Last news in Fakti

26 Юли, 2018 10:14 8 044 19

270 000 автомобила в България, застраховани в "Олимпик", с проблемна застраховка?

  • олимпик-
  • застраховки-
  • гражданска отговорност

От два месеца тече одит в компанията – майка в Кипър

270 000 автомобила в България, застраховани в "Олимпик", с проблемна застраховка? - 1
Снимка: Shutterstock.com

Кипърското застрахователно дружество „Олимпик“, което има офиси в България от 2009 г. и чийто лиценз бе отнет от Комисията по финансов надзор в началото на май т.г., все още не е изплатила дължимите суми от ПТП-та на пострадали в катастрофи. Проблемът е сериозен и много хора не могат да получат обезщетенията си за щети, а процедурите се влачат с месеци.

За проблема се обърна към Флагман.Бг наша читателка, живееща във Враца, която претърпяла пътен инцидент. Автомобилът, с който пътувала, бил ударен от друга кола, която изскочила от път без предимство. В двустранния протокол шофьорът признала вината си, което означава, че разходите по ремонта трябва да се поемат от неговата застраховка "Гражданска отговорност".

„За жалост се оказа, че шофьорът, която ни блъсна, е направил задължителната си застраховка в „Олимпик“. Затова пари за щетите, които бяха значителни, все още не сме получили от застрахователя. Колата е служебна и за да се ползва се наложи ние да платим ремонта, който ни струва повече от 600 лв. Надеждата ни бе поне част от тези пари да се възвърнат, но уви – инцидентът се случи през април, а до ден-днешен отговорът от страна на дружеството е доста обезкуражаващ: „В момента тече одит, другата седмица ще имаме яснота. Размотават ни безобразно и вече от няколко месеца чакаме да дойде "другата седмица“, коментира потърпевшата, която е родом от Бургас.

Комисията за финансов надзор (КФН) отговори, че лицензът на "Олимпик" е отнет от Министерството на финансите на Кипър поради неплатежоспособността на дружеството. Срещу клона на „Олимпик“ в България, който е под юрисдикцията на КФН, са взети същите мерки – фирмата няма право да сключва нови договори или да продължава съществуващите.

Това в никакъв случай не означава, че гражданската ви застраховка, сключена с „Олимпик“, е невалидна!

Резултатът обаче е, че ако извършите ПТП, за което вие сте виновен, няма кой да изплати щетата на пострадалия, което прави шофирането ви много по-рисково, поне докато не се нормализира вътрешната ситуация в застрахователното дружество.

В момента там тече втори одит от независим одитор, с който фирмата отчаяно се опитва да докаже, че проблеми със счетоводството няма.

Наша проверка показа, че близо 10% от всички регистрирани граждански осигуровки са именно към „Олимпик“. Това на практика значи, че по пътищата на България в момента се движат близо 270 хил. автомобила, чиято застраховка в действителност е само на хартия и пари от щети не се изплащат.

Дружеството бе предупредено за пръв път на 24 май т.г. да започне да извършва дейности по плащанията. Множество сигнали, че това не се случва, доведоха до второ предупреждение на 6 юни, преди малко повече от месец. До момента обаче изглежда уплаха от страна на „Олимпик‘ няма и обезщетенията продължават да се бавят на основанието на това, че се провежда въпросният одит.

Застраховката "Гражданска отговорност" на дружества с казуса на "Олимпик" се поема от Гаранционния фонд. Това коментираха за ФАКТИ застрахователни брокери.

"Олимпик" няма право да сключва нови застраховки, а трябва да обслужва всички сключени до датата на тяхното изтичане. Всяка застраховка "Гражданска отговорност" е с покритие в Гаранционния фонд. Пострадалите клиенти трябва да се обърнат към своя застрахователен брокер, припомнят експерти.

Те посочват, че почти всички застрахователи на българския пазар работят с презастраховане на риска чрез голямо европейско дружество от застрахователния пазар.

От два месеца тече одит в компанията – майка в Кипър. Това заявиха за ФАКТИ от софийския офис „Олимпик“. Оттам уточниха, че са спрени всички плащания по застраховки. Служителите на застрахователната компания от два месеца не са получавали и заплати.

На 11 май от Комисията за финансов надзор (КФН) обявиха, че с решение на Министерството на финансите, Надзорен орган върху застраховането на Република Кипър, е отнет лицензът на „Застрахователна компания Олимпик“ АД, която извършва дейност в България при условията на право на установяване чрез клон. В съответствие със закона на Кипър на дружеството е предоставен специален лиценз, който включва само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори, уреждане на висящи претенции и събиране на дължими към дружеството премии, както и да удовлетворява други задължения.

За прилагането на специалния лиценз е назначен специален администратор - „Мазарс ООД“ (Mazars Limited), представлявано от Павлос Накузи и Петрос Накузи заедно или поотделно, със задължение да гарантира, че за периода на специалния лиценз дружеството ще извършва само споменатите по-горе дейности.

Назначеният специален администратор отговаря и за цялостната дейност на застрахователя, включително за дейността му в България.

В отговор от „Олимпик“ заявиха, че активите на компанията са обезпечени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКСПЕРТ

    25 1 Отговор
    КТБ в застраховането!
  • 2 Гост

    15 0 Отговор
    Жената чакала от април. Ние чакахме от 03.03.2018 до 15.07.2017 за да ни изплатят щета от Булинс!

    Коментиран от #3, #6

  • 3 хмммм

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Как така сте чакали от март 2018 г. до юли 2017 г. Това някакво обратно броене ли е :-)
  • 4 България

    8 2 Отговор
    И аз бях ужилен от една компания уж застрахователи, тук корупцията е на много високо ниво, наказани и осъдени няма да има може да сте сигурни на 100%, мислете нещо как да крадете, в България такива хора са превилигировани ако се опитвате да сте честни значи сте балъци!
  • 5 Смешници

    20 2 Отговор
    Най смешната Държава на планетата е България, това е истинат!!

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Facebook - "Обезщетение от застраховател"
  • 7 Насо

    6 6 Отговор
    Само така ,никои не Ви кара да правите застраховки в такива измислени фирми. Аман от такива да спестят 20 лв. са готови и.......... Сега трябва всички, които имат гражданска да се окаже,че нямат и да се научат веднъж за винаги. Има си 5-6 фирми ,които никога не са имали проблеми. Избор има не е като да няма. Едно време имаше една Юпитер и там хората пиха по една студена вода.

    Коментиран от #16

  • 8 дреме ми

    2 13 Отговор
    Те за това гражданска не плащам , от 10 години карам така . Ако ме удари някой си оправям колата сам . Друг е въпроса ,че аз ако ударя някой колата не е на мое име и не могат да ми вземат нищо. Да го духат и държава и управници.

    Коментиран от #11

  • 9 Алфа Ромео

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Смешници":

    Ква държава, няма такова нещо, само някви декори пред които се играе траги-комично представление.....
  • 10 Алфа Ромео

    0 1 Отговор
    Дейва и мизерията и аз съм там застрахован там, кво ся да правя другаде застраховка ли....
  • 11 събуждане

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "дреме ми":

    Ти си мислиш, че не могат да ти вземат нищо. Преди 20 години с ниските лимити на отговорност, един беше ударил БМВ 850 и тоя си го водеше с него на огледите, та да знае какво ще доплаща лично.
  • 12 ники

    2 0 Отговор
    Лиценза е вече окончателно отнет. Гаранционен фонд не плаща, защото компанията в Кипър е страна членка на Е.С. и щетите ще се отправят първо към ликвидатора на компанията, а после към Гаранционен фонд - Кипър, който е към министерството на финансите в Кипър.
  • 13 Гост

    2 0 Отговор
    Крайно време е да се създаде държавна компания за гражданска отговорност с разумни цени и отговорно поведение.Крайно време е колите да престанат да са граждани и да станат граждани шофьорите.
  • 14 Ivan S

    3 0 Отговор
    Застрахователна компания "Юпитер"-"Хилдън", втора серия. Тихомълком затварят и бягат в ЮАР. Вие пиете студена вода а според Гаранционния фонд всичко е точно, защото снощи....
  • 15 тъпо племе сме

    1 0 Отговор
    Гаранционния фонд е препълнен с пари, от всяка една застраховка по над 10 лева отиват там, те плащат ако виновния няма застраховка а след това си възстановяват парите като правят регресен иск към виновния без застраховка......дефакто само се трупат пари, и сега ще се налеят едни милиони в Олимпик, които няма да се регресират обратно.......нататък е ясно! Същото като КТБ общо взето, става ли дума за фонд .....все в един момент трябда да се окраде , няма такъв овчи народ като българският
  • 16 овче стадо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Насо":

    Няма никакво значение колко струва застраховката, щом се предлага легално в съотвествие със законите на държавата и необходимите разрешително, само по себе си това е повече от достатъчно да си спокоен, че има институции които си вършат работата, и следва да си спокоен. Да ама не, институции няма , държава няма, народ няма, има едно изпростяло до няма и къде население, крадливо, пръдливо и т.н. За това имаше КТБ, затова сега ще има и Олимпик, честито на спечелилите! Жалко, че такива като тебе с лопата да ги ринеш в милата ни родина!
  • 17 Дундьо

    1 0 Отговор
    Олимпик не плаща щетите на клиентите и комисионите на брокерите, не защото не искат и нямат парите, а защото великото КФН им е запорирало сметките в Пощенска и не разрешава тези плащания. Ежедневно КФН глобяват компанията с по 200лв че не са платили щети по жалби на граждани,но всъщност Олимпик няма как и тези глоби да плати, просто защото самото КФН не разрешава. Колкото и да Ви е странно, компанията е обезпечена, има парите за щетите и желанието за изплащането.Пълен Абсурд!!!!
  • 18 1234

    1 0 Отговор
    ЗАЩО? Нали у нас всичко е прозрачно,няма далавери....а?А купувай си нова кола де,и застрахователите МЕНТЕТА. За това карайте си старите коли и ако можете без застраховки.НЯМАЛИ ПАРИ??Два милиона и половина автомобила средно по 200лв на кола 500 милиона суха пара,да са изплатили 50 милиона за произшествия,малко ли им е това дето остава?Ама в чужбина плащали много.Който ходи с колата си в чужбина да си плаща по голяма застраховка,а който не излиза защо да плаща за малоумниците,дето не знаят как да се държат на пътя.
  • 19 ФРАК ПИЕР ПУТУРКОВ

    1 0 Отговор
    Смешно управление , смешна държава!
    Всички подземни структури от 90 си направиха финансови къщи и ЗК, и охранителна дейност. Вецове, Волтаици.
    Е?! Държавата има ли мафия, или мафията си е купила държавата?
    До кога ? Скъпи клекала от Ентропа 2007. Сини , червени , лилави , жълти. КАТАФАЛКА БАГАЖНИК НЯМА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове