Last news in Fakti

10 Февруари, 2012 16:38 2 294 5

Алексей Петров: Цветанов носи отговорност за потопа

  • алексей петров-
  • цветан цветанов-
  • иваново-
  • бисер-
  • наводнение
Алексей Петров: Цветанов носи отговорност за потопа - 1
Снимка: БГНЕС

Отговорността за случилото се в с. Бисер и околността се носи от вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви бившата барета Алексей Петров, цитиран от БНР. Той се изказа в качеството си на експерт по сигурността и на бивш служител на ДАНС, който половин година с геодезисти и хидроинженери е работил в областта на кризисните ситуации и критичните инфраструктури в страната.

От думите на настоящия подсъдим се разбра, че язовир „Иваново“, чиято дига се скъса и потоп заля с. Бисер“, би трябвало да бъде включен към същата тази критична инфраструктура.

Петров обясни, че планът за действие при кризисни ситуации, който е липсвал в област Хасково, се изготвя по препоръка на МВР и съвместно с общинските структури, пожарната и БЧК.

По думите му трагедията в с. Бисер е можело да се предотврати, ако е бил спазен и Закона за водите, което е към МОСВ. Според него е необходимо всяка община да има и оперативен план за противодействие.

„Законът е уредил как да се управлява риска. Друг е въпросът, че някой се опитва да си прехвърля топката, за да заблуждават обществото. В закона е казано ясно, че МВР трябва да предпише собственикът или стопанинът да изработи авариен план и, когато той остарее, МВР трябва да поиска да бъде актуализиран“, заяви Петров.

„Ако това някой го беше изпълнил, в случая министърът на вътрешните работи, то тогава ДАНС щеше да обърне внимание на счупения кран и да има контролирано изпускане на водата“, заяви Петров, седин от подсъдимите по делото „Октопод“.

В ДАНС съществува дирекция, в която би трябвало непрекъснато да постъпва всякакъв род информация, свързана със сигурността, включваща и язовирите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GGжгжттг

    1 0 Отговор
    шефа на рекетъорската ЛЕВ ИНС няма право на мнение !!!
  • 2 'айдука

    0 1 Отговор
    Трактора че е 'айдук е ясно,но защо на един човечец викат Цецо крадецо?!
  • 3 bbbb

    1 0 Отговор
    Ти си бандит и си виновен,защото не си оправил навреме нещата след като си знаел,а само краде и си отвлича хора.Време е да си понесеш наказанието господин Асан Омер-каквото ти е истинското име.
  • 4 секири в гърба а???

    0 0 Отговор
    ----A ти Альоша,носиш одговорноста ,да не ми се зачита каското ,ако ми запалят автомобилът! :) Поне това ми заявиха като го правих!
  • 5 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    Aleksei vreme e dase si zatvorish mrasnata usta