Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 11:01 949 1

Преминаваме от 5 в 6 клас и с двойка

  • образование-
  • сергей игнатов

По-гъвкаво образование с граждански контрол, обеща министър Ингатов

Преминаваме от 5 в 6 клас и с двойка - 1
Снимка: БГНЕС

Ще бъде създаден Консултативен иновативен съвет за предучилищно и училищно образование към министъра, който ще включва около 20-21 души и ще се събира веднъж на два месеца. Това обяви образователният министър Сергей Игнатов, след като представи проектозакон за предучилищно и училищно образование. Документът трябва да влезе за обсъждане в Министерския съвет до втората половина на февруари.

Неправителственият сектор бе особено активен и техните предложения са залегнали в текста, заяви Игнатов. Българското училище ще е по-гъвкаво, по-автономно с необходимия граждански контрол, а учениците ще имат възможност за по-творческо индивидуално развитие. Отваря се възможност учителите, които са напуснали системата, да могат да се върнат обратно в нея.

Законопроектът бе представен от зам.-министъра на образованието Милена Дамянова. Тя подчерта, че образованието е национален приоритет с ясно определена роля на българския език при спазване на образователни стандарти.

Предучилищното образование ще обхваща децата от 3 до 7 години включително. 4-годишните задължително ще ходят на детска градина от 2016/2017 г. Дава се право на 2-годишните деца да ходят на детска градина.

Първият учебен ден за учениците се запазва 15 септември. В първи клас ще тръгват деца от 7 години или от 6 години по желание. Основното образование ще бъде от 1 до 7 клас включително, а средното от 7 до 12 клас.

Някои от новите моменти в проекта предвиждат учениците да могат да преминават от 5-и в 6-и клас дори с двойка по някои от предметите. Важното е да имат общ успех над Добър 4.

Забранява се на учителите да поставят цифрови оценки на учениците до 3 клас, за да се избегне възможно травмиране на децата.

Дисциплината в училище пък ще се определя от индивидуалния кодекс на всяко учебно заведение. В него директорите ще имат право да определят нормите на поведение и правилата, които ще се спазват в час. Ще се регламентират и етичните отношения между децата.

Външно оценяване ще има след 4, 7, 10 и 12 клас, а формите на обучение остават както досега – редовна, задочна, вечерна, дистанционна, индивидуална и комбинирана.

Всички училища в селата и малките населени места, където живеят младежи до 16 г., ще могат да приемат ученици до 10 клас. Промяната се налага, защото конституцията предвижда задължително обучение за всички деца до 16 г. А ако в селото училището е до 8 клас, децата често прекъсват, тъй като нямат средства да пътуват или районът се обезлюдява. Училищата до 10 клас в тези села обаче няма да са гимназии, защото в тях няма да се учи в 11 и 12 клас. Те ще се наричат обединени училища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фжо

    0 0 Отговор
    Само мандатност не е достатъчна. Директорите не могат и не трябва да бъдат нито "работодатели", нито "мениджъри". Какъв мениджмънт има в едно училище ?! Да се отдаде лавката под наем и да се прибере комисионна ?! Да се чуди как да излъже общината с щата, как да принуждава персонала да излиза "доброволно" в неплатен отпуск или да го изхвърля на борсата след 15 юни за да прибира заплатите за летните месеци и после да раздава бонуси както му скимне?! В голяма част от училищата и дет. градини например счетоводители, касиери и някои учители получават в пъти по-големи бонуси, които после се делят с "мениджърите". Учебно-възпитателният процес е последна грижа на "мениджъра" в епохата на делегираните бюджети.
    Някой да се опита да анализира кадровата политика на училищния "работодател"? Каква система прилага да привлича по-квалифицирани, доказано добри професионалисти в подарените, т.е. поверените заведения?! Някаква рвзултатна дейност по повишаване на квалификацията на най-важния субект в УВП - Учителя?! Няяяяяма такова нещо. Точно обратното - в училищата тревожно нараства броят на "сезонните" учители и "оборотните" учителски места с цел да се присвояват заплатите за летните месеци, "работодателят-мениджър" все по-често умишлено назначава нередовни учители не само с цел икономии от заплатите на специалисти, но и защото тези хора са много удобни - манипулируеми и послушни.
    Ето защо НЕЗАБАВНО следва да се пресече този произвол в българското училище, защото нищо добро не ни чака като народ. Директори - само с функции,координиращи УВП, назначавани заедно с учителите от един и същ работодател - училищен борд към общината, който да е отговорен за всичко, осигуряващо съществуването на нормална и ефективна образователна система