18 Януари, 2019 20:30 7 900 29

Кораби под български флаг вече почти няма

  • флот-
  • кораби-
  • български флаг

Според капитан Богдан Богданов причината е неатрактивното ни законодателство

Кораби под български флаг вече почти няма - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Кораби под български флаг почти няма и близо сто процента от външната ни търговия се извършва под чужд флаг, заяви за "Дарик" председателят на Българска морска камара капитан далечно плаване (к.п.д) Богдан Богданов. Причината е неатрактивното ни законодателство, изтъкна той и добави, че така държавата пропуска ползи в размер на няколкостотин милиона лева.

Регистрацията на кораби под флага на една държава ѝ носи проходи, обясни капитан Богданов:

„Корабите подлежат на периодични проверки - както годишни, така и за клас. Те се проверяват от инспекторите на администрацията на знамето. Това са приходи, които влизат в държавите. Отделно от това, ако за да регистрираш кораб под българско знаме, това означава, че 50 процента от собствеността трябва да е на български гражданин. Приходите от дейността на тази фирма влизат в държавата“.

„Ние имахме над 100 кораба, плаващи под знамето на България. Огромен процент от външната търговия на България се извършваше с кораби, плаващи под българско знаме. Тези приходи влизаха в държавата. Сега обаче не е така - над 90 процента от търговията ни се извършва с кораби, плаващи под чуждо знаме. В държавата какви пари влизат? Никакви. Явно ние, като много богата държава, не се интересуваме от няколко стотин милиона, които биха влезли в държавата. За нас това явно не представлява интерес“, каза още капитан Богданов пред "Дарик".

Сред държавите, които са най-атрактивни по отношение на регистрация на плавателни съдове са Панама, Гърция и Либерия, добави председателят на Българска морска камара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    51 2 Отговор
    Кораби под български флаг няма,но всичко е точно според ББ.
  • 2 NikNay

    37 2 Отговор
    Кориоз, Швейцария няма море но има търговски и риболовен флот !?

    Коментиран от #19

  • 3 ДЪРЖАВАТА

    32 3 Отговор
    НА ПРОСТИТУТКИТЕ ! ( политическите и другите )
  • 4 АBC

    29 1 Отговор
    Какво остана под Български флаг???

    Коментиран от #23

  • 5 спите ли добре боклуци

    38 3 Отговор
    Добре ли сте,герберски помияри,вашия избор докара страната ни до бананов разцвет,почвам да си мисля че дори комунистите не могат да докарат държавата до такова падение.

    Коментиран от #6, #21

  • 6 Златният си ти,

    7 23 Отговор

    До коментар #5 от "спите ли добре боклуци":

    Но от кога е така? От колко години? Кой е създал условията? Чест и достойнство имаш ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Batushka

    33 2 Отговор
    Ние сме лидер по производство на тикви ...според Евростат....
  • 9 Townboy

    17 1 Отговор
    То и държава почти няма. Въпросът за края ни е не дали, а кога?

    Коментиран от #10

  • 10 отегчен

    37 3 Отговор

    До коментар #9 от "Townboy":

    Една голяма заблуда е, че "няма държава". Я се защити от банките, „роми”те, турците, геЮвете, "бежанците", кучетата... да видиш дали няма - какви медии ще залаят, какви социолози и психолози ще завият, какви комисари и посланици ще заразмахват пръст, каква полиция и Джандармерия ще ти се изсипе. Какви дознатели, следователи, прокурори и съдии ще се запроизнасят. Свят ще ти се завие.

    ДЪРЖАВА ИМА, НО ТЯ Е СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС.

    Коментиран от #25

  • 11 Администратор

    25 1 Отговор
    Като погледнете
    администрацията ще видите защо нямаме кораби под български флаг. Администрация в Кипър около 12 човека. Кораби под Кипърски флаг над 2000. У нас 7 кораба а 480 човека администрация. Защо. У нас винаги е било когато намериш котва си направи рало. Ние никога не сме били морска нация. Да не говорим за Българския съд. Никой не ни вярва от десителетия.
  • 12 Голем смях

    39 1 Отговор
    Ами Агенция Морска Администрация е в София.Да не би в София да има море.Как да си регистрират корабите хората в София.Представяте ли си под името на кораба да пише Порт София.А хрантутниците там са повече от българските кораби.Преди няколко години искаха да Прехвърлят Агенцията по поддържане на Дунава от Русе в София,понеже имаше голям финансоф ресурс по европейски програми за усвояване.От 82 агенции,80 са в София.Поне така беше допреди няколко години.София е проклятието на България.
  • 13 Емигрант

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "999":

    Браво пич за откровенното изказване .На нормалният човек му идва да се самозапали пред парламента или да си бие шута в чужбина но не и да търпи мафията във Бг вече 30 години
  • 14 Бай х

    18 1 Отговор
    Логичен завършек на отношението на държавата. Сега очакваме и рибарските лодки да сменят флага.
  • 15 Радара!!!!

    12 1 Отговор
    Атрактивното в България?Беше флот ,сега камара ли е ,но беше гордост за нашата държава!Работиха доста ефективно,тези смели мъже моряците и капитаните....!!!!

    Коментиран от #29

  • 16 Лорда

    16 0 Отговор
    България вече е само едно име .
    Това е бутафорна псевдо държава.
  • 17 Робот

    14 0 Отговор
    Има , има ! Под флага на ГЕРБ/Веселия Роджър .
  • 18 патриотъ

    17 0 Отговор
    Под българските знамена скоро ще има само цигани!
  • 19 Гошо

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    А и правят корабни двигатели!!!
  • 20 ттков

    17 0 Отговор
    Няма, защото явно там няма схеми за крадене на пари и няма европейски средства. Друго си е магистрали да правиш и едно 60% да ти влизат в джоба или детски площадки да правиш за милиони, където няма деца и директно 80% да са ти в джоба. Няма далавера в корабоплаването, а и морето е далече от Банкя та затова и черноморския флот го закриваме. Следват железниците и... последният да угаси лампата!
  • 21 Михи Ротера

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "спите ли добре боклуци":

    Е нали точно за това говорим повечето тука. Това което се създаде от външни, и вътрешни фактори през тези 30 години , те е ставало по турско, фашистко, комунистическо. Едни безхаберници са на път да затрият държава с 1300 годишна история , и да я превърнат в територия , а населението да впишат в червената книга. Ако някой ми посочи друг такъв период в нашата история , когато да сме пряко заплашени от изчезване , ще му стисна ръката. И когато говорим и сравняваме данни , не ни изкарвайте комунисти , фашисти , или анархисти , щото повечето не сме , а ни боли от това.

    Коментиран от #27

  • 22 Хасанчо

    10 0 Отговор
    Флаг имаме ,но кораб под него няма , Знаме имаме и държава за Народа си нямаме .Той измира и намалява за да благува един етнос от племена . За бъдеще се говори , а настояще водещо към средни векове . да си изключиш тока ,да икономисаш ,да купиш по-малко колкото да не умреш от глад , колата да смениш с по-малка и стара за да не е мощна пак заради данъци ,такси ,глоби ,винетки ,застраховки ,прегледи ,акцизи , ДДС и какво ли не. Министерство на екологията имаме ,но гори нямаме почти вече ,в езера и реки риба няма . Скоро и жаби няма да има. Възобновяеми източници за ток щяхме да правим от нищото /въздух и слънце/ ама то нашето нищо излезе по-златно от платината , та пак сме в пепелта и дишаш отрови . За стопанство говорим , а избиха животните за да се прикрият усвоявания на средства от едни други .Средно и малко стопанство ще развиваме , а се даде възможност конгломерати да изкупят земята и фирмажии дето не знаят колко и къде е имота им да вземат средства за земеделие. 240 проблема имаме и те стоят там ,нищо че народа стана с 2 милиона по-малко. Те защо не намаляват ? Администрация се плоди и партийци просперират наравно с циганите . Железница ли имаме , та да имаме кораби . Магистрали строи и пътища прави ,но най-много крадат от излишни пътни знаци отчетени за много милиони. Кой ще ги ползва тези магистрали ли ? Ами евентуално чужденците транзит. Те не са за Вас народе . Те са за богоизбраните в София . Магистрали ,булеварди ,обиколни пътища и за 3
  • 23 Shter

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "АBC":

    Индоевропейци при тва застаряващи
  • 24 CL500

    4 0 Отговор
    Проблемът е в приватизацията на БМФ. Нищо повече и нищо странно, че частника ще си гледа интереса, както всеки би направил. Ще си избира къде да си регистрира корабите и къде ще си плаща далеч по-ниските такси и данъци. Това не е някакъв прецедент. Сигурно 90% от световния флот е регистриран в удобно пристанище. Аз съм в едната от най-големите японски компании, която има дори връзки с японското правителство и лоби, собственик отделно и на Субару, но почти целият огромен флот от различни класове е под удобен флаг - Панама, Сингапур, Острови Ман и т.н. Проблемът беше в приватизацията...
  • 25 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "отегчен":

    Браво за 10 коментар -вярно и точно
  • 26 иванов

    2 0 Отговор
    Когато човек не харесва майсторите които работят в дома му той ги гони или,, освобождава..Всеки да си направи изводите сам.
  • 27 Мииии

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Михи Ротера":

    Да видим. 1. Периодът между Тервел и Крум - ПЕТИМА убити ханове в рамките на 90 години заради... "провизантийска политика" /вж. Уикито/. 2. Разпадането на българската държава на няколко части и падането под турско. 3. Цар Фердинанд и любимите му национални катастрофи. И това са само "фрапиращите" моменти, които се набиват на очи отдалеч. Цялата българска история е един гради - петима след него съсипват. Ако случим на двама - или трима поредни да градят - златен век и нечуван разцвет.
  • 28 добри

    0 0 Отговор
    То да бяха само корабите.
  • 29 Морски

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Радара!!!!":

    Благодаря за признанието.Аз бях един от тях.
    .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове