Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 15:12 9 890 12

Сякаш не се намираш във Витоша ВЕЦ-Симеоново, а в Булонския лес

  • зут-
  • промени-
  • закон-
  • вето-
  • президент-
  • главен архитект-
  • здравко здравков

Арх. Здравков за наложеното вето от президента върху промени от ЗУТ

Сякаш не се намираш във Витоша ВЕЦ-Симеоново, а в Булонския лес - 1
Снимка: М. Богданова ©

В края на миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените в един от основните закони, а именно Законът за устройство на територията (ЗУТ). Впечатление направи, че срещу тях се обявиха почти всички браншове, които той засяга – като се започне от архитектите, премине се през инженерите в инвестиционното проектиране и се стигне до строителите.

И в момента, съгласно изискванията на ЗУТ, не могат да се изграждат общи мрежи и съоръжения, без да е отчуждена уличната мрежа. „Това, че някой си е „затварял очите“ десетилетия наред, е това което виждаме по т.нар. луксозни южни квартали – хората газят в калта, а в крайна сметка са купили жилища, гледайки визуализации, сякаш не се намираш във Витоша ВЕЦ-Симеоново, а в Булонския лес“, коментира главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от БНР. „Интересно ми е поведението на колегията, защото би трябвало да са запознати с действащата нормативна уредба. Съгласно чл. 193 от ЗУТ, се казва, че отклонение от общите мрежи и съоръжения могат да бъдат правени само с право на преминаване. Иначе да се изграждат общи мрежи – канализация, ток, вода, трябва да са отчуждени улиците“, уточни арх. Здравков.

Главният архитект на столицата обърна внимание и на това как текстът, който се прие, кореспондира със следващия текст, тъй като никой не коментира, че с настоящите промени, благодарение на инициативата на Йорданка Фандъкова и подкрепата на депутатите от ГЕРБ и Патриотите, се въведе едно допълнително изискване да са изградени улиците, преди да се въведе обектът в експлоатация. Как са изградени улиците, ако не са отчуждени. Способите за изграждане и отчуждаване на улиците са няколко. Отчуждаване за сметка на СО, процедура по изкупуване, процедура по даряване.

„В нормалните държави, европейските, западно от Ниш, когато се изграждат терени върху девствени територии, върху бъдещи територии, върху постиндустриални зони, първото нещо, което се прави е изграждането на инфраструктурата – ток, вода, канал и едва след това се получава правото за издаване на разрешение за строеж. Когато има два текста, които са свързани един с друг – текстът за отчуждаването на улиците и този за изграждане на инфраструктурата, противоконституционност намери само текстът за улична регулация, защото регулацията е нещо имагинерно. Текстът, който е свързан с изграждането на улиците е изключително важен. За да не се получават подобни инциденти, когато си купите една хубава 3D анимация и се окажете в място, където децата ви газят в калта“, уточни главният архитект.

Столична община има желание да инвестира. Тя би инвестирала едва когато цялата собственост в улицата е придобита, когато може да направим уличното осветление, да направим тротоарите. „Това не може да се случи, тъй като всеки един от собствениците, който е продал на пазарен принцип УПИ е запазил частите от поземлените имоти в тротоарите, се е превърнал в една форма на рекет и това е ежедневие. Преди два месеца в Кръстова вада се затваряха улици и се слагаха бариери“, припомни арх. Здравков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бегал новодомец

    5 0 Отговор
    Правите, струвате, все около ноя блок снимате. Така е от 2000г насам - се случайно се казва 21 век.
  • 2 Ооо

    6 2 Отговор
    Проблемът с прилагането на регулацията е основен за много квартали. Блокира се целия квартал, невъзможно е разширяване на града заради това. нека се увеличат таксите за разрешение за строеж където няма улици и изградена мрежа , но после общината да се заеме с изграждането. Това да разчитаме на някой строител да си направи неговото парче - трябва да важи за тротоарите, не за улиците... нищо не пречи да се положи основа за булевард дори да е поляна и след това наоколо да се строи.. довършването на улицата с тротоарите може и по-късно да се завърши, но да се направи 1вата крачка . Ето това да свърши държавата, не да субсидира умрели или затворени бизнеси

    Коментиран от #4

  • 3 Еее ТИЯ балъци като са купували „имоти”

    31 2 Отговор
    В КВ.КРЪСТОВА ВАДА,ВИТОША,МАЛИНОВА ДОЛИНА,МАН.ЛИВАДИ ИЛИ ДО„ МOЛУ” KЬОPAВИЛИ СА БИЛИ ИЛИ БРОКЕРА ГИ Е ВОДИЛ НА ОГЛЕД В 03.25 часа ПРЕЗ ЗИМАТА ТА НЕ СА ВИДЕЛИ КАДЕ И КАКВО КУПУВАТ,Е СЕГА ХАК ДА ИМ Е НА ТИЯ „баровци”!😀

    Коментиран от #5, #6

  • 4 южните квартали

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ооо":

    Там бяха блата, не беше и поляна. Така че инжинерните проекти са дори за пример, общината обаче никаква я няма в благоустройствения план.
  • 5 айде айде

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Еее ТИЯ балъци като са купували „имоти”":

    Аз купувах още докато нямаше и улично осветление, ама за това време през дома мина един випуск студентчици, а ти с бабките на пейката пред панелката.
  • 6 сила

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еее ТИЯ балъци като са купували „имоти”":

    СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ......
  • 7 gggw

    32 3 Отговор
    тоя здравков е за затвора и всички около него. заради него София прилича на Бангладеш
  • 8 Софето най отвратителното място

    21 3 Отговор
    На бегето
  • 9 Гост

    24 0 Отговор
    Булонския лес е един много хубав парк, няма нищо общо с тази простащина.
  • 10 Kulev

    26 0 Отговор
    В Кръстова вада има дори частни улици.Има дори охрана на тези улици.Цялата територия е един малък строеж отвсякъде.Изнесох се от там преди 2 години и още не мога да продам апартамента.Имах гледка към Витоша,вече нямам.Строи се на мах.
  • 11 ЗдравкоВдр

    17 1 Отговор
    Здравков, за една постройка с изрядни документи ме мотахте 2 години точно вие ... и даже не казахте защо. С подготвянето и на документите преди това ... си станаха над 3 години чакане за едно разрешително. Той човешкия живот колко е, че да и успее да построй това което иска един прост човечец ... а на вашите "инвеститори".
  • 12 толкоз

    14 2 Отговор
    Воплите и стоновете на строително-инвеститорската мафия ,май бяха чути само от Президента ни (защо ли ?!). Всички нормални хора са наясно ,че за да продадеш жилище - то трябва да е годно за обитаване , а за да е годно за обитаване ,жилището трябва да има ток ,вода и канал ,както и да има изградена съпътстваща инфраструктура (улици ,тротоари ,улично осветление и т.н.т.) . Защо реват (сега) мафиотите , защото - ако го няма гореописаното ,не могат да получат разрешение за ползване (акт 16) и няма как да приберат парите на балъците. Толкоз !