Last news in Fakti

24 Декември, 2023 08:53 1 560 8

„Звукът на музиката“ - прочутият бродуейски мюзикъл с премиера в София

  • премиера-
  • мюзикъл-
  • звукът на музиката

Първата премиера за новата година е един от най-награждаваните мюзикъли

„Мечта, за която ще е нужна цялата любов, която можеш да дадеш, във всеки ден от живота си.“
Прелестна приказка, която не оставя никого равнодушен, която носи настроение и ще превърне първите дни от новата година в истински семеен празник.

Първата премиера за новата година е един от най-награждаваните мюзикъли, разказващ увлекателната история на певците от семейство Трап. Пресъздаденият от творческото вдъхновение на Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн II семеен разказ се подготвя от световен екип.

След успеха на мюзикъла „Щрек“ режисьорът Уест Хайлър отново работи с певците. В залите на операта вече тече усилена репетиционна подготовка. Диригенти са Игор Богданов и Светослав Лазаров. Сценографското решение е на Джереми Барнет, а костюмите на Уитни Локър. И за тази постановка художественото осветление е на Зак Блейн.

Любимката на публиката Весела Делчева ще бъде Мария, която ще накара децата на капитана фон Трап да запеят, а малките палавници са от ДВТФ „Таласъмче“ на Димитър Костанцалиев. За ролята на самия капитан фон Трап е ангажиран Александър Георгиев. Монахини, игуменка, баронеси, барон, адмирал, пощальон и други персонажи от времето преди втората световна война са сред действащите лица. Александрина Стоянова-Андреева, Силвана Пръвчева, Мариана Цветкова, Диана Димитрова, Рада Тотева, Цвета Сарамбелиева, Николай Павлов, Николай Войнов, Антон Радев, Пламен Гранжан са в главните роли. Хореографията е на Риолина Топалова.

Световната премиера на „Звукът на музиката“ е през 1959 г. За три години са играни 1443 представления. Има девет номинации за наградите „Тони“, от които печели пет в следните категории – вай-добър мюзикъл, най-добра актриса, най-добра актриса в поддържаща роля, най-добър сценограф и най-добър диригент и музикален директор. Същата 1960 г. печели и „Грами“ за най-добър звукозаписен албум в категория мюзикъл.

Първата продукция на Уест Енд, Лондон е през 1961 г. Филмовата адаптация от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели пет награди „Оскар“, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

Последната работа на творческия тандем Роджърс – Хамърстайн е вдъхновена от истинската история описана от Мария фон Трап в книгата „Историята на певците от фамилията Трап“, която още през 1956 г. е пресъздадена в западногермански филм.

Песните от мюзикъла са всепризнати хитове. Сред тях безспорно най-популярни са „До-Ре-Ми“, „Еделвайс“, заглавната песен „Звукът на музиката“ („The Sound of Music“), „Моите любими неща“ („My Favorite Things“) и „Изкачи се на всеки връх“ („Climb Ev’ry Mountain“)=

В Софийската опера мюзикълът се изпълнява на български език със субтитри на английски.

Да бъдем заедно и през Новата година, защото ни предстоят още незабравими срещи и както пее Мария, сърцата ни ще бъдат благословени със звука на музиката.

ЗВУКЪТ НА МУЗИКАТА се представя по договор с Concord Theatricals Ltd от името на Rodgers & Hammerstein Organization

comments

Източник: obache.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    0 0 Отговор
    След като Amazon унищожи няколко хиляди непродадени компактдиска с този мюзикъл, той ми се стори стар и скучен.Однако звучание болгарских голосов, как всегда, великолепно.

    Коментиран от #6

  • 2 цербер

    0 0 Отговор
    „Звукът на музиката“ - прочутият бродуейски мюзикъл ще има премиера в София. Първата премиера за новата година ще е на един от най-награждаваните мюзикъли,
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хгфйгхйк

    0 0 Отговор
    “Антисемитизмът ще се превърне в наш най-добър приятел” е казал Теодор Херцел - създател на Ционизма

    Лъжата „Антисемитизъм“ е един огромен гешефт.
    Измамниците играят ролята на заслужаващи състрадание преследвани, будейки съчувствието на целия свят. Става дума за едно обхващащо целия свят мошеничество посредством обобщаващото понятие „антисемитизъм“. На света се пласира не просто евтина долнокачествена стока,зад това се крие цяла една индустрия!
  • 5 фдгхфхгхгйх

    0 0 Отговор
    „Антисемитизмът“трябва да бъде духовната проказа на човечеството, а набедения за „антисемит“, е един вид прокажен, който трябва да се постави под карантина. Той бива изолиран! Дори нещо повече, той бива поставен извън закона, подхвърлен на произвола на държавните органи и „полезните иди-оти“, както и на продажните средства за масова информация за „медийна екзекуция“.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.