще остави гаражните сервизи отново извън закона, а транспортното ведомство няма достатъчен капацитет, за да упражнява ефективен контрол.

От транспортното ведомство признават, че към момента броят на кадрите, необходим за контрол върху незаконните сервизи, е недостатъчен. След като законът влезе в сила, ще бъде поискан допълнителен ресурс от финансовото министерство, с който този проблем да бъде решен.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока – незаконни!

  Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока – незаконни!

  Ремонтите на автомобилите, освен дребните, ще бъдат забранени след приемането на новия Закон за пътните превозни средства. Така вече смяната на ...
  22.05.2018
  2 511
  21
 • Измами с ремонти на коли

  Измами с ремонти на коли

  След новината за изкарване на автосервизите на светло ни заля лавина от зрителски сигнали за фалшиви сервизи. Десетки шофьори твърдят, че са измамени ...
  6.03.2018
  11 912
  24
 • Автосервизите влизат в регистър

  Автосервизите влизат в регистър

  Създаването на регистър на автосервизите и въвеждане на изисквания за минимален срок на гаранция на извършвания ремонт на автомобил са част от ...
  25.02.2018
  2 421
  3
 • Затварят всички гаражни сервизи

  Затварят всички гаражни сервизи

  Гаражните автоработилници да бъдат затворени и шофьорите да могат да ремонтират колите си само в сервизи с лиценз. Тази новост най-вероятно ще ...
  19.02.2018
  42 758
  151
 • Борят автомафията с камери в сервизите

  Борят автомафията с камери в сервизите

  Денонощно видеонаблюдение във всеки автосервиз да пресича част от схемите на мафията с крадени коли. Според вестник "Монитор" това е една ...
  18.07.2017
  2 481
  9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • клиент
  Отговор
  1 08:47  22.05.18
  Подготвяне на стадото за поредния лобистки закон-тъпотия! Бой по дребния бизнес! Във века на пазарната икономика, ако гаражните сервизи не работеха добре, нямаше да просъществуват!

  Коментиран от #4

 • Bow
  Отговор
  2 09:57  22.05.18
  Айде некой милионер с голема верига сервизи е дал неколко милиона за тоа закон,всичко е ясно как става в наща България !! А подкупа ще го избие за месец време като стане монопол
 • Академик Неделчев
  Отговор
  3 10:06  22.05.18
  Точно и ясно казано от 1-ако работеха лошо,нямаше да ги има,частите и гаражните и другите се купуват от едни същи места. Друго предимство-близо са до дома ти,ако е дребен проблем ще ти оправи след работа/няма да си пускаш отпуска за да си закараш колата на сервиз/. То реално целия сектор е сив-като се почне от вносителите,то до "гаражните сервизи".

 • ФАК бб
  Отговор
  4 10:09  22.05.18

  До коментар #1 от "клиент":

  АБСОЛЮТНО! До кога ще ги търпим тези дебелосерци да ни извиват ръцете! Те би трябвало да са изпълнители на ВОЛЯТА НА НАРОДА! Пребиваване тихичко по места и ще се усетят, гадове от всички партии!
 • клиент на лицензиран сервиз
  Отговор
  5 18:01  22.05.18
  Така е по света.Аман от специалисти които ако ти се скапе колата след техен ремонт дигат ръце.В сервиза на Рено където си правя колата ми пукнаха стъклото при ремонт на чистачките и веднага го смениха за тяхна сметка. Отделно цял ден под прозореца ми монтират аларми и музики.Ако има лиценз за сервиз няма да ги оставя да монтират и дигат шум направо на улицата.Абе пълна цигания.

  Коментиран от #9

 • 4х4
  Отговор
  6 20:31  22.05.18
  Още един бирник / някой пак ще се нагуши , за сметка на който работи по 12 часа.
 • 597
  Отговор
  7 22:28  22.05.18
  най-сивия бизнес е в лицето на самата държава.
 • 8 17:17  23.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Stoich
  Отговор
  9 12:58  24.05.18

  До коментар #5 от "клиент на лицензиран сервиз":

  Колата може да се скапе и след ремонт от лицензиран сервиз. Сглобена е от агрегати и детайли с определен ресурс. Стъклото са ти сменили не за тяхна сметка, а по застраховка Професионална Отговорност. И ние сме го правили, нищо че не сме представител на марка. Всеки сервиз, даже и този пред блока може да има такава застраховка.
 • Пакоте
  Отговор
  10 10:12  26.10.18
  Най - сивият сектор в страната. Какъв е проблемът в момента на малките сервизи ,които са на светло. Първо не могат да наемат достатъчно работници и персонал,всеки който е работил известно време някъде и се е понаучил на нещо отива в сивият сектор и не остава на работа в законният сервиз. Обикновено заплатите във всички законни сервизи са добри иначе не могат да задържат работниците там. Следващият момент е че повечето от издръжката на един сервиз е и в продажбата на масла,авточасти и консумативи. Какво става в България? Почти всички фирми,като ТЕХ-КО ,Ауто +,Ауто Про,Евро 07 и т.н. са отишли освен на вратата на законният автосервиз и на вратата на гаражният и им дават частите със същата отстъпка .Какво се получава в същност,този който е изряден и лоялен към държавата и обществото е унищожен от сивият сектор и дистрибуторите на авточасти,понеже те са и основен виновник за стимула за дейност в сивият сектор. Много гаражаджии тук ще възруптаят,но това е истината в бранша. Абсолютно беззаконие и мазало е в сектора и държавата губи от това не милиони,а милиарди. Едва ли ще се оправят нещата и с тези нови правила,понеже сме си помиярска държава.

Напиши коментар:


Публикувай