Last news in Fakti

9 Юни, 2019 15:27 1 783 29

Каракачанов: Комисията за обща история с Македония не работи

  • красимир каракачанов-
  • гоце делчев

Скопие „тупа топката“ и шиканира. Ако това продължава – преговорите са безсмислени

Каракачанов: Комисията за обща история с Македония не работи - 1
Снимка: БГНЕС

Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност.

Македонската страна признава, че Делчев е роден в екзархийско населено място – Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравят чия е Екзархията. Забравят също и скръбното изказване на Гоце от писмото му до Никола Малешевски: „... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест“.

Тая болест за Гоце бяха разделенията. И ясно е, че днес в Скопие още има хора, които търсят тези разделения. Докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС.

Поредното безобразие на скопските политици пролича достатъчно ясно в предложението им в смесената комисия. Според това предложение Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България.

На няколко места се споменава как Делчев е символ на Македония, но системно се пропуска, например, че Организацията работи и в Одринско и това се споменава само пътьом. През цялото време се прокарва разделение между „македонско“ и „българско“ с внушението, че към онзи момент става дума за различни народи.

В резултат, предлага се най-вече заедно да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото са споменати и други възможни дати, но без никаква конкретност и без никакво видимо намерение общо да се отбелязват заедно рождението и смъртта на Делчев, например.

За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни.

Досега процесът на разведряване със Скопие се дължи най-вече на великодушието на София и на ангажираността на международни фактори. Но явно време е България да втвърди позицията си подобно на гръцката страна.

Да, тъжно е да го кажем – защото става дума за наши братя по кръв, към които България винаги е била (и трябва да бъде!) великодушна. Но вижда се, че нашето великодушие в този момент се тълкува като слабост. И Скопие се надява работата на общата комисия всъщност да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти.

Ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония. Вината за това няма да бъде наша.

Текст на предложението на скопската страна относно Гоце Делчев

Гоце Делчев е маркантна фигура од македонското ослободително дело од крајот на XIX и почетокот на XX век, идеолог и организатор на револуционерното движење и на неговата самобитност. Поради преданоста кон делото, името на Делчев длабоко е вградено во македонската државотворна традиција и колективната свест на македонскиот народ, но и во меморијата на македонската емиграција во кнежевството Бугарија, како и на бугарскиот народ. Неговото име го носат повеќе институции во Р. С. Македонија и во Р. Бугарија.

Гоце Делчев е роден на 4. 02. 1872 година во Кукуш, а загинал во борба со османлиските сили на 4.05. 1903 година во с. Баница, Серско, (Османлиска Империја). Се школувал во родниот град, бугарската егзархиска гимназија во Солун, и во Военото училиште во Софија. Работел како егзархиски учител во Штип (1894-1896) и кратко во Банско (1896). Во 1894 година бил посветен во МРО, која имала за цел извојување на политичка автономија на Македонија во рамките на Османлиската Империја. Делчев, мечтаел за Македонија како слободна држава.

Според него, ослободувањето на Македонија лежи во внатрешно востание. Како задграничен претставник на Организацијата во Бугарија, работел за придобивање на морална и материјална поддршка за ослободително дело сред македонската емиграција и бугарското општество, но и за одбрана на независноста на Организацијата. Г. Делчев е главен организатор и инспектор на четничкиот институт на Организација. Како таков, често правел обиколки во Македонија, а повремено и во Одринско.

Делчев уште за време на животот стекнал митски ореол на апостол, кој особено се засилил и проширил по неговата смрт. Неговиот соборец Михаил Чаков, за време на Првата светска војна ги прибрал од Баница земните останки на Делчев, кои во 1923 година ги предал во Домот на Илинденската организација во Софија.

Тие се чувале во специјален саркофаг на кој е испишан заветот на Илинденците „овие свети коски да се однесат во престолнината на слободна и независна Македонија“. Оттука на 7 октомври 1946 година, во Софија со пригодни свечености е потпишан Протокол помеѓу претставници на Илинденската организација и владата на Н. Р. Македонија за пренесување на моштите на Гоце Делчев во Скопје.

Заедничката комисија имајќи го предвид значењето на Гоце Делчев за македонската државотворност, како и улогата на Илинденската организација во Бугарија за спазувањето и предавањето на неговите мошти на македонските власти, а раководејќи се од позитивните европски вредности, на владите на Р.С.

Македонија и Р. Бугарија, им предлага, во духот на договорот за добрососедство, заедничко одбележување на 7 0ктомври, како ден на пријателство меѓу двете земји и народи, како и други јубилејни датуми поврзани со Гоце Делчев. Со тоа, на своевиден начин даваме нова димензија на безвременската девиза на Делчев „Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    19 1 Отговор
    По начало в Бг. нищо не фукционира правилно. Защо Каракачана разписа споразуменито за името,, Севрна Македония "щом не беше ореден въпроса с историята ни?

    Коментиран от #4

  • 2 толерантен

    10 5 Отговор
    Българите в Македония са жертви на пояничарчване, от малки. Допускам, че планът е да се бием един срещу друг, като "украинците" и руснаците. Като сърби и "хървати". Като Сев. и Ю.Корея...
  • 3 чшертъу

    18 1 Отговор
    Комунистите ни им създадоха държавата и идентитетот, сега деморатите ни им подаряват историята ни. За Бога хора, не подарявайте историята ни, нека спрем това безумие.

    Коментиран от #6

  • 4 българина

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Първо, Ореди въпроса с правописа, пък после вече Ореждай "функционирането" на "Бг." и историята ни.

    Коментиран от #10

  • 5 Мнение

    4 3 Отговор
    Не разбирам защо се занимаваме с наследниците на Александър Македонски.Оставяме ги да пасат на воля и си гледаме нашата къщичка. Насила хубост не става.

    Коментиран от #9

  • 6 за сведение

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "чшертъу":

    • "Комунисти" "демократи", "леви" "десни", това са залъгалки за малоумниците по целия свят. За съжаление, последните са 80 процента от населението и затова сме на този хал. Дясна и лява ръка са те на едни и същи глобални престъпници, които ни готвят такава демоНОкрация, че сталиновият "комунизъм" ще ни се види като пионерски лагер. Тези 80 процента, дето им се връзват са престъпно прости. И комунисти, и антикомунисти. А, ти не си такъв.
  • 7 Усмивката

    4 1 Отговор
    Абе време е да променим тактиката като Стоичков.Като не става по правилата и по благо ,бий за да те уважават.Като периодично изпращаш покани на роднините им по майчина линия
  • 8 Лекар БГ

    10 2 Отговор
    Браво Каракачанов!
    Май се присети,че с тези напудрени смешници не вървят нещата. КОЙ ви би по главите,на юнашко доверие да подписвате неизгодни за България и "великодушни"договори и спогодби?Още не са помирисали НАТО и ЕС,а нахалството им е същото,както преди 20г.

    Коментиран от #11

  • 9 друго мнение

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Македония е наша къщичка. Там насила са помаке дончени. За една нощ, на Великден, са избити 2000 (две хиляди) най-видни и будни българи.

    Коментиран от #22

  • 10 Монгола

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "българина":

    Щи оредее оградата скоро! И няма да смееш се охилваш после.

    Коментиран от #14

  • 11 санитар

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар БГ":

    Кукловодите са ги били. Тия са кукли на конци.
  • 12 чшертъу

    10 1 Отговор
    Искам незабавно отзоваване на преговарящите историци. Щом като не могат да защитят българските интереси и история, нямат място на масата за преговори. Не може да се правят компромиси с българската история и да се подарява на измлислената държава FYROM.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 българина

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Монгола":

    Май, преди правописа не е лошо да позаковеш и някоя дъска, че да не ти лопа.

    Коментиран от #18

  • 15 Йозеф

    7 0 Отговор
    Като се изкъпе един македонец остава мръсна вода и чист българин.

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Монгола

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "българина":

    Ще ти казват скоро спукания радиатор!
  • 19 Прав е

    5 0 Отговор
    В комисията от българска страна са само меки китки, които само се усмихват, а макетата им са се качили на главата. Жалко, че ни напусна Божидар Димитров, беше достоен професор и защитаваше българска история при нападки от вън, а сегашните си траят, като женички.
  • 20 Голям прос

    5 0 Отговор
    Като започваме да не им трябваме за членството в ЕС и НАТО, макетата започват с въртелите и тъпите си номера.
  • 21 ТтТ

    0 0 Отговор
    Няма каде да идат македонци те! Ще въртят ще усукват и ще подпишат тов което Е! Тука си чешим пръстите, а те утре трЕбва да се подпиша ват завалиите!
  • 22 Мнение

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "друго мнение":

    Мисля, че по- точно е да се каже била е! След предателство на Георги Димитров и последващите комуняги,благодарение на Коминтерна нещата са повече от зле. Покрай последните президентски избори у нас,реших да се поровя в македонските сайтове и никъде не открих една дума за България. Така , че нека си гледаме интереса и не бъдем благородни към тези селски хитреци!Сега те се нуждаят от нашета добра воля.Представете си да се обърнат нещата(.не дай Боже) и ще видите що за братя сме.
  • 23 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор
    Неблагодарници, първи признахме независимиста на Македония, Драгалевският индо-европеец им подари танкове а те не престават да с@рат по главите ни и да плюят срещу нас. Тази измислена коминтерновска бутафория най-добре да се закрие!Победителите, пренаписват историята. Истината се затрупва дълбоко, след което образователната система промива мозъците на подрастващото поколение и резултатът е налице, джендъри, чалгаджии и най-важното неграмотни, като Цв.Цв. Ушавият шлифер, които ни управляват! Оставете, Косово, Крим, Донбас и Каталуния , гледайте нас докъде ни докараха. Явно, че ни се налага да се съобразяваме с границите след ВСВ , сегашните управляващи и политическата ни класа ни водят на заколение. Не знам до кога търпимоста на народът ни ще издържи?
  • 24 Зайко Байко многознайко

    3 1 Отговор
    Неблагодарници, първи признахме независимоста на Македония, Драгалевският индо-европеец им подари танкове а те не престават да с@рат по главите ни и да плюят срещу нас. Тази измислена коминтерновска бутафория най-добре да се закрие!Победителите, пренаписват историята. Истината се затрупва дълбоко, след което образователната система промива мозъците на подрастващото поколение и резултатът е налице, джендъри, чалгаджии и най-важното неграмотни, като Цв.Цв. Ушавият шлифер, които ни управляват! Оставете, Косово, Крим, Донбас и Каталуния , гледайте нас докъде ни докараха. Явно, че ни се налага да се съобразяваме с границите след ВСВ , сегашните управляващи и политическата ни класа ни водят на заколение. Не знам до кога търпимоста на народът ни ще издържи?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А ти ще станеш

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Македонец":

    македонец, когато се научиш да четеш пишеш и говориш на македонски! Както са знаели и Александър Македонски и българския цар Самуил! Нас и в Татарстан ни обичат, а я иди в истинската Македония и кажи че си македонец, я опитай!
  • 27 копи пейст

    4 0 Отговор
    „Културната автономия” на Пиринския край (1946-1948 г.) е опит да бъдат смекчени условията на Парижкия мирен договор
    Иван Петрински

    Дори съвсем краткият преглед на събитията и на писмените свидетелства от 1945-1948 г. показва, че БРП (к) и Отечественият фронт предприемат курс към "културна автономия" на Пиринския край в разгара на преговорите за подписване на Парижкия мирен договор. Отчитайки уязвимостта на страната като сателит на нацистка Германия, ...
    На практика освен наложените резултати от преброяването през декември 1946 г. от политиката на македонизация остават само чупливи листове хартия в архивите на Пиринския край. И безкрайни разговори на маса.
    В Париж България се отървава сравнително леко. Не са загубени територии в сравнение с границите към 1 март 1941 г.,

    Непосредствено преди обявяване на курс към "културна автономия" в Пиринския край Тито стига до изнудване. Той предава съобщение за Г. Димитров, че съюзен договор между България и Югославия ще се сключи след "присъединяване на Пиринска Македония към федерална Македония".

    Очевидно при нестабилното международно положение на България, въпреки участието в боевете срещу Германия, българското ръководство се е опасявало от крайно неизгоден за България мирен договор. Вероятно точно това налага и поемане на курс към "културна автономия" в Пиринския край на Х пленум на ЦК на БКП (1946 г.).".

    След подписване на мирния договор на България със страните от антихитлеристката коалиция
  • 28 копи пейст

    3 0 Отговор
    След подписване на мирния договор на България със страните от антихитлеристката коалиция (10 февруари 1947 г.) и особено след влизане на договора в сила (15 септември с. г.) пасивната съпротива в Пиринския край срещу "културната автономия" се засилва рязко

    На 1 август 1947 г. е направена първата стъпка за преустановяване на политиката на македонизация на Пиринския край. По време на преговорите с Югославия за сключване на договор за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ е уточнено, че "няма да се действа за непосредствено присъединяване Пиринския край към Македонската република" (Г. Димитров, Дневник, 1 август 1947 г.)

    С влошаване на отношенията между Сталин и Тито и изключване на Югославия от Коминформ (28 юни 1948 г.) е намерен нужният повод за слагане на край на политиката за "културна автономия" (ХVI пленум на ЦК на БРП (к), юли 1948 г.). Светкавичната реакция е показателна - удобният момент е чакан отдавна.
  • 29 Иванов

    1 0 Отговор
    Шкембо войвода си заслужи два пъти да го бесиме- за Северна Македония и за ф16 на цената на два ф35!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове