12 351 29

Цените на имотите растат, въпреки пандемията

Не е ясно обаче колко дълго това ще продължи, казват експерти. Някои сектори вече са тежко засегнати.

Цените на имотите растат, въпреки пандемията

Офисите са празни, фирмите фалират, все повече собственици на имоти се притесняват за кредитите си. Всичко това предполага спад в цените на имотите, но индустрията отчита точно обратното. Експерти, които наблюдават развитието на пазара, отбелязват, че пазарът на недвижими имоти се противопоставя успешно на последиците от пандемията - поне засега.

През второто тримесечие на годината, след като пандемията принуди училищата и магазините да затворят, а служителите да работят от вкъщи, цените на частните имоти се повишиха с 6,8% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Жилищните сгради станаха с 5,2% по-скъпи, а офис сградите - с 6,3%. Само търговските обекти поевтиняха с 1,3 процента, тъй като търсенето сериозно намаля.

Търси се дом и офис в едно

"В момента търсенето на апартаменти е на същото ниво като отпреди избухването на епидемията", казва Кристиан Балетсхофер, директор на компания за недвижими имоти. Клиентите търсят повече пространство, за да "не се налага превръщането на кухненската маса в офис".

"От началото на корона кризата се засилиха някои тенденции, които бяха започнали преди това: развитието на цените на имотите в града е в застой, докато цените в предградията продължават да нарастват", обяснява Марион Пейингхаус, експерт по управление на имоти. В миналото хората са предпочитали да живеят близо до работа, днес предпочитат да работят близо до дома си.

"За избора, къде да се установим, стават все по-важни фактори като защитата на климата, късите разстояния, качеството на въздуха и възможността за работа от вкъщи", казва още Пейингхаус. Не на последно място заради коронавируса много корпорации разбраха, че трябва да са по-близко до служителите си - в буквалния смисъл на думата. Въз основа на примери от Азия и Франция, в Германия все повече нараства тенденцията за изграждане на т.нар. "градски села", които представляват смесени жилищни и офис сгради в покрайнините на големите градове.

Хората продължават да инвестират в имоти

Същевременно недвижимите имоти остават предпочита опция за инвестиции, защото хората вярват, че възвръщаемостта е гарантирана и независимо дали е в криза или не, търсенето все още е значително по-голямо от предлагането. Това се отнася и за парцелите, казва Андреас Тойбер, председател на работна група на експертите в областта: "Коронакризата не повлиява на цените на парцелите. Въпреки това всеки, който смята, че кризата няма да окаже влияние върху цените на имотите, не мисли в перспектива", смята Тойбер. На първо място тенденцията зависи от това как ще продължи да се развива пандемията, на второ - никой не знае колко офис сгради ще са необходими след нейния край. Освен това банките все още отлагат вноските по кредитите.

Ако в хода на пандемията държавните помощи, в това число съкратеният работен ден (Kurzarbeit), не предотвратят нарастването на безработицата, разликата между търсенето и предлагането може да се свие и цените да паднат. При такъв сценарий по малко потенциални купувачи ще имат пари да инвестират в апартаменти, но повече хора ще трябва спешно да продават имотите си.

Хотелиерският бранш и търговията са
засегнати тежко от пандемията

Хотелиерите и търговците на дребно отдавна изпитаха тежките последици, от които останалата част от имотния пазар засега изглежда пощадена. В този сегмент на индустрията "наемателите трябва да се борят със значителни проблеми. Наблюдават се фалити, особено в сектора на търговията на дребно, а инвестиционният пазар се срина и в двата бранша. Ще отнеме години хотелите отново да реализират печалба", казва Виктор Столтенбург, управляващ директор на брокерска агенция.

Според прогнозите, в бъдеще хората ще прекарват до една трета от работното си време вкъщи. Проучване сред студенти показва, че за тях социалните контакти и креативността, която се поражда сред колеги, остават важни. Традиционните работни места обаче вече не са толкова популярни заради страха от заразяване. Ако хората все пак трябва да работят в офис, условията на работа, които включват добро качество на въздуха, по-големи площи и високоскоростен интернет, са от първостепенно значение.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.

Още по темата

 • Имотният бум продължава

  Имотният бум продължава

  Жилищният бум в Германия продължава и то в момент, в който икономиката на страната се възстановява от рецесия, предизвикана от пандемията от ...
  25.11.2020
  6 276
  16

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 шоп

  48 7 Отговор
  Сънува ли го това?

  Коментиран от #29

 • 2 зачуден

  65 7 Отговор
  Бреййй ! И германските брокери, същите лъжци ,като нашите ?!
 • 3 pejo

  54 13 Отговор
  Пълни глупости! 66% от купувачите използваха кредит за покупка на жилище, сега и банките не дават защото искат ужасни обезпечения и хората не търсят защото няма никаква сигурност. Така имаме 66% по-малко купувачи. Как ще растат цените ,идиоти. Имотите са паднали поне с 15% и това е само началото.
 • 4 333

  31 16 Отговор
  Единствената сигурна инвестиция. Ако държите пари в сметка, може някоя сутрин да де окаже, че просто имате една пластмаса в портмонето.
 • 5 преди 3 години

  54 10 Отговор
  продадох един апартамент. От тогава мир и спокойствие. От 2 месеца започнаха да ми звънят от агенции, които тогава го бяха пуснали за продажба и се правят на ударени "Вие нали си търсите апартамент?" "Нали търсите апартамент имаме няколко много добри" Викам, аз продавах. Не търсих. "Ааааа, извинете станала е грешка" "Системата сигурно е объркала". "А случайно не търсите ли?" Викам НЕ. И ми изтрийте номера. Смятайте, колко са огладнели, да връщат архивите с повече от 3 години. Кво повече да говорим.
 • 6 гошо

  59 8 Отговор
  До 2050 България ще е под 5 милиона души от тях над половината роми, а останалите пенсионери. Каква е точно перспективата да се инвестира в имоти в България?

  Коментиран от #13


 • 7 Последните дни

  24 3 Отговор
  ЛЮДЕ МОИ ИЗЛЕЗТЕ ОТ ГРАДОВЕТЕ ЗА ДА НЕ СПОДЕЛЯТЕ НАКАЗАНИЯТА ИМ !!!
 • 8 Кризата идва

  45 8 Отговор
  Кризата идва цените ще си сринат !!!! Ще бъде по жестока от 2008г. !!!! Тепърва се започва !!!!
 • 9 Ипотечен кредит

  31 4 Отговор
  Кой продал, продал !!!! Който купил, купил !!! Тепърва като няма пари да го плаща ще се види в чудо !!!! Накрая банката взема имота и край !!!!
 • 10 Имотен балон

  40 4 Отговор
  Балонът ще се спука !!!! Сривът тепърва пзапочва !!!!
 • 11 Брокерски мечти

  40 4 Отговор
  Тъпаци винаги има. Яко кълват на статийки и юруш. Само едно ми е интересно-тия имоти, за които искат по 200 000 евро в София, кой ги купува?
 • 12 ЕДНА ЖЕНА

  23 5 Отговор
  ТО НЯМА ВЕЧЕ ХОРА ! ИЗЧЕЗНАХА ! КОЙ ДА КУПУВА , БРЕ ?
 • 13 Интелигентен

  26 7 Отговор

  До коментар #6 от "гошо":

  Точно,точно,точно така Гошо.И ще има повече от 1,5 милиона свободни жилища.Те и сега са около МИЛИОН и стоят празни.А не се очаква даже и чужденци(кюрди,араби африканци) да дойдат и да ги населят,на които разчитат западните европейски държави.След като стоят празни,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,ОБЕЗАТЕЛНО,НЕПРЕМЕННО цените им ще падат-обезценяване.Собствениците им ЩЕ СЕ МОЛЯТ,ЩЕ ТЪРСЯТ,да ги продават/отдават на безценица,но....пак няма да има кой. Народът като няма и пари?????????Моето заключение:- От днес нататък НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ трябва да са ГУБЕЩИ.Ето,по селата ги дават/отдават БЕЗ НАЕМ,само и само да има някой да ги поддържа,да диша вътре. Свиването тепърва започва,и София ще си остане последна да "удържи",но....плавно.И сега са МНОГО ПРАЗНИТЕ АПАРТАМЕНТИ в София,но.........собствениците СЕ ИНАТЯТ,очакват хора с пари.НО НИТО ИМА ТАКИВА ХОРА с ПАРИ,а в действителност-истината е,че НЯМА ХОРА. Заключение:- ЦЕНИТЕ И НАЕМИТЕ ТРЯБВА ПОСТОЯННО( но плавно) ДА. ПАДАТ.,до окончателното ЗАКРИВСНЕ И ЛИКВИДИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА,след около 80 години.
 • 14 Гост

  7 25 Отговор
  Кой купува за 200 000 евро питате. Ето, аз съм такъв купувач. На 200 000 евро вноската е около 3000 лева, което за две мениджърски заплати е съвсем поносимо. Е, малко спестени пари ще помогнат за довършване и за 4.5 процента данъци и такси по покупката.
 • 15 Умен

  10 3 Отговор
  "Кoрoнaкризaтa нe пoвлиявa нa цeнитe нa пaрцeлитe. Въпрeки тoвa вceки, кoйтo cмятa, чe кризaтa нямa дa oкaжe влияниe върху цeнитe нa имoтитe, нe миcли в пeрcпeктивa" Ето дори немските брокита очакват спад!
 • 16 Родолюбец

  7 10 Отговор
  Изпразнихме преди няма месец цифричките от банковите си сметки с жената и ги вложихме изцяло в страхотно жилище с цел инвестиция.

  Коментиран от #17

 • 17 Умен

  15 7 Отговор

  До коментар #16 от "Родолюбец":

  Честито! Ще можете да го продадете след 5-10 години на същите пари като сега.

  Коментиран от #19

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 И аз да кажа

  8 11 Отговор

  До коментар #17 от "Умен":

  Няма такова нещо- инфлацията си пълзи, цените с нея. България е доста хубаво място и празно няма да остане! Не казвам, че ще ни харесват, тия дето ще се заселят тук- според мен азиатци, но място с четири сезона, море и планини, с раждаща земя, няма да запустее. На изток от нас е пренаселено и Европа едва удържа демографския натиск.1% по-заможни да има от тях, те първи ще инвестират в имоти тук. Не може всички да се курдисат на Майорка. Тъжно и жалко, но така ми се струва!

  Коментиран от #20, #22, #23

 • 20 Фентъзи

  10 1 Отговор

  До коментар #19 от "И аз да кажа":

  Моли се да не дойдат тези за които приказваш. На тях нищо няма да продадеш. Те ще ти го вземат.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 22 edinbg

  6 1 Отговор

  До коментар #19 от "И аз да кажа":

  Нали преди години започнаха да се заселват британски пенсионери тука. Като видяха, за какво става на въпрос продадоха и се изнесоха на бегом.
 • 23 Умен

  6 1 Отговор

  До коментар #19 от "И аз да кажа":

  Абе ние ще сме живи ли като стане това? Да ти напомня, че и на запад хората обедняват покрай кризата не сме само ние. В Гърция има много по-добро море и инфраструктура от тук. Така че чакай си Бил Гейтс да ти купи панелката в пренаселената София. Ще има да се чуди къде да си паркира колата без да му спукат гумите хахаха. Мислите ли като пишете или само раздвижвате копчетата по клавиатурата?!
 • 24 Фаро

  6 2 Отговор
  Ще дойде ден в който роми ще се топлят с ламинатите на новите апартаменти
 • 25 123

  3 0 Отговор
  Много сте забавни, Факти.бг
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Абдул от Кабул

  2 0 Отговор
  Накрая без пари ще ни настаняват в жилищата на ганчовците от БГ .
 • 28 Абдул от Кабул

  4 0 Отговор
  Ще дойде ден в който роми ще се топлят с ламинатите на новите апартаменти. Циганите ще се самонастанят без да купуват, без кредит и ипотеки !!! Вижте как е по селата , там циганин не купува !!
 • 29 ДРЕМЕ МИ НА ......

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "шоп":

  Луди бол.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.