Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 09:15 849 3

10 млн. лв от хазната за децата в частни училища

  • момн-
  • образование-
  • реформа
10 млн. лв от хазната за децата в частни училища - 1
Снимка: БГНЕС

Частните училища няма да получават пари от държавата, но българските деца, независимо къде учат, ще получават пари за своето образование. Така министърът на образованието проф. Сергей Игнатов обясни пред Нова телевизия идеята, залегнала в изцяло новия Закон за предучилищното и средното образование.

Предложението в проектозакона е децата в частните училища да получават пари за задължителните предмети от образователния план. Министърът аргументира тази идея с факта, че законът задължава да се грижим за децата до 16-годишна възраст.

Една четвърт от издръжката за останалите деца ще отива за тези от частните училища, което е около 10 милиона лева.

Децата, които учат в частните училища, са основно деца на интелектуалци и на хора средна класа. Малко са децата на богаташите там, коментира Игнатов.

Образованието е приоритет и придобива европейски измерения, увери просветният министър. Той е категоричен, че образованието става все по-интерактивно, все по-практично, а не механично.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ученик

    0 0 Отговор
    Глупусти и още глупусти в момента съм 10-ти клас за толкова време нищо не се и отклонява от механичното преподаване. Който си има пари да праща на частни училища да си го поема.Иначе все се оплаква държавата че няма пари ама ги пилеят където им падне....
  • 2 ученик

    0 0 Отговор
    Като си стигнал до 10 клас поне да бяха те научили, че не се пише глупусти, а глупости.
  • 3 нфх

    0 0 Отговор
    Само мандатност не е достатъчна. Директорите не могат и не трябва да бъдат нито "работодатели", нито "мениджъри". Какъв мениджмънт има в едно училище ?! Да се отдаде лавката под наем и да се прибере комисионна ?! Да се чуди как да излъже общината с щата, как да принуждава персонала да излиза "доброволно" в неплатен отпуск или да го изхвърля на борсата след 15 юни за да прибира заплатите за летните месеци и после да раздава бонуси както му скимне?! В голяма част от училищата и дет. градини например счетоводители, касиери и някои учители получават в пъти по-големи бонуси, които после се делят с "мениджърите". Учебно-възпитателният процес е последна грижа на "мениджъра" в епохата на делегираните бюджети.
    Някой да се опита да анализира кадровата политика на училищния "работодател"? Каква система прилага да привлича по-квалифицирани, доказано добри професионалисти в подарените, т.е. поверените заведения?! Някаква рвзултатна дейност по повишаване на квалификацията на най-важния субект в УВП - Учителя?! Няяяяяма такова нещо. Точно обратното - в училищата тревожно нараства броят на "сезонните" учители и "оборотните" учителски места с цел да се присвояват заплатите за летните месеци, "работодателят-мениджър" все по-често умишлено назначава нередовни учители не само с цел икономии от заплатите на специалисти, но и защото тези хора са много удобни - манипулируеми и послушни.
    Ето защо НЕЗАБАВНО следва да се пресече този произвол в българското училище, защото нищо добро не ни чака като народ. Директори - само с функции,координиращи УВП, назначавани заедно с учителите от един и същ работодател - училищен борд към общината, който да е отговорен за всичко, осигуряващо съществуването на нормална и ефективна образователна система